Hanhenmaksapallerot

a.v.a

Olen tuossa alempana saanut palautetta koskien näkemyksiänne eläinten tehotuotannon oikeellisuudesta. Kiitos kaikille vastaajille.

Henkilökohtaisesti toivon että terveitä eläimiä silvottaisiin tulevaisuudessa yhä vähemmän ihmisten makumieltymysten tai esteettisen maunkaan vuoksi. Eihän ole montaakaan vuotta siitä, kun eräitä koirarotuja suomalaisissa kenneleissä kasvattavat typistivät/typistyttivät koiranpentujen korvat ja hännät ( = amputoivat) ilman kivunlievitystä (korvien typistämisen yhteydessä kivunlievitystä/anestesiaa toisinaan käytettiin operoinnin helpottamiseksi). Tällainen oli laillista toimintaa tuolloin, mutta tänä päivänä laissa kiellettyä (Suomessa); lain voimaantulon jälkeen on tavattuja typistämistapauksia käsitelty eri oikeusportaissa eläinrääkkäystapauksina. Tähän suuntaan toivoisin kehityksen kulkevan, mitä täysin terveille eläimille suoritettaviin turhiin (ei-lääketieteellisiin), tuskallisiin toimenpiteisiin tulee.

Nyt haluaisin kysyä kantaanne koskien hanhien tehotuotantoa.

Tiedättekin varmasti että "herrojen herkun", hanhenmaksan, valmistusprosessi on seuraava:

Kun hanhet täyttävät 4 kk, ne laitetaan ahtaisiin karsinoihin. Jos käytetään yhteiskarsinoita, se tarkoittaa yleisimmin 12 lintua 1x2 metrin kokoisella alueella. Hanhia aletaan ruokkia sairaan rasvamaksan aikaansaamiseksi: kolme kertaa päivässä niiden kurkkuun työnnetään putki, useimmiten metallinen, jonka kautta ruoka annetaan. Myöhemmin lintuja ruokitaan putken kautta n. joka kolmas tunti ympäri vuorokauden.

Lintuja pakkosyötettäessä niiden vatsaan työnnetään putken kautta epäsopivaa ruokaa jopa kolme kiloa kerrallaan. Keskikokoinen ihminen näin ruokittuna saisi vatsalaukkuunsa lähes 13 kiloa ruokaa. Lintujen hengitys on luonnollisestikin äärimmäisen pinnallista ja niiden olo tuskainen hapenpuutteesta johtuen - suurentuneiden vatsalaukun ja maksan painaessa keuhkoja. Tämä on dokumentoitu linnuille tehdyissä ruumiinavauksissa.

Vaikka meillä Suomessa laki kieltääkin hanhien pakkosyöttämisen, tuodaan pakkosyötettyjen hanhien maksaa jatkuvasti maahamme, lähinnä ravintoloissa tarjoiltavaksi. Maahantuontia tapahtuu nn. Unkarista, Puolasta, Israelista ja Ranskasta EU-säädösten ja vapaakaupan varjolla.
Suomalaiset ovat "hanhenmaksapalleroiden" ystäviä - menekki mm. pääkaupunkiseudulla on hyvä.

Kirjailija-etologi Konrad Lorenz on lausunut mielipiteenään:

"Hanhenmaksan tuotanto on Euroopan häpeäpilkku."

Mitä mieltä te olette?

Kiitos mahdollisista vastauksistanne.

3

1925

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hanhi

      Olen myös sitä mieltä, että eläinten tehotuotanto on monesti julmaa ja eläimestä tulee jonkinlainen kone. Onneksi esimerkiksi lehmien ja kanojen osalta kehitys on menossa jollakin tavalla parempaan suuntaan. Yksiköt tosin kasvavat, mutta olot ovat väljemmät ja virikkeellisemmät.

      Hanhenmaksapallerot ovat ihan omaa luokkaansa. Suomi voi ylpeänä kieltää sen tuotannon, mutta samalla sitä tuodaan ulkomailta- ristiriitaista. Itse olen antanut eräälle hanhenmaksaa myyvälle kauppaketjulle hieman palautetta asiasta. Nämä ovatkin sellaisia aiheita, joissa kuluttaja äänestää omalla toiminnallaan. Jos hanhenmaksaa ei osteta ei sitä myöskään tuoda. Harmi vain, että moni sitä syövä ei todellisuudessa tiedä mistä ruoka tulee...

    • Miia

      Tästä aiheesta tuskin kukaan tosissaan rupeaa kanssasi väittelemään. Mutta jos hanhenmaksantuotantoa olisi Suomessa, voisi puolustelijoita alkaa löytymään. Jostain syystä on helpompi arvostella kaikkea sitä, mitä muualla tehdään.

    • Isäntä

      Kermakastikkeella kiitos nami nami!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Alle 15 oli

      Arvasi että lapsi asialla hallin palossa. Surullista. Mutta jos osaa/kykenee käyttää tulentekovehkeitä niin pitää osata
      Vimpeli
      89
      2648
    2. Heh, persut = vassarit = 10,0 %

      Minja tuli nyt jo Riikan rinnalle, sitten alkaa tekemään kaulaa. Molemmilta kympin arvoinen suoritus! https://www.hs.f
      Maailman menoa
      203
      1678
    3. Onko kaivattusi yllättänyt sinut?

      Piditkö häntä toisenlaisena ihmisenä?
      Ikävä
      116
      1610
    4. Paula Koivuniemi täyttää tänään 78 vuotta! Sydämelliset onnittelut!

      Paula Koivuniemi, tuo suomalaisen iskelmän ikoninen artisti, täyttää tänään 78 vuotta. Muutaman vuoden estradeilta pois
      Suomalaiset julkkikset
      41
      1471
    5. Olen miettinyt pitkään miksi hän ei uskalla

      Hän kyllä yrittää tiedän sen ja olen yrittänyt olla helposti lähestyttävä ystävällinen lempeä jne. mutta silti hän yhä v
      Ikävä
      64
      1232
    6. Juhannusterveiset kaivatulle

      Onko teillä yhteisiä juhannuksia vietettynä ja millaista juhannusta viettäisit kaivattusi kanssa juhannuksena 2025? 🌻
      Ikävä
      76
      1015
    7. Kaupunki osti Absin

      Nyt vaan yrittäjiä kaivataan
      Haapavesi
      56
      979
    8. Rakastan sinua

      Kohta sanon tämän livenä, älä pelästy.
      Ikävä
      67
      871
    9. Sä oot kyllä

      Aika erikoinen nainen
      Ikävä
      45
      867
    10. Millaistakohan

      Sun kanssa suhde olisi?
      Ikävä
      61
      835
    Aihe