Oikeinkirjoitus

56887

Hei,
Olen käynyt eräitä kirjoituskursseja ja tarinoistani on tykätty mutta oikeinkirjoituksessani on puutteita yhdyssanoissa ja pilkkuvirheitä. Kävin koulun lama-aikana ja ei siellä noita koskaan minulle edes opetettu, saattoi johtua siitä että osa oppilaista pomppi pöydillä opettajat itkivät jos heitä ei ollut lomautettu. Koulut jäi peruskouluun kun sairastuin ja nyt täydellinen ammatti olisikin jos oppisin kirjottamaan hyvin. Joku suositteli kielenhuolto kurssia mutta ne maksaa mun kk tulon verran. Netistä oon yrittänyt opetella mutta virheitä tulee edelleen. Parhaiten opin audiovisuaalisesti joten video olisi paras mutta ei löydy kun joku lyhyt pätkä.

Eli olisko vinkkejä miten noi oppia, ei luulis olevan vaikeeta mutta on kuitenkin.

6

241

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • miääää

      Pilkkusäännöistä: opettele tunnistamaan pää- ja sivulause. Pilkkusäännöt koskevat niitä, ja näitä lauseisiin kohdistuvia sääntöjä on peräti kolme kappaletta. Yhdyssanoissa perussääntö on, että sana, joka tarkoittaa yhtä käsitettä tai asiaa tai esinettä, kirjoitetaan yhteen. Pesukone on kone, joka pesee pyykkiä. Kirjakauppa on kauppa, jossa myydään kirjoja. Kielenhuoltokurssi on kurssi, jossa opetellaan mm. oikeinkirjoitusta. Tällaisissa tapauksissa yhdyssanavirheiden tekeminen antaa - anteeksi vain - kuvan melko alkeellisesta kirjoitustaidosta. Sitten on olemassa yhdyssanoja, jotka eivät ole ollenkaan näin selviä, mutta ne vain täytyy opetella - ei niitä paljoa ole.

      • ldkjflskfjskl

        Tartteeko noin hyviä vinkkejä tehostaa tuommosella "alkeellisella kirjoitustaidolla", kun esimerkiksi aloittaja on jo tiedostanut ja tunnustanut, että hänellä on oikeinkirjoituksessa ongelmia ja hän pyytää apua :D

        Sitä paitsi: monilla on lukihäiriö, johon kovakaan koulutus ei auta, vaan sen kanssa pitää kamppailla ikänsä kaiken.

        Sää kun kuitenkin tunnut tietävän, niin paa tähän vielä, että mitä tarkoitat noilla kolmella pilkutussäännöllä? Tack. Yhdyssanavinkkisi oli tosi hyvä ja auttaa varmaan monia.


    • miäääää

      1. Pää- ja sivulause erotetaan aina pilkulla. 2. Pää- ja päälause erotetaan pilkulla, jos niillä ei ole yhteistä lauseenjäsentä. 3. Kahta rinnasteista sivulausetta ei eroteta pilkulla, jos niitä yhdistää rinnastuskonjunktio.

    • batt3ry

      Hyvä kieli syntyy paljon muustakin kuin oikeinkirjoituksesta, siihen liittyy myös kielitaju, tietty fiilis "hyvästä lauseesta" jne. Kaikkea on vaikea oppia vain sääntöjä pänttäämällä, käytännön harjoitus on tärkeintä. Ennen kaikkea minusta on tärkeää lukea paljon! Etenkin kotimaista kaunokirjallisuutta. Jos ja kun on lukenut lapsesta asti, kielitaju kehittyy ja oikeinkirjoituskin tulee sieltä kuin vaivihkaa. Jos ei ole lukenut paljon, niin tuskin kai koskaan on liian myöhäistä aloittaa. Oikoteitä ei ole, jos haluaa hyväksi kirjoittajaksi. Lue PALJON. Ime vaikutteita ja katso, miten muut kirjoittavat. Kirjastosta kirjojen lainaaminen on onneksi ilmaista!!

      Mm. yhdyssanat ja sanan oikeinkirjoituksen voi tarkistaa täältä: www.kielitoimistonsanakirja.fi . Käytän tuota itsekin säännöllisesti (olen koulutukseltani äikänope). Ei jokaista sanaa voi muistaa.
      Kaikki pilkku- ym. säännöt voi tarkistaa täältä: www.kielitoimistonohjepankki.fi . Tuo ei kuitenkaan ole siinä mielessä helposti lähestyttävä, että lähtisi opiskelemaan kaikkia sivuja tuolta, vaan tuotakin lähinnä käytän asioiden tarkistamiseen.

      Miääää:n ohje pilkkuihin on hyvä.

    • tire2

      Minä lopetan tekstin lukemisen just ja tarkkaan siinä kohdassa, kun vastaan tulee alkeellisia kielioppivirheitä. Mielen kiintoista..Uh..

      • tekniikanapu

        Wordin oikoluku-ohjelma pelastaa paljon. Joidenkin sanojen kanssa saa tapella, mutta noin yleisesti ottaen se ehdottelee pilkut paikalleen ja yhdistelee yshtistystä tarvitsevat sanat yms.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Huomenna teen sen

      Se on nyt päätetty. Pääsen pois tästä epätietosuudesta.
      Ikävä
      81
      3504
    2. Hakkarainen: persut Venäjän ja Pohjois-Korean tiellä

      Hakkarainen entisenä persujen kärkipoliitikkona tietää, mitä puhuu. https://www.is.fi/politiikka/art-2000010422614.html
      Maailman menoa
      200
      2012
    3. Ilouutinen! Anniina Valtonen heitti jymy-yllätyksen - Tämä ei jätä kylmäksi!

      Ohhoh, tämäpä ylläri! Anniina Valtonen sai puolisonsa kanssa lapsen viime vuoden lopulla. Lue lisää: https://www.suomi2
      Suomalaiset julkkikset
      26
      1968
    4. Fuengirola.fi: Kohuissa rypenyt Jari Sillanpää, 58, harvinaisessa haastattelussa: "Minä haluan..."

      Ex-tangokuningas on kertonut kuulumisiaan Espanjan Aurinkorannikolta. Että ei muuta kuin elämässä etiäpäin, Jari Sillanp
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1588
    5. Ootko muuten vieläkään hiffannut

      Että en kuulu sinun maailmaasi? On meissä samaa, ja samaa aaltopituutta oli, mutta tunsin oloni usein hyvin vaivautuneek
      Ikävä
      166
      1425
    6. Miten nyt sanoisin

      tämän sinulle. Oletko mielessäni päivittäin, kysyin itseltäni ja vastaus oli, kyllä olet. Yllätyin, päädyin oudoille tei
      Ikävä
      88
      1415
    7. Susta on tullut

      Ihana nainen. ❤️
      Ikävä
      52
      1119
    8. Mistä vuodesta

      lähtien olet ikävöinyt kaivattuasi?
      Ikävä
      99
      1075
    9. Tämä ei voi jatkua

      Näin. Eilisen jälkeen tulin siihen tulokseen.
      Ikävä
      55
      864
    10. Voitko vain unohtaa

      Minut. En ole sinun arvoisesi
      Ikävä
      59
      850
    Aihe