Oikeinkirjoitus

56887

Hei,
Olen käynyt eräitä kirjoituskursseja ja tarinoistani on tykätty mutta oikeinkirjoituksessani on puutteita yhdyssanoissa ja pilkkuvirheitä. Kävin koulun lama-aikana ja ei siellä noita koskaan minulle edes opetettu, saattoi johtua siitä että osa oppilaista pomppi pöydillä opettajat itkivät jos heitä ei ollut lomautettu. Koulut jäi peruskouluun kun sairastuin ja nyt täydellinen ammatti olisikin jos oppisin kirjottamaan hyvin. Joku suositteli kielenhuolto kurssia mutta ne maksaa mun kk tulon verran. Netistä oon yrittänyt opetella mutta virheitä tulee edelleen. Parhaiten opin audiovisuaalisesti joten video olisi paras mutta ei löydy kun joku lyhyt pätkä.

Eli olisko vinkkejä miten noi oppia, ei luulis olevan vaikeeta mutta on kuitenkin.

6

250

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • miääää

   Pilkkusäännöistä: opettele tunnistamaan pää- ja sivulause. Pilkkusäännöt koskevat niitä, ja näitä lauseisiin kohdistuvia sääntöjä on peräti kolme kappaletta. Yhdyssanoissa perussääntö on, että sana, joka tarkoittaa yhtä käsitettä tai asiaa tai esinettä, kirjoitetaan yhteen. Pesukone on kone, joka pesee pyykkiä. Kirjakauppa on kauppa, jossa myydään kirjoja. Kielenhuoltokurssi on kurssi, jossa opetellaan mm. oikeinkirjoitusta. Tällaisissa tapauksissa yhdyssanavirheiden tekeminen antaa - anteeksi vain - kuvan melko alkeellisesta kirjoitustaidosta. Sitten on olemassa yhdyssanoja, jotka eivät ole ollenkaan näin selviä, mutta ne vain täytyy opetella - ei niitä paljoa ole.

   • ldkjflskfjskl

    Tartteeko noin hyviä vinkkejä tehostaa tuommosella "alkeellisella kirjoitustaidolla", kun esimerkiksi aloittaja on jo tiedostanut ja tunnustanut, että hänellä on oikeinkirjoituksessa ongelmia ja hän pyytää apua :D

    Sitä paitsi: monilla on lukihäiriö, johon kovakaan koulutus ei auta, vaan sen kanssa pitää kamppailla ikänsä kaiken.

    Sää kun kuitenkin tunnut tietävän, niin paa tähän vielä, että mitä tarkoitat noilla kolmella pilkutussäännöllä? Tack. Yhdyssanavinkkisi oli tosi hyvä ja auttaa varmaan monia.


  • miäääää

   1. Pää- ja sivulause erotetaan aina pilkulla. 2. Pää- ja päälause erotetaan pilkulla, jos niillä ei ole yhteistä lauseenjäsentä. 3. Kahta rinnasteista sivulausetta ei eroteta pilkulla, jos niitä yhdistää rinnastuskonjunktio.

  • batt3ry

   Hyvä kieli syntyy paljon muustakin kuin oikeinkirjoituksesta, siihen liittyy myös kielitaju, tietty fiilis "hyvästä lauseesta" jne. Kaikkea on vaikea oppia vain sääntöjä pänttäämällä, käytännön harjoitus on tärkeintä. Ennen kaikkea minusta on tärkeää lukea paljon! Etenkin kotimaista kaunokirjallisuutta. Jos ja kun on lukenut lapsesta asti, kielitaju kehittyy ja oikeinkirjoituskin tulee sieltä kuin vaivihkaa. Jos ei ole lukenut paljon, niin tuskin kai koskaan on liian myöhäistä aloittaa. Oikoteitä ei ole, jos haluaa hyväksi kirjoittajaksi. Lue PALJON. Ime vaikutteita ja katso, miten muut kirjoittavat. Kirjastosta kirjojen lainaaminen on onneksi ilmaista!!

   Mm. yhdyssanat ja sanan oikeinkirjoituksen voi tarkistaa täältä: www.kielitoimistonsanakirja.fi . Käytän tuota itsekin säännöllisesti (olen koulutukseltani äikänope). Ei jokaista sanaa voi muistaa.
   Kaikki pilkku- ym. säännöt voi tarkistaa täältä: www.kielitoimistonohjepankki.fi . Tuo ei kuitenkaan ole siinä mielessä helposti lähestyttävä, että lähtisi opiskelemaan kaikkia sivuja tuolta, vaan tuotakin lähinnä käytän asioiden tarkistamiseen.

   Miääää:n ohje pilkkuihin on hyvä.

  • tire2

   Minä lopetan tekstin lukemisen just ja tarkkaan siinä kohdassa, kun vastaan tulee alkeellisia kielioppivirheitä. Mielen kiintoista..Uh..

   • tekniikanapu

    Wordin oikoluku-ohjelma pelastaa paljon. Joidenkin sanojen kanssa saa tapella, mutta noin yleisesti ottaen se ehdottelee pilkut paikalleen ja yhdistelee yshtistystä tarvitsevat sanat yms.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Valkeakosken murhaaja

   Raiskausrikosten joukossa kanta suomalainen tekijä on niin harvinainen että kannattaa erikseen mainita. Raiskausuutisia
   Maailman menoa
   184
   11062
  2. Valkeakosken sekopää murhaaja.

   Itselläni on 3 teini ikäistä tytärtä ja tämä tapaus on herättänyt minussa tosi paljon surua ja vihaa. On käsittämättömän
   Valkeakoski
   144
   2104
  3. Naiset pysyy sinkkuna ja ottavat mieluimmin koiran

   Nykynainen ei halua jakaa elämäänsä miehen kanssa, vaan elää yksin ja ottaa koiran tai koiria. Ja pikkuvähemmistö eli in
   Sinkut
   242
   1397
  4. Sille yhelle vaa

   Viime aikoina oon miettinyt sun juttuja aika paljon. Vaikka en oo saanu susta vielä kunnolla selvää kuvaa, jotenkin tunt
   Ikävä
   61
   1020
  5. Kiitos kun annoit värejä elämääni

   Edes pienen hetken. Sellasiakin mitä en muuten näe ;) ❤️
   Ikävä
   53
   910
  6. Hiljaista on

   Ei kuulu viestiä 😘 pallo on sinulla Mies, odotan!
   Ikävä
   60
   858
  7. Nainen, se kun olit joskus niin vakavana

   ja naama peruslukemilla, toisinaan silloinkin kun kuuntelit juttujani. Se ilme on jäänyt lähtemättömästi mieleeni. Mitäh
   Ikävä
   42
   757
  8. Onhan sulla

   Nainen nyt varmasti kaikki hyvin.
   Ikävä
   52
   709
  9. Olen ylpeä sinusta

   nainen. Vaikutat "vanhalta" tekijältä. Olet aarre tälle touhulle ja uskon että pääset vielä pitkälle jos haluat. Ehkä sa
   Tunteet
   25
   685
  10. Kysymys iltaan

   Kuinka kuuma kaivattusi on celsius-asteikolla?
   Ikävä
   42
   679
  Aihe