4K TV:t suosittuja?

tellut

Kuinkahan suosittuja nuo 4K TV:t oikein ovat? Onko sellainen hyvä hankkia jo vaiko Full HD TV vai pitäisikö vielä pysytellä tässä minun 720p tellussa? On jo varmaan 3 tai 4 vuotta ollu käytössä, PS4 ja PS3 pelejä pelaillu paljon ja katsellu telkkaria. Läppäri on kanssa yleensä yhdistetty telkkuun ja sitä kautta selailtu sitten nettiä ja vähän pelejä pelailtu. Hyvin ovat kaikki toimineet ja ihan ok kuva mutta on jäänyt mietittymään, että onko siinä suurta eroa jos siirtyy 720p:sta tohon 1080p:hen tai 4K? Onko niissä mitään hirveän suurta eroa tai mitään mullistavaa? Hölmöjä kysymyksiä varmaan, en tiedä mutta jälkeen olen kyllä jäänyt näissä asioissa.

11

150

Vastaukset

 • Yle lopettaa kehnoimman kuvanlaadun lähetykset kokonaan lähivuosina, muistaakseni 2020, joten sikäli full hd puolustaa paikkaansa. Tosin pienillä kuvaruuduilla ihmissilmä ei juuri erota kuvan laadussa mitään eroa, mutta isoilla kyllä.

  Yksikään suomalainen tv-yhtiö ei edes suunnittele siirtyvänsä 4K-lähetyksiin lähiaikoina, joten sellaisia ei ole tarjolla kuin joissakin erikoispalveluissa kuten Netflixissä. Joskus niihin tietysti siirrytään, mutta eroa full hd-lähetyksiin ei huomaa kuin suurilla kuvaruuduilla.

 • http://www.gigantti.fi/cms/television-osto-opas/television-osto-opas/ on kauppiaan tekemä opas, mutta sisältää asiaakin. Esim. Gigantilla on tv-valikoimissa 180 tv-mallia. joista UHD/4K tarkkuudella 114 kpl. Kaarevia malleja niistä on vain 21 ja OLED malleja on 11.

  http://www.hs.fi/talous/a1470627958882 on hesarin antamia ohjeita tv:n valintaan Rion kisojen vauhdittamana. Tässä korostetaan sitä, että pitää miettiä, mitä oikeastaan tarvitsee. Onko tv pelikäytössä, käytetäänkö sitä nettivideoiden (Netflix, jne) katseluun, jne. Millaista käyttöä tulevaisuudessa on ajateltu? Pelikäytössä 4K on varmasti paikallaa ajan mittaan. Myös 4K elokuvien saatavuus paranee koko ajan, joten 4K soitin on ainakin myöhemmin hyvä kaveri tv:lle. Netflix ja muut leffapalvelut tarjoavat lisää materiaalia laajakaistan kautta.

  4K on hyötyä suurissa ruuduissa, sillä 40" on minimikoko. Itse en pidä curved-näytöstä, sillä se rajaa katselukulmaa ja isommalla ryhmällä katselusta ei tule mitään. Muutama laitevalmistaja on jo vähentänyt mutkamallin tuotantoa, sillä katsojat hankkivat suoraa pintaa vanhaan malliin.

  Oma tavanomainen muutama vuosi sitten hankittu Full HD 55" on teknisesti ok, sillä sen verkkoyhteydet riittää Netflixin ja Areenan katseluun. Kun tv:n selain on yleensä kökkö, niin läppärin kanssa voi katsoa netistä mitä vaan. USB-tallennus on käytännöllinen, kun vaan olisi aikaa katsoa niitä tallenteita. Äänipuoli on näissä nykyisissä ohuissa tv-malleissa heikohkoa, joten kannattaa hankkia ääneen potkua lisää sounbarin tai kotiteatterin muodossa.

  Hankinnan ajankohta on aina ongelma: Black Friday meni jo. Veronpalautukset ja joulu on tulossa, jolloin tv:n uusinnan tarve ja mielenlaatu hankintaan on pahimmillaan. Jos tästä selviää, niin tammikuulla saattaa tulla myyntikampanjoita. Tarjousmallit saattavat olla poistuvaa (=vanhentuvaa) mallia, mutta jos ominaisuudet riittää niin mikäpä siinä, jos lupaat itsellesi olla harmittelematta sitä jälkikäteen. Tästä juttu vuoden takaa http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/ict/astuin-vanhenevan-4k-television-miinaan-3482782 ja pitää muistaa, että antenniverkossa pitää olla T2-viritin ehdottomasti. Kaapeliverkon viritin löytyy varmaankin kaikista televisioista. Pitää muistaa, että ulkomaisista nettikaupoista tilattu tv ei välttämättä toimi suomalaisessa kaapeliverkossa (Nordic-normi!).

 • Kiitoksia vastauksista. Äänet ja tollaset asiat taitaa olla ok, ei niissä mitään. Televisio tässä taitaa olla nyt ainoo mikä vähän mietityttää. Onkos muuten noi televisiot hyviä, joissa on tuo HDR ominaisuus? Onko siis paljon hienompaa kuvaa? Olen kuullut, että yleensä tellut HDR:n kanssa ovat tuolla tonnin puolella mutta Gigantista löysin tälläsen 399€ maksavan tellun, alennuksessa siis, normaali hinta 649€. Kohta taitaa kyllä palautua normaali hintaan.
  http://www.gigantti.fi/product/tv-ja-aani/televisiot/UE40KU6075XXE/samsung-40-4k-uhd-smart-tv-ue40ku6075

  Ja kun tota artikkelia luin ja siellä puhuttiin tosta HDMI kaapeleista, niin piti tätäkin nyt kysästä saman tien, että onko kalliilla ja halvalla HDMI kaapelilla mitään eroa? Vai onko jokin juttu taas, että mitä kalliimpi kaapeli, niin sitä parempi kuva tai nopeus?

 • https://fi.wikipedia.org/wiki/HDR

  https://fi.wikipedia.org/wiki/HDMI
  http://fin.afterdawn.com/sanasto/selitys.cfm/hdmi

  HDMI -liitäntä on kehittynyt sitä mukaa, kun nopeutta on tarvittu lisää. Harvoissa kaapeleissa on mainittu luokitus, vaan ne ovat halpisluokan bulkkitavaraa. Lyhyt kaapeli toimii yleensä ongelmitta, mutta kun mennään 10 metrin maksimipituuksille, niin silloin kaapelin laadulla on merkitystä. Joissakin kaapeleissa on merkintä luokitus malliin 1.4, UHD, High Speed, 4K ja 2K valmius, 10 Gbit/s, jne. Parin metrin kohtuullinen HDMI-kaapeli maksanee 20-30 €, mutta jos ottaa kullatut liittimet ja muut herkut, niin satanen tai pari ei riitä. Ostaja päättää, mihin rahansa laittaa;)

  Kerran Gigantissa keräsin kaapeleita mukaani ja otin tarjouskaapelin käteeni ja koetin löytää merkinnän, mitä HDMI-versiota se oli. Ohi meni myyjä, joka totesi ääneen, että ethän vaan osta tuota. Roskatkin saadaan myytyä, kun sopivan tietämätön ostaja sattuu kohdalle, varsinkin ne laitetaan sopivasti kulkuväylälle tarjolle?

 • Jos hommaa 4K bluray soittimen ja sitten vuokraa 4K elokuvan, niin sitten tarvitaan myös 4K telkkari.

 • miksi noissa samsungeissa joita kovasti markkinoivat on liiketoisto järjestäin huono , vaikka ihan perusjuttu pitäisi isossa ruudussa olla kun urheilua yms. kts.
  Tarpeettomia hienouksia yllinkyllin mutta perusasiat persiillään....

 • Itselläni on 55 tuuman Full HD Samsung, pari vuotta vanha, ja olen kyllä erittäin tyytyväinen jo 720p tarkkuuteen. Jopa SD lähetykset näkyvät yllättävän terävänä. Täälläpäin ei näy yhtään suomalaista kanavaa teräväpiirtona, mutta Ruotsin TV1 ja TV2 näkyvät 720p laatuisina. Rion kisoja katselin ruotsin kanavilta jonkin verran, mutta enimmäkseen katselin niitä kuitenkin SD laatuisina suomen kanavilta. Jotenkin miellyttää silmää enemmän kun kuva on hieman pehmeämpi. Saattaa kuulostaa oudolta, mutta näin jokatapauksessa koen itse. Eipä tulisi mieleenikään hankkia 4k televisiota, kun tuo 720p tosiaan on jo todella terävää katseltavaa. Saa nähdä kuinka kauan vielä menee ennenkuin suomen tv-kanavat alkavat näkymään teräväpiirtona täällä Länsi-rajalla..

 • Millon MPY siirtyy nykyaikaan eli surkean museo HD-kuvan tilalla mahtava UHD?
  Ihmiset ovat ostaneet 4K(UHD) televisioita ainakin viitisen vuotta. Miksi MPY vaeltaa keskiajassa? Siksikö että manit saa helpommin ja halvemmalla? Heh, asiakkailtahan se kuitenkin kupataan. Telian UHD on kuvan laadultaan niin mahtava että HD:n katselu on todella kärsimystä. Uskoltaakohan MPY:ltä kukaan ottaa kantaa asiaan?

  • Huh huh, jo täytyy olla todella tarkat silmät jos huomaa eron full-hd:n ja 4K:n välillä... Tuskinpa suurin osa ihmisistä eroa edes huomaa.
   En ole MPY enkä edes tiedä mikä hitto edes on MPY?


  • Anonyymi kirjoitti:

   Huh huh, jo täytyy olla todella tarkat silmät jos huomaa eron full-hd:n ja 4K:n välillä... Tuskinpa suurin osa ihmisistä eroa edes huomaa.
   En ole MPY enkä edes tiedä mikä hitto edes on MPY?

   Oisko MPY Mikkelin puhelin yhdistys


  • MPY:llä oli tehty alkuvuodesta sopparit DNA:n kaapelitv:n kanssa, mutta se meni vaihtoon, kun Telenor osti DNA:n. Vaarana ilmeisesti oli, että DNA alkaa ostella maakunnan operaattoreita ja on hyvä tehdä valintoja ajoissa. Uusi kumppani on Ålcom. https://www.mpy.fi/tvmuutos ja muutos on tehty vajaa viikko sitten 26.11.


suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Työssäkäyvien köyhyys

  oli uutisissa. Jopa 200 000 ihmistä saattaa ajoittain tarvita sosiaaliapua "pärjätäkseen palkallaan". Silppu- ja osa-aikatyöt eivät lyö leiville.
  Maailman menoa
  176
  3512
 2. Eerikäisen postaukset

  Onko oikeesti kivaa Vikkelle kun isukki postaa kokoaika someen siitä kuvii.😑 Ei saa ees kaverinsa kanssa rauhassa leikkii ettei Esko oo laittamas "ma
  18
  1072