Keski-Maan Pantheon

Eli lista jumalhahmoista. 🌌 Vaikka Sormusten Herrassa nĂ€mĂ€ mainitaankin harvoin yhtĂ€ lukuun ottamatta, tĂ€ssĂ€ on tiedon nĂ€lkĂ€isille vĂ€hĂ€n sulateltavaa.

NĂ€ihin kuuluu yleisesti ottaen Ainur. HeidĂ€t loi ensimmĂ€isinĂ€ kaikista hahmoista Eru IlĂșvatar, eli erÀÀnlainen ylijumala, isĂ€hahmo:

http://fav.me/dajf62i
http://fav.me/d9auh16

Jokainen Ainu on perÀisin Erun eri ajatuksista. He edustavat eri elementtejÀ ja eri asenteita, ja he eivÀt heti ymmÀrtÀneet toisiaan synnyttyÀÀn, mutta kuitenkin oppivat niin tekemÀÀn kun heidÀn piti aloittaa yhteistyö keskenÀÀn.

Ainuriin kuuluu Valar ja Maiar. Valar ovat heistÀ voimakkaimmat ja heidÀt mielletÀÀn myös joidenkin mukaan jumaliksi, tosin he ovat myös arkkienkelimÀisiÀ hahmoja. Maiar ovat heidÀn palvelijoitaan vaihtelevalla vaikutusvallalla, tosin Ainurina Valarin kaltaisia.

Ruumis on Ainurille kuten vaate sielulle - he pystyvÀt luomaan "nahkansa" eli ruumiinsa uudelleen ja muuttamaan muotoaan, tai jopa olemaan nÀkymÀttömiÀ ilman muotoa. HeillÀ on siis monia ilmenemismuotoja, ja monia nimiÀ, langenneet mukaan lukien.

Kukaan ei voi tappaa Ainua, heitÀ voi vain rajoittaa tai vangita vahvempiensa toimesta.

Valariin kuului alun perin kahdeksan miestÀ ja seitsemÀn naista, mutta nÀistÀ lankesi Melkor kateuden ja yhteistyöhaluttomuuden seurauksena, ja hÀnestÀ tuli ensimmÀinen Musta Ruhtinas, Morgoth. Melkor tai Morgoth edusti osana Valaria "mahdissa nousevaa" - hÀn oli siis hyvin voimakas.

http://fav.me/daolyba
http://fav.me/daeukj2
http://fav.me/dapu4be

Ja nyt seitsemÀÀn mieheen ja seitsemÀÀn naiseen, jotka ovat tiiminÀ hÀnen vastassaan:

💹 ManwĂ«, tuulen herra ja Valarin kuningas. HĂ€n pystyy hallitsemaan ilmaa, ja suuret kotkat, joita Sormusten Herrassakin on, ovat hĂ€nen viestinviejiÀÀn ja palvelijoitaan.

http://fav.me/d5rdmuq
http://fav.me/d9wbk00
http://fav.me/da4qtrl

HÀnellÀ on sininen valtikka ja silmÀt, jotka hehkuvat sinistÀ. HÀn on myös Melkorin veli, tosin kapinoinnin sijaan hÀn on Valarista eniten yhteydessÀ Eruun.

Muita nimiĂ€: SĂșlimo, MānawenĆ«z, Aran Einior, Manweg

HĂ€nen vaimonsa on...

🌟 Varda, tĂ€htien kuningatar. HĂ€n pystyy luomaan tĂ€htiĂ€, mutta hĂ€n on oikeastaan valon itsensĂ€ ruumiillistuma, ja siinĂ€ on hĂ€nen ilonsa. HĂ€n on niin kaunis, ettĂ€ sanat eivĂ€t riitĂ€ hĂ€ntĂ€ kuvailemaan.

http://fav.me/d2xzwbi
http://fav.me/dafhhow
http://fav.me/dafh80j

Haltiat palvovat hÀntÀ eniten, kuvaillen hÀntÀ "lumen valkeaksi". HÀn on myös se, jota Morgoth halusi ensin, mutta kun ei saanut hÀntÀ, alkoi pelkÀÀmÀÀn ja vihaamaan hÀntÀ. HÀn pystyy pyhittÀmÀÀn asioita niin, ettÀ Morgothin palvelijat eivÀt pysty niihin koskemaan.

Muita nimiÀ: Elentåri, Tintallë, Airë Tåri, Elbereth, Gilthoniel, Fanuilos, Gimilnitßr

💎 AulĂ«, seppien herra. HĂ€n hallitsee maan kivi- ja metalliainesta, pystyy liikuttamaan vuoria ja maan jalokivet ovat myös hĂ€nen luomuksiaan. HĂ€n on myös kĂ€sityön mestari, siksi hĂ€ntĂ€ kutsutaan sepĂ€ksi.

http://fav.me/dajyc14
http://fav.me/d99lg63
http://fav.me/d9uf330

HÀn loi myös kÀÀpiörodun, tosin yrittÀen salata sen Erulta, mutta Eru loppujen lopuksi hyvÀksyi kÀÀpiöiden olemassaolon. NÀin ollen kÀÀpiöt palvovat hÀntÀ eniten, isÀnÀÀn.

Muita nimiĂ€: Mahal, AÈĆ«lēz, Oli

HĂ€nen vaimonsa on...

🌿 Yavanna, maan kuningatar. HĂ€n on kaiken vihreĂ€n, kasvavan ja ravitsevan luoja, ja siis erÀÀnlainen Ă€iti maa. HĂ€nellĂ€ oli myös osa auringon ja kuun luomiskertomuksessa.

http://fav.me/d1tr03p
http://fav.me/d8r9p5r
http://fav.me/d4r5w8f

HÀn pukeutuu mielellÀÀn vihreÀÀn, ja esiintyy joskun puun muodossa. Kun hÀn huolestui siitÀ ettÀ hÀnen puitaan tullaan kaatamaan liikaa, hÀn kysyi Manwën kautta Erulta neuvoa. Tuloksena oli Erun luoma enttirotu, joka suojelee Yavannan luontoa.

Muita nimiÀ: Kementåri

đŸ‘» NĂĄmo, kuolleiden herra ja Valarin tuomari. HĂ€n kerÀÀ kuolleiden sielut Mandosin saleihin, josta he jatkavat matkaa kullekin rodulle osoitetun kuolemanjĂ€lkeisen elĂ€mĂ€n mukaan, kunhan ovat parantaneet henkiset haavansa.

HÀn pystyy esimerkiksi antamaan kuolleiden haltioiden sieluille takaisin ruumiinsa, kunhan he ovat valmiita palaamaan elÀvien pariin.

http://fav.me/danqkeq
http://fav.me/damu901
http://fav.me/dalil42

HÀn on luonteeltaan ankara ja hÀn ei unohda, ja paljon tarvitsee siihen ettÀ hÀnet liikuttaa myötÀtuntoon, joskin se ei ole tÀysin mahdotonta. HÀn pystyy myös nÀkemÀÀn tulevaisuuden parhaiten kaikista Valarista - jopa maailman loppuun asti, tosin hÀn ei anna tietoa helpolla, edes toisille Valarille.

Muita nimiÀ: Mandos, Bannoth, Badhron

HĂ€nen vaimonsa on...

👗 VairĂ«, kutojien rouva. HĂ€n asuu Mandosin saleissa, kuuntelee kuolleiden tarinoita ja punoo ne kuviksi, jotka tĂ€yttĂ€vĂ€t salien seinĂ€t. HĂ€ntĂ€ auttaa FĂ­riel (ent. MĂ­riel), ensimmĂ€inen naispuolinen haltia joka kuoli mutta palasi kuolleista auttamaan hĂ€ntĂ€, taitavana kutojana itsekin.

http://fav.me/dakla72
http://fav.me/d9onlye
http://fav.me/d7kdbuq

Muita nimiÀ: Gwßr

Jatkuu...

1

73

    Vastaukset

    5000
    • đŸč OromĂ«, metsĂ€stĂ€jien herra, joka metsĂ€stÀÀ erityisesti Morgothin inhottavuuksia. HĂ€n pitÀÀ hevosista ja koirista, ja ratsunsa on nimeltÀÀn Nahar. HĂ€nen torvensa joka kuuluu kauas, on nimeltÀÀn ValarĂłma.

      http://fav.me/d9usqxy
      http://fav.me/d7igwnn
      http://fav.me/d99yyra

      HÀn oli Valarista ensimmÀinen, joka tapasi haltiat heidÀn herÀttyÀÀn ensimmÀisen kerran. HÀn johdatti osan heistÀ Amaniin Valarin asuinsijoille ja heidÀn oppilaikseen, missÀ heistÀ tuli suurhaltioita.

      Muita nimiĂ€: Aldaron, Tauron, Arƍmēz, BĂ©ma, Araw

      HĂ€nen vaimonsa on...

      đŸŒș VĂĄna, ikinuori. Kuten sisarellaan Yavannalla, hĂ€nellĂ€ on voima siihen mikĂ€ on vihreÀÀ ja kasvavaa. MissĂ€ hĂ€n kulkeekin, hĂ€n nostaa kevÀÀn tavoin kukannuput maasta, ja linnut laulavat siellĂ€ missĂ€ hĂ€n on.

      http://fav.me/d2o0ehi
      http://fav.me/d6krpy0
      http://fav.me/d4xjygc

      đŸ’€ Irmo, unien ja nĂ€kyjen herra, NĂĄmon veli. HĂ€n tuo levon elĂ€ville olennoille ja joskus vĂ€littÀÀ unissa viestejĂ€, joita heidĂ€n tulee ymmĂ€rtÀÀ. HĂ€n pitÀÀ hopeista puutarhaa jonka nimi on LĂłrien, jota ei tule sekoittaa LothlĂłrieniin Sormusten Herrassa. Puutarhaa koristavat monet lĂ€hteet.

      http://fav.me/daclyoh
      http://fav.me/d9s33oe
      http://fav.me/d75vdcf

      HÀn on myös vaimonsa kanssa yön ystÀvÀ - pÀivisin he lepÀÀvÀt.

      Muita nimiÀ: Lórien

      HĂ€nen vaimonsa on...

      đŸ‘©â€âš•ïž EstĂ«, parantajien rouva. HĂ€nellĂ€ on valta parantaa niin kipu kuin vĂ€symys. HĂ€n pukeutuu harmaaseen.

      http://fav.me/d1wvgn6
      http://fav.me/d96zb21
      http://fav.me/d7qm1b7

      HÀn miehensÀ tavoin hoitaa myös Lórienin puutarhaa.

      Muita nimiĂ€: Îdh, Eord

      🗡 Tulkas, soturien pÀÀllikkö. TĂ€mĂ€ lihaskimppu on oikeastaan niin vahva ettei edes tarvitse asetta taistellakseen. HĂ€nen hiuksensa ja partansa ovat vaaleat ja kasvoillansa hĂ€nellĂ€ on punaa.

      http://fav.me/d6ntw0s
      http://fav.me/damdrvr
      http://fav.me/dabco4y

      HÀnen luonteensa on melko huoleton ja hÀn nauraa taistellessaan, jopa kaksin Morgothia vastaan. HÀnen vihansa syttyy hitaasti, mutta tosin myös sammuu hitaasti. HÀn on Valarille hyvÀ ystÀvÀ, tosin ei paras neuvonantaja.

      Muita nimiÀ: Astaldo, Tulcus, Tulukhastāz

      HĂ€nen vaimonsa on...

      🩌 Nessa, OromĂ«n sisko. HĂ€n on hyvin nopea, yhtĂ€ nopea kuin ammuttu nuoli, ja myös loistava tanssija. HĂ€n iloitsee peuroista, ja hĂ€n juoksee niiden kanssa tuuli hiuksissa tuivertaen.

      http://fav.me/d84bit4
      http://fav.me/d7q60j3
      http://fav.me/d60a7hg

      🌊 Ulmo, merien kuningas ja veden herra - hĂ€nen vaikutuksensa nĂ€kyy niin aalloissa kuin sateessa. Sanotaan, ettĂ€ kaiun maailman luoneesta musiikista voi yhĂ€ kuulla vedessĂ€. HĂ€nen torviensa nimi on UlumĂșri.

      http://fav.me/dalnd1a
      http://fav.me/d7fa2l6
      http://fav.me/d8ncrrl

      Kun hÀn nÀyttÀytyy, hÀn nousee merestÀ vihreÀssÀ haarniskassa. Sanotaan, ettÀ Valarista hÀn on se joka eniten kuuntelee vapaita kansoja, senkin jÀlkeen kun muu Valar on eristÀytynyt Amaniin.

      Muita nimiĂ€: Ullubƍz, Ulu, Guiar, Gulma

      😱 Nienna, NĂĄmon sisko ja surun kuningatar. HĂ€n itkee usein sen tuskan vuoksi jota vapaat kansat kokevat. Tosin hĂ€nen kyyneleillÀÀn on myös voima parantaa, ja hĂ€nen viisautensa ja myötĂ€tuntonsa on suurta. HĂ€n on se, jonka puoleen kÀÀnnytÀÀn masennuksen partaalla kun kaipaa lohdutusta.

      http://fav.me/d2sj0no
      http://fav.me/d77b3qy
      http://fav.me/d25lnfd

      HĂ€n pukeutuu mm. harmaaseen huppuun.

      Muita nimiĂ€: Nyenna, Heskil, NĂșri, QalmĂ«-TĂĄri, Fui

      TÀssÀ siis kaikki Valar.

    Ketjusta on poistettu 0 sÀÀntöjenvastaista viestiÀ.

    Luetuimmat keskustelut

    1. MielessÀni vielÀkin T

      Harmi ettÀ siinÀ kÀvi niinkuin kÀvi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvÀÀ. Toivottavasti löydÀt sopivan ja hyvÀn
      IkÀvÀ
      28
      1387
    2. NellietÀ Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypÀtÀ ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1292
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1206
    4. NÀhtÀiskö ylihuomenna taas siellÀ missÀ viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyÀ, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. TehdÀÀn taas sitÀ meidÀn salakivaa.
      IkÀvÀ
      2
      1204
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, nÀin sen nÀimme. On helppo luvata kehareille, eikÀ ne ymmÀrrÀ,
      Maailman menoa
      1
      1191
    6. SinÀkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystĂ€ katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ÀÀneen siinĂ€ se nyt meni😅😅... Lis
      IkÀvÀ
      1
      1183
    7. Pupuhuhdasta löytyi lÀhes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lĂ€hes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljĂ€ JyvĂ€skylĂ€n Outlaws MC:n jĂ€sentĂ€ vangittu: "MÀÀrĂ€t p
      JyvÀskylÀ
      42
      1177
    8. Housuvaippojen kÀyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan kÀyttÀmÀÀn vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiÀ. Tuntuu, ettÀ ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1154
    9. HyvÀÀ yötÀ ja kauniita unia!

      TÀytyy alkaa taas nukkumaan, ettÀ jaksaa taas tÀmÀn pÀivÀn haasteet. Aikainen tipu madon löytÀÀ, vai miten se ÀrsyttÀvÀ
      Tunteet
      3
      1139
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdÀ lepakkopöntön. TietÀÀkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössÀ Žvai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1130
    Aihe