Miten käytännössä made kannattaa käsitellä, jotta se säilyisi muutaman päivän?
...eli tilanne: olet pilkkinyt mateen ja keittoa siitä tehdään parin vrk:n kuluttua?
Perkaanko(nyljenkö) kalan heti sen saatuani ja suolaan vai miten kannattaa toimia?
Mateen käsittely
11
5582
Vastaukset
- säilyy
nylje,ota siäkalut pois mutta älä kaikkea heitä pois. Siis maksa ja mäti on mateessa se herkullisin osa,kala itsessään on vain kohtalainen kala. Jotkut jopa tykkää,minä en paljon perusta.Keitto tulee kohtuu-hyvää kun osaa maustaa sopivasti,kaipaa kai muutoman maustepippurin(ei siis pippureita)perunaa ehkä vähän porkkanaa ja loppusilaus kermalla.Niiih ja se ruisleivän pala antanee makua.
- matikka
No...No Tiedät itsekin että matikka on maultaan yksi parhaita pohjamudissa möyrivistä elukoista.
Ota porkkana pois, ja laita sipulia sen tilalle!
- Erämies!
Made on syytä verestää ja suolistaa mahdollisimman pian. Itse nyljen myös mateen
mutta kaikki ei tee sitä. Mäti ja maksa kannattaa ottaa talteen.
Myös kaikki muutkin kalat on syytä verestää mahdollisimman pian. Suolistuksen kanssa
ei muilla kaloilla kun mateella ole ihan niin kiirettä talviaikaan, mutta ei kalojen nopea suolistaminen ja kidusten poistaminen ole haitaksikaan.
Säilytys mahdollisimman kylmässä ( 0). Normaali jääkaapissa ( 4 - 6 astetta) korkeintain 1 vrk.
Talvella hyvä tuoreen kalan säilytyspaikka on lumihangen sisässä. Jos ei ole lumihankea niin sanomalehdillä vuoratussa kylmälaukussa ulkovarastossa, parvekkeella tai auton tavaratilassa säilytys onnistuu hyvin jos
ulkolämoötila on nollan tuntumassa.
Paras säilytyslämpö on 0 - 2 astetta.
Yksi mahdollisuus olisi keittää made 1/2 kypsäksi jo 1 vrk sisällä saamisesta. Perata ruodot pois ja säilyttää keittoliemi ja mateen lihat jääkaapissa 1 - 2 vrk. Liemen voi kaataa kattilaan ja kypsentää perunat mateenkeitinliemessä ja vasta loppuvaiheessa lisätä kalapalat. Kypsenetty kala säilyy paremmin jääkaapissa kuin tuore. - säilyy
ei siellä jäällä kannata ruveta perkaamaan,laske veret pois ja anna lojua jäällä. Mielestäni keittoon kuuluu myös sipulia.Matikasta saa kyllä herkullisia ruokia jos osaa. Minulla on tilanne sellainen,että vaimo valmistaa kalat ja minä lihat. Tuo oli hyvä vinkki Erämieheltä,keitä hieman(suolavedessä). Säilyy paremmin.
- pillkijä
mulla oli ittelläni sama pulma toisnavuanna
otin ittelleni akan joka ratkasi sen asian
ei oo ollu senjälkeen aikaa pilkille - sait
pillkijä kirjoitti:
mulla oli ittelläni sama pulma toisnavuanna
otin ittelleni akan joka ratkasi sen asian
ei oo ollu senjälkeen aikaa pilkillemulla tyytyy vähempäänkin,kun on pakko. Tai sit menkööt vieraisiin.Kuka niitä vahtis,ei perkele.Kaikkea muuta voin vahtia,mutta huorahtavaa vittua,sitä ei vahi kukaan!!
- Pimpelipomdon
Kannattaa heti verestää ja huolehtia että huuhtelee veren pois. Yleensä mätäneminen alkaa kalan mahan seudulta. Lieneekö mätä kala jota made myös syö, en tiedä. Ei säily kokemukseni mukaan jääkaapissa 1-2 pidempään ainakaan ilman suolistusta. Itse perkaisin saman päivän aikana. Veikkaan että hyvin huuhdotut lihan palat voi säilyä pidempäänkin jääkaapissa. Tästä ei tosin kokemusta ole. Hajuaisti kyllä kertoo milloin kala on pilalla.. Sen verran haiskahtaa että morjens..
- Säästäjä
Made- ja kuhakeittoon voi laittaa homejuustoa. Keitosta tulee ruokasampi ja maukkaampi.
- Fisuman
Hyvä on antaa neuvoja näin 13 vuoden jälkeen kysymyksestä, mutta tiedä vaikka auttaisi jotakuta muuta.... Se matikka elää vesisangossa monta päivää, jos on huoli siitä, että kala pitäisi laittaa vasta useamman päivän kuluttua, eikä halua sitä välillä pakastaa.
- Kokemustaonalasta
Verestä made heti tainnutuksen jälkeen. Kaikki kalat säilyvät jääkaapissa kevyesti 2-3 päivää ennen käsittelyä. Paras tapa on kääriä kala/kalat märkään sanomalehteen ja sitten jääkaappiin. Optimaalisin säilytyslämpötila on mahdollisimman lähellä nollaa, joten voit kääntää jääkaapin lämpötilaa hieman kylmemmälle.
Nykyään kalastaja ei saa toimittaa kalaa suoraan kauppaan, esim. että kalastaja käy verkoilla ja verkoilta tuo kalan suoraan kauppaan, vaan ne on ensin toimitettava elintarvikehuoneistoon, jossa ne jäitetään/jäähdytetään. Monesti kalat on ensin kalastajan elintarvikehuoneistossa, josta tukkuri käy kalat noutamassa ja sen jälkeen tukkurin varastossa, josta ne rahdataan sinne kauppaan. Kala ei siis ole nykyään enää koskaan vastapyydettyä, vaan tuoreimmillaan 2-3 päivää vanhaa. Pyyntipäiväksi ei merkitä sitä vedestänostopäivää. - TietäkääEttä
Mätiä ovat kalat ennen kuin ne ovat kaloja.
Ja mätiä ne ovat sen jälkeen kun ne ovat lakanneet olemasta kaloja.
Eli kalat ovat mätiä!
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Aivosyöpää sairastava Olga Temonen TV:ssä - Viimeinen Perjantai-keskusteluohjelma ulos
Näyttelijä-yrittäjä Olga Temonen sairastaa neljännen asteen glioomaa eli aivosyöpää, jota ei ole mahdollista leikata. Hä521916Jos ottaisit yhteyttä, näyttäisin viestin kaikille
Yhdessä naurettaisiin sulle. Ymmärräthän tämän?1651668Heikki Silvennoinen ( Kummeli)
Kuollut 70-vuotiaana. Kiitos Heikille hauskoista hetkistä. Joskus olen hymyillyt kyynelten läpi. Sellaista se elämä on701398Mikä saa ihmisen tekemään tällaista?
Onko se huomatuksi tulemisen tarve tosiaan niin iso tarve, että nuoruuttaan ja tietämättömyyttään pilataan loppuelämä?2411347Pelotelkaa niin paljon kuin sielu sietää.
Mutta ei mene perille asti. Miksi Venäjä hyökkäisi Suomeen? No, tottahan se tietenkin on jos Suomi joka ei ole edes soda2191278Kauanko valitatte yöpäivystyksestä?
Miks tosta Oulaisten yöpäivystyksen lopettamisesta tuli nii kova myrsky? Kai kaikki sen ymmärtää että raha on nyt tiuk3381163- 1281155
- 781106
Nyt kun Pride on ohi 3.0
Edelliset kaksi ketjua tuli täyteen. Pidetään siis edelleen tämä asia esillä. Raamattu opettaa johdonmukaisesti, että3151075Hyvää huomenta 18. luukku
Hyvää keskiviikkoa. Vielä pari päivää ja sitten on talvipäivänseisokki. 🎄🌌❄️😊❤️2271067