Autotallin lämmittäminen, miten ja millä?

MazterI

Morjensta, kokeillaanpas saako täältä mitään kommentteja probleemaan:
Eli minulta löytyy autotallirakennus joka on valmistunut 5 vuotta sitten. Materiaali on kevytsoraharkko. Rakennuksessa on autotalli n. 80 neliötä, varasto n. 10 ja pannuhuone / pellettivarasto yhteensä n. 8 neliötä. Pannuhuoneessa siis kattila ja pelit lämmitykseen, ja kanaali talolle.

Autotallista on alunperinkin ajateltu kylmää, eli sitä ei ole ollut aikomus lämmittää vaikka lömmöntuotantoa vieressä onkin. Haasteeksi on huomattu kuitenkin se että talli pysyy liian lämpimänä, eli vuodessa on kuitenkin pitkiä aikoja jolloin sinne siirtynyt lumi yms. sulaa. Ilmanvaihtoa löytyy toteutettuna huipparilla ja lisäksi sitä on tehostettu ylimääräisellä kanavapuhaltimellakin. Haihtuminen on kuitenkin niin hidasta että vesi on oikeasti ajoittain ongelma.

Rakennus on siis seiniltään 20 senttistä harkkoa, joissa ei eristettä. Yläpohjaan tuli laitettua 50 senttiä villaa ja lattiassa on 15 senttiä stryroksia. Talliin löytyy 2 kappalette halpoja nosto-ovia joissa eristeenä on ohut uretaani.

Nyt kaipaisin ideoita lämmitykseen / kosteuden häivttämiseen. Ratkaisu saisi olla mahdollisimman vähän energiaa syövä, ja mieluiten tietysti käyttäisin pannuhuoneessa saatavilla olevaa kuumaa vettä. Olen ymmärtänyt että tällaiseen lämmönjakoon joku puhaltava lämmönlähde olisi hyvä, ei niinkään patterit? Olisiko kannatusta miettiä vaikka kuuman veden kierrätystä ja puhallinta (puhallinkonvektori?) vai suositellaanko jotain muuta? Ideaalisti toteutus pitäisi olla vielä siten että tallin voi sallia pakkasellekin tipahtaa...

10

214

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pikkuvaivalla

      Paljonko siellä sitä lämpöä on? Itse pidän sellaista 10-12 nyt ja kovimmilla pakkasilla vähän vähemmän. Puhdistan aina auton lumesta ja vesisateella kotiin tullessani jätän sen ulos. Näin talli pysyy kuivana koko talven. Silloin tällöin siis auto jää ulos ja silloin tällöin joudun harjaamaan lumet auton päältä ennen talliin ajoa, mutta talli on kuiva.

    • ranettaja

      " Olen ymmärtänyt että tällaiseen lämmönjakoon joku puhaltava lämmönlähde olisi hyvä,"
      Niin on ja eristät sen lämpimän seinän, puhallin millä lisäät lämpöjä tarvittaessa.

    • kosteuskuriin

      Jos tallissa on lattiakaivo johon sulamisvesi pääsee virtaamaan ja kenties lattia on vielä lastalla kuivattavissa niin ei pitäisi olla ongelma kun poistoilmakin löytyy eli laita kiertoilmakone patterilla seinälle ovien viereen ja mitoitus joku 20w/m3 . Piiri omalla pumpulla glygoolikierrolla joko termostaatilla tai hydrostaatilla jos kosteus on päätekijä. Oma kalvopaisunta-astia http://www.taloon.com/kalvopaisunta-astia-8l-0-5-3-bar/LVI-3411501/dp?openGroup=3484 ja kierto raakana niin pitäis toimia. Mielestäni riittävästi lämpöä ja hyvä ilmanvaihto takaavat että homma toimii.

    • hyvätulee

      Niin ja pieni lämmönvaihdin "Torista" 50€ joku 5-10kW että liemet pysyy ruodussa:)

    • MazterI

      Kiitos vastauksista. Tästä se alkaa muotoutumaan ;) Pitänee alkaa askartelemaan tällainen viritys niin eiköhän tällä kosteudet saisi talttumaan.

    • Luonnoton.kiertokulku

      Tätäkö haluat?
      1) Illalla jätät auton lämpöiseen talliin.

      2) Yön aikana sulavat autoon tarttunut vesi/lumi/loska/jää lammikoiksi lattialle.

      3) Sieltä vesi päivän aikana haihtuu ja autotalliin jää mukavan kostea tunnelma.

      4) Tuodessasi kylmän auton taas sisälle niin kosteus tiivistyy auton kaikille sisäilmaa kylmemmille pinnoille, myös rungon tuuletettuihin koteloihin.

    • Luonnoton.kiertokulku
    • Itsekin_rakentanut

      Itse suosittelisin että aloita veden- ja kosteudenpoistosta, sitten se lämmittäminenkin on edullisempaa ja ruostumisriski pienenee. Onhan sulla lattiakaivo ja riittävä ilmanvaihto, siis nimenomaan riittävä sellainen? Jos ei niin hoida ne ensin kuntoon ennenkuin alat rakennella lämmittimiä. Muuten ongelma ei ratkea.

      Toki kosteudenpoistajakin on yksi ratkaisu, esim itse käytän seuraavaa eräässä kylmässä varastossa. Ei vaan ole välttämättä pitkässä juoksussa edullinen ratkaisu.
      http://www.motonet.fi/fi/tuote/605313/Kosteudenpoistaja

      • adsorptiokuivain

        Nuo suolaan kosteutta sitovat kuivaimet toimivat kylmässäkin, mutta ne eivät pysty sitomaan litrakaupalla vettä. Talliin ajettava autohan voi olla (ainakin alustan osiltaan) lumisohjon/jään peitossa.

        Ilmankuivain olisi muutoin OK, mutta muutamalla satasella myytävät kondenssikuivaimet eivät toimi kylmässä - kuivausteho heikkenee lämpötilan laskiessa ja alle 5 °C nämä eivät toimi lainkaan.

        Kuivaimen pitää siis ehdottomasti olla mallia adsorptiokuivain. Osa tähän tekniikkaan perustuvista malleista kykenee kuivaamaan pakkasen puolella olevaa ilmaa, mutta ei kaikki.

        Adsorptiokuivain vien kohtuu paljon sähköä (tyyliin jatkuva kulutus 0,8 kW, tosin käyntiähän voi ohjata kellokytkimellä tai hygrostaatilla) ja kuivaimelta täytyy johtaa ulos (pieni) kanava, jonka kautta kosteus poistetaan. Laitteet ovat myös kalliita, hintaluokka pikemminkin 1,5 tonnia kuin 300 €, mistä johtuen voisi olla fiksuinta ensin kokeilla toimintaa vuokratulla laitteella.


    • Porno-Jalmari

      Oletko kokeillut polttaa nuotiota autotallisi lattialla päivittäin?

      Kuivattaa ja lämmittää mukavasti.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      263
      2593
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      193
      1653
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1434
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      3
      1169
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      79
      1156
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      223
      1022
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      78
      1000
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      45
      905
    9. Kohta me ei enää nähdä :(

      En pääse enää uppoutumaan silmiisi enkä kuunnella ihanaa ääntäsi. Elämä on pstä.
      Ikävä
      39
      729
    10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      720
    Aihe