Iso vai pieni kennel?

tiedonjanoinenliikkeellä

Tässä koiranpentua etsiessäni on vastaan tullut sekä isoja että pieniä kotikenneleitä ja haluaisinkin nyt kuulla mielipiteitä ja kokemuksia kummastakin.
Miksi ostaisit koirasi ennemmin isosta kennelistä kuin pienestä kotikennelistä?
Kokemuksia koiranpennun ensimmäisestä vuodesta kun pentu on tullut isosta kennelistä/pienestä kennelistä.
Plussat ja miinukset molemmista jos sellaisia mielestäsi on.

Lähtökohta kummassakin tapauksessa siis se, että pennun vanhemmat ovat molemmat terveystutkittuja esim pevisan mukaisesti, oli se kennel sitten iso tai pieni.
Näyttelytuloksilla ei tässä kohtaa ole niin väliä, terveys ja luonne ovat tärkeämpiä.
EI mainita nimiä, paikkakuntia, rotua tai muitakaan yksityiskohtia, joista voisi tunnistaa kasvattajan tai kennelin, vaan niin että voidaan keskustella kokemuksista ketään loukkaamatta tai mustamaalaamatta.

Tämä ei siis ole mikään lynkkausketju, vaan ihan puhtaasti etsin kokemuksia ja mielipiteitä asiasta.


Kiitos jo etukäteen!

7

2097

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • prosenteillävlii

      Minä katsoisin ennemmin jalostustietokannasta pennun sukutaulun,ja sukusiitosprosentin, vanhempien näyttelymenestyksen,terveystiedot jne.Tärkeämpiä ne, kuin kennelin koko.
      Jos sukusiitos prossa on korkea, se altistaa niille suvun,ja rodun sairauksille ;)

      • tiedonjanoinenliikkeellä

        Mutta kun nimenomaan kennelin koolla on merkitystä ja haen kokemuksia pennun ostaneilta henkilöiltä sekä isoista että pienistä kenneleistä.
        Isossa kennelissä, jossa on esimerkiksi erilliset kenneltilat ja useampia pentueita yhtaikaa, ei koiranpennun sosiaalistaminen voi ymmärtääkseni olla samaa luokkaa kuin kotikennelin pennuilla. Vai?
        Ymmärrän kyllä nuo jalostutietojärjestelmän tiedot, mutta sieltä ei löydy sitä tietoa mitä nyt haen, eli minkälainen se koira on ollut kasvattajalta tullessaan.


    • tarkennustasaisi

      Määrittele ensin mikä on pieni kotikennel ja mikä on suuri kotikennel. Helpompi vastata.

      • tiedonjanoinenliikkeellä

        Pieni on minun mittapuuni mukaan sellainen jossa max 1-2 pentuetta samaan aikaan ja kummatkin kasvavat kotioloissa, eivät erillisissä kenneltiloissa.
        Iso kennel on sellainen jossa on erilliset kenneltilat ja pentueita kolme tai neljäkin (tai jopa enemmän) samaan aikaan, rotujakin saattaa olla useampia ja pennut eivät ole ihmisten seurassa kuten kotioloissa.


      • Aloituksen otsikko oli vähän hämäävä. Itse en myöskään hahmota määritettä isoa kotikenneliä.
        Minusta kotikennel on sellainen, jossa on vähän koiria, ja jotka elää perheen parissa. Pääasiallinen tehtävä on koirakaverina.
        Yksi pentue kerrallaan, poikkeustapauksissa se kaksi samaan aikaan. Pentueita ei myöskään tule usein. Rotuja voi olla useampiakin (jokusia), kokonaismäärä siis ratkaisee.

        "miksi ostaisit..." En osta, en myy, enkä anna urosta. Koska en hyväksy koirien esineellistämistä, ja pelkkää hyötyämistä, mitä mielestäni kennelrakennuksissa asuvien kanssa tehdään. Eli jo eettinen puoli on minulle tärkeää. Ja on jo kornia, kun esim.kasvattaa seurakoirarotuihin luettavaa, mutta kuitenkin itsellä koirat on kaikkea muuta kuin tuossa termissä...

        Kun koirat elää perheissä, niiden kanssa liikutaan ym. normielämää, niin myöskin niiden luonteista saa paremman kuvan. Ja minusta on ainakin tärkeää, että niiden jalostuskoirien luonteista myös kunnolla tiedetään...
        Ja tiedän jokusiakin, joilla on ollut suurempi homma/melkoisesti ongelmaa, kun pentu on ollut pelkästään kennelrakennuksessa, vähillä ihmiskontakteilla. Varsinkin jos on päässyt jo yli luovarin. Ja ei, ei tosiaan sosiaalistuminen ole samaa luokkaa. Varsinkin jos pentu pohjimmiltaankaan ole ihan vahvapäisemmästä päästä.
        Pennuilla on myös helpompaa kotiutuminen, joka myös helpottaa tulevaa omistajaa, kun pentu on tottunut jo moneen, kuten normaaliin kodinääniin. Meillä mm. imuroidaan ym. jo ihan senkin takia, että pennut saa jänniä kokemuksia, ne ensimmäiset, turvallisesti mammansa kanssa, joka antaa niille hyvän mallin :)

        Näyttelytuloksissa on mielestäni kylläkin myös merkitystä. Kyllä se saattaapi kertoa kuitenkin jotain kasvattajasta, ja saattaapi jotain koiristakin kertoa. Eli lähinnä tarkoitan, onko yhtään käynyt vanhempien kanssa vai ei.

        Varmaan tuli selväksi, että mitään plussia en näe isoille kenneleille,


    • musselo

      Miä ostin ehkä kotikennelistä? Mutta kasvattajani oli sijoittanut koiria paljon muualle, että pentuja tuli enemmänkin, mutta kukin kotioloihin. Tuleviin koteihinsa oli emot sijoitettu.

      Pentuni löysin rotujärjestön sivuilta, mistä kannattaa yleensäkin etsiä. Siellä kiinostava kasvattaja löytyi ja odotin varmaan lähes vuoden ennenkuin sopiva pentu tuli.
      Toki niin, että hetken oli, etten olisi pystynyt ottamaan koiraa. Nyt koira on, valittu heti synnyttyään.

      Kiirettä ei saa olla pennun kanssa. Kannattaa ottaa selvää, varsinkin Kenneliiton sivuja katsoskella, ja rotuyhdistysten omia sivuja. Ei niitä turhanpäiten ole tehty.

      Olen tyytyväinen kissojeni rotuihin, kasvattajiin samoin koiratyttöni kasvattajaan.
      Mitään tori sivujen serorotuisia ei kannata harkita

    • koirallinenkin

      Riippuu rodustakin. Esim. valjakkokoiraa, laumanvartijaa voisin katsella sellaisesta kennelistä missä erilliset tilat. Seurakoiraa katselisin sellaisesta, missä pennut saa olla sisätiloissa ja paljon ihmisten kanssa.
      Niin suuria kenneleitä, että olisi erillinen rakennus, missä pennut olisivat (elleivät sitten ole ulkokoiria) en ole vielä montaakaan tavannut, niitä on ilmeisen harvassa.
      Pentuemäärästä ei suoraan voi ajatella, että niille kaikille ei riitä aikaa. Jos pentueet, kuten usein pienillä seurakoirilla, ovat pieniä 2-3 pentua, niin useammankin pentueen kanssa pärjää siinä missä joku yhden isomman koiran pentueen kanssa, niitä kun voi olla tusinakin. Eli ei ihan se vuosittaisten pentueidenkaan määrä kerro kuinka paljon aikaa kasvattajalla niille pennuille on.

      Enemmän itse katson pennun sukutaulua, tapaan aikuisia koiria ja näiden asioiden perusteella teen päätökseni.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1218
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      15
      1158
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1109
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      2
      1097
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1084
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1083
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1075
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      0
      1066
    9. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1064
    10. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      0
      1057
    Aihe