Toimeentulotuki: Ohjeet hakuun Kelasta

tt-tuki

Perusosan määrä vuonna 2017 on 487,89 euroa/kk yksinasuvalla ja 536,68 £/kk yksinhuoltajalla, sekä 414,71 avio- ja avoliitossa elävillä (kummallakin). Lisäksi lapset huomioidaan niin, että alle 10-vuotiaiden lasten perusosat ovat 258,58-307,37 €/kk per lapsi ja 10-17 vuotiaat 292,73-341,52 e/kk per lapsi. 18 vuotta täyttäneet kotona asuvat lapset huomioidaan 356,16 €/kk perusosalla. Perusosan määrät on julkaistu täällä: http://www.kela.fi/toimeentulotuki-perusosan-maara

Jos tuloista ei muuten jää rahaa tuon verran alla lueteltujen menojen jälkeen, ja varallisuutta ei ole, niin sitten Kela maksaa kulut niin suurelta osin, että tasan perusosan verran rahaa jää. Perusosalla katetaan normaalit elämismenot (ruoat, vaatteet yms.). Sen päälle (joita ei siis ole tarkoitus maksaa perusosalla, vaan jotka korvataan erikseen) menoina huomioidaan lisäksi:

- asumismenot (esim. vuokra, vastike, omakotitalon hoitomenot, taloussähkö ja kotivakuutus)
- välttämättömät muuttokustannukset ja vuokravakuudet
- muut kuin perusosaan sisältyvät julkisen terveydenhuollon menot (esim. terveyskeskuksen asiakasmaksut, reseptilääkkeiden omavastuuosuudet ja silmälasit)
- lasten kunnallisen päivähoidon sekä koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan menot
- lapsen tapaamisesta etävanhemmalle aiheutuvat menot siltä osin, kun ne perustuvat kunnan sosiaalihuollon vahvistamaan sopimukseen tai tuomioistuimen päätökseen
- välttämättömän henkilötodistuksen, oleskeluasiakirjan tai matkustusasiakirjan hankintamenot.

Tuo luettelo on julkaistu täällä: http://www.kela.fi/toimeentulotuki-mihin-menoihin

Asumismenoina voidaan huomioida kohtuullisen suuruisina:
- vuokra sekä erikseen maksettavat vesimaksut ja lämmityskustannukset (kuten sähkölämmitys)
- omistusasunnossa: hoitomenot, joita ovat vastikkeet sekä erikseen maksettavat vesimaksut ja lämmityskustannukset; henkilökohtaisen asuntolainan korot, jos laina otettu asunnon hankkimiseksi tai perusparantamiseksi
- omakotitalon välttämättömät hoitomenot: lämmityskustannukset, vesimaksut ja kiinteistökohtaiset menot (esim. jätemaksu, nuohousmaksu, vakuutusmaksut, kiinteistövero sekä tontin vuokra); henkilökohtaisen asuntolainan korot, jos laina otettu asunnon hankkimiseksi tai perusparantamiseksi.
- Jos maksat vuokraa tai vastiketta kunnan järjestämästä palveluasumisesta, se voidaan hyväksyä menoksi kuten muukin vuokra tai vastike.

Asumiseen liittyvinä menoina voidaan hyväksyä myös kohtuullisen suuruisina:
- taloussähkö
- kotivakuutusmaksu
- saunamaksu (1 kerta/vko).

Menoina ei hyväksytä esimerkiksi:
- pyykkitupamaksuja (sisältyy perusosaan)
- autopaikkamaksuja (ellei tarve johdu terveydellisistä syistä)
- kodinkoneisiin ja huonekaluihin liittyviä menoja. Niihin on mahdollista hakea täydentävää toimeentulotukea kunnasta.

Tuo luettelo on julkaistu täällä: http://www.kela.fi/toimeentulotuki-asumismenot

45

1653

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • SossullPathaan

      "Asumiseen liittyvinä menoina voidaan hyväksyä myös kohtuullisen suuruisina:
      - taloussähkö
      - kotivakuutusmaksu
      - saunamaksu (1 kerta/vko)."
      Laki ei anna valtaa kohtuullistaa noita maksuja, vain asumiskulut voidaan kohtuullistaa.
      Mulla nuo maksut ovat noin:
      - taloussähkö 30€/kk
      - kotivakuutusmaksu 130€/vuosi
      - saunamaksu (1 kerta/vko). 5€/kk
      Kelalle tiedoksi että jos alatte noita kohtuullistaa niiin HaO:ssa tavataan!!

      • NoJaah

        Eikö sähkö ja kotivakuutus ole asumiskuluja? Pakkohan niissä on olla jotkin rajoitukset sillä muuten osa ihmisistä voisi käyttää sähköä niin paljon kuin vain haluaa ja pitää kotivakuutuksen korvaussummaa vaikka 100 000e tietämillä jolloin vakuutusmaksu olisi jotain 400e/vuosi.

        Saunamaksu on ollut lähes kaikissa kunnissa perusosalla katettava meno ja siitä on ihan oikeudenkin päätöksiä ettei se ole pakollinen meno, ellei sitten asunnon peseytymistilat ole puutteellisia. Eli kela käytännössä hyväksyy ylimääräisenä menona tuon 1 kerta viikossa saunamaksun. Joten valittaminen siitä että saa vain yhden kerran viikossa saunoa kelan piikkoon ei varmaan kovin hyvin menesty oikeudessa.


      • kohtuullistamisest

        Ei asumiskulujakaan saa kohtuullistaa, jos halvempaa vaihtoehtoa ei voida osoittaa olevan tarjolla, joka täyttää kuitenkin tukea hakevan kokoisen perheen välttämättömät perustarpeet. Mutta esim. 700 neliön vuokralla olevan luksuskartanon asumismenoja yhteiskunnan ei oleteta maksavan vaikkapa yksin asuvalle. Vastaava pätee sähköön. Pohjoisessa Suomessa 30€/kk ei riitä edes sähköliittymän perusmaksuun, ja jos ja kun ei halvempia sähköliittymiä ole tarjolla (sähkön siirto on monopolitoimintaa), niin kohtuulliset menot ovat kunkin alueen mukaisilla hinnoilla olevia.

        Mutta ei Kelan vaikkapa sitä tarvitse eikä kuulu korvata, jos joku sähköliittymänsä kautta louhii vaikkapa bitcoineja, ja sen takia sähkölasku on posketon. Eli on Kelalla oikeus kohtuullistaa sähkömenoja, jos jollain on aivan mahdottomat sähkömenot, ja jos näyttää ilmeiseltä, ettei sähkölasku ole syntynyt vain normaalista asumisesta.


      • Asumiskulujen osalta tilanne on kuitenkin sellainen, että niitä voidaan kohtuullistaa normiin ellei tuen saaja kykene osoittamaan, että ei voi saada normihintaista asuntoa. Tuen myöntäjän ei siis tarvitse todistaa, että tuen saajan olisi mahdollista saada normihintainen asunto. Tavallaan tuossa siis käännetty todistustaakka :-(


      • kohtuullistamisest
        ju-hani_67 kirjoitti:

        Asumiskulujen osalta tilanne on kuitenkin sellainen, että niitä voidaan kohtuullistaa normiin ellei tuen saaja kykene osoittamaan, että ei voi saada normihintaista asuntoa. Tuen myöntäjän ei siis tarvitse todistaa, että tuen saajan olisi mahdollista saada normihintainen asunto. Tavallaan tuossa siis käännetty todistustaakka :-(

        Juuri noin. Eli Kela voi ilmoittaa, että normina on vaikkapa jonkin 4-henkisen perheen tapauksessa 1400 €/kk asumismenot, ja jos perheen asumismenot ovat 1600 €/kk, niin sitten perheen pitää osoittaa, että halvempaa asuntoa ei ole mistään saatavissa. Helpointa todistaminen on, jos perheellä on jotain erityispiirteitä, kuten vaikkapa pyörätuolilla liikkuva lapsi, jolloin asunnolle voidaan odottaa keskimääräistä suurempia menoja. Mutta joskus voi olla niinkin, että normin hintaisia asuntoja vaan ei ole tarjolla ainakaan perheen kokoluokassa omassa kotikunnassa. Esim. isojen perheiden asuntoja on monessa kunnassa tarjolla erittäin rajallisesti. Sosiaaliturvan lähtökohtana on oikeus saada tuki asumiseen aina nimenomaan nykyisen kunnan sisällä.


      • SossullPathaan
        NoJaah kirjoitti:

        Eikö sähkö ja kotivakuutus ole asumiskuluja? Pakkohan niissä on olla jotkin rajoitukset sillä muuten osa ihmisistä voisi käyttää sähköä niin paljon kuin vain haluaa ja pitää kotivakuutuksen korvaussummaa vaikka 100 000e tietämillä jolloin vakuutusmaksu olisi jotain 400e/vuosi.

        Saunamaksu on ollut lähes kaikissa kunnissa perusosalla katettava meno ja siitä on ihan oikeudenkin päätöksiä ettei se ole pakollinen meno, ellei sitten asunnon peseytymistilat ole puutteellisia. Eli kela käytännössä hyväksyy ylimääräisenä menona tuon 1 kerta viikossa saunamaksun. Joten valittaminen siitä että saa vain yhden kerran viikossa saunoa kelan piikkoon ei varmaan kovin hyvin menesty oikeudessa.

        "Eikö sähkö ja kotivakuutus ole asumiskuluja?"
        Lain mukaan eivät ole vaan muita perusmenoja jotka lain mukaan otetaan tarpeellisen suuruisina huomioon. Tuossa ei puhuta muiden perusmenojen kohtuullistamisesta mitään, vain kohdan 1 asumiskuluissa on tuo kohtuullistaminen.
        Tällä palstalla on ollut joskus kiivastakin keskustelua siitä kuka määrää tuon tarpeen suuruuden kun sitä ei laissa suoraan sanota. Sossu ei sitä kyllä määrää vaan asiakas tai sitten esim. sähköfirma joka määrittelee tuon sähkön hinnan ja lisäksi tulee vielä sähkön siirtokulut, vakuutusyhtiön ahneudesta riippuu kotivakuutuksen hinta. Jotkut kunnat ovat "kohtuullistaneet" esim. sähkölaskuja vaikka se on laitonta, Vantaan osalta tuo kohtuullistaminen on tiettävästi hallinto-oikeudessa. Samoin kotivakuutuksia on "kohtuullistettu" niin ettei mistään saa noita "kohtuuhintaisia" vakuutuksia, laitonta sekin.

        Minulla muuton yhteydessä kotivakuutuksen hinta suunnilleen kaksinkertaistui kuten asuinneliöiden määräkin, muissa vakuutusyhtiöissä on vieläkin kalliimpaa. Vaikka asuinneliöt tuplaantuivatkin niin asumiskulut putosivat noin satasen, samoin asumistuki, eli ei käynyt kuinkaan, ovat vieläkin reilummin alle kunnan määrittämän kohtuuden.

        http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1997/19971412#L2P7b


      • hahahahahaha

        kylläpäs suomi on ihana valtio kun toimeentulotuen hakija voi itse määritellä että mikä on kohtuullinen sähkönkulutus tai kohtuullinen kotivakuutuksen summa :D


    • näinmeneetäällä

      Mulla sähkölaskut maksaa sossu lapsista johtuen on sähkölasku sitten esim. 50-100e. Sähkölasku tulee aina joka kuulle paljon myöhemmin sen jälkeen kun tukihakemuksen laitan eli jälkikäteen pistän nyt ainoana erona että pistän sen nyt eka kelaan sitten tammikuussa ja sieltä maksavat osan ja sossu maksaa loput tai sit kela ei maksa yhtään ja sossu maksaa kokonaan edelleen.

    • maaria-77

      asuin vanhassa mökissä (jossa ei puulämmitystä), ja sähkölasku tammi-maalis 3 kk saattoi olla 1500 euroa ja sossu maksoi. onhan niitten pakko maksaa jos ja kun on kyse todellisista esim. lämmitys kustannuksista. kunhan tt-tuki vain myönnetään ensin.

      • gdfgdf

        Noinhan se on. Tuossa tapauksessa tosin sähkölaskut ovat pääasiassa lämmityskuluja. Niitä Kela ei saa kohtuullistaa. Käyttösähkökuluja (valaistus, tietokoneet yms.) sen sijaan Kela voi rajoittaa, jos sähkönkäyttömäärät ovat mahdottomia (esim. jos toimeentulotuen saaja louhii tuhansien eurojen edestä kuussa sähköä käyttäen BitCoineja kavereilleen ja yrittää laittaa sähkölaskun toimeentulotuessa korvattavaksi)


    • maaria-77

      lisään vielä että sossu ei voi pakottaa asumaan esim. kerrostalossa :)

      • maaria-77

        eikä voi pakottaa myymään omistusasuntoa missään nimessä!


      • jäskäjyskä
        maaria-77 kirjoitti:

        eikä voi pakottaa myymään omistusasuntoa missään nimessä!

        Olet ihan oikeassa, koska asunnon valinnan takaa perustuslaki ja jos joku inkuttaa tyhmänä papukaijana (anteeksi papukaijjat) vastaan, niin kertokaa mulle nyt, että missä kohtaa perustuslain 9§ rajoitetaan asumisesta?

        Eli sanamuodoin: "lailla säädetään, voidfaan määrätä lailla, lailla voidaan rajoittaa (viite: 10§ 4mom)"

        Eli sossut eivät edes voi kohtuullistuttaa edes asuntoa/vuokran määrää koska se on perustuslaillisen oikeuden rajoittamista.

        Nämä asiat on niin yksinkertaisia, että en tajua miten ihmiset ovat oikeasti noin tyhmiä.

        Sitäkään en tajua, miksei hallinto-oikeudet vihellä poikki kansalaisten kusettamista ja perusoikeuksien rajoittamista.


      • kyfaeijdkscmnx
        maaria-77 kirjoitti:

        eikä voi pakottaa myymään omistusasuntoa missään nimessä!

        Kyllä voi. Jos asut talossa jossa asumiskustannukset on 3000euroa kuussa lainan lyhennykset, niin ihan varmasti sun pitää laittaa talo myyntiin ja sossu/kela ei suostu maksamaan niin kalliita asumiskustannuksia koska ne ei oo kohtuullisia.


      • tuotanoinniin
        kyfaeijdkscmnx kirjoitti:

        Kyllä voi. Jos asut talossa jossa asumiskustannukset on 3000euroa kuussa lainan lyhennykset, niin ihan varmasti sun pitää laittaa talo myyntiin ja sossu/kela ei suostu maksamaan niin kalliita asumiskustannuksia koska ne ei oo kohtuullisia.

        Kela ei voi pakottaa myymään, mutta jos kustannukset ovat ylisuuret, Kela voi korvata vain kohtuulliseen rajaan asti menoja. Mutta edellytyksenä on se, että Kelalla on osoittaa halvempi asunto paikkakunnalta. Jos on esim. 10:n lapsen perhe, niin 3000 euron asumiskustannukset ovat ihan kohtuulliset, eikä Kela todennäköisesti kykene osoittamaan halvempaa asuntoa. Mutta yksinasuvalle sellaisia kuluja ei toki hyväksytä ainakaan pitkään. Yksittäisten remonttien takia yksinasuvallakin voinee joinain kuukausina toki pompata asumismenot kohtalaisen korkeallekin, jos pitää vaikka korjata vuotava katto tai tehdä jotain muuta välttämätöntä.


      • repesjepes
        tuotanoinniin kirjoitti:

        Kela ei voi pakottaa myymään, mutta jos kustannukset ovat ylisuuret, Kela voi korvata vain kohtuulliseen rajaan asti menoja. Mutta edellytyksenä on se, että Kelalla on osoittaa halvempi asunto paikkakunnalta. Jos on esim. 10:n lapsen perhe, niin 3000 euron asumiskustannukset ovat ihan kohtuulliset, eikä Kela todennäköisesti kykene osoittamaan halvempaa asuntoa. Mutta yksinasuvalle sellaisia kuluja ei toki hyväksytä ainakaan pitkään. Yksittäisten remonttien takia yksinasuvallakin voinee joinain kuukausina toki pompata asumismenot kohtalaisen korkeallekin, jos pitää vaikka korjata vuotava katto tai tehdä jotain muuta välttämätöntä.

        Kuules nyt, tämä on iänikuinen kiistakapula, mutta kerro nyt mulle vitun tyhmälle ja ääliölle missä kohtaa perustuslaissa on annettu oikeus PERUSOIKEUDEN RAJOITTAMISEKSI MÄÄRÄYS, että "lailla säädetään perusoikeuden rajoituksesta asunnon kokoon" (9§) verrokkina 10§ 4mom. "LAILLA VOIDAAN SÄÄTÄÄ LISÄKSI VÄLTTÄMÄTTÖMISTÄ R A J O I T U K S I S T A VIESTIN SALAISUUTEEN jne." sitten luetellaan miksi näin voidaan tehdä.

        Niin kerro mulle onko tuollaista kohtaa 9§ 1mom. taikka koko pykälässä?????

        Jos kun ei ole muuta rajoitusta taikka, että asiasta säädetään perustuslakia ALEMMALLA lailla/lain säännöksellä ja siitä on selkeä momentti perustuslaissa, niin tällöin sitä voidaan viranomaisessa/julkisessa vallassa RAJOITTAA, muutoin mennään perustuslain 22§ ja 23§ mukaan ja 23§ sanoo milloinka voidaan perusoikeutta rajoittaa.

        9§ tarkoittaa selkeästi sitä että, JOKAISELLA ON OIKEUS (ELI ON P E R U S O I K E U S) valita asuinpaikkansa (tästä sanasta tulee johdannainen ASUINPAIKKA K U N T A=viite: https://www.google.fi/search?q=residenssi&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=2aJPWOL7IIWA8Qe05JzQCQ#q=asuinpaikka viite2: www.maistraatti.fi/fi/palvelut/kotikunta_ja_vaestotiedot/perustiedot/) =asunto missä asuu ja tämä sama oikeus on myöskin ulkomaalaisella joka oleskelee maassa laillisesti eli laillisesti tuossa kohtaa tarkoittaa, että hänellä on passi/muu matkustusasiakirja, taikka että hänelle on annettu virallinen lupa oleskella opiskelun, työn tai muun vastaavan syyn perusteella joka on laissa määritelty syy.

        Kuinka tämä asia on noin vaikea ymmärtää ja miksi?????


      • dgdfgdf

        Ei sellaista säädöstä perustuslaissa olekaan. Suomen oikeusjärjestelmä toimii niin, että lakien perustuslain mukaisuus tarkistetaan perustuslakivaliokunnassa. Perustuslakivaliokunta on nykyisen perusturvalainsäädännön hyväksynyt, ja perustuslakituomioistuinta maassamme ei ole, joka lain säätämisen jälkeen voisi perustuslakivaliokunnan lausunnon vastaisesti sanoa, että jotain lakia ei kuulu noudattaa, koska laki on perustuslain vastainen. Suomessa korkein hallinto-oikeuskin katsoo, että perustuslakivaliokunnan tulkinta perustuslaista kuvaa perustuslain tarkoitusta, ja jos valiokunta on jotain hyväksynyt, tuomioistuin ei tapaa sen vastaisesti tuomita. Eli tuota lakia säädettäessä on toimittu suomalaisen oikeusjärjestelmän mukaan, ja jos se on ristiriidassa perustuslain kanssa, sitten on, mutta se on silti nähty hyväksyttäväksi lopputulemaksi, koska perustuslakivaliokunta on sen hyväksynyt.


    • Pknpknoknokn

      Pitäisi saada Suomeenkin hallitus, joka lopettaisi sosiaaliturvalla keinottelun.

    • Sippilä

      Sosiaaliturvalla keinottelu on iänikuinen hokema, jonka avulla painetaan köyhiä kyykkyyn ja vaaditaan etuuksien leikkaamista.

      Tietysti on aina sellaisia, jotka petoksella hankkivat itselleen väärin tai olemattomin perustein tukirahoja. Väitän kuitenkin, että erityisesti kantaväestöön kuuluvien kohdalla seula on niin tiukka, että keinottelu ei ole merkittävä ongelma. Pystytkö muuten itse aukottomasti todistamaan kaikki ansiosi muutaman vuoden ajalta, vaikka työnantajasi olisi veronkiertotarkoituksessa ilmoittanut ne todellista suuremmiksi (näin kävi eräälle lähiomaiselleni, jolla onneksi oli 2 vuoden takaiset palkkakuitit tallella, ja joka sen vuoksi vältti opintotuen takaisinperinnän)

      Kun kantaväestöön kuuluva hakee tukia, on lähtökohta se, että mitään et saa, ellet aukottomasti pysty todistamaan tulojasi ja menojasi. Jopa hätätilassa otetut pikavipit katsotaan tuloiksi !! Petoksella ja asiakirjoja vääremtämällä voi ehkä jotain saada jonkin aikaa, mutta silloinhan on kyseessä rikollinen toiminta, ja takaisinperinnän pitkä koura tavoittaa keinottelijan ennen pitkää.

      Matujen kohdalla tilanne on aikalailla erilainen. Lähtökohtaisesti päätökset ovat myönteisiä. Tukiviidakossa toimimista ja hakemusten tekoa opastetaan viran puolesta auliisti. Todellisen tukitarpeen selvittäminen on vaikeaa tai mahdotonta. Kielteiset päätökset katsotaan helposti rasismiksi. Toimerntulotukea myönnetään summamutikassa vuosiksi eteenpäin, kun pelätään rasismisyytöksiä. Lapsilisiä ja muita etuuksia nautitaan useista maista samanaikaisesti, jne jne.

      Käytätkö muuten saamasi lapsilisät lastesi ruokaan ja vaatteisiin, vai keräätkö lapsillesi pesämunaa näistä yhteiskunnan tuista? Maksavatko lapsesi pesämunan saadessaan lahjaveroa, vai oletko kaukaa viisaasti avannut heidän nimissään tilit, joille rahat kuukausittain menevät?

    • onpahankalaa

      Siis onko pakko anoa kelalta ensin maksusitoumus, jotta saa lääkkeet apteekista? Aiemmin on voinut itse ostaa ensin ja sitten hakea kustannuksia takaisin toimeentulotuesta?

      • jyskjäskä

        Kannattaisko kysyä KELA:n palvelunumerosta mikä on annettu toimeentulotukiasioita varten?


      • löysinnumeron

    • yllätyinkyllä

      Soittamalla selviää kuten ylempänä sanottiin. Itse soitin siihen numeroon eilen ja tänään. Molemmilla kerroilla vastasivat ensimmäisellä yrittämällä nopeasti mikä kieltämättä yllätti :D

    • entajuu

      Voiko työttömällä olla kotivakuutus ?

      • kotivakuutuksesta

        Kyllä. Monella työttömällä on kotivakuutus. Toimeentulotuessa kotivakuutusmenoja huomioidaan osana perusosan lisäksi maksettavia asumismenoja "kohtuulliseen" rajaan asti. Käytännössä kohtuullisuuden määrä riippuu asunnosta. Vuokra-asunnossa kotivakuutuksen kohteena on pelkkä irtaimisto, joten kotivakuutustarve koskee vain irtaimistoa. Kiinteistön omistaja vastaa niissä rakennuksen vakuuttamisesta, ja sen vakuutuksen kustannukset sisältyvät vuokraan. Omakotitaloissa kotivakuutus koskee paitsi irtaimistoa, myös rakennuksia, koska niissä ei peritä vuokraa, joka sisältäisi rakennuksen vakuutuksenkin. Sen takia omakotitalon kotivakuutus on usein vähintään kaksinkertainen hinnaltaan vuokra-asuntoon nähden, ja kohtuullisen vakuutuksen hintakin on omakotitaloissa korkeampi. Mutta työttömälläkin saa olla vakuutus, koska onnettomuuksiakin voi tapahtua myös työttömän kodissa.


    • NatsinMutsi

      Tuosta sähkölaskusta.
      Nimim. SaunaTonttuUkko on vetänyt Vantaan kaupungin hallinto- oikeuteen tuosta 30 euroa kuussa/max olevasta sähkölaskusta.
      Se on kai tärkeää koska se tulee nyt koskemaan koko maata toimeentulotukien siirtyessä Kelalle.

      Itse asun yksiössä. Koko ajan on päällä jääkaappipakastin. 12 h on päällä yksi hehkulamppu ja tietokone. 1 keittolevy max 1 h/päivä. Telkkari on mutta en sitä katso. Katselen kaikki Arenasta ja näytön toisella puolella pelaan shakkia, luen MV- lehteä tai 24- palstaa.
      Pyykkiä pesen 2 koneellista/kk.
      Siinä on koko sähkönkulutukseni ja aina se on tuo 30 euroa/kk.

      Varmaa kai on ainoastaan se että laskut tuosta nousevat.
      On hyvä jos tuo yläraja saadaan poistettua.

      • fnldnmq

        Sähköllä ei mitenkään voi olla valtakunnallista eurorajaa toimeentulotuessa. Se ei olisi reilu. Osassa Suomea ei alle 20 €/kk sähköliittymiä edes ole, ja siis sisältäen vasta perusmaksun, ei vielä yhtään energiankulutusta. Energian hintakin on osassa Suomea asukkaille kaksinkertainen kuin Vantaalla.


    • Vähä-Virtanen

      Minun sähkölasku putosi dramaattisesti 60 eurosta n. 43 e per 2kk kun kasasin tietokoneen vähän sähkötehoa kuluttavasta mikroprosessorista ja näytöstä. Lisäksi tietokone katkaisee kaikki sähköäkäyttävät piirit kun vehje on ollut käyttämättä puoli tuntia. Käytän uunia, pakastinta ja pesukonetta myöskin 2 kertaa kuukaudessa.

      Lisäksi minulla on 2 vähän tehoa kuluttavia lammpuja päällä talvisin.

      • Hyihaisee

        Mahtaa olla likaiset ja haisevat kalsarit jos vain 2 kertaa kuukaudessa pesee ne, hah hah.


      • ApinalleTiedoksi
        Hyihaisee kirjoitti:

        Mahtaa olla likaiset ja haisevat kalsarit jos vain 2 kertaa kuukaudessa pesee ne, hah hah.

        Apina ei tajua että pesukoneeseen mahtuu monet kalsarit kerralla, lisäksi muitakin vaatteita.
        3xhah apinalle


      • NatsinMutsi
        ApinalleTiedoksi kirjoitti:

        Apina ei tajua että pesukoneeseen mahtuu monet kalsarit kerralla, lisäksi muitakin vaatteita.
        3xhah apinalle

        Rasistipummimummi esipesee paskaiset kalsarit lavoaarissa ja niiden kuivuttua laittaa ne pesukoneeseen.
        Tämä siis tiedoksi nimimerkkille Hyihaisee.... :-))

        Näin siksi että olen lukenut että mahdolliset (todennäköiset) ulostebakteerit eivät kuole matalissa (alle 60 C) lämpötiloissa.
        http://www.vauva.fi/keskustelu/3885759/ketju/ihmisten_allottavimmat_hygieniamokat

        Tuossa mielenkiintoisena tietona myös navan rapsuttelun hygieniavaarat!


      • Hyihaisee

        Miten tämä liittyy mitenkään rasismiin tai natseihin? Tietääkseni ei mitenkään.

        Muuten, ne kalsarit voi laittaa suoraan pesukoneeseen ja ohjelmaksi valita suoraan vähintään 60 astetta, ei tarvitse erikseen esipestä käsin...mutta joo, jokainen tyylillään vaan:)

        Ja sitä paineensietokykyä voi treenata itsekseen, ei tarvitse kaikista ihan pikku jutuista vetää hirveitä herneitä nenään, muuten oma elämä onpi aikas vaikeaa ja siitä selviytyminen.


    • outoepeli
      • siitänii

        Lopullista ohjetta ei liene vielä olemassa, vaan Kelan ohjeita muokattaneen lähikuukausina moneen kertaan ratkaisutarpeiden myötä. Mutta nykyversio ohjeesta toki Keloissa on. Netistä en ole sitä nähnyt.


      • 167-176
        siitänii kirjoitti:

        Lopullista ohjetta ei liene vielä olemassa, vaan Kelan ohjeita muokattaneen lähikuukausina moneen kertaan ratkaisutarpeiden myötä. Mutta nykyversio ohjeesta toki Keloissa on. Netistä en ole sitä nähnyt.

        Nuo ohjeet on julkista tietoa.
        Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta
        http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990621


    • ugiuyiugi
      • mitäihmettäokohjll

        Siis etuuskäsittelijän tehtävä on kyseenalaistaa se, tarvitseeko hakija lääkkeensä???? Tarvittaessa hänen tulee tiedustella asiaa joltain toiselta. No huh huh.


      • mitentuomenee

        Etuuskasittelijan pitaisi tietaa aika monenlaista: olla tietotaito laakitystarpeistakin. Tekeeko yksi ihminen koko kaaittelypaatoksen vai kattooko eri henkilo esim. laakitysosat ja joku toinen vaikka hyvaksyttavat asumismenot?


      • 167-76

        Ei tarvitse tietää mitään lääkitystarpeista kun sen päättää lääkäri ja tuon lääkiitystarpeen voi lukea esim. reseptistä, käsikauppalääkkeitähän ei makseta toimeentulotuessa. Jos etuuskäsittelijä vastoin lääkärin määräystä katsoo jonkin lääkkeen tarpeettomaksi niin on silloin valelääkäri ja sellaisesta teen rikosilmoituksen.

        PS Nimim. SossullePataan on sama henkilö kun nimim. 167-176 jota nimimerkkiä olen käyttänyt jo "valovuosia" muilla keskustelupalstoilla, onhan tuon fiksuimmat jo älynneetkin. Nimim. SossullePataan poistuu kuvioista sen epäajankohtaisuuden vuoksi, ja olihan tuon joku keksinyt jo reksiteröidäkin, vittumaista uutta vuotta ja surkeaa loppuelämää hänelle.


      • 167-176

        Ohjeen sivulla 76 lukee:
        "Pankkitilit
        Pankkitileillä olevat säästöt ovat täysimääräisinä hakijan ja hänen perheensä käytettävissä olevia varoja."

        Jos tuota ohjetta tulkitaan niin että hakuhetkellä ollut pankkitilin saldo vähennetään toimeentulotuesta vaikka ne rahat on jo otettu tulona huomioon edellisen kuukauden toimeentulotuessa saattaa oikaisuvaatimusten määrä ylittää uutiskynnyksen.
        Esim. minulla oli tilillä hakupäivänä tullut joulukuun toimeentulotuki ja muutama kymppi kuun alkupuolella tulleesta työmarkkinatuesta jotka juuri ja juuri riittävät elämiseen siihen saakka kunnes päätös tehdään ja tuki maksetaan. Sittenhän tuon ohjeen tulkinnan näkee kun päätös tulee.


      • tuohuomioidaankyllä
        167-176 kirjoitti:

        Ohjeen sivulla 76 lukee:
        "Pankkitilit
        Pankkitileillä olevat säästöt ovat täysimääräisinä hakijan ja hänen perheensä käytettävissä olevia varoja."

        Jos tuota ohjetta tulkitaan niin että hakuhetkellä ollut pankkitilin saldo vähennetään toimeentulotuesta vaikka ne rahat on jo otettu tulona huomioon edellisen kuukauden toimeentulotuessa saattaa oikaisuvaatimusten määrä ylittää uutiskynnyksen.
        Esim. minulla oli tilillä hakupäivänä tullut joulukuun toimeentulotuki ja muutama kymppi kuun alkupuolella tulleesta työmarkkinatuesta jotka juuri ja juuri riittävät elämiseen siihen saakka kunnes päätös tehdään ja tuki maksetaan. Sittenhän tuon ohjeen tulkinnan näkee kun päätös tulee.

        Varat huomioidaan, mutta ne vaikuttavat toimeentulotukeen vain siltä osin kuin varoja ei arvioida tarvittavan. Eli Kela kyllä huomioi sen, että ihminen tarvitsee varoja myös loppukuun elämiseen.


      • 167-176
        tuohuomioidaankyllä kirjoitti:

        Varat huomioidaan, mutta ne vaikuttavat toimeentulotukeen vain siltä osin kuin varoja ei arvioida tarvittavan. Eli Kela kyllä huomioi sen, että ihminen tarvitsee varoja myös loppukuun elämiseen.

        Noin se näyttää menevän. Päätös tehty mutta ei pääse lukemaan sitä netissä sovellusvirheen vuoksi, tulee sitten aikanaan postissa. Pääasia että rahat tuli ja vielä oikealle tilille toisin kun asumistuki joka meni tilinvaihdosta tehdystä ilmoituksesta huolimatta entiselle tilille, no siirsin ne pois lakkautettavalta tililtä kun sen korttikin meni paperinsilppuriin jo viime vuonna.

        Sain kyllä vähän enemmän kun olin laskenut siitäkin huolimatta ettei kotivakuutusta oltu hyväksytty kokonaan. Kela näköjään maksaa laskut laskuttajalle vaikka en mielestäni antanut lupaa siihen.


    • Kohtatuleekonkurssi

      Ihan hienosti tuntuu tulevan tukia joka lähtöön........varsinkin jos ei edes tee mitään vastineeksi.

      Jos noi kaikki tuet lasketaan yhteen niin sossunluukulla oleva saa jopa enemmän sossurahaa tilille, kuin työssä käyvä joka tekee kuukaudessa 160 tuntia töitä !

      Ei ole mikään ihme että tämä yhteiskunta tekee kohta konkurssin....

      Ja se on todistettavissa että työnteko ei todellakaan ole kannattavaa tässä yhteiskunnassa!

      Herätkää päättäjät!

      • fgsfg

        Noinhan se menee. Väestön ikääntyessä yhä useampi vielä työikäinen väestö vähenee ja yhä isompi osa väestöstä on mm. eläkeikäisiä, ja päätyy mm. toimeentulotuen piiriin - ja asumismenot siirtyvät muiden maksettaviksi.

        Toistaiseksi omistusasujat eivät ole vielä kauheasti heränneet maksattamaan asumismenojaan toimeentulotuella, mutta jos moni omistusasujakin tajuaa voivansa saada asumismenonsa siirrettyä Kelan hoitoon, niin tulevaisuus on tukien suhteen aika mielenkiintoisen näköinen. Kuntien toimeentulotukiaikana pienissä omistusasuntopainotteisissa kunnissa ei kehdattu hakea toimeentulotukea, ja toimeentulotukea haettiin pääasiassa yliopistokaupungeissa, mutta Kela-siirron myötä ihmiset saattavat alkaa muuallakin hakea toimeentulotukea, jos saavat tietää mahdollisuudesta saada sitä.


    • linkkejatuohon

      Tuossa linkki toimeentulotuki-kohdasta Kelan tarkempiin ohjeisiin
      http://www.kela.fi/kelan-etuusohjeet_ohjeet-etuuksittain

      Kuntakohtaiset toimeentulotuen hyväksyttävät enimmäisasumismenot löytyvät tästä:
      http://www.kela.fi/documents/10180/0/Totu hyväksyttävät enimmäisasumismenot/7cb773c4-c684-41b8-abc7-fc2d77a03d2c

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jumala rankaisi; nainen kuoli Suviseuroissa

      Eihän näissä joukkohysteriatapahtumissa ole mitään tolkkua. Aina pitää hajauttaa. Toivottavasti lestatkin tulevat nyt
      Maailman menoa
      201
      5220
    2. Mopomiitti onnettomuus

      Vittu se tehdas-alue ole oikea paikka mopomiitille, Ja minkälainen vanhempi hyväksyy, että pojan mopo kulkee järkyttävä
      Kokkola
      125
      3209
    3. Pääsit nainen todella

      lähelle ja kaikki sinussa oli jotain selittämättömän kiehtovaa. Silti en koskaan ymmärtänyt sinua täysin. Mitä halusit t
      Ikävä
      143
      2445
    4. Koettakaa nyt Trumpinkin fanit ymmärtää:

      Hän on myös jo vanha mies. Kukaan ei tiedä, mitä kunnossa hän on parin vuoden päästä.
      Maailman menoa
      342
      2384
    5. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      55
      2002
    6. En saa unta kun ajattelen

      Sinua mies. Sydäntä ahdistaa meidän välit 😌😞
      Ikävä
      81
      1576
    7. YLE kirjoittaa - Viritetyt sähköpyörät aiheuttavat ongelmia poliiseille

      "Itse rakennellut ja viritetyt sähköpyörät ovat poliisin ja Liikenneturvan mukaan yleistyvä kirous liikenteessä." https
      Pyöräily
      119
      1531
    8. Missä hiton pippaloissa

      Sä käyt kun sua ei näy missään..tahtosin vaan varmistua et kaikki ok.
      Ikävä
      31
      1413
    9. Olen miettinyt sinua tänään

      Se mitä teit oli oikeasti vähän tylyä. En voi ottaa sitä muuna kuin mitä se konkreettisesti on. Esitän itsellenikin että
      Tunteet
      24
      1230
    10. Vieläkö pidät minusta

      Vieläkö pidät minusta nuori nainen? Vaikutat etääntyneeltä ja olen ajatellut että haluat olla rauhassa.
      Ikävä
      105
      1101
    Aihe