koiran ei toivottu käytös

marjattakosk

Meillä koira (10 kk) tykkää syödä kaukosäätimet, matot, tyynyt, peitot ja myös sohvat ja sängyn runko saaneet kyytiä.. Syö siis vaikka olisimme kotonakin, eli ei ole eroahdistusta. Ja tiedetään, kuuluu tähän murkkuikään. Ja kielto sana on hallussa, mutta ei kukaan ole kieltämässä kun ollaan töissä. Saimme kouluttajalta tälläisen neuvon

Ota jokin koiralle kielletty turvallinen asia, mitä koira on tuhonnut. Tavara voi olla uusi tai vanha. Jos koira syö tyynyt, ota tyyny. Laita se lattialle. Namit taskuun ja naksutin käteen. Kun koira kiinnostuu tyynystä naksauta ja palkitse. Alkuun tiheästi. Naksauta niitä mitä annat koiran luvan tehdä, saako koira maata tyynyn päällä? Jos saa naksauta ja palkitse, jos ei saa älä huomioi ja kun nousee ylös naksauta ja palkitse. Jos ja kun koira alkaa retuuttaa tyynyä älä huomioi, kun se lopettaa naksauta ja palkitse. Eli naksauta ja palkitse toivottu, jätä huomioimatta ei toivottu.

Minusta tämä kuulosti hassulta, mutta mikäs minä olen kouluttajan tietoihin sanomaan.... Mutta meneekö se siis näin? Ja voiko tämän sitten yleistää ihan kaikkeen ei toivottuun käytökseen? Tässähän koira ei saa sitä vaihtoehtoista tekemistä? Vai onko se tekemisen lopettaminen sitten se vaihtoehtoinen tekeminen? Vai olisiko parempi antaa vielä lelu kaupan päälliseksi?
Ja varmaan helpommalla pääsisi kun kouluttajalta menisin kysymään, mutta tämä kouluttaja oli sen verran omituinen että ei tee mieli olla hänen kanssaa yhteydessä.... Raivosi siis omille koirillensa ja ne räksyttivät sisällä koko ajan, kun olimme kouluttajalla. Ja meille hän toitotti positiivista vahvistamista.... Jos kouluttaja ei saa omia koulutettua, miten hän voi auttaa meitä? Vai onko se vain laiskuutta omia kohtaan? Ei sillä, eikai siivoojienkaan kotona ole siistiä kun kaikki päivät siivoaa muualla..... Tällästä sunnuntai aamun pohdintaa

23

1504

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • abc12345678910

      Ei kuulosta murkkuiältä, vaan enemmänkin tekemisen puutteelta. Jos lenkit ja muu fyysinen liikunta on kunnossa, kannattaa panostaa enemmän pääkopan uuvutukseen. Koirat ovat älykkäitä eläimiä ja jos ei saa tarpeeksi henkistä aktivointia, voi helposti turhautua. Kouluttajan neuvo kuulostaa todella oudolta, itse antaisin mahdollisimman paljon tekemistä ja jos silti jatkuisi, kieltäisin ja veisin jäähylle. Jos on kyseessä jokin irtoesine esim. tyyny, voit opettaa irti-käskyn ja suorittamisesta palkinnoksi saa namun tai jonkin toisen paremman tavaran vaikkapa luun.

    • Teurastaja

      Niitä saa lemikkieläin kaupoista niitä puru luita anna niitä koirallesi. Vielä parempia ovat luonnolliset luut, Koira on luotu käyttämään hampaitaan ja se tarvitsee purtavaa jo hampaittensa hoitoa varten. Koiran purressa sen sylkirauhaset toimii ja hampaat puhdituu eikä tule ien tulehduksia sitten. Kysy kaupasta. Ainakin teurastamoilla on hyviä luita.

    • 181028

      Kyllä tuo on murkkuikään kuuluvaa. Panes vaan kaikki arka nyt suosista pois koiran ulottuvilta. Kuullostaa nyt korviini ihan siltä ettei oikein tuo liikuntapuoli olisi teillä aivan kohdillaan. Kymmenen kilsaa liikuntaa alkaa olemaan tuon ikäiselle jo tarpeellinen määrä päivässä, jaettuna neljään lenkkiin. Lisäksi sitä kuuluisaa aivotyöskentelyä. Ehdottaisin nyt opettamaan koiralle kaikki mahdolliset ja mahdottomat temput. Ulkona ja sisällä. Niitä löytää kyllä vaikka juutuupista esimerkkejä mihin koira pystyy kun opettaa. Voisin olettaa että tuo pahin tuhoeläinvaihe menee ohi noin vuodessa - ehkä vajaassa - jos nyt panostat noihin asioihin kunnolla.

    • sivustaseuraajan

      Kun ette ole kotona rajaa koiralle tila, jossa ei pääse tuhoamaan tavaroita. Yksinolon ajaksi anna muuta tekemistä, vaikka jäinen luu tai kongi jonka sisään jäädytetty jauhelihaa.

      Ja sinuna vaihtaisin kouluttajaa ihan suosiolla, kuulostaa vähän oudolta. Tuossa tyyny esimerkissä koira saattaa hosata asian näin "ahaa eli kun retuutan tyynyä niin hetken päästä tulee nameja!"

    • rusettirinta

      "Tässähän koira ei saa sitä vaihtoehtoista tekemistä? Vai onko se tekemisen lopettaminen sitten se vaihtoehtoinen tekeminen? Vai olisiko parempi antaa vielä lelu kaupan päälliseksi?"

      Koiralle selkeät rajat. Sisällä riuhumista ei sallita, vaan opetetaan rauhoittumaan. Vaihtoehto tekemistä ei tarvita. Jos kiellät koiraa EI ota, Hyi, Loppu ym. niin vaihtoehto tekemisen korvaa omistajan HYVÄ ja taputus. Siis, kun koira tekee kiellettyä, niin tiukka negatiivinen palaute. Jos koira siinä luopuu kielletystä, niin koiraa miellyttävä palaute, kehut, taputus ym.

      Tuon ikänen, varsinkin narttu, jolla eka juoksu on alku- loppuvaiheessaan käyttäytyy juurikin turhautuneena ja siksi tuhoo paikkoja. Pitäisi ulkona antaa pennulle paljon erilaisia jännittäviä, mutta miellyttäviä kokemuksia, jotta kotona oppisi rauhoittumaan. Yleensä tuo ikävaihe menee ohi, kun koira aikuistuu, eli lähes 2v.

    • Minulla on täällä samanikäinen melkein ja ihan tutulta kuulostaaa, tai pikemmin kuulostaisi, jos sille mahdollisuus annettaisiin. Eli junnu on ääreis itseppäinen, kaiken huomaava ja kaikki suuhun laittava tapaus. Kaapitkin saa auki, jos vähänkään joku on huonosti kiinni, ja mielellään niitäkin järkkäisi uuteen uskoon... Eikä ole edes yksinäinen koira.

      Mutta ihan simppeliä ;) Yksinkertaisesti kun koira on yksin, niin sen tila rajataan ja eliminoidaan niin, että se ei yksinkertaisesti saa mitään kiellettyä. Kunnon isot puruluut, ym. purtavaa, mutta kaikki oltava turvallisia kaikintavoin.

      "syö siis vaikka olisimme kotona..." Ei se kieltosana voi kovin hyvin olla hallinnassa, jos silloinkin tekee, kun kotona ollaan. Tuohan olisi tosi kätevää, jos koira yrittää valvonnan alla tehdä omiaan, koska silloin on kaikkein tehokkainta myös puuttua ja nopeimmiten saa menemään jakeluun.
      Mutta juuri noin kun yllä neuvottiin. Kielletystä AINA palaute, kielto. Jos ei, ja harvemmin varsinkin kovakalloiselle riittää pelkkä sana, niin sitten yksilölle sopiva jonkinsortin fyysinen palaute. AINA siis sovellettava yksilön mukaan. Ja minä myös aina tottelemisen jälkeen kehun ja useasti palkkaan vielä makupalallakin.

      En tajunnut tuota jonkun kouluttajan neuvoja lainkaan. Tai no, pointin taisin napata, mutta mielestäni siinä on turhan paljon myös, mitä voi mennä pieleen.
      Muutenkin turha tehdä simppeleistä asioista kovin monimutkaisia.

    • jookokokokokokok

      Kannattaisi tehdä koiran kanssa paljon aivojumppaa. Yleensä runsas aktiviteetti auttaa.

    • Meillä koira nylkyttää jatkuvasti. Emme huomioi sitä mitenkään. Annamme nylkyttää. Meneekö homma väärin. Kyllästyykö se?

      • 131124

        Ei kyllästy mutta vähenee se ajan saatossa. Anna jatkaa vaan. Tai... voithan joskus aina mulkaista moittivasti. Se joskus tehoaa, joskus ei.


      • jepjuuuuu

        Todellakin täytyy puuttua. Huomioimattomuus saattaa sammuttaa jonkin muun käytöstavan, mutta nylkyttämiseen kannattaa puuttua aina. Kielto ja jos ei lopu -> jäähylle. Nylkyttäminen on myös alistamisen merkki, ja siitä pitää kieltää jokainen kerta. Jos uros tuntuu muuten olevan ns. hyperseksuaalinen tai nylkyttäminen on jatkuvaa, suosittelen leikkaamista ellette pentuja aio hankkia.


      • jepjuuuuu kirjoitti:

        Todellakin täytyy puuttua. Huomioimattomuus saattaa sammuttaa jonkin muun käytöstavan, mutta nylkyttämiseen kannattaa puuttua aina. Kielto ja jos ei lopu -> jäähylle. Nylkyttäminen on myös alistamisen merkki, ja siitä pitää kieltää jokainen kerta. Jos uros tuntuu muuten olevan ns. hyperseksuaalinen tai nylkyttäminen on jatkuvaa, suosittelen leikkaamista ellette pentuja aio hankkia.

        Hyperseksuaalinen tai muuta, haittaako se?


      • Wirsto

        Höh no jos te tykkäätte siitä nylkyttämisestä niin eihän se koiraa haittaa. Itse en suvaitse koiriltani sellaista käytöstä ja kiellän jo ensi yritykset semmosella volyymilla että menee jakeluun. Ei tartte kärsiä että koirat silmille hyppivät. Kukin tyylillään.


    • Kuhanmietiin

      Mitäs jos... Jokainen koira sijaistoimintoineen vaatisi hieman enemmän omistajan panostusta liikuntaan ja koiran "pään" aktivointiin. Loppuisikos ne siihen? Vai tulisikos selitys rotuominaisuuksineen seuraavaksi... Pohdinpa vain! 😁

    • Anti-Saatana

      Ei kuulostanut ihan järkihommalta - saa kouluttaja väittää olevansa pätevä, vaikkei tulosta synny...
      Mutta koira on ainakin turhautunut. Ja voi olla jälki-murrosikää..

      Ehkä toimii, kuin ulisevan koiran kanssa, että joku hiippailee aina sisälle 10-20min välein ja kehuu jos asiat ovat menneet hyvin?

    • samatilanne

      Miten pitkään on pitänyt eristää? Täällä samanlaista ongelmaa kuin aloittajalla, koira syö huonekalut ja koko kämpän. Seuraa on. Liikuntaa ja tekemistä mielestäni on tarpeeksi, koira myös leikkii paljon. Puruluita on tarjolla. Tämä koira myös nylkyttää tai alistaa aika paljon toista koiraa, voiko sekin liittyä tähän puruvimmaan / turhautumiseen? Voiko siihen puuttuminen auttaa myös muihin ongelmiin? Kokemuksia?

    • Hjiggcbjjuhh

      Kannattaa muistaa varmistaa aina mistä kouluttaja on paperinsa saanut, mikä hänen pohjansa on ja mitä hän kertoo kokemuksistaan. Koirankouluttaja ei ole mitenkään valvottu ammatti, eli kuka vaan voi väittää olevansa sitä.
      En nyt tiedä kuin kertomuksen sinun puolen, mutta ehkä oudolta kuulostaa kiinnittää huomio nimenomaan niihin asioihin, mihin ei pitäisi. Etsi siis lisää tietoa ja muita kouluttajia.

      Sinuna ensin yrittäisin rajata arvokkaat asiat pois ulottuvilta. Sitten leikkiä niillä sallituilla asioilla enemmä,, tehdä niistä kiinnostavia. Lisäksi juoksulenkit, harrastus (esim peruskoulutus, agility tai joku, pyöräily on myös ok jo tuon ikäiselle, aloita pienistä matkoista) ja ylipäätään aktiviteetteja lisää. Koira on todella kyllästynyt, jos teidän ollessa kotonakin tuhoilee: teettekö te mitään sen koiran kanssa vai käytte vaan lyhyillä kävelyillä ja oletatte, että lopun aikaa koira makaa passiivisena paikallaan?
      Nenätyöskentely on tosi hyvää toimintaa myös. Sitä voi opittua tehdä ihan kotonakin.

      Lähes kaikki koirat vaatii paljon tekemistä ja se, että koira jaksaa olla yksin työpäivän, on jo aika paljon. Se nukkuu yöt, pääsee ehkä lenkille, sen pitäisi löhötä pääosin ja työpäivät se on yksin? Jos tilanne on tämä, niin mieti omalle kohdalle: saisit pari kävelyä päivässä ja muuten et mitään. Kyllä siinä alkaa jo kenkiä pureskelemaan.

    • karvakorvalainen

      ystäväni labbis tuhosi taloa yksin ollessaan. kasvattajan neuvo oli rajata noin 3mx3m tila yksinolon ajaksi. siinä tilassa se repii/järsii kaiken, että vaikeaahan se on kotoa löytää sellaista paikkaa. heillä meni keittiökalusteet ja lattialistat uusiksi... Sitten , kun koira tuli n.vuoden ikään, se loppui. Tässä oli kyse eroahdistuksesta, mutta tuo rajaushomma olis varmaan hyödyllinen teillekkin yksinolon ajaksi.

      • eisittenkään

        Jos käytös loppui noin vuoden iässä, kyseessä ei ollut eroahdistus. Nuoren koiran turhautuminen loppuu noihin aikoihin, rauhoittumista tai tottumista.. Eroahdistus jatkuu loppuelämän, jos siihen ei puutututa, useimmiten useammassa kodissa.

        Koirat on sopeutuvaisia, ne tottuvat hyvinkin vaatimattomaan elämään, vaikka nuoruudessa voivat koetella kovastikin. Harmi sinänsä..


    • karvakorvalainen

      ...kuonokoppaa voi halutessaan tietysti pitää yksinoloaikana.

    • teeJOTAINnopeaan

      Tääl sitä ihmetellään netissä, kun asiat vaatisi korjausta. Varmin tapa pilata koira on ihmetellä netissä asioita ja uskoo mitä puppuu ihmiset kertoilee.

    • koirallinenkin

      "Mutta meneekö se siis näin? Ja voiko tämän sitten yleistää ihan kaikkeen ei toivottuun käytökseen? Tässähän koira ei saa sitä vaihtoehtoista tekemistä? Vai onko se tekemisen lopettaminen sitten se vaihtoehtoinen tekeminen? Vai olisiko parempi antaa vielä lelu kaupan päälliseksi? "

      Mitä tarkoitat vaihtoehtoisella toiminnalla? Koska tuossa kouluttajan ohjeistuksessahan juurikin annetaan palkkaa siitä vaihtoehtoisesta toiminnasta, eli kun koira tekee jotain ei-toivottua -> se jää ilman palkkaa, kun koira tekee jotain toivottua sen sijaan -> naksaus -> saa palkkaa

    • munmunn

      Aika erikoiset ohjeet olet kouluttajalta saanut. Juu, ihan kiva, että yritetään saada koira tarjoamaan luopumista esineille. Mutta aika kauan saa odotella, että koira luopuu esineestä, kun sitä saaliina alkaa kohtelemaan. Ravistelu ja pureminen on itsessään palkistevaa toimintaa, ei koiraa kiinnosta sinun naksuttelu ja nappulat, kun sillä on parempaakin tekemistä. Naksutinkoulutus on tähänkin ongelmaan tehokasta, mutta ei näillä ohjeilla. Esineisiin pitäisi rakentaa niin vahva luopuminen, ettei niihin tarttuminen tulisi enää mukaan kuvioihin. Vaivan palkkana saa sen, ettei koira koske tavaroihin edes yksinollessa. Kielloilla ja rankaisuilla koulutustulos on yleensä se, että koira kyllä jättää esineet rauhaan, kun ihminen on paikalla, mutta oppii nopeasti, ettei rankaisua tule, kun se on yksin. jolloin tuhoamista esiintyy yksinollessa. Eroahdistukseen liittyvä tuhoaminen on asia erikseen.

      Tiedä sitten kouluttajan taustoista, ehkä hän arvioi taitosi väärin ja teki liian vaikeat koulutusohjeet. Tosin aika ilmeinen virhe on jättää metsästyskäytös tilanteessa huomiotta..

      • "Kielloilla ja rankaisuilla koulutustulos on yleensä se, että...

        Minulla on jokainen, eli useampi koira opetettu ihan keppi ja porkkanasysteemillä noit asiat. Ja yksinään ollessa kun asiat on opittu, toimii aivan samoin kuin ihmisen kotona ollessa. Ja noin opettaen on junnukoirakin jo asiat sisäistänyt...
        Kiellettyjä tavaroita ei oteta (ylipäätään tietävät mitäei oteta ym.), huonekaluille ei mennä ym. Kaikki samoin opetettu.
        Jos ja kun pitää olla, koira tietää mitä "siltä odotetaan", ihmisen auktoriteetti on riittävä, niin kyllä tuo toimii aivan mainiosti.
        Minusta ihan turha kikkailla simppelien asioiden kanssa. Tosin jokainen tehköön miten parhaakseen näkee.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      75
      5534
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      24
      2476
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1957
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      55
      1694
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1591
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1388
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1307
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      9
      1269
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1229
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1193
    Aihe