Lehdistön vapaus, vailla vastuuta

Minun-mittani

Lehdistö ja journalistit yleensäkin huutavat kilpaa vapautensa perään, mutta vastuusta sekä uutisoinnin kohdetta, että lukijoita kohtaan jää usein kaipaamaan. Kukaan ei tunnu muistavan, että vapaus ilman vastuuta kuuluu lapsille. Silloinkaan ei ole oikeasti vapautta ilman vastuuta, sillä lasten kohdalla vastuun kantaa vanhemmat.
Eihän aiheeseen jumittuminen ja muista piittaamaton oman statuksen korottaminen saisi olla johtotähtenä. Ne ovat huonon toimittajan ominaisuuksia.

Sitten kun joku vaatii asiallista uutisointia ja perusteellista asioihin perehtymistä, aletaan huutaa lehdistön vapauden rajoittamisesta. Lopulta vetäistään marttyyrin viitta niskaan. Kakaramaisesta käytöksestä puuttuu vain itkupotkuraivari.
Pahimpia ovat olleet YLE ja iltapäivälehdet (Seiskan ja muut "tunkiot" jätän tonkimatta).
Nousukkailla tuntuu olevan kiihko päästä näihin medioihin killottelemaan kilpiään.
Luotettavimpina minä pidän maakunnallisia ja paikallislehtiä, vaikka muuan "tähtireportteri" väittikin niiden olevan ummehtuneisuuden ahjoja.

Linkin jutussa on kyllä paapatettu vastuusta, miten tuo sitten suurissa medioissa ilmennee, - en tiedä.

http://yle.fi/uutiset/3-9358758

11

145

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Media-analyysi

      http://yle.fi/uutiset/3-9315671

      Tuossa alkuperäisessä Sipilä-uutisessahan ei ole virhettä, vaikka Sipilä on tainnut jossain vaiheessa niin väittää. Jos on väittänyt, niin silloin Sipilä itse valehtelee.
      Alkuperäisessä uutisessahan kerrotaan vain uudelleen se, mitä Kansan Uutiset on päivää aiemmin kertonut.
      Jutussa ei väitetä että mitään laitonta olisi Sipilä tehnyt.

      Sipilä itse oli kommentoinut asiaa Kansan Uutisille ja todennut suurin piirtein niin, että asiassa ei hänellä mitään ihmeempää ole. Sekin mainitaan Ylen jutussa. Siitä kantista näyttää oudolta, että hän vaati saaada kommentoida asiaa vielä edelleen. Hänen kommenttinsa asiasisältö oli Ylen juttuun lainattu Kansan Uutisilta ja Ylen jutussa tuli Sipilän kanta selville sitä kautta.

      Sen sijaan Sipilä veti herneen nenään Ylelle. Kumma kun ei ottanut Kansan Uutisia tikun nokkaan vaan Ylen. Miksiköhän?

      Joten mistä Sipilä hermostui?
      a) asiassa on sittenkin jostain josta hermostua
      b) Sipilä ei ole tottunut käsittelemään asioita asioina vaan vetää herneen nenään
      c) Sipilä on tottunut lakaisemaan asioita maton alle ja kun niin ei saakaan tehdä niin hermostuu.
      d) Sipilä on tottunut ohjailemaan Yleä kun on tehnyt niin ennenkin.

      • Minun-mittani

        Ei Sipilä ole ainoa jota revitään ja riepotellaan, mutta toimittajat tekevät kuten tekevät ja kansa päättää arvostuksesta. Siihenkin toimittajilla on näkemyksensä ja mahdollisuudet ohjailla, mutta huomattavasti kapeammat mahdollisuudet kuin menneinä vuosina. Kiitos sosiaalisen median.


      • Sipilöintiä
        Minun-mittani kirjoitti:

        Ei Sipilä ole ainoa jota revitään ja riepotellaan, mutta toimittajat tekevät kuten tekevät ja kansa päättää arvostuksesta. Siihenkin toimittajilla on näkemyksensä ja mahdollisuudet ohjailla, mutta huomattavasti kapeammat mahdollisuudet kuin menneinä vuosina. Kiitos sosiaalisen median.

        Tuo somen tulo mediaan on ihan asiallinen ja ok näkökulma.

        Silti on outoa, että jos Sipilästä Kansan Uutiset ja toinen iltapäivälehdistä kertovat ensin kyseenalaiseen valoon asettavan asian, niin pääministeri hyökkää vasta kolmatta asiasta kertovaa eli Yleä vastaan.
        Keskustalaisen pääministerin pitäisi ymmärtää jo Kekkosen perintönä sen, että usein "Niin on kuin miltä näyttää" ja että sidonnaisuuksien mahdollisuuskin herättää epäilyksiä. Etenkin kun valtio on Terrafamessa rahoittajana yksin tällä hetkellä.
        Ja tällainen kytkös tai sen mahdollisuus ei saa jäädä pimentoon. Mistä me tiedämme nyt, että mitä muuta Sipilä piilottelee?


      • Opposition_ajojahtia

        Kansan Uutiset on opposition lehti ja jos se valehtelee pääministeristä, siinä ei ole mitään yllättävää. Lehden tavoite on kaataa hallitus ja haukkua pääministeriä millä tahansa perusteella. Harva niitä juttuja uskookaan.

        Mutta kun valtion omistama Yleisradio alkaa toistella samaa juttua, tilanne on vakavampi. Jos Yle väittää, että pääministeri on lahjottu, tarinalla pitäisi olla muutakin perustetta kuin oppositiomielisen toimittajan pahantahtoinen mielipide.

        Minä muuten en ole lestadiolainen enkä ole äänestänyt ikinä keskustaa. Mutta silti on vaikea nähdä, miten Sipilä oikeasti olisi tässä asiassa voinut syyllistyä mihinkään.


      • H.Itsaaja

        Eikös Kansanuutinen antanut Sipilän vastata juttuun?


      • Koopeeässä

        Ei millään tiedotusvälineellä ole oikeutta valehdella. Eikä kumpikaan noista, Kansan Uutiset tai Yle, ole valehdellut. Molemmat on kertoneet Sipilän sukulaisten firman bisneksistä Terrafamen kanssa. Mistään ei ole syytetty.
        Ne kytkökset aiheuttavat aiheellisia kysymyksiä Sipilän asemaan liittyen. Se ei ole valehtelua. Se on asioiden esiin tuomista. Mitä väkevämpi on ihmisen yhteiskunnallinen asema, sen väkevämmin hänen tekemisensä pitää olla kunniallista ja näyttää siltä.
        Kannattaa lukea tämä:

        http://www.aamulehti.fi/kotimaa/mielipide-ajattelematon-juha-sipila-on-itse-syyllinen-kohuunsa-24135449/


    • turvattukkoonaasit

      Erittäin vakavaa on tämä käsittämätön sodan rummutus ja natottaminen. Natottajilla on kovat piipussa. Todella törkeää ja sikailematonta määrätietoista propagandaa. Ja mikä pahinta, Suomen media täysin päättömänä mötkylänä tanssii pillin tahtiin. Todella vaarallisia aikoja eletään ja nähtävästi väistyvä pressa jenkeissä päästää vielä viimeisen pahan rääkäisynsä ennen vallanvaihtoa - jollei sitten petaa ja järjestä poikkesutilaa maahan pysyäkseen vallassa. No, tuo nyt karrikoitua, mutta ajatuksellisesti kuitenkin. Jättäkää v***n molopäät Suomi rauhaan ja keskittykää nyt vaan elämään normaalia elämää eteenpäin. Suomen päättäjäT. Nyt todella jäitä hattuun. samaa toivoisi tietysti medialta. Nyt kysytään sitä oikeaa journalistista selkärankaa. Maailmalla on näköjään onneksi paaaaljon ihan järkeviä ihmisiä, jotka näkee tämän p***n läpi. Sodanlietsominen pitäisi tosiaan tehdä rangaistavaksi teoksi. Ja joo, kyse ei ole sensuurista vaan ihan siitä sananvapauden vastuukysymyksestä, minkä perään kaikki anarkistisimmatkin vihervasurivoimat huutavat.

    • Ylezeromedialieslies

      PROPAGANDA MEDIAN YLEN TEKSTIT NETISSÄ OVAT NIIN HIMMEITÄ ETTEI PYSTY LUKEMAAN ENÄÄ. Sivut muutenkin niin sekavia ettei viitsi vaivaantua tunkioita katsomaan. ENNEN OLI PAREMMIN. JUTUT OVAT SYVÄLTÄ. HUTKIMISTA,VALETTA JA VAIKENEMISTA. Tv1 on vain sää. Yle on suomalaisvastainen mokuttaja sateinen.Että kehtaatte tunkea paskaa salille ja korville.
      YLEN VERO POIS koska EI OLE suomalaisia arvoja,elämää,etuja,kulttuuria esittävä eikä edustava Media. Vaan mädättäjä.

    • Uutisjanoinen
    • poisieltäsomesta

      Selkeästi maailmalla ohjailtu joku propagandatuuttaus, josta väestöt mm. Euroopan maissakin huolissaan - siis siitä propagandan syöttämisestä - niin tällainen uutinen tuodaan sopivassa välissä Suomen mediaan ja lyödään taas kiihkokiimassa rumpua ja pidetään tätä suurena totuutena. Aivan hullua, absurdia, irvokasta, mielipuolista, miten ja miksi a) joku kuvittelee, että se on totta b) miten mediassa voidaan alentua sellaiseen?! Siis todella törkeää, räikeää, aggressiivista vaikuttamista. Ja siitä olen todella huolissani. Pahempaa kohta melkien kuin natsipropaganda ja tämä tulee vihervas ääriliberalien, mm. aggressiivisen natorintaman pakkosyöttö. Kyllä näkee, että tämä natotuskin tulkee jostain isolta taholta. Tuo vihervassareiden pervoliberaalin siiven liitto on aika uskomaton. Ja vasurit... huhhuijaa... ei _mitään_ tekoa oikeiden asioiden hoitamisessa. Puhumattakaan vihreistä. Ehkä vihreät nyt saa aikaan eutanasialait - huhhuijaa sitäkin visiota. Jo nyt ennenaikaisia hoitamattomuuspäätöksiä tehdään ja lasten ja nuorten jo muutenkin nihilistiseen elämään tämä varsin onkin piristyruiske. Oletteko muuten ajatelleet, mihin eutanasialakia voidaan käyttää väärissä käsissä?

      Järkiintykää jo helvetissä ja ryhtykää tosiaan elämään normaalia, tavallista elämää. Ja vihervas voisi opetella kuuntelemaan myös muita ihmisiä. Tuo pakkoprässi vain jyrkentää koko ajan ihmisten välisiä kuiluja.

      • imbesillit

        Ja kun ajattelee tuota propagandaa, huhhuh... jenkkipressa itkee, että heidän asioihinsa sekaannutaan (joo jos sekaannutaan, ei ole ok), mutta ei suinkas jenkit täydellä teholla räätälöi esim. natokampanjaa...? Se, jos mikä on törkeää muiden suvereeniteettiin kajoamista.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      4
      1559
    2. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      19
      1181
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      13
      1039
    4. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      19
      1038
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      5
      1031
    6. 4
      922
    7. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      1
      918
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      3
      911
    9. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      6
      904
    10. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      1
      892
    Aihe