Miten koirat saa olemaan jahtaamatta eläimiä?

Viljelijä

Ongelmana onmaatilan eläimiä ajattava koira. Luonteeltaan kovapäinen,mutta erittäin fiksu. Sisätiloissa kissat jättää rauhaan (antaa jopa toisen purra häntää,syövät samasta kupista jne)mutta ulkona kissat saa kyytiä jos ne vaan lähtevät juoksemaan.jos kissa on rauhassa niin ei ajata.
Lehmät ja hevoset saa koiran kinttuihinsa jos liikkuvat vähänkään rivakammin.Lehmiä ajaa muuten vaan huvikseenkin vaikka ne vaan seisoisivat. Puree hännästä ja näykkii ja juoksuttaa. Hevoset antavat samalla mitalla takaisin jos ärsyyntyvät, mutta lehmät ovat liian tyhmiä ja hitaita.
On kokeiltu nyt viimeiseksi kauko-ohjaimella toimiva sitruunasuihkepanta. Ei välitä siitä. Se näkee vain jahdattavan eläimen. Onko seuraava vaihtoehto sähköpanta? Lehmät poikii keväällä eikä niiden tosiaankaan saa antaa juosta viimeisillään raskaana. Pikkuvasikkaa juoksuttaisi myös turhaan ja sellainen saa kyllä vasikan hengiltä.

Kaikki muut käskyt tottelee hienosti, mutta tuo jahtaaminen on saatava kuriin!

Neuvoja otetaan vastaan.

20

377

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hankalampijuttu

      Ompas kurjaa, jokin epämiellyttävä kokemus siihen jahtaamiseen pitäisi liittää.Ei se muuten sitä lopeta, nauttii kuitenkin peräänmenosta.taitaa kyllä olla koirasi niin peloton, ettei se ihan pikkujuttuja säiky.

    • askelkerrallaan

      Ota koira hihnaan hyvässä hallinnassa ja lähde farmikierrokselle. Mene elukoiden luo lähelle ja kun se jo rupeaa näyttämään lähdön merkkejä korjaat sen käytöksen. Sitten kun sille rupeaa olemaan selvä, että tällainen jahtaaminen ja paimentaminen ei vetele voit antaa enemmän siimaa vaikka liinan kanssa. Koira oppii elukoiden seassa käyskennellessä pikku hiljaa jättämään ne rauhaan. Pitää olla kuitenkin ehdoton ettei se pääse toteuttamaan viettejään niihin eli sen takia kiinni pitää olla.
      Voihan tuohon liittää vielä sitten jonkinlaisen kauko-ohjattavan vibrapannan esimerkiksi, mutta sen käytössä ajoitus on tärkeä. Korostan vielä tätä, koska kerran kun painat väärään aikaan voi se laukaista koiran ja pahentaa käytöstä jolloin koira rupeaa yhdistämään sen siihen, että nyt mennäänkin tohinalla kiinni. Ajoitus tietenkin pätee myös muihinkin koulutusvälineisiin.
      Eri rotuisilla koirilla kuitenkin pitää tilanteisiin suhtautua vähän eri tyylillä ja skaalalla vaikka samaa lopputulosta haetaan.
      Tarjoa myös koiralle jotain mukavaa "työtä" maatilalla. Jos se niistä jahtileikeistä tykkää niin heittele sille vaikka palloa. Tee sitä kuitenkin vaikka navetan takana aina etkä missään muualla, ainakaan muiden elukoiden lähellä näin varmuuden vuoksi. Navetan taakse tai jonnekin vähän syrjään voi koiralle tehdä oman leikki/ harjoituskentän missä voi sitten yhdessä touhuta kaikkea kivaa.
      Tämä näin pähkinänkuoressa. Muut jatkakoon.

    • History

      Keskelle pihaa tolppa, siihen kettinki ja päähän koira. Ei tarvi muuta(kuin ehkä kopin jos rakentaisit sille). Saa muut elukat olla rauhassa ja koira tiedottaa pihaan tulijoista. Noin sitä toimittiin ainakin ennenvanhaan.

      • askelkerrallaan

        Tuolleen kyllä toimitaan vieläkin ihan yleisesti. Tai sitten vaihtoehtoisesti koira on ulkohäkissä tai omalla aidatulla alueella.


      • aidallaparas
        askelkerrallaan kirjoitti:

        Tuolleen kyllä toimitaan vieläkin ihan yleisesti. Tai sitten vaihtoehtoisesti koira on ulkohäkissä tai omalla aidatulla alueella.

        Tuo oma aidattu alue on paras, jos se kattaa koko pihan.Silloin ei ole vaaraa, että koira karkais kylille.Ja on kiva itse olla koiran kanssa pihalla, kun hihnoja ei tarvita ;)


      • Kxkxnfldl

        En kyllä ainakaan susialueella koiraa naruun kytkisi. Oma aidattu alue on paljon parempi. Koira ei mene ulkopuolelle eikä susi sisäpuolelle, vaikka molemmat nyt oikeasti aidan yli tai ali pääsisivät. Kunnioittavat kuitenkin aitaa sen verran että antavat olla.


    • Viljelijä

      Hihnahommaa on tehty, mutta pidemmässä narussa ei ole tehty. Eli täytyy kokeilla sitä seuraavaksi. Hihnassa pysyy koko ajan ihan vieressä, vaikka olisi löysällä. Istuu kun pysähdyn jne.

      Koirat ovat meillä irti, mutta tarvittaessa voimme laittaa ne Ulkohäkkiin esim. Kun eläimiä siirretään. Vanhempi koira osaa paimentaa oikein, mutta tämä toinen juoksuttaa ihan järjettömästi omalla luvalla, joten juniorikoira on aina provosoivissa tilanteissa häkissä, kuten eläinten merkintä, kuivitus,ruokinta jne.

      Koira pitää paljon kiskomisleikeistä ja ajattamisesta. Mm. Hevosen juoksutuspiiskan perässä se juoksee ihan himona ja sillä leikitäänkin kahdesti päivässä. Sisälle ei halua illalla tulla ennen kun on leikitty.

      Laidunaitaan ei mene ilman lupaa, koska langassa on sähkö. Talviaitaan se pääsee esim. Ruokintapöydän kautta eli siihen ei sähköjä voi viritellä.

      Kokkeilen tuota pitkää narua seuraavaksi, saapa nähdä miten äijän käy....

      • askelkerrallaan

        Muistat vaan ensin tehdä koiralle selväksi, että se mielummin väistää muita tilan elukoita kuin käy kiinni. Pitkästä narusta tai muustakaan kettingistä ei hyötyä ole mikäli se ei tajua edellä mainittua. Eli askel kerrallaan sitten voidaan vasta siirtyä eteenpäin ja antaa löysää.
        Jätä piiskan käyttö suosiolla hevoskuiskuttelu hommiin. Vetoleikkejäkin voisit vähentää ehkä vähän ja ottaa tilalle rauhallisempia, hallitumpia harrasteita näin aluksi.


    • Viljelijä

      Minkäslaisia ne rauhallisemmat leikit voidi olla? Koirassa virtaa riittää. Kesällä käy pieniä uintireissuja ja tekee samalla veteen kuplia joira sitten jahtaa. Samoin jahtaa kiviin pärskähtäviä aaltoja. Sadetin/vesiletku on myös suosikki- hyökkää veteen ka louskuttaa leukoja...

      Piiskan narun jahtaamista rakastaa ja tekee temppuja että saa sen suuhun. Minusta on tuntunut että se on paras tapa saada virtaa vähemmäksi ja esim koira on oppinut hyvin antamaan piiskan olla ja ottaa vasta luvalla sen. Hakua ollaan harjoiteltu myös sillä tai siis etsintää.

      Eli kaikki jahtaaminen on sen mielestä parasta. Pikkulintuja yrittää myös saada kiinni jne. Pihasta ei kuitenkaan lähde esim jänisten perään kun tietää missä tontin raja menee.

      Kun koiraa pitää narussa, se ei yritäkään jahdata. Vain irtiollessaan. Mitäs nyt eteen? Tietää ettei aitaan saa mennä, kun huutaa "ei!" Juoksuttaa elukkaa jonkin aikaa kunnes korvat löytyy ja tulee pois aidasta. Tuntuu että se haluais kovasti totella muttei vaan saa hillittyä itseään.

      • askelkerrallaan

        Hmm...Mitä, jos laittaisit molemmat koirat hihnalla kiinni yhteen ja katsoisit mitä tapahtuu? Hihnanpätkä koirien välillä voisi olla 40cm-1m. Vanhempi kun kerta on käytökseltään hillitympi. Vaarana tietenkin on, että tämä nuorimmainen juoksuttaa sen henkihieveriin. Eihän sitä kuitenkaan tiedä ennen kuin kokeilee;)


    • Kääpiösusi

      Ite varmaan kokeilisin lisätä leikin lomaan erilaisia tottelevaisuusharjotuksia.. Eli leikki alkaa vasta kun koira tekee jotain mitä pyydät, ja välillä keskeytät leikin pyytääksesi taas tekemään jotain. Siis temppuja, tokoliikkeitä, ihan mitä vaan. Niin se ehkä oppisi olemaan paremmin kuulolla? Ja toistaiseksi yrittäsin pitää vaan erossa elukoista, ainakin kunnes on oppinu kuuntelemaan.

      Ja hillittömillä riehumisilla ei kannata yrittää väsyttää tuontyyppistä koiraa, todennäkösesti into vaan yltyy mitä enemmän sitä ruokkii. Aivoja, hajuaistia ja keskittymistä vaativat tehtävät on tehokkaimmat väsytystaktiikat tunnetusti. Eli noi etsimisleikit on hyviä.

    • ketjutkeksitty

      Mitähjän jos hankit ketjun, pannan ja vaijerin ja laita koiran juoksulankaan, tai rakennat tarhan sopivasti ulko-oven lähjelle että saat helposti koiran sisäölle/ ulos. Ei jahtaa enää elukoita.

    • Viljelijä

      Häkki on jo olemassa hätätapauksis varten esim.lehmät karkaa->koira häkkiin tai ihan jos vaan ei olla kotona.
      Mitä olisi elämä olla jatkuvasti kahlittuna?tuohon edelliseen viitaten siis...

      Nuorempi koira kyllä ei vanhempaa saa juoksutettua.on meinaan sen kokoinen paimenkoira ettei ihan helpolla liiku jos se päättää mennä levolle

    • Mitähän rotua koira on? Lähinnä vaan, että olisi kannattanut jo alussa miettiä, minkä ottaa tai ohjata selkeästi oikeaan voimakkaammin.

      Ei tuossa paljon vaihtoehtoja ole. Joko koira saatava hallintaan tai aitaus. Tuo, että koira on "saanut" leikkiä jahtausleikkejä urakalla, mutta ei ole kunnolla kuitenkaan hanskassa, on huono juttu. Saattaapi olla, että kun on saanut niitä liikaa tehdä, niin on jo tullut vähän neuroottiseksi koko homma sille.
      Huonoa on myös se, että on "saanut" sinne juoksuttamaan mennä. Se olisi pitänyt tyssätä heti pentuna alkutekijöihinsä. Nythän tuo toiminta jo palkkaa jo itse itseään.

      Lopettaisin jahtaamisleikit kokonaan. Tilalle tottelevaisuutta, nenänkäyttöä, jotain temppujuttuja, ja riittävän kokoiset lenkit. Eli täytyy saada kunnolla nyt vaihtoehtoista toimintaa.
      Sitten vaan treenaamaan vaikka pitkässä narussa. Oikeasta palkka, väärästä riittävä palaute. Jos ei riittävää auktoriteettiä saa, eikä homma lähde pelittämään, niin sitten vaan kunnon kokoinen aitaus pihalle. Vaikka niin iso, kun on sinne mahdollista tehdä.

    • Sakemannifani

      Järki käteen!! Jos paimenkoira kerran on niin olisi kyllä ihme jos ei lähtisi minkään perään! Paimennusvaisto ottaa siitä vaiheessa koirassa otteen kun lähtee liikkuvan perään. Heti kun näät tilanteen koira huudetaan takaisin ja kielletään.

    • Viljelijä

      Luetun ymmärtäminen...

    • Kissanvessa

      Tämä on siinä mielessä ongelmallista käytöstä, että se on koiralle itsessään palkitsevaa. Tuo jahtaaminen ja paimentaminen on metsästyskäyttäytymistä, jota ei koirasta saa pois.
      Metsästyskäyttäytymisketjun saa pysäytettyä ennen kuin se lähtee käyntiin, mutta (rodusta ja käytösketjusta riippuen) sitä voi olla lähes mahdotonta keskeyttää. Paras olisi, jos koiralle voisi tarjota täysin sallittua paimennusta, ja kiihdyttävien leikkien jälkeen heittää jotain raadeltavaa, kuten kanansiivet tai -selät, luut, isot lihapalat yms.
      Kun koira pääsee syömään ja tappamaan "saaliinsa", ei leikistä aiheutuva stressitila jää päälle, vaan sen pitäisi rauhoittua.

      • Sallittua paimemmusta tuskin voi sallia, jos koira ei osaa paimentaa...
        Myöskään aloittaja ei ole vastannut, mitä rotua koira on eli onko kyseessä pelkkää voimakkaan saalisvietin toteuttamista, eikä siis mitenkään tekemisessä paimennushalujen kanssa.
        Enemmän vaan minusta viittaa koiraan, jolla on vahva saalisvietti ja taistelutahto, jota sitten on vaan vahvistettu nyt ongelmaan saakka ( vahvistettu turhaan).
        Ja jos se koira on jo "saanut" itseään toteuttaa, ja noit on vahvana, niin ei saaliiden saaminen enää käytöstä muuta.
        Ainut on riittävän hyvä hallinta ( myös riittävästi sopivaa tekemistä) tai sitten jos ei onnistu, niin vaan estää, ettei koira "pääse itseään toteuttamaan".


      • askelkerrallaan

        Olen samaa mieltä kanssasi molossi. Enemmän nenätyöskentelyä ja etsimisleikkejä. Kesken työskentelyn voi koiraa pyytää välillä luokse ja aluksi palkata jollain herkulla. Sitten taas käskystä jatkaa työskentelyä. Tällä tavalla koira myös oppii olemaan kuulolla työn lomassa ja kuuntelemisesta seuraa jotain kivaa (palkka, rapsutuksia). Plussana on myös, että koiran hallinta lisääntyy vähän menevimmissäkin touhuissa.
        Saalisleikeissä elukka ei sen saalin kanssa saisi liiaksi ruveta "taistelemaan". Koiran pitäisi aina tuoda se "mitä nyt kädestään haluaa singota" omistajalle hänen niin halutessaan.
        Mikäli ongelma sitten on koiran liiallinen kiihtyminen saalisleikeistä, niin harrastaa niitä ainoastaan sen verran, että hallinta on hyvää. Käyttää hyväkseen aikaa, eri etäisyyksiä jne. Painotan, että koiran pitää uskoa ettei saaliiseen käydä kiinni ilman käskyä. Tämä osittainen auktoriteetti kysymys parantuu automaattisesti sillä kun omistaja saa, lue ottaa enemmän kontrollia saalisleikkeihin, aluksi muiden leikkien kautta. Koira rupeaa pikkuhiljaa uskomaan sanaa. Eteneminen ja toleranssi näissä asioissa on kuitenkin aina hyvin "koira yksilöllistä". Pitäisi itse pystyä näkemään paras tahti ja tapa.
        Kannattaa myöskin muistaa, että fyysisti väsyneemmän koiran mieltä on helpompi hallita ja haastaa. Eli ensin voisi aloittaa etsimisleikeistä, siirtyä toko-leikkeihin ja sitten ottaa ehkä mukaan niitä saalisleikkejä hyvä hallinta mielessä. Toko -leikit ruokapalkalla.
        Luita antaisin eri tilanteissa ja keksisin jotain muuta viskattavaa, vaikka olen kyllä itse niitä joskus heitellyt paremman tavaran puutteessa.


      • askelkerrallaan

        Lukaisin vielä tuon tekstini läpi ja rohkenisin suositella, että palkkaisit ihan kokeneen kouluttajan tuohon ongelmaasi. Tuossa tekstissäni on niin paljon monia kohtia ja ne kaikki voi tehdä "väärin" ja "vääränlaisella" mentaliteetilla jolloin saadaan vain sillisalaatti aikaiseksi:) Netin välityksellä kun on aina hyvin vaikea kunnon ohjeita antaa. Eli sellaisen kouluttajan etsit jonka uskot varmasti pystyvän ratkaisemaan tuon ongelmallisen käytöksen. Fiksumpaa neuvoa en osaa antaa. Hyvää tulevaa uutta vuotta sinne maatilalle!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      92
      1683
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      174
      1320
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      105
      1118
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      16
      1108
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      87
      946
    6. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      46
      895
    7. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      68
      881
    8. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      65
      850
    9. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      773
    10. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      758
    Aihe