Sossu ei maksa.....

Mietteliäs1960

Toimeentulotuen haku siirtyi kelalle.päätös tuli ei maksa sähkälaskua 19e. Eikä kotivakuutuslaskua 21e. Aina ennen entises sossus on maksanut. Mikä neuvoksi?lääkkeisiin antaa maksusitoumuksen apteekkiin. Varmaan jatkos sama aina ettei maksa sähköä kotivakuutusta. Oikein vai vääri?

29

868

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 25kuhkh

      riippuu sun tuloista

      • Mietteliäs1960

        Työmarkkinatuki vaa.n.520e


    • 12540000

      Maksaa ne jos oot toimittanu niille laskut joissa eräpäivä tammikuussa. Tai helmikuussa jos oot saanu pidemmän päätöksen. Jos ei oo näyttää laskuja tai laskut erääntyny jo joulukuussa niin niitä ne ei maksa.

    • huomioidaan

      Sähkö ja kohtuullinen kotivakuutus (vuokra-asunnossa kerrostalossa pienempi ja omakotitalossa isompi, koska omakotitalossa ei ole taloyhtiönkin maksamia vakuutuksia) on huomioitavia menoja toimeentulotuessa. Mutta saman kuun menojen osalta. Jos lasku on tältä kuulta ja laitoit ne Kelaan, ei mene läpi, koska Kela maksaa vain 1.1.2017 jälkeisiä menoja. Kunnat vastaavat toimeentulotuesta vuoden 2016 loppuun asti.

    • olettaja

      Kela taitaa ottaa käyttöön koko maassa kuntakohtaiset maksimiasumismenot joihin sisältyy: vuokra, kotivakuutus, sähkö ja vesi. Joten noita ei erikseen makseta jos vuokran määrä riittävän korkea.

      • vbghj

        Maksimiasumismenot on laitettu niin pieneksi, että ei sellaisia asuntoja löydy mistään, vaikka asuisi pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Näin kelan ei tarvitse maksaa toimeentulotukea, vaikka monelle se olisi tarpeen. Pitäisi jäädä tuo 485 asumismenojen jälkeen mutta, kun vuokrat niin korkeita ei jää kuin 200 euroa. kela kiittää


      • Noinhan se usein on. Ja sen pitäisi olla niin, että asumismenoja saa kohtuullistaa vain jos tuen saajan on mahdollista saada edullisempi asunto. Tuosta pitäisi näyttötaakka olla tuen myöntäjällä mutta käytännössä tuen saajan pitää dokumentein osoittaa että ei voi saada ns. normihintaista asuntoa jos haluaa normia enemmän tukea asumiseensa saada. Niin se vaan menee!


      • Lawetorder
        ju-hani_67 kirjoitti:

        Noinhan se usein on. Ja sen pitäisi olla niin, että asumismenoja saa kohtuullistaa vain jos tuen saajan on mahdollista saada edullisempi asunto. Tuosta pitäisi näyttötaakka olla tuen myöntäjällä mutta käytännössä tuen saajan pitää dokumentein osoittaa että ei voi saada ns. normihintaista asuntoa jos haluaa normia enemmän tukea asumiseensa saada. Niin se vaan menee!

        Eipä mene jussi pussi puita nussi noin.

        Ei ole mitään kohtuuliset missään laissa, vaan tarpeelliset ja joka tarkoittaa siis se määrä mitä meneekin/maksaakin.

        Sama tarpeelliset-sana on niin perustuslaissa, että myöskin toimeentulotukilaissa.

        Kannattaisko ottaa asioista selvää, ainakin silloin ennen kuin avaa tietämättömyysarkkunsa.

        En oikein ymmärrä missä vaiheessa on tuo sana tarpeelliset, pullautettu muotoon "tarpeellisiksi" eli yhteyteen "tarpeellisiksi KATSOTUT menot, eli muutettu sellaiseksi, jossa muka jollain muulla on oikeus ne menot katsoa ja rajoittaa TARPEEN tullen eli kun ne jonkun mielestä on liialliset.

        Hallinto-oikeudet tosiasiassa ei koskaan katsokkaan milloin jokin asia on lain taikka perustuslain vastainen


    • mauramaura

      Kyllä sossu maksaa sähkölaskun VAIN jos sinulla on voimassa oleva ttt.

    • kiittimulleriitti

      Oon tässä vähän miettiny...Miksi teen burn outin partaalla raskasta työtä pienellä palkalla, mikä ei riitä elämiseen? Minäkin haluan että sossu maksaa mun sähkölaskun, kotivakuutuksen jne. Otan lopputilin ja ryhdyn sossunpummiksi, niinkuin muutkin!

      • nbmkuio

        Tervetuloa joukkoon tämä on paratiisi lasket joka euron tarkasti ja raportoit kaiken tekemisesi. Parastas on , kun haukutaan sosiaalipummiksi mitä sitä ihminen muuta toivoo.


      • yyteet

        Ihan vapaasti, siitä vaan ryhdyt työttömäksi ja toimeentulotukea hakemaan. Toivotan sulle oikein mukavia hetkiä hakemusten kanssa. Toivottavasti pääset takaisin työelämään, jos myöhemmin muutat mielesi.


    • ei_syyllistetä

      Arvatkaapa mikä kaaos siitä syntyisi, jos toimeentulotukilaki kumottaisiin! 30.000 - 50.000 kotitaoutta ulos asunnoista 1-2 vuoden sisällä maksamattomien vuokrien takia! Kyllä pitää olla onnellinen, että meillä on tämä järjestelmä.

      Työssäolevien kukkaroa tämä vähän kirpaisee verotuksen muodossa, mutta ei paljon. Suomen toimeentulotukimenot koko sosiaalitoimea koskevasta budjetista on vain noin 8,5%. Sen 92,5% todellisista menoista muodostavat sosiaalityö, kuntoutus, perhetyö, kotipalvelu ja kotihoito, omaishoidon tuki, asumispalvelut, laitoshoito, liikkumista tukevat palvelut, päihde- ja mielenterveystyö, kasvatus- ja perheneuvonta, päivähoito, esiopetus, aamu- ja iltapäivätoiminta, neuvolatoiminta, kasvatus- ja perheneuvonta, perheasioiden sovittelu, lastensuojelu, kouluterveydenhuolto, opiskeluterveydenhuolto, suun terveys, huoltajuus, elatus, isyyden tunnustaminen, perhekeskus, kuntoutus, vammaispalvelu, kehitysvammalain mukaiset palvelut, apuvälinepalvelut, asunnon muutostyöt, henkilökohtainen apu, kuljetuspalvelut, palveluasuminen, päivätoiminta, sopeutumisvalmennus, kuntoutusohjaus, perhehoito, tulkkipalvelut ja työllistyminen.

      Usein kuvitellaan, että toimeentulotuki on kohtuuttomasti resursseja vievä sosiaalietuus, mutta näin asia ei ole. 92,5% sosiaalitoimen menoluokasta menee muuhun toimintaan ja vain alle kymmenesosa toimeentulotukeen.

      • voi.teitä

        Ja ei kun pieleen meni taaskin.

        Mistä lähtien esim. suun terveys eli hammashoito tai opiskeluterveydenhoito on ollut sossupuolen meno?


      • Lawetorder
        voi.teitä kirjoitti:

        Ja ei kun pieleen meni taaskin.

        Mistä lähtien esim. suun terveys eli hammashoito tai opiskeluterveydenhoito on ollut sossupuolen meno?

        Sinulla meni vieläkin pahemmin pieleen.

        Oletko kuullut koskaan sellaisesta kuin SOSIAALI- ja TERVEYSMINISTERIÖ?

        Kukaaa, mitää häääh, ai nii joo, Lawetorderi vaan terviissii.


    • perusköyhä

      On köyhää anoa perustoimeentuloon tukea Kelasta.

      • Lawetorder

        Niin on ja tosiasiassa se toimeentuloTUKI on tarkoitettu vain antamaan tukea JOLLEI muut tulot kata menoja esim. juurikin perustoimeentulo (huomatkaa, että siitä puuttuu sana TUKI, koska perustoimeentulona ei voi olla toimeentulotuki), palkka, eläke, sairaspäiväraha ja jos oikein mentäisiin, niin koko toimeentulotukijärjestelmää ei edes tarvittaisi, jos kaikki edellämainitut ja muutkin olisivat niin paljon suurempia, että koko toimeentulotuki järjestelmä tulisi tarpeettomaksi tai vaihtoehtoisesti hinnat ja maksut olisivat huomattavasti pienempiä, eli voidaanko sanoa, että tällaisten tarpeellisuus johtuu vain ja ainoastaan ahneudesta?

        Pitänee tässä asiassa samalla huomauttaa, että se perustoimeentulo taataan perustuslaissa ja määrätään alempi laki oleen sellainen joka takaa perustoimeentulon saamisen, eikä siis sellainen jonka avulla se voidaan evätä.

        Viisaille pohdittavaa taas tässä, että missä ollaan menty vinoon.


    • Neljä_päätöstä_nähnyt

      Ilmeisesti kelan päätösten laaduissa on hyvinkin suuria vaihteluita. Sillä itse olen nähyt jo neljä eri päätöstä joissa esimerkiksi sähkö ja vakuutuskulut oli huomioitu joka kuulle menona ilman mitään laskuja.

      Mitä olen lähipiirini saamia kelan tammikuun toimeentulotukipäätöksiä ja varsinkin niiden laskelmia katsonut niin todella löysästi näyttää kela myöntävän perustoimeentulotukea, lähes jokainen on saanut 40-200 euroa enemmän kuin normaalisti kaupungin sossusta saivat yhdelle kuulle vaikka tulot ovat pysyneet samoina. Kelan päätöksissä vuokrat olleet mitä sattuu, osa tuloista on jäänyt huomioimatta ja laskelmissa on ollut paljon sellaisia menoja hyväksyttynä mitä hakija on vain viitteeksi hakemukseen listannut. Kaupungin sossu korvasi kyseisiä menoja aina vain laskua tai kuittia vastaan, mutta Kela näyttää valinneen sen kannan että hyväksyvät menot hakijoiden omien ilmoitusten ja arvioiden perusteella.

      • vbnmkjhg

        Jos on maksettu liikaa toimeentulotukea se peritään takaisin. Kela on tarkka ei anna mitään ylimääräistä ilman tositteita. Ei näitä tukia voi hyväksi käyttää mutta hyvä, kun ovat olemassa. Tällaista apua ei osaa arvostaa ennenkuin se osuu omalle kohdalle.


      • 88o3o339388

        Toimeentulotuki on siinä mielessä jännä tuki että sitä voi periä takaisin vain muita etuisuuksia vastaan. Eli jos saa vahingossa liikaa tukea niin sitä ei voi periä takaisin ellei takaisinperinnästä ole päätetty jo virheellisesti myönnetyssä päätöksessä. Eli jos kela korvaa sinulle toimeentulotukena vaikka 700 euroa vuokraa kun oikea summa olisikin 500 euroa niin saat pitä tuon 200 euron erotuksen ellei sitä sitten oikaista seuraavan kuun päätöksessä, josta on kyllä helppo valittaaa jälkikäteen ja saada se kumottua vetoamalla siihen että rahat meni jo :P


    • Kelalisääpyrokratiaa

      Syvältä on kelan toimeentulotuki. Juuri kävin Kelan sivuilla ja huomasin että hakemus oli hylätty, vaikka samoilla liitteillä ja tiedoilla olen aina saanut rahaa kaupungin sossusta. Nyt sitten odotellaan kirjettä että mitä sieltä mahtoi puuttua. Viimmeinen sossunpäätöskin oli mukan ja pitäisi siitä jo ymmärtää lukea faktat.

      • Elinaaaaaaaa

        Niin kelan ei tarvi lisäselvityspyyntöä lähettää ennen kuin voivat hakemuksen hylätä? :O


      • addfafdfafddf

        Tee heti uusi netissä äläkä odota paperista päätöstä!


      • lissu57

        Kelallahan on oikeus päättää vain tiukasti norminmukaisesti. Sossulla oli harkinnanvaraa ja ainakin esim. pääkaupunkiseudulla (missä asumismenot eivät tahdo millääm mahtua "kohtuullisiin") ovat hyväksyneet aiakin jonkin verrran korkeampia asumismenoja kuin mitä normi sallii. Kelalla ei ole siihen oikeutta. En tiedä kannattaisiko niitä normin ylittäviä asumiskuluja sitten hakea harkinnanvaraisena sossusta.


    • kahvikuppi80

      Sain 600 euroa liian paljon toimeentulotukea tammikuulle. Kela ilmeisesti luuli että en ole enää työtön kun te-keskuksen akka ei ollut muistanut ilmoittaa kelalle että mun työttömyys jatkuu. Voinko nostaa rahat ja lentää mallorcalle vai miten kela reagoi tämmöseen virheeseen?

      • Jatketaan

      • kahvikuppi80

        Juu en taida talvilomalle päästä enkä varmasti koske rahoihin. Lähinnä mietin että miten ne perii takaisin rahansa. Kela on kyllä vittumaisempi laitos kuin sosiaalitoimisto.


    • Näinonnäppylät

      Kelan toimeentulotuki toimii aivan niinkuin ennenkin, älkää valittako!

      Toimeentulotuessa huomioidaan vuokra, KOHTUULLINEN talous sähkö ja KOHTUULLINEN= suppea kotivakuutus sekä vähäistä suuremmat lääke-/ sairaskulut.

      Jos et niihin tukea saa ovat tulosi sellaiset että kattavat nämä menot.

      Hyväksyttyjen laskujen jälkeen sinulle pitää jäädä käyttöön toimeentulotuen PERUSOSA eli 487,89€ (yksinasuva).

      Pienempi perusosa sit jos on muitakin ruokakunnassa, vaikka kakaralauma, ukko tai akka!?!

      • Lawetorder

        Kerrohan oi sinä suuri ja viisain guru päällä maan, niin miten jää käytettäväksi kokonaisuudessaan niihin menoihin joihin perustoimeentulotuki on laissakin määritelty eli ruokaan, vaatetukseen ja muihin perustoimeentulotuella katettavaksi katsotut ja summa 487,89, jos tuolla summalla JOUTUU PÄÄTÖKSEN MUKAAN KATTAA OSA SÄHKÖMENOISTA, KOTIVAKUUTUKSEN, VESIMAKSUN ja mahdollisesti vieläpä OSAN VUOKRAMENOISTAKIN, jos kerran perusosalla pitää kattaa vain perusosalla tarkoitetut menot?

        Ps: "7 a § (26.6.2015/815)
        Perusosa

        Perusosalla katettaviin menoihin kuuluvat ravintomenot, vaatemenot, vähäiset terveydenhuoltomenot sekä henkilökohtaisesta ja kodin puhtaudesta, paikallisliikenteen käytöstä, sanomalehden tilauksesta, puhelimen ja tietoliikenteen käytöstä ja harrastus- ja virkistystoiminnasta aiheutuvat menot sekä vastaavat muut henkilön ja perheen jokapäiväiseen toimeentuloon kuuluvat menot.

        7 b § (26.6.2015/815)
        Muut perusmenot

        Perusosalla katettavien menojen lisäksi muina perusmenoina otetaan tarpeellisen suuruisina huomioon:

        1) yleisestä asumistuesta annetun lain (938/2014) 9 §:ssä tarkoitetut asumismenot, muun kuin yhtiömuotoisen omistusasunnon välttämättömät hoitomenot sekä välttämättömät asuntoon muuttoon liittyvät menot;

        2) taloussähköstä aiheutuvat menot;

        3) kotivakuutusmaksu;

        4) muut kuin perusosaan sisältyvät terveydenhuoltomenot;

        5) lasten päivähoitomenot sekä koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan menot;

        6) lapsen tapaamisesta lapsen kanssa eri taloudessa asuvalle vanhemmalle aiheutuvat menot siltä osin, kun ne perustuvat kunnan toimielimen vahvistamaan sopimukseen tai tuomioistuimen päätökseen;

        7) välttämättömän henkilötodistuksen, oleskeluasiakirjan tai matkustusasiakirjan hankintamenot.

        Jos toimeentulotuen hakijan asumiseen liittyvät menot ylittävät tarpeellisen suuruisena 1 momentin 1 kohdassa tarkoitetulla tavalla pidettävän määrän, hakijaa on ohjattava hankkimaan edullisempi asunto. Lisäksi hakijaa on ohjattava ottamaan yhteyttä kuntaan asuntoasian selvittämistä varten. Hakijalle on annettava hänen tosiasialliset tarpeensa huomioon ottava, riittävä määräaika edullisemman asunnon hankkimista varten. Kansaneläkelaitoksen tulee ottaa tuensaajan asumismenot huomioon täysimääräisinä tämän määräajan. Mitä tässä momentissa säädetään, ei koske sellaista toimeentulotuen hakijaa, jolle jo aiemmin on annettu samaa asumistarvetta koskien ohje ja määräaika hakeutua edullisempaan asuntoon.

        Jos hakijalla ei ole tosiasiallista mahdollisuutta hankkia asuinpaikkakunnaltaan 2 momentissa tarkoitettua asuntoa, asumismenot voidaan ottaa huomioon täysimääräisenä myös määräajan jälkeen".


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jumala rankaisi; nainen kuoli Suviseuroissa

      Eihän näissä joukkohysteriatapahtumissa ole mitään tolkkua. Aina pitää hajauttaa. Toivottavasti lestatkin tulevat nyt
      Maailman menoa
      200
      5138
    2. Mopomiitti onnettomuus

      Vittu se tehdas-alue ole oikea paikka mopomiitille, Ja minkälainen vanhempi hyväksyy, että pojan mopo kulkee järkyttävä
      Kokkola
      124
      3170
    3. Pääsit nainen todella

      lähelle ja kaikki sinussa oli jotain selittämättömän kiehtovaa. Silti en koskaan ymmärtänyt sinua täysin. Mitä halusit t
      Ikävä
      142
      2417
    4. Koettakaa nyt Trumpinkin fanit ymmärtää:

      Hän on myös jo vanha mies. Kukaan ei tiedä, mitä kunnossa hän on parin vuoden päästä.
      Maailman menoa
      342
      2374
    5. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      55
      1992
    6. En saa unta kun ajattelen

      Sinua mies. Sydäntä ahdistaa meidän välit 😌😞
      Ikävä
      81
      1566
    7. YLE kirjoittaa - Viritetyt sähköpyörät aiheuttavat ongelmia poliiseille

      "Itse rakennellut ja viritetyt sähköpyörät ovat poliisin ja Liikenneturvan mukaan yleistyvä kirous liikenteessä." https
      Pyöräily
      116
      1510
    8. Missä hiton pippaloissa

      Sä käyt kun sua ei näy missään..tahtosin vaan varmistua et kaikki ok.
      Ikävä
      31
      1403
    9. Olen miettinyt sinua tänään

      Se mitä teit oli oikeasti vähän tylyä. En voi ottaa sitä muuna kuin mitä se konkreettisesti on. Esitän itsellenikin että
      Tunteet
      24
      1230
    10. Vieläkö pidät minusta

      Vieläkö pidät minusta nuori nainen? Vaikutat etääntyneeltä ja olen ajatellut että haluat olla rauhassa.
      Ikävä
      105
      1091
    Aihe