Omistusasunto ja yhtiövastike?

nuoritul

Koulussa kun näitä asioita ei opetettu ja vanhemmat ei oikein halua selittää tälläsistä asioista.

Jos vanhempana ajattelen hankkia omistusasuntoa, mitä siinä maksetaan kerran kuussa? Onko se tuo yhtiövastike? Onko siinä muutakin?

11

1174

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vuokranantaja94949

      Jos ostat asunto-osakkeen niin maksat taloyhtiölle kuukausittain hoitovastiketta. Tällä katetaan taloyhtiön kuluja jotka koostuvat esimerkiksi talon lämmityksestä, jätehuollosta, isännöinnistä yms.
      Lisäksi saattaa olla rahoitusvastike jos esimerkiksi on tehty iso putkiremontti. Lisäksi maksat käyttämästäsi vedestä yhtiölle vesimaksun ja sähköyhtiölle sähkölaskun.

      • isännöitsijä

        Viisastelematta, taloyhtiöllä voi olla lainaa vaikka ei olisi tehty isoa remonttia. Muotia on, että uudessakin taloyhtiössä on paljon yhtiölainaa eli uuden huoneiston ostaja pääsee halutessaan heti makselemaan rahoitus- eli pääomavastiketta, jos ei sitten maksa huoneistokohtaista lainaosuuttaan/lainosuuksia pois.


    • kjkjbjklb

      Ja pankille lainanlyhennystä ja lainan korkoja jos et käteisellä osta.
      Älynlahjat taitaa olla sitä luokkaa että maksat asunnostasi tuplahinnan.

      • niitä_ei_ole

        Vastaus kertoo älynlahjoista kaiken....


      • Mietimitäsanoo

        Tässä ei taida olla kyse nyt älynlahjoista vaan halusta oppia ja tietää asioista. Kyseessä voi olla tosi nuoriki henkilö jolle ei vain ole opetettu kaikkea.


      • luuseri_mikä_luuseri

        Ikivuokralaiselta tms. sossunelätiltä tuollainen kuulostaa. "Vain köyhä tarvii lainaa, itse ostan käteisellä ... sitten kun saan lottovoiton. Sitä odotellessa tuhnutan sossun piffaamassa kämpässä nauttien kaljaa ja työttömyyskorvausta."


    • Wutwatwit

      Eikö siihen tule muutakin? Vai riippuuko se siitä minkäläisen kämpän ostaa?

      • vuokranantaja94949

        myös mahdollinen autopaikkamaksu


      • tabou

        Toki asumisen hinta riippuu siitä, mitä kaikkea asunnolla/talolla on tarjota ja mitä käytät. Mitähän tämä "muuta" sinun mielestä on?
        Voi olla autopaikka/tolppamaksu, autohalli/tallimaksu, saunamaksu, pesutupamaksu, kuivaushuonemaksu, kuntosali/kerhohuone/takkahuone(jotka usein maksetaan siitä yhteisestä kassasta eli hoitovastikkeiden kautta).
        Hoitovastike on talon ja asuntojen kuukausittaiseen ylläpitoon tarvittava raha, koska mikään talo ei pyhällä hengellä pystyssä pysy. Lämmitys esimerkiksi vie Suomessa melko paljon.
        Rahoitusvastike lisäksi, jos taloon on tehty suurempaa remonttia lainalla. Tämänkin joutuu aina asukas/osakas loppupelissä maksamaan, vaikka yhtiö sen lainan olisi ottanut.


    • ttx123

      Yhtiövastike on arkikielinen ja hiukan lipsuvasti käytetty termi, mutta useinmiten sillä tarkoitetaan hoitovastiketta mistä edellä on jo kerrottu. Sen lisäksi voi olla rahoitusvastike, ja käyttökorvauksia mm. veden, pesutuvan tms käytöstä. Käyttökorvausten periaatteellinen ero vastikkeisiin on, että niitä ei ole sidottu asunnon vastikeperusteeseen (yleensä pinta-ala) vaan ne pyritään määräämään jotain todellista kulutusta enemmän tai vähemmän hyvin seuraaviksi (esim. vesimaksu voi perustua asunnossa asuvien lukumäärään tai asuntokohtaisesti mitattuun vedenkulutukseen).
      Rahoitusvastikkeilla kerätään rahaa jolla yhtiö lyhentää ko. asuntoon kohdistuvia yhtiön ottamia lainoja. Tuollaisia lainoja voi olla jonkin yhtiön teettämän suuremman remontin jäljiltä, tai uudessa talossa jo rakennusaikaista yhtiön nimiin otettua lainaa. Jos rahaa on, niin asuntoon kohdistuvat lainaosuudet voi halutessaan maksaa pois (yhtiön ilmoittamina aikoina, esim. kerran vuodessa, riippuu yhtiön ja pankin välisestä lainasopimuksesta) jonka jälkeen rahoitusvastikkeetkin loppuvat ko. asunnolta. Asuntojen myynti-ilmoituksissa esiintyy termit myyntihinta ja velaton hinta, näistä myyntihinta on se joka maksetaan myyjälle, ja velaton hinta on myyntihinta asunnon osuus yhtiön lainoista. Eli jos haluaa saada sen asunnon haltuunsa velattomana, niin velattomasta hinnasta myyntihinnan osuus maksetaan myyjälle ja loppu (velkaosuus) taloyhtiölle, jonka sitten on käytettävä ko. raha ko. asunnon lainojen maksuun.
      Sitten nykyään on kai (ainakin jollain paikkakunnilla) olemassa jotain perinteisten vuokratontilla (tontin vuokra sisältyy hoitovastikkeeseen) ja omalla tontilla (taloyhtiö omistaa tontin jolla talo on) välimuotoja, joissa kai yhtiö asuntokohtaisesti voi lunastaa tontin omistusosuuden. Jos on tällainen tonttijärjestely niin siitä voi tulla jokin oma vastikkeensa niille jotka eivät ole lunastaneet tonttiosuuttaan, en tunne tätä järjestelyä tarkemmin.

    • omassa-saa-asua

      Mikäli ei käytä taloyhtiön yhteisiä tiloja ei tarvitse maksaa vastikettakaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      179
      1458
    2. Mietin sinua nainen

      Ikävöin sinua enemmän kuin voin myntää. Ajattelin et laitan sinulle viestriä (kirjoitin jo puhelimeen viestin) Sitten
      Ikävä
      55
      1012
    3. Härsilällä jännät paikat, saako hän 30 päiväsakkoa Rasmuksen tapauksesta

      Syyttäjä vaatii peräti kolmekymmentä päiväsakkoa Härsilälle, vaikka todistajan mukaan Rasmus aloitti nuhjaamisen, jossa
      Lapua
      63
      751
    4. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      35
      725
    5. Nainen, viime aikoina olen itkenyt sinua yhä useammin

      Niin kuin juuri äsken. Aamulla näin myös unta sinusta. Koskin unessa hiuksia päälaellasi, ja pyytelin sitä heti anteeksi
      Ikävä
      51
      697
    6. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      111
      680
    7. Ne alkaa aina yhdeltä

      jos mies et ole sattunut huomaamaan!
      Ikävä
      81
      659
    8. Haluan sinua mies

      Saat minut kuumaksi.
      Ikävä
      36
      644
    9. Voitaisiinko harjoitella rakas

      Näiden tekoa? 👶👶👶👶👶👶
      Ikävä
      67
      623
    10. Täällä iImenee vihamielisyys kristinuskoa kohtaan

      Ei taida sielunvaellus-/jälleensyntymisväellä olla omasta asiastaan mielekästä sanottavaa, kun pitää kiivaasti hyökätä e
      Hindulaisuus
      303
      597
    Aihe