Vesimaksun "kohtuullistaminen" laitonta!!

167-176

Kunta "kohtuullisti" joulukussa vesimaksun joka oli 25€ -> 20€, Kela apinoi kuntaa noudattamalla kunnan laitonta ohjetta. Kyseessä on kiinteä maksu koska omaa vesimittaria ei ole ei kulutus vaikuta maksun suuruuteen.
Lainkohta tuolla:
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1997/19971412#L2P7b
”Perusosalla katettavien menojen lisäksi muina perusmenoina otetaan tarpeellisen suuruisina huomioon: ”
Siis tarpeellisen suuruisina eikä toimeentulotukilaissa ole euromääräisiä rajoja. Tässä tapauksessa tuon vesimaksun tarpeen suuruuden määrää taloyhtiö tai viime kädessä vesilaitos mutta ei missään tapauksessa Kela tai sosiaalivirasto eikä asiakaskaan voi vaikuttaa vesimaksun määrään. Ohje on noilla perusteilla noin sovellettuna laiton eikä sitä Suomen perustuslain 10:107§;n mukaan saa soveltaa viranomaisissa.
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731#L10P107

46

3694

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • normeja

      Kunta-aikaan hyväksytyt vesimaksut olivat erilaiset eri puolilla Suomea. Kela-aikaan hyväksytty vesimaksu on 20,60 euroa kuussa koko Suomessa hyväksytyn perusasumismenotason (joka voi olla vuokramenoja tai omistusasunnon menoja) päälle. Kelan nykynormit löytyvät tästä:

      http://www.kela.fi/documents/10180/0/Totu hyväksyttävät enimmäisasumismenot/7cb773c4-c684-41b8-abc7-fc2d77a03d2c

      • fdgdfgdf

        Ja kyllä se Kela sen tarpeellisuuden suuruuden saa määrätä. Nyt se on määritelty kai jotain valtakunnallista mediaania arvioiden ja hiukan sitä korottaen. Taloyhtiöt voivat määrätä vesimaksuksi mitä haluavat. Esim. omassa taloyhtiössämme vesimaksu voi olla välillä 19-26 euroa sen mukaan, mitä taloyhtiön hallitus päättää sen suuruudeksi määrittää. Kaikki lukemat siltä väliltä ovat veden hinnalla perusteltuja, ja hinta riippuu vain siitä, millä tavalla lämmityksen osuus vesilaskussa halutaan vesimaksussa huomioida, ja että katetaanko lämmitysosassa vain energiaosuutta vai myös esim. kaukolämmön perusmaksua vai ei. Ainakin omassa taloyhtiössämme isompi osa vesilaskusta aiheutuu veden lämmittämistarpeesta kuin vesilaitoksen perimästä veden hinnasta. Jos Kela hyväksyisi vaikkapa 25 euron vesimenon, niin taloyhtiöiden kannattaisi nostaa vesimaksu siihen lukemaan ja alentaa vastaavasti yhtiövastiketta.


    • 167-176

      Homman juju on siinä ettei laki anna kunnille eikä Kelalle valtaa tuollaiseen "kohtuullistamiseen". Vain asumiskulujen "kohtuullistaminen" on laillista. Mutta kunta ja Kela "kohtuullistaa" noita vesimaksuja siinäkin tapauksessa että muut asumiskustannukset jäävät selvästi alle kunnan/Kelan määrittelmien muka kohtuullisten asumiskustannuksen alle.

      Siis suomennettuna, OHJEET OVAT LAITTOMIA!!

      Sama koskee sähkölaskuja joita on kohtuullistettu vaikka laki ei anna siihen valtaa. Sähkölaskun kohtuullistaminen on tiettävästi Helsingin hallinto-oikeuden käsiteltävänä Vantaan osalta, päätöstä odotellaan mielenkiinnolla.

      Vaikka minulla on tuosta vain vitosesta/kk kysymys, toki 60€/vuosi, mutta tässä on niin tärkeä periaatteellinen kysymys että tämä katsotaan sitten "tappiin saakka". Noita laittomia ohjeita on ilmestynyt viime aikoina muuallekin kun ohjeiden tekijät ei joko tunne lakia tai sitten mikä pahempaa eivät välitä siitä.

      • Lawetorder

        Meikällä kohtuullistutettiin koko vesimaksu kokonaisuudessaan, koska se ylitti asumismenot määrältään.

        Tuosta petu olen eri mieltä, että asumiskulujen kohtuullistaminen on laillista.

        Ei ole, ei edes toimeentulotukilain viittauksen asumistukilain 9§ mukaan, koska siellä vaan käsitellään menot mitkä kuuluu asumismenoon ja siellä on selkeästi vuokra, ei mitään kohtuullistamisesta ja laissa toimeentulotuesta ei viitata asumistukilain 10§ vaan ainoastaan 9§.

        Lisäksi asumismenojen kohtuullistaminen rajoittaa perustuslaillista oikeutta koska et voi valita asuntoa itse, vaan sinun pitää noudattaa jonkun muun asettamaa rajaa ja joka estää sinua valitsemasta asuntoa ja asumispaikkakuntaa, eli asumiskulujen kohtuullistaminen siis rajoittaa perusoikeutta ja on täten perustuslain vastaista.

        Eikö ole yksinkertaista?


      • 167-176
        Lawetorder kirjoitti:

        Meikällä kohtuullistutettiin koko vesimaksu kokonaisuudessaan, koska se ylitti asumismenot määrältään.

        Tuosta petu olen eri mieltä, että asumiskulujen kohtuullistaminen on laillista.

        Ei ole, ei edes toimeentulotukilain viittauksen asumistukilain 9§ mukaan, koska siellä vaan käsitellään menot mitkä kuuluu asumismenoon ja siellä on selkeästi vuokra, ei mitään kohtuullistamisesta ja laissa toimeentulotuesta ei viitata asumistukilain 10§ vaan ainoastaan 9§.

        Lisäksi asumismenojen kohtuullistaminen rajoittaa perustuslaillista oikeutta koska et voi valita asuntoa itse, vaan sinun pitää noudattaa jonkun muun asettamaa rajaa ja joka estää sinua valitsemasta asuntoa ja asumispaikkakuntaa, eli asumiskulujen kohtuullistaminen siis rajoittaa perusoikeutta ja on täten perustuslain vastaista.

        Eikö ole yksinkertaista?

        "Eikö ole yksinkertaista? "
        On.
        Tuosta voi päätellä ettei kuntien ja Kelan ohjeiden tekijät ja niistä päättävät ole edes yksinkertaisia vaan täysin luktaidottomia tolloja jotka ihan oikeasti kuvittelevat ettei lait heitä koske.


      • Lawetorder

        Se on tosiasia, ettei lukeneisuus tuo viisautta, vaan sitä joko on taikka ei ja kenelläkään julkisella vallalla sitä tavallaan ei ole, vaan sanotaanko suoraan että ne käyttää ns. kasakkavaltaa, eli he ovat aina oikeassa virheitä tehdessäänkin.

        Entäpä se (yyyyöööörrrrrggggggghhh) pahoittelen oksentamisrefleksiä, perustuslakivaliokunta, jotka antavat lausuntonsa käsiteltävästä laista, mitähän he ovat oikein?

        Erään TE-keskuksen pyhälliseksi pyhitetyn johtajan mukaan perustuslaki on vaan yleislaki, eli tällaisten käsissä on suomessa todellisuudessa lainkäyttö.

        Vilkaiseppa ihan kurillasi PL 73§ ja 79§ ja kerro mitä huomaat, samoin voisit vilkaista 106§ ja 107§ versus 2§ 3mom


      • MrMidFinger

        "Sähkölaskun kohtuullistaminen on tiettävästi Helsingin hallinto-oikeuden käsiteltävänä Vantaan osalta, päätöstä odotellaan mielenkiinnolla. "
        Onko tietoa koska asia on laitettu vireille? Onko tuo http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa se paikka missä uudet päätökset tulee luettaviksi?


      • 7686767r

        ...uusia päätöksiä tulee luettavaksi...

        Eivät laita kaikkia päätöksiä ja näyttäisi, että yhä nihkeämmin laittavat päätöksiä esille. Luultavasti köyhät ovat liian hyvin oppineet ottamaan asioista selvää ja se aiheuttaa lisää kustannuksia ja lisää käsiteltäväksi tulevia valituksia.


    • Tiedoksivaansinulle

      Ei yhteiskunta ala maksamaan sinun huumeviljelmien viemää sähköä, tietokoneet auki 24/7, samoin sähköt. Tavallinen ihminen sammuttaa valot kun lähtee ulos ovesta, ne joiden sähkölaskut maksaa joku muu, ei jaksa edes valoja sammuttaa. Nähty on.

      • Pitkätkynnet

        On turvallisuuskysymys jättää valot päälle, murtovarkaat eivät tule asuntoon jonka asukkaan luulevat olevan kotona. Radiokin kannattaa jättää päälle.


      • hahhahshshsh939

        TT-tukea saavien asunnoissahan on ihan hirveesti varastettavaa, jepjep.


      • työteikiinnosta

        Olen usein sammunut jolloin suihku tai valot ovat päällä iltapäivälle saakka.


    • vesimaksut

      Entä miten on sellaisessa kunnassa, jossa vallitsee vesihuoltolain vastainen tila ja kunta kerää laittomia veroja vedellä "vesilaitoksen katastrofaalisen tilanteen" varjolla. Tässä veden hinta kunnan omistamassa asunto-osakeyhtiössä:

      - kylmä vesi 7,4 €/m^
      - lämmin vesi 14,2 €/m^

      Vaikka vettä yrittää säästää kuinka ja suihkussa ei käydä kuin kerran viikossa, niin lapsiperheelle tulee helposti yli 100 euron vesilasku kuukaudessa. Jospa olisi esimerkiksi 4 hengelle kiinteä vesimaksu 4 x 15€ = 60€, niin säästö olisi valtava.

      Siinä vaiheessa, kun pitää miettiä pyykin pesun, vessanvedon ja suihkussa käynnin välillä, niin tilanne on jo inhimillisesti katsoen sietämätön.

      Kunnan omistamalta asunto-osakeyhtiöltä loppui rahat ja se keksi asennuttaa vesimittarit kaikkiin asuntoihin voidakseen kerätä vesuhuoltolain vastaisesti veroja vedellä! Jostakin syystä mikään viranomainen ei ole kanteluista ja valituksista huolimatta puuttunut tilanteeseen.

      Kuinka pitkälle kunta voi mennä veden hinnoittelussa? Mitä, jos kunta rahapulassaan päättäisi veden hinnaksi 70 €/m^ja lämmin 140€/m^. Tämän jälkeen vettä ei voisi enää käyttää alle 50.000€/kk bruttotuloilla.

      Toistaiseksi kunta on maksanut toimeentulotukena nämä vesilaskut, mutta niitäkin on kohtuullistettu perheen koon ja tilanteen mukaan. Kiitos tästä hyvälle sosiaalitoimelle.

      Kela ei luultavasti hyväksy vesimaksuja, koska tuijotetaan vain maksimillaan 20 euroon kuukaudessa tajuamatta, että suuri osa ihmisistä asuu kunnissa, jotka ovat vesihuoltolain vastaisessa tilassa ja vesimaksut lakiin perustumattomia. Kuitenkin, jos et maksa vesimaksuja, menee luottotiedot ja ajetaan asunnosta pois.

      Kunnassamme on viime vuosina ollut suuri väestökato verrattuna naapurikuntiin, koska ihmiset ovat muuttaneet vesimaksuja pakoon naapurikuntaan, joissa kunnan vuokrataloyhtiön halvoissa asunnoissa vesi kaiken muun hyvän lisäksi sisältyy vuokraan. Lapsierheelliselle ei kuitenkaan muutto ole niin helppoa kuin yksinäiselle, parisuhteessa oleville ja eläkeläisille.

      • flldmdm

        Onneksi et asu saaristossa. Siellä kylmä vesikin maksaa 10-12 euroa kuutiolta paikasta riippuen. Valtakunnallinen normittaminen on kieltämättä ongelmallista. Pääkaupunkiseudulla vuokrat on kalliita, rajaseuduilla vesi maksaa maltaita ja Lapissa lämmitysenergiamenot ovat yli kaksinkertaiset etelään nähden...


      • 167-176
        flldmdm kirjoitti:

        Onneksi et asu saaristossa. Siellä kylmä vesikin maksaa 10-12 euroa kuutiolta paikasta riippuen. Valtakunnallinen normittaminen on kieltämättä ongelmallista. Pääkaupunkiseudulla vuokrat on kalliita, rajaseuduilla vesi maksaa maltaita ja Lapissa lämmitysenergiamenot ovat yli kaksinkertaiset etelään nähden...

        Jos noita rajoja olisi niin ne pitäisi olla LAISSA, nyt ei ole. Ja nuo rajat pitäisi olla vedessä kuutiorajoja jos on huoneistokohtainen vesimittari muuten pitäisi maksaa sellainen hinta jonka vesilaitos tai taloyhtiö ilkeää pyytää, noita vesilaitoksia ei voi kilpailuttaa. Jos sähkössä olisi rajoja niin nekin pitäisi olla LAISSA, nyt ei ole. Sähkössä pitäisi olla rajat esim. kWh/kk, ei euromääräisiä.


      • gsgd
        167-176 kirjoitti:

        Jos noita rajoja olisi niin ne pitäisi olla LAISSA, nyt ei ole. Ja nuo rajat pitäisi olla vedessä kuutiorajoja jos on huoneistokohtainen vesimittari muuten pitäisi maksaa sellainen hinta jonka vesilaitos tai taloyhtiö ilkeää pyytää, noita vesilaitoksia ei voi kilpailuttaa. Jos sähkössä olisi rajoja niin nekin pitäisi olla LAISSA, nyt ei ole. Sähkössä pitäisi olla rajat esim. kWh/kk, ei euromääräisiä.

        Mahdotonta olisi asettaa kWh/kk -rajojakaan sähkölle. Eri osat maasta ovat ihan erilaisia sähkönkulutustarpeiltaan - ja ennen kaikkea perusmaksuiltaan. Toisissa taloissa koneellinen ilmanvaihto syö siinä asuvan sähkölaskua, joissain taloissa ilmanvaihdon sähkön maksaa taloyhtiö tai vuokranantaja. Kallein sähköyhtiö veloittaa pelkkää perusmaksua omakotitaloissa yli 50 euroa kuussa - ja vasta sen päälle tulee kilowattituntipohjainen laskutus. Helsingin ja Tampereen kerrostaloissa sähkön perusmaksu on 5-6 euroa kuussa. Kertoisitko, miten yhtenäinen kuukausittainen sähkömäärä lakiin määriteltäisiin? Kaiken kukkuraksi sähkölasku voi olla nelinkertainen talvella kuin kesällä, eli mitään kuukausikeskiarvoa ei edes ole.

        Vedessä on sama ongelma. Vesi maksaa kesällä vähän ja talvella paljon. Kesällä vesi lämmitetään 20 asteesta, ja energia on silloin halpaa, ja suihkussa käyminen on halvempaa, talvella vesi tulee pahimmillaan taloon melkein 0-asteisena, ja sitä pitää lämmittää paljon, ja lämmitysenergian hintakin on silloin korkeampi. Vuokra-asunnoissa nuo usein tasataan koko vuoden samoiksi, mutta jos maksaa laskun mukaan niin, että maksaa vesimaksussa myös veden lämmityksen kulut, niin erot voivat olla isoja eri vuodenaikoina.


    • Hmmmmmmm

      Voinko sopia vuokranantajan kanssa että nykyinen 900e/kk vuokra 20e/kk vesimaksu muutetaan muotoon 500e/kk vuokra 520e/kk vesimaksu jotta sossu huomioisi sen kokonaan menona? Nyt kun ne ryökäteleet hyväksyy tuosta vain 675e/kk vesimaksun?

    • ihme-porukkaa

      Kuka pelle kirjoitti, että vesimaksuja ja sähköjä ei saisi kohtuullistaa, mutta asumiskustannuksia saa. Kas, kun asumiskustannukseksi lasketaan sekä vesi,lämpö,että sähkö vuokran lisäksi tukia laskettaessa. Ja muuten odottakaan ylläriä. Asumistuen uudistus jo menossa ja laki siitä tulee jo kevät istuntoon.Eli laskee rajusti varmaan sekin.

    • 167-176

      Oikaisuvaatimus tehty ja lähetetty tammi- ja helmikuun osalta Kelalle. Nyt sitten vaan odottelen millainen vastaus sieltä tulee.
      Tein kunnalle myös muistutuksen tuosta vesimaksusta ja muistakin laittomuuksista, ei ole vielä vastausta tullut.

      Eli sama järjetön ja laiton viranomaistoiminta jatkuu ja näyttäisi jopa pahenevan vuodesta toiseen lähes 100-vuotiaassa Suomessa. Empä juuri muuta odottanutkaan.

      • 167-176

        Tuli vastaus muistutukseen, ei ollut tällä kertaa pelkkää vittuilua. Joitakin käytäntöjä muuttavat mutta tärkeimmät kysymykset kuten tuo vesimaksun kohtuullistamisen laillisuus jäi epäselväksi.
        Palvelujohtaja joka vastasi muistutukseen vetosi ohjeisiin jotka tuolta osin ovat varsin tulkinnanvaraiset. Ohjeessa myös lukee että "Toimeentulotukeen liittyvä lainsäädäntö on aina ensisijainen sen soveltamisohjeisiin nähden.", tuota ohjeen kohtaa ei sitten ole noudatettu.


    • 167-176

      Kela teki tarjouksen josta oli helppo kieltäytyä. Tarjosi tuota vesimaksua Kelan normin mukaan helmikuulle (21,60€), tammikuusta ei tarjouksessa ollut mainintaa vaikka oikaisuvaatimus koski myös sitä. Se Kelan normi on tasan yhtä laiton kun kunnan ohjekin.
      Tähänkö on tultu että virkanilkit pitää huutokauppaa oikeusturvalla ja lain noudattamisella. Turha kuvitella että sellaiset asiat saa 1,60 eurolla. Ihan parempi olisikin että HaO ja mieluummin KHO ratkaisisi tuon Kelan normin laillisuuden.

      Virkanilkki ei laittanut nimeään lähettämäänsä viestiin joten yrittää piileksiä norsunluutornissaan. Saan sen nimen kyllä selville jos katson sen aiheelliseksi. Todella sopimatonta käytöstä ja saattaa olla hyvän hallinnon vastaistakin.

      Meni tasan kuukausi tuon tarjouksen tekemiseen.

    • 167-176

      Päätös oikaisuvaatimukseen.

      Kotivakuutusmaksun osalta oikaisuvaatimus hyväksyttiin eli vastuuvakuutuskin korvataan

      "Oikaisuvaatimuksesi on hyväksytty osittain."

      "Perustoimeentulotuen määrää laskettaessa vesimaksuna
      hyväksytään 21,60 e/kk/hlö. Tämä on perustoimeentulotuessa
      Kelan soveltama vesimaksun normi, joka on mittapuuna sille,
      mitä kustannuksia voidaan pitää toimeentulotukilain
      tarkoittamina tarpeellisina kustannuksina vedestä."

      Sitkeästi pysyvät siinä uskossa että Kelalla on oikeus päättää vesimaksun tarpeen suuruudesta vaikka siitä päättää viime kädessä vesilaitos.
      Tekivät vielä päätöksen tammi- ja helmikuun osalta erikseen, eli 2 valitusta lähtee hallinto-oikeuteen.

      Kun on tottunut siihen että ainakin asiakirjoissa viranomainen tetitittelee niin tuossa oikaisúvaatimuspäätöksessä sinuteltiin. Mulle tuo sinuttelu sinänsä kelpaa, ainakin puhutellessa vaivaudun teitittelystä, itse teitittelen vain joskus vittuilumielssä.

    • 167-176

      Ihme on tapahtunut, sossu maksaa joulukuussa varastamansa vitosen jo maaliskuussa. Eikä tarvinnut edes uhkailla mutta mainitsin kyllä vahingonkorvausvaatimuksen tekemisestä.

      Kelan päätökset tammi- ja helmikullta sekä niistä tehtyjen oikaisuvaatimusten päätökset ovat nyt hallinto-oikeudessa.

      Sitten aiknanaan selvitetään myös kunnan normien laillisuus. Noita laittomia normeja on aika monessa kunnassa ja on aika epätodennäköistä että kunnissa olisi tapahtunut yhtäaikainen aivopieruepidemia jonka seurauksena noita laittomia normeja olisi tehty useassa kunnassa yhtä aikaa. Luonnollinen selitys varmaan tuolle aivopieruepidemialle on olemassa, jäljet johtavat "sylttytehtaalle".
      Joka tapauksessa noilla laittomilla normeilla huijjattuja on kymmeniä- tai jopa satoja tuhansia. Näin toimii pian 100-vuotias oikeus- ja sivistysvaltio.

    • 167-176

      Lisää ihmeitä!
      Päätös tehty maalis-, huhti- ja toukokuulle ja kesti vin 10 päivää lain salliman 7 päivän sijaan.

      Vesimaksu:
      "Sinun vesiennakko on huomioitu kokonaisuudessaan, koska se mahtuu kokonaisasumismenojen normin sisään."

      Ei se nyt mikään vesiennakko ole vaan lopullinen vesimaksu.
      Tammi- ja helmikuun osalta asia on HaO:ssa ja saattaapi sieltä tulla Kelalle "pataan".

      • 167-176

        Taisi Kela "heittää pyyhkeen kehään", ainakin oli maksanut tililleni tänään juuri sen summan jota HaO:ssa vaadin.


    • 167-176

      Case closed
      "Hallinto-oikeus jättää valituksen tutkimatta."
      Perustelut:
      "Valittajalle on vaatimuksensa mukaisesti myönnetty 3,40 euroa lisää toi-
      meentulotukea kummallekin valituksenalaiselle kuukaudelle. Valittajalla ei
      siten ole asiassa enää oikeussuojan tarvetta."

      Melkoista vedätystä Kelan oikaisuvaatimuskeskukselta.
      Lausunto:
      "Kela on antanut perustoimeentulotuesta tarkistuspäätöksen 07.03.2017 ajalle
      01.01.2017 - 28.02.2017. [nimi poistettu] valituksessa esittämät vaatimukset on
      katsottu aiheellisiksi ja 07.03.2017 annetulla tarkistuspäätöksellä [nimi poistettu] kaikki vaatimukset on hyväksytty."

      Vain suhina kuuluu tuulessa kun Kelan oikaisuvaatimuskeskus kääntää takkia.

      • mikäongelma

        Mikä tässä on siis ongelma, jos kerran Kela itse korjasi päätöksen ja myönsi sinulle lisää toimeentulotukea vesimaksua varten tammi- ja helmikuulle?

        Vai väitätkö ettei Kela olisi myöntänyt lisää tukea tammi- ja helmikuulle, vaikka Kela niin väittää? Katsopa saamasi tarkistuspäätös 7.3.2017 uudestaan!


      • 167-176
        mikäongelma kirjoitti:

        Mikä tässä on siis ongelma, jos kerran Kela itse korjasi päätöksen ja myönsi sinulle lisää toimeentulotukea vesimaksua varten tammi- ja helmikuulle?

        Vai väitätkö ettei Kela olisi myöntänyt lisää tukea tammi- ja helmikuulle, vaikka Kela niin väittää? Katsopa saamasi tarkistuspäätös 7.3.2017 uudestaan!

        Periaatteessa mitään ongelmaa ei enää ole. Mutta ongelma tuli kun Kela kohtuullisti tuota vesimaksua tammi- ja helmikuun päätöksissä vastoin lakia ja Kelan omaa toimeentulotukiohjetta kunnan täysin laittoman ohjeen (20€/kk) mukaiseksi. Tein oikaisuvaatimuksen molemmista päätöksistä samalla oikaisuvaatimuksella ja Kelan oikaisuvaatimuskeskus yritti vedättää hyväksymällä osittain oikaisuvaatimuksen ja korvasi vesimaksut Kelan normin (21,60€) mukaisesti mutta edelleen vastoin lakia ja Kelan toimeentulotukiohjetta. Valitin oikaisuvaatimuskeskusken päätöksistä Itä-Suomen hallinto-oikeuteen ja vasta sitten kun Kela tajusi että selkäsaunahan sieltä tulee teki äkkiä sellaisen päätöksen joka olisi pitänyt tehdä jo tammi- ja helmikuussa. Eli jos Kela olisi toiminut alusta alken lakien ja omien ohjeiden mukaan ei koko rytäkkää olisi syntynyt. En tiedä paljonko tuo "teatteriesitys" maksoi mutta veron maksajat taputtavat vaikka eivät nähneet koko esitystä.

        Emme saa koskaan tietää kuinka montaa asiakasta on Kela kusettanut samalla tavalla koska monikaan ei lähde suurta ja mahtavaa Kelaa vastaan oikeuteen vaatimaan tuesta varastettua vitosta tai jotain muuta pikkusummaa. Tuota virkanilkkien täysin tietoista ja lain vastaista kusetusta on tapahtunut jatkuvasti ja ilmeisesti tulee jatkossakin tapahtumaan.

        Nuo virkanilkit käyttäytyvät kun uhamaikäikset kakarat jotka koettelevat rajojaan. Tosi paikan tullen ovat raukkoja ja heittävät pyyhkeen kehään ja luovuttavat kun ei ole rohkeutta istua tuleen omalla perseellä.
        Noille virkanilkeille pitää tehdä samoin kun kissalle joka ei suostu käyttämään hiekkalaatikkoa eli syöttää oma paskansa, toki riittää kun tässä tapauksessa sen syöttää kuvaannollisesti eli panna tajuamaan oma typerä käytöksensä. En tosin usko että Kela on niin oppivainen kun kissa ja joutuu jatkossakin syömään paskaansa.


      • mikäongelma
        167-176 kirjoitti:

        Periaatteessa mitään ongelmaa ei enää ole. Mutta ongelma tuli kun Kela kohtuullisti tuota vesimaksua tammi- ja helmikuun päätöksissä vastoin lakia ja Kelan omaa toimeentulotukiohjetta kunnan täysin laittoman ohjeen (20€/kk) mukaiseksi. Tein oikaisuvaatimuksen molemmista päätöksistä samalla oikaisuvaatimuksella ja Kelan oikaisuvaatimuskeskus yritti vedättää hyväksymällä osittain oikaisuvaatimuksen ja korvasi vesimaksut Kelan normin (21,60€) mukaisesti mutta edelleen vastoin lakia ja Kelan toimeentulotukiohjetta. Valitin oikaisuvaatimuskeskusken päätöksistä Itä-Suomen hallinto-oikeuteen ja vasta sitten kun Kela tajusi että selkäsaunahan sieltä tulee teki äkkiä sellaisen päätöksen joka olisi pitänyt tehdä jo tammi- ja helmikuussa. Eli jos Kela olisi toiminut alusta alken lakien ja omien ohjeiden mukaan ei koko rytäkkää olisi syntynyt. En tiedä paljonko tuo "teatteriesitys" maksoi mutta veron maksajat taputtavat vaikka eivät nähneet koko esitystä.

        Emme saa koskaan tietää kuinka montaa asiakasta on Kela kusettanut samalla tavalla koska monikaan ei lähde suurta ja mahtavaa Kelaa vastaan oikeuteen vaatimaan tuesta varastettua vitosta tai jotain muuta pikkusummaa. Tuota virkanilkkien täysin tietoista ja lain vastaista kusetusta on tapahtunut jatkuvasti ja ilmeisesti tulee jatkossakin tapahtumaan.

        Nuo virkanilkit käyttäytyvät kun uhamaikäikset kakarat jotka koettelevat rajojaan. Tosi paikan tullen ovat raukkoja ja heittävät pyyhkeen kehään ja luovuttavat kun ei ole rohkeutta istua tuleen omalla perseellä.
        Noille virkanilkeille pitää tehdä samoin kun kissalle joka ei suostu käyttämään hiekkalaatikkoa eli syöttää oma paskansa, toki riittää kun tässä tapauksessa sen syöttää kuvaannollisesti eli panna tajuamaan oma typerä käytöksensä. En tosin usko että Kela on niin oppivainen kun kissa ja joutuu jatkossakin syömään paskaansa.

        Tilanteesi meni siis näin:

        1. Kela teki toimeentulotukipäätöksen, jossa se hyväksyi vesimaksuksi 20 euroa, vaikka kuukausittainen vesimaksu on 25 euroa.
        2. Hait päätökseen oikaisua Kelan oikaisuvaatimuskeskukselta, jossa vaatimuksesi hyväksyttiin osittain. Oikaisuvaatimuskeskuksessä vesimaksuksi hyväksyttiin 21,60 euroa kuukaudessa (eli 1,60 euroa enemmän kuin aiemmin), mutta Kela ei edelleenkään hyväksynyt koko vesimaksua.
        3. Teit valituksen hallinto-oikeuteen. Kun asia oli vireillä oikeudessa ja Kelalta pyydettiin lausuntoa, Kela tekikin sinulle vielä uuden päätöksen, jossa se hyväksyi koko vesimaksun (25 euroa). Näin ollen asiaa ei käsitelty oikeudessa enemmälti.

        On kieltämättä outoa, että asia käsiteltiin ensin yhdessä muutoksenhakuelimessä eli Kelan Oikaisuvaatimuskeskuksessa, jossa koko vesimaksua ei hyväksytty. Vasta sitten, kun veit asian hallinto-oikeuteen, ja hallinto-oikeus pyysi Kelalta lausuntoa, niin sitten he hyväksyivät koko vesimaksun.

        Toisaalta täytyy muistaa, että Oikaisuvaatimuskeskus on riippumaton toimielin Kelan sisällä. Keskus aloitti toimintansa tammikuussa 2017, ja ainakin aluksi sen muodostivat puheenjohtaja, kaksi varapuheenjohtajaa ja 15 esittelijää.

        Mielestäni kuitenkin periaatteessa Oikaisuvaatimuskeskus toimi oikein, koska vesimaksu 21,60 e/kk/hlö on Kelan yleisesti käyttämä normi ja se on vieläkin näkyvillä Kelan sivuilla (googlaa Perustoimeentulotuessa hyväksyttävien vuokramenojen kuntakohtaiset rajat). Mutta toki, koska oikaisuvaatimuskeskus on riippumaton toimielin, se olisi voinut todeta, että Kelan ilmoittama raja on liian alhainen.

        Näyttää kuitenkin siltä että sinun kohdallasi tehtiin poikkeus, mutta tuota vesimaksunormia sovelletaan edelleen muihin ihmisiin, elleivät he hae muutosta saamiinsa päätöksiin.


    • 167-176

      Olet ymmärtänyt asian täydellisesti.
      "On kieltämättä outoa, että asia käsiteltiin ensin yhdessä muutoksenhakuelimessä eli Kelan Oikaisuvaatimuskeskuksessa, jossa koko vesimaksua ei hyväksytty. Vasta sitten, kun veit asian hallinto-oikeuteen, ja hallinto-oikeus pyysi Kelalta lausuntoa, niin sitten he hyväksyivät koko vesimaksun."
      Vielä oudommaksi menee kun tuon lausunnon hallinto-oikeudelle antoi ja uuden päätöksen teki oikaisuvaatimuskeskus joka oli ensin hyväksynyt oikaisuvaatimuksen vain osittain, henkilöt siinä tosin vaihtui. Päätöksen oikaisuvaatimukseen teki Eva Aalto ja lausunnon hallinto-oikeudelle antoi Erkki Koivisto, puheenjohtaja ja Riina Hietala, esittelijä ja tuon korjatun päätöksen teki Riina Hietala.
      Perustelut oli: " Perustoimeentulotukea on tarkistettu, koska vesimaksu voidaan hyväksyä kokonaisuudessaan menona, koska kokonaisasumiskustannukset jäävät alle normin."

      Perustelut vaatimuksiini hallinto-oikeudessa:
      "Perustuslakivaliokunnan lausunnon PeVL 31/1997 vp- HE 21711997 vp mukaan asumismenojen sisällyttämistä toimeentulotuen perusosaan on säädettävä lailla. Toimeentulotukilain mukaan asumiskuluja voidaan kohtuullistaa vain kokonaisuutena, ei jonkin yksittäisen menoerän osalta erikseen. Asumistukilaissa on säädetty vesimaksun kohtuullistamisesta erikseen mutta toimeentulotukilaissa ei vesimaksua ole edes mainittu joten Kansaneläkelaitoksen vesinormi ei perustu toimeentulotukilakiin jota tässä tapauksessa tulisi soveltaa.

      Asumiskuluni ovat yhteensä 363,91 € /kk, kunnan normi on 470 €/kk. En voi vaikuttaa vesimaksun määrään joka on aina tuo 25€/kk koska huoneistokohtaista vesimittaria ei ole. Vesimaksun tarpeen suuruuden määrää tässä tapauksessa taloyhtiö ja viime kädessä vesilaitos, ei Kansaneläkelaitoksen normi.
      Toimeentulotukilain 2:7b§:n 2. ja 3 momenttia ei ole noudatettu eikä mitään määräaikaa ole annettu vaan alennus vesimaksun korvattavuuteen on tehty suoraan ja välittömästi.

      Sosiaali- ja terveysministeriön opas toimeentulotukilain soveltajille 2013:4 Sivu 107
      ”Edellä mainitun 7 b §:n lain esitöiden perustelujen mukaan kunnan ohjeistusta suuremmat asumismenot on perusteltua ottaa huomioon todellisen suuruisina, jos toimeentulotuen hakijalla ei ole tosiasiassa mahdollisuutta
      saada paikkakunnalta asuntoa, jonka menot olisivat sen suuruiset kuin kunnassa on arvioitu kohtuulliseksi. Asiakkaalle on myös annettava riittävä aika hakeutua edullisempaan asuntoon, ennen kuin asumismeno voidaan ottaa tukea myönnettäessä vain kohtuullistettuna huomioon.
      Korkein hallinto-oikeus on antanut asumismenoihin liittyen muun muassa seuraavan ratkaisun.
      KHO 1999:4312
      Korkein hallinto-oikeus katsoi, että kun valittajan asunnon käyttömenot kuukaudessa olivat vain noin 115 markkaa suuremmat, kuin mitä kunnan peruspalvelulautakunta oli ottanut huomioon tarpeellisen suuruisina asumismenoina, ei valittajan asumismenoja ollut pidettävä kohtuuttomina. ”

      Tässä tapauksessa ylitys kunnan normiin on 5 €/kk ja kansaneläkelaitoksen normiin vain 3,40 €/kk. Joten alennusta ei voi tehdä sen normiylityksen vähäisyyden vuoksi. Sosiaali- ja terveysministeriön oppaassakaan ei sanota että vesimaksuja voisi kohtuullistaa erikseen.

      Kansaneläkelaitoksen toimeentulotukiohje 7.2.2017
      Sivu 85-86
      ”1.8.9.3.10. Kohtuulliset asumismenot
      Asumisen, veden, taloussähkön ja kotivakuutuksen kustannukset otetaan huomioon tarpeellisen suuruisina. Jos kustannukset ovat paikkakunnan yleistä tasoa suuremmat eikä niitä voida pitää välttämättöminä, maksettavaa määrää saatetaan joutua laskemaan tasolle, joka vastaa paikkakunnan yleistä hintatasoa.”

      Vesimaksu on välttämätön meno.

      sivu 87
      ”Esimerkki
      Aunen vuokra sisältää vesimaksun ja on suuruudeltaan 495 euroa. Paikkakunnan vuokranormi on 475 euroa. Aunen maksamaa vuokraa verrataan vuokran ja vesinormin yhteismäärään eli 496,60 euroon (475 e 21,60 e).”

      Tuo esimerkki on ainoa lain mukainen tapa soveltaa vesinormia.

      Sivu 88
      ”Vesimaksu
      Vesimaksun kohtuullisuutta tarkastellaan järjestelmässä erikseen, mutta kohtuullistamisessa tulee ottaa huomioon myös muiden asumiskulujen kokonaisuus.
      Vesimaksun normi on 21,60 e/kk/henkilö. Normi on muodostettu korottamalla yleisen asumistuen vesinormia 20 %:lla (v. 2016).”

      Eli jos kaikki asumiskustannukset yhteensä jäävät alle määriteltyjen kohtuullisten asumiskustannusten ei vesimaksua saa kohtuullistaa erikseen.

      .... jatkuu seuraavassa viestissä....

      • fkfkkdifufj

        Saako sähkölaskua kohtuullistaa erikseen?


      • 167-176
        fkfkkdifufj kirjoitti:

        Saako sähkölaskua kohtuullistaa erikseen?

        Sähkölaskun kohtuullistaminen ei perustu lakiin, eli ei saisi mutta .... no syötä paskaa jos yrittävät.

        Sähkölaskua ei saa kohtuullistaa erikseen, yhdessä eikä missään muussakaan muodossa. Voi olla että tuosta tulee seuraava case Kelan kanssa kun oli sähkölasku muutaman euron yli kunnan normin.


    • 167-176

      ... jatkuu Perustelut vaatimuksiini hallinto-oikeudessa:...
      "Perustoimeentulotuki- ja oikaisuvaatimuskäsitelyissä ei ole otettu millään tavalla huomioon asumiskulujen kokonaisuutta vaikka Kansaneläkelaitoksen toimeentulotukiohje sitä edellyttää vaan on takerruttu tuohon vesinormiin. Päätösten teossa on noudatettu perusvastaista lain ja ohjeiden tulkintaa sivuuttamalla täysin esittämäni tosiasiat ja perustelut esittämättä vastaperusteluja. Tässä on kysymys enemmästä kun muutamasta eurosta eli siitä kuka/mikä päättää toimeentulotukilain 2:7b§:ssä olevan tarpeen suuruuden. Tärkein asia on voidaanko vesimaksua kohtuullistaa erikseen myös silloin jos kaikki asumiskustannukset yhteensä jäävät alle määriteltyjen kohtuullisten asumiskustannusten, tähän asiaan on Kansanaeläkelaitos vastannut vaikenemalla.

      Esittämilläni perusteilla valituksen alaiset päätökset tulisi kumota ja Kansaneläkelaitos tulisi velvoittaa hyväksymään vesimaksu 25 €/kk kokonaan. "

      Kela siis hyväksyi KAIKKI vaatimukseni.

      "Oikaisuvaatimuskeskus toimi oikein, koska vesimaksu 21,60 e/kk/hlö on Kelan yleisesti käyttämä normi ja se on vieläkin näkyvillä Kelan sivuilla"

      Noissa ohjeissa lukee: "Vuokramenon lisäksi hyväksytään vesimaksuna 21,60 e / henkilö."
      Eli nuo normit on ihan laillisia silloin kun niitä käytetään Kelan ohjeiden mukaan korottamaan hyväksyttäviä asumismenoja. Kelan ohje sivulla 87 ja oli myös noissa HaO:n perusteluissa eli löytyy edellisestä viestistä.

      "Näyttää kuitenkin siltä että sinun kohdallasi tehtiin poikkeus, mutta tuota vesimaksunormia sovelletaan edelleen muihin ihmisiin, elleivät he hae muutosta saamiinsa päätöksiin."
      En yhtään ihmettele jos noin käy.

    • mikäongelma

      Nimimerkki 167-176, kiitän kattavista vastauksistasi. Niistä on varmasti apua muille samassa tilanteessa oleville. Myös heille, jotka suunnittelevat valituksen tekemistä.

      Tosiaan suurin ihmetyksen aihe minulla on että miksi Kelan oikaisuvaatimuskeskus ei omassa käsittelyssään korjannut virheellistä päätöstä, vaan päätös korjattiin vasta sitten, kun asia oli jo vireillä hallinto-oikeudessa.

      Asiaan voi toki vaikuttaa se, että Kelan tulkinta asioista on muuttunut. Toimeentulotuki siirtyi Kelalle vuoden alussa, asiaasi käsiteltiin oikaisuvaatimuskeskuksessa helmikuussa ja kun asia meni oikeuteen, Kelan laintulkinta oli jo ehtinyt muuttua. Niin on käynyt monessa asiassa tässä parin kuukauden aikana.

      Minä esimerkiksi hain tammikuulle toimeentulotukea ja toimitin Kelalle hakemuksen yhteydessä vakuutuslaskun (kyseessä oli vakuutuskokonaisuus, joka koostui kotivakuutuksesta sekä oikeusturva- ja vastuuvakuutuksesta; lisäksi oli erikseen eritelty vakuutuksen perusmaksu). Vakuutuslaskua ei kuitenkaan hyväksytty kokonaan, koska Kelan ohjeistus oli tuolloin, että oikeusturva- ja vastuuvakuutusta ei hyväksytä menona. No minun kohdallani virkailija oli tehnyt vielä senkin virheen, että vakuutuksen perusmaksua ei ollut hyväksytty! Otin yhteyttä suoraan Kelaan ja pyysin tarkistamaan päätöksen. Sen he tekivät, ja perusmaksu hyväksyttiin, mutta edelleen heidän tulkintansa mukaan oikeus- ja vastuuvakuutus eivät kuuluneet kotivakuutukseen. Nielin tappioni ja maksoin kyseiset osat vakuudesta itse. Nykyään nekin kuitenkin hyväksytään menona, siltä osin Kelan käytäntö muuttui helmikuussa. Helmikuussa laitoin heille viestin että maksavat minulle tilille oikeusturva- ja vastuuvakuutusta vastaavan osuuden; sen he tekivät. Summa ei ollut iso, noin 10 euroa.

      Lisäksi kirjoitin Kysy Kelasta -palstalle joskus vuoden alussa tai joulukuussa kysymyksen, että miten suhtaudutaan vuokraan, joka sisältää vesimaksuun - että jos esimerkiksi Kelan kunnalle antama maksimivuokra on 500 euroa ja vesimaksu max 21,60 euroa, niin onko ok, jos henkilön vuokra on 510 euroa, mutta se sisältää vesimaksun? Kysymys oli siis siitä, että onko normin ylittävä vuokra OK, jos vesimaksu sisältyy vuokraan. Tuolloin Kelan vastaus oli että ei ole. Vuokra saa olla max 500 euroa ja ERILLINEN vesimaksu 21,60 euroa. Tältäkin osin Kelan tulkinta on muuttunut.

      Lisäksi mainitsit viestissäsi, että lain mukaan asumiskuluja voidaan kohtuullistaa vain kokonaisuutena, ei jonkin yksittäisen menoerän osalta erikseen. Asumismenoihin lasketaan ilmeisesti siis vuokra, vesi, sähkö ja kotivakuutus. Mitään edellä mainituista ei saisi siis kohtuullistaa erikseen. Jos vaikkapa henkilön vuokra on reilusti alle normin ja kotivakuutus hieman yli normin, niin kotivakuutus täytyy hyväksyä kokonaan, jos asumismenot jäävät kaikkinensa alle ''normin''. Tämä oli minulle uutta tietoa.

    • 167-176

      "Tosiaan suurin ihmetyksen aihe minulla on että miksi Kelan oikaisuvaatimuskeskus ei omassa käsittelyssään korjannut virheellistä päätöstä, vaan päätös korjattiin vasta sitten, kun asia oli jo vireillä hallinto-oikeudessa."
      Tyypillistä virkanilkkien touhua, yrittävät vedättää joka asiassa.

      "Asiaan voi toki vaikuttaa se, että Kelan tulkinta asioista on muuttunut."
      Tuokin varmasti vaikuttaa ja se että kuvittelivat että toimeentulotukiasiakkaita voi kusettaa miten tahtoo. Moni tulkinta on nyt alkuvuonna muuttunut.

      Minulla oli oikaisuvaatimuksessa myös kotivakuutusmaksu koska siitä ei oltu hyväksytty oikeusturva- ja vastuuvakuutusta, melkein 30€ yrittivät varastaa tuostakin. Tulkinta muuttui ja oikaisuvaatimus hyväksyttiin tuolta osin.

      "Asumismenoihin lasketaan ilmeisesti siis vuokra, vesi, sähkö ja kotivakuutus."
      Asumismenoihin lasketaan vuokran lisäksi vesimaksu, lämmityskulut, kiinteistövero, jätemaksu ym. kuluja, lista on pitkä. Sähkö ja kotivakuutus ovat muita perusmenoja jotka lain mukaan korvataan tarpeellisen suuruisina. Kela yrittää päättää tuosta tarpeen suuruudesta asettamalla normeja mutta sähköä ja kotivakuutusta ei saa kohtuullistaa ollenkaan, tuon tarpeen suuruuden päättää kuitenkin laskuttajan ahneus. Noita normeja alkoi ilmestyä kuntien ohjeisiin viime vuosina, kaikissa kunnissa niitä ei ole, Kela käyttää vielä tämän vuoden kunnan normeja jotka ovat monelta osin laittomia.

      Lainkohta:
      "7 b § (26.6.2015/815)
      Muut perusmenot

      Perusosalla katettavien menojen lisäksi muina perusmenoina otetaan tarpeellisen suuruisina huomioon:

      1) yleisestä asumistuesta annetun lain (938/2014) 9 §:ssä tarkoitetut asumismenot, muun kuin yhtiömuotoisen omistusasunnon välttämättömät hoitomenot sekä välttämättömät asuntoon muuttoon liittyvät menot;

      2) taloussähköstä aiheutuvat menot;

      3) kotivakuutusmaksu;

      4) muut kuin perusosaan sisältyvät terveydenhuoltomenot;

      5) lasten päivähoitomenot sekä koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan menot;

      6) lapsen tapaamisesta lapsen kanssa eri taloudessa asuvalle vanhemmalle aiheutuvat menot siltä osin, kun ne perustuvat kunnan toimielimen vahvistamaan sopimukseen tai tuomioistuimen päätökseen;

      7) välttämättömän henkilötodistuksen, oleskeluasiakirjan tai matkustusasiakirjan hankintamenot.

      Jos toimeentulotuen hakijan asumiseen liittyvät menot ylittävät tarpeellisen suuruisena 1 momentin 1 kohdassa tarkoitetulla tavalla pidettävän määrän, hakijaa on ohjattava hankkimaan edullisempi asunto. Lisäksi hakijaa on ohjattava ottamaan yhteyttä kuntaan asuntoasian selvittämistä varten. Hakijalle on annettava hänen tosiasialliset tarpeensa huomioon ottava, riittävä määräaika edullisemman asunnon hankkimista varten. Kansaneläkelaitoksen tulee ottaa tuensaajan asumismenot huomioon täysimääräisinä tämän määräajan. Mitä tässä momentissa säädetään, ei koske sellaista toimeentulotuen hakijaa, jolle jo aiemmin on annettu samaa asumistarvetta koskien ohje ja määräaika hakeutua edullisempaan asuntoon.

      Jos hakijalla ei ole tosiasiallista mahdollisuutta hankkia asuinpaikkakunnaltaan 2 momentissa tarkoitettua asuntoa, asumismenot voidaan ottaa huomioon täysimääräisenä myös määräajan jälkeen."

      http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1997/19971412#L2P7b


      Jokainen lukutaitonen ja vähänkin lukemansa ymmärtävä voi tuosta lukea miten "laillisia" nuo normit ainakin esim. taloussähkön ja kotivakuutuksen osalta ovat, eli laki ei anna kyllä minkäälaista valtaa tuossa Kelalle.

      Lääkekulut ova luku sinänsä.

      http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005134387.html

      "Sinänsä lain sanamuoto antaa Kelalle tällaisen mahdollisuuden: toimeentulotuella korvataan tarpeellisena pidettävät lääkkeet”, sanoo kanslian lakimies Tapio Räty."
      Laissa kyllä sanotaan että ne korvataan "tarpeellisen suuruisena", saisi Räty lukea tuon lainkohdan uudestaan.
      Eli toimeentulotukilaki ei anna Kelalle mitään valtaa arvioida lääkkeen tarpeellisuutta eikä tuota tarpeen suuruuttakaan eli euromäärää.
      Marja-Leena Valkonen sotkee asioita puhumalla sairasvakuutuslaista ja toimeentulotukilaki ei edellytä sitä että ne olisivat sairasvakuutuslain mukaan korvattavia.
      Käytännössä vain reseptilääkkeet on korvattu toimeentulotukilain mukaan erikseen ja silloin reseptin kirjoittanut lääkäri on arvoinut lääkkeen tarpeellisuuden ja ei siihen lain mukaan ole Kelalla muuta kun maksajan osa.
      Kela ja viime vuosina myös kunnat ovat muissakin asioissa kuten sähkölaskussa, vesimaksussa ja kotivakuutuksessa yrittänyt määrätä tuota "tarpeen suuruutta" vaikka laki ei anna siihen valtaa. Nuo Kelan laittomat "kohtuullistamisest" ovat täysin lain vastaisia ja tuo touhu on syytä lopettaa alkuunsa ja viedä nuo "kohtuullistamiset" hallinto-oikeuden ratkaistaviksi, tosin aikaa se vie mutta muutakaan keinoa ei ole.

    • Minullahan on tuo sähkölaskun kohtuullistaminen nyt Helsingin hallinto- oikeudessa. Päätös tulee varmaankin kevään- kesän aikana ja tulee koskemaan kaikkia toimeentulotukiasiakkaita ympäri maan.
      Ei siis lainkaan pieni asia. Lähdin asiaa viemään enkä silloin ymmärtänyt että siitähän tuleekin aika merkittävä päätös.
      Tiedotan päätöksestä heti sen saatuani.

      Hieman kauhulla luin tuosta ylempää että Kela voi ryhtyä korvaamaan myös lääkekuluja ainoastaan tarpeellisen suuruisina!
      Siis heillä olisi valtaa arvioida mitkä lääkkeet ovat meille tarpeellisia ja mitkä eivät. Kauhukuva vailla vertaa!
      Ymmärsinkö tämän lääkejutun nyt oikein?

      • 167-176

        Valitettavasti tuo lääkejuttu on niin kun olet ymmärtänyt. Nyt pitää sitten Kela saada ymmärtämään ettei sellainen vetele. Vaikeaa se tullee olemaan kun oikeusaisiamiehen kanslian lakimies Räty on noinkin pihalla lain sisällöstä, toivottavsti lukevat sitä lakikirjaa vielä.


    • Hhhmmmm

      Jos luin tätä ketjua oikein niin tuolla voisi tosi helposti kiertää sossun kohtuuvuokran rajat kun vain sopisi vuokraisännän kanssa että vuokrasopimus olisikin muotoa "vuokra 300e vesi 200e ja sähkö 300e".

      • 167-176

        Ei vaikuta mitään tuollaiset kikkailut. Menot laksetaan yhteen ja vähennetään siitä tuo normi vuokra vesimaksu lämmityssähkö ym. asumiskulut. Taloussähkö ei ole asumiskulu ja se pitää lain mukaan korvata tarpeellisen suuruisena eli kokonaan.


      • 167-karhukopla

        kelan ohjeissa vesimaksu tulee normi vuokran päälle vielä erillisenä kuluna, joten sitä ei lasketa normiin kuuluvaksi asumismenoksi

        lämmityssähköstä ei kannata puhua, vaan pelkästä taloussähköstä

        eli jos esim. Helsingissä kohtuu vuokra on 650e/kk, niin vuokrasopimus tulee laatia muotoon "vuokra 650e vesimaksu 150e taloussähkö 300e jolloin voi asua 1000e/kk vuokraluukussa ihan noin vain ja Kelan on pakko maksaa se kokonaan koska veden ja taloussähkön kohtuullistamisesta ei ole laissa selkeää mainintaa :)


    • nainen977

      Mulla menee yksinään asuen vettä pitkälle yli tuhat eur vuodessa, asunossa oma mittari. Joudun varmaan säästämään tämän tttuen perusosastani tai sitten turvaudun pimeisiin töihin, mikä on ihan varteen otettava vaihtoehto.

      • 167-176

        Lain ja Kelan ohjeiden mukaan pitäisi vesimaksu, vuokra ym. asumiskulut laskea yhteen ja verrata sitä kunnan vuokranormiin lisättynä vesinormilla. Jos tuo yhteen laskettu normi on pienempi kun kulut niin Kelan pitää maksaa ne silti jonkin aikaa mutta Kela voi kehottaa muuttamaan halvempaan asuntoon ja ellei näin tapahdu niin vasta tuon siirtymäajan jälkeen, yleensä 3 kk, voi Kela käyttää noita normeja todellisten kulujen sijaan ja vielä senkin jälkeen on korvattava todellisten kulujen sijaan ellei sitä halvempaa asuntoa löydy.

        Virkanilkkien yleisen kyykytyskiiman vuksi ne ei millään tajua tai halua tajuta lain ja ohjeiden sisältöä vaan kuvittelevat voivansa toimia kuten huvittaa. Minun kohdalla virkanilkit kerjäävät vain harmeja itselleen toimimalla laittomasti ja ohjeiden vastaisesti, toivottavasti moni muukin alkaa vaatia oikeuksiaan. Virkanilkeillä on perustuslain mukaan velvollisuus noudattaa tarkoin lakia ja ei sitä pitäisi oikeus- ja sivistysvaltiossa tarvita vaatia erikseen.


    • Lawetorder

      Vesi ja mikä se on? Vesi juomista jaloin ja puhtain luonnontuote,elämälle tärkein, eli tekee ihmisarvoisen elåmän ja ilman vettä kuolema seuraa aika nopeaan.

      Ensimmäinen askel oli joki, puro, järvi tai lähde. Sitten seurasi kaivo.

      Nyt vesi tulee putkea pitkin liikelaitoksista ja maksaa, mutta mistä nuo liikelaitokset tuli?

      Moni muistaa kuinka kunnat veti viemäröintejä ja putkia eli kunnallispalvelut verorahoilla.

      Päätelkääpä loppu itse.

      • Lawetorder

        Tähänpä ei kukaan sitten päätellyt mitään.

        No ensiksi, kaikki vesilaitokset on ensiksikin tehty verovaroin, toiseksi kunnallisverkosto myös, kolmanneksi pohjveden omistaa kaikki kansalaiset eli miksi maksamme kansallisomaisuudestamme?

        Eikö ole hassua, ensin rakennetaan verovaroin kunnallisjärjestelmä ja sitten tyhminä maksamme siihen liittymisestä ja kirsikkana maksamme omasta vedestämme.

        Kenessä vika, siinäkö joka maksaa, vaiko maksattajassa?


    • watertabman

      Ja jos kuluttaa liin paljon vettä vesimaksua voidaan korottaa. No tuota pelätään ja se aiheuttaa veden säästämistä. Tuosta sitten seuraa vesiputkien tukkeutumista kun vanhat vesiputket ovat suuunniteltu riittävälle virtaavuudelle. Eli tulee vaan lisää harmeja kun vesiputkissa ei ole riittävää virtausta.

    • 167-176

      Vesi ei oikein voi olla ilmaistakaan koska onhan vesilaitoksilla kuluja veden tuottamisesta, jätevesien käsittelystä sekä vesijohto- ja viemäriverkoston ylläpidosta. Monessa kunnassa vesijohto- ja viemäriverkosto on vanhaa vaikka sitä jatkuvasti uusitaan mutta sielläkin korjausvelkaa on paljon monessa kunnassa.

      Ompahan tuota tullut aikoinaan tehtyä vesijohtoja, paskakaivoja ja -viemäreitäkin ihan omin käsin ja ollut niitä suunnittelemassa, tuostakin saavat työnvierksujaksi haukkuvat nokilleen kuten monesta muustakin tekemisistäni. Viemärin vastakohta on tuomari ja vaikka noista lakiasioistakin jotain ymmärrän niin olen ennmmänkin viemäri- kun tuomarityyppiä kun tietääkseni en ole tehnyt yhtään tuomaria 😋 Tuo oli sitten vappupläjäys arvostelijoilleni, eli paskaa suoraan käkättimeen 😡

      Joissakin kunnissa vallitsee vesihuoltolain vastainen tila ja kunta kerää laittomia veroja vedellä eli vaativat tuottoja vesilaitokselta joka nostaa veden hintaa. Veden hinta kyllä nousee rajusti kun nuo vesilaitokset yhtiöitetään ja myydään yksityisille ja se voi tapahtua ihan lähi aikoina.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1408
    2. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1271
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      9
      1215
    4. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      28
      1157
    5. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1155
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1067
    7. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      13
      1053
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      33
      1048
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      7
      1043
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1032
    Aihe