Kela ja elarit

Elatusmaksu

Olen yrittäjä ja etävanhempi. Takana monta vuotta alle minimitulon ennen kuin yrityksestä on voinut nostaa palkkaa. Viime vuosi 2016 oli vähän parempi.

Maksan lapseni äidille 100 euroa elatusmaksua/kk. Äidillä 8000 euron palkkatulot.
Elatusmaksu on käräjäoikeudessa määrätty ja kohtuullistettu, koska tuloeromme olivat silloin isot, lähivanhemmat tulot moninkertaisesti paremmat.

Viime vuonna sain viimein nostettua yrityksestä palkkaa. Voiko Kela takaisinperiä minulta sen osan jälkikäteen minkä kela on korvannut elatusmaksusta? Exä ei ole vaatinut elatusmaksun korotusta, koska tuloni ovat epävarmat. Ei ole mitään varmuutta voinko nostaa palkkaa.

Lapsi on luonani 50/50.

6

242

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sossupaholainen

      Niin kauan kun nykyinen tuomio on voimassa (eli oikeus ei ole antanut uutta tuomiota tai ette ole tehneet sopimusta lastenvalvojan luona), nykyinen sopimus on voimassa, eikä sinulta peritä takautuvasti mitään. Maksat nykyisen sopimuksen mukaan, kunnes/jos sopimusta muutetaan.

    • mullakinsama

      Tätä olen minäkin miettinyt että sit kun saan töitä niin periikö kela multa ne takas mitkä ovat maksaneet elareista. Maksan 80e/ kk kahdesta lapsesta yhteensä ja kela maksaa loput n. 200e päälle siten että äiti saa about 300e yhteensä molemmista. Mullakin lapset 50/50.

      Mutta tuossa tulikin jo vastaus.

      • mullakinsama

        Ja meillä on parisen vuotta voimassa suunnnilleen tuo sopimus elareista joka on tehty lastenvalvojan luona. Sitä osaa minkä minä maksan kerran pienennettiin. Oli alussa vähän isompi se summa. Sit sossusta tuli kehotus pienentää niin kävimme uuden sopimuksen tekemässä.


    • 7788933o5

      Vain sopimuksen mukaiset maksut voidaan periä jos et ole niitä maksanut.

      Vasta sitten kun sopimus on päivitetty vastaamaan uusia nousseita tulojasi olet velvollinen maksamaan sen mikä uudessa sopimuksessa on siitä päivästä lähtien mitä aikaa sopimus koskee.

      Takautuvia maksuja voi tulla vain siinä tapauksessa että et mene lastenvalvojalle sopparin päivittämiseksi ja exäsi joutuu hakemaan sen oikeuden kautta.

    • Elatusmaksu

      Kiitos asiallisista vastauksista. En ole pakoilemassa vastuutani, mutta tuloni ovat epävarmat, vaikka kovin teen töitä yrityksessäni. Omistaja ei vain aina saa palkkaa toiminnan alussa.

      Hyvä tietää tuo lastenvalvoja-asia. Oma kokemukseni sossusta oli kyllä huono. Lastenvalvojan pitäisi käyttää samaa laskentakaavaa kuin oikeudessa, mutta kyllä oikeudessa summa puolittui. Kumpikin osapuoli ilmoitti samat tulot sekä lastenvalvojan luona että oikeudessa . Exä teki kiusaa ja haki yksinhuoltajuutta, sen takia meni käräjäoikeuteen. Nyt lapsi mulla 50/50. Lastenvalvojan luona olisi pitänyt pystyä sopimaan jo elarit laskentakaavan mukaan. Suomen oikeuslaitos kuormittuu turhista jutuista ja toiseksi erovanhempien tilanne pahenee. Lastenvalvojan asenne jäi kyllä ihmetyttämään. Miksi olin yhtä äkkiä niin huono vanhempi? En minä lapsesta eronnut, vaan hänen äidistään.

      • Ainaeitajua

        Niin kylmältä,kuin tuntuukin näin vastata mutta "olet huono vanhempi,koska olet mies" . Näin se on aina noissa huoltajuus/elatustukiasioissa mennyt, että nainen/äiti on 90% se voittava osapuoli vaikka mitä tekisit. Perusteluina noissa on pääsääntöisesti aina se, että lapset tarvitsevat äitiä ja siksi äitien eduksi kääntyy poikkeuksetta tapaukset. Itseäni aina ihmettänyt tuo sanamuoto "lapset tarvitsevät äitiä" , eikö lapset muka oikeuden ja lastenvalvojien mukaan tarvitse isää laisinkaan ? Äiti saa olla melkoisen hunningolla yms. vastaavaa ennen,kuin päätökset ovat isälle edullisempia/oikeudenmukaisempia. Isällä aina näyttövelvollisuus ja äidin sanaa jostain syystä vain uskotaan tyyliin "koska äiti on näin kertonut".


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      107
      1825
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      81
      1417
    3. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      6
      1396
    4. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      13
      1329
    5. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      144
      1313
    6. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      92
      1260
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      23
      1247
    8. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      647
      1192
    9. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      1068
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      14
      1041
    Aihe