Lämpö lähti

1lesken

Asunnossani katkesivat lämmöt myrskyn takia. Patterit kylmät ja vesi. Kääriydyin lämpöisten peittojen kanssa sohvalle. Mietin että mitä ennen tehtiin meillä kotona kun oli vain puuliesi. Sitten vasta välähti. Laitoin ison kattilan hellalle vettä täyteen kiehumaan. Uuni päälle ja pannari uuniin. Yhdelle levylle spagetit ja toiselle fileesuikaleet. Keittiö oli nyt lämmin. Näin älyttömän simppeleistä asioista olen vieraantunut. Tarkoitan lähinnä lämmintä vettä. Jos hanasta tulee vain kylmää, kauhea katastrofi itselleni. Mikroateriat ovat korvanneet pitkään syömiseni. Ostan helppeesti valmista kaupasta. Astiatkin piti tiskata ilman juoksevaa lämmintä vettä. En ole tajunnut kuinka mukavuudenhaluinen laiskimus minusta on tullut. Lesken

11

182

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ei-ei-hyvä-idea

      Aikas huono välähdys, kaiken kaikkiaan.
      Tuhlaat energiaa, sähköä ja rahaa.
      Kannattaa istua viltin alla ja syödä vaikka kylmiä muroja.

      • 1lesken

        Ei-ei-hyvä-idea:lle
        Asun rivarissa vuokralla ja sähkö kuuluu vuokraan. Sähkönkulutukseni on melko pientä. Ei ole arkkupakastimia, ei vesisänkyä,ei autoa, jota talon jotkut asukkaat lämmittävät talon sähköllä eikä terassilla ole lämpölamppuja. Tupakoitsijoilla on että näkevät polttaa.Vuokra on 550€ ja asun maalla. Lesken


    • pakkotilanteessa täytyy kaikki keinot käyttää.
      pienet sähkölämmittimet ovat kyllä sopivampia lämmitykseen kuin sähköhella. Ja niitä pieniä puhaltimia saa reilulla kympillä kappale -ja ne toimivatkin.

      Mutta, sähkö voi myös katketa, ja se voi olla niitä haavoittuvampia infrastruktuurin osia. Mitäs sitten? Sanotaanko että voi voi, ei minulle koskaan kukaan sanonut että tähän pitäisi itse jotenkin varautua.
      Huudetaan apuun poliisia palokuntaa ja sossua?

      Harvemmin niin kovia pakkasia on, että lämmittämättömässäkään asunnossa ihan äkkiä paleltuisi. Vaatetta päälle ja peittoja kasaksi asti, ei siinä sen kummemmin yleensä käy.

      Minulla nyt on täällä ihan vanhanaikainen puuhella, kotiliesi. Enkä siitä luovu. Ja lisäksi varastossa kaasulämmitin ja pari pulloa, silläkin pahimman yli pärjäisi.
      Aikoinaan oli aravalainan ehdoissa semmoinen että jokaiseen omakotitaloon oli joku tulisija tehtävä, saunan kiuaskin taisi riittää. Eikä se hullumpi määräys ollut.

      • "Aikoinaan oli aravalainan ehdoissa semmoinen että jokaiseen omakotitaloon oli joku tulisija tehtävä, saunan kiuaskin taisi riittää. Eikä se hullumpi määräys ollut".

        Minusta tuo kuuluu myös nykyisiin rakennusmääräyksiin, ihan vapaarahoitteisissakin kohteissa...

        Toivottavasti katkos ei ole pitkäaikainen. Ettei tarvise evakkoon lähteä, kuten joskus on jouduttu lähtemään ison myrskyn jäljiltä. Muistelen, että näin tapahtui jossain vastaanottokeskuksessakin viime talvena.


      • 1lesken

        torpanäijä:lle
        Täältä katkesivat myös sähköt. Onneksi vähäksi aikaa vain. Kun lämmitin uunia, tein ruokaa samalla moneksi päiväksi. Em.mieheni oli kirvesmies ja häneltä sain oppia 20-vuotta, monessakin asiassa. Kun hän jäi sairaseläkkeelle ja mietti mitä alkaisi tekemään, kun katolle ei enää pystynyt kiipeämään. Sanoin, että ala leipomaan sämpylöitä ja pizzoja. Mies katsoi minua hitaasti ja totesi. " En osaa yhtään ruokatouhuja, akkojen hommia" Minä jatkoin, että kun olet satoja kattoja tehnyt kait nyt yhdet sämpylät pystyt pyöräyttämään. Ja ihme tapahtui. Em.mies teki itselleen ensin ison leivinlaudan ja alkoi leipomaan. Pullat, pizzat,sämpylät syntyivät tuosta vain taitavissa käsisä. Ja muutkin sapuskat hän teki. Kun asunto viileni jostain syystä, hän rupesi leipomaan lämpimikseen. Asuttiin silloin kerrostalossa. Lesken


    • Olen elänyt hetken aikaa muistoissani.
      Nuoruuteni harhailuissa.
      Moni-puolisen vitamiinin-saannin turvaamiseksi syön satunnaisesti Maksa-laatikollisen.(Saarioinen SF)
      Tällä kertaa haarukalla, kylmänä, suoraan foliosta.

      Välttääkseni kaiken kuvailemasi, päätin jo nuorena asua aina vuokralla.

      H.

    • Minulla sippasi juuri mikroaaltouuni. Niinpä, lähden nyt hakemaan mökin mikron särkyneen tilalle ; (

      • Lähenpänä-olisi

        Minä olisin kilauttanut Kikanttiin että tuokaapa uusi mikro.


      • Lähenpänä-olisi kirjoitti:

        Minä olisin kilauttanut Kikanttiin että tuokaapa uusi mikro.

        Sinä olisit kilauttanut, minä en, koska jos minulla on kaksi mikroa ja toinen menee rikki haen toisen rikkoutuneen tilalle ja paikallinen kikantti sijaitsee viiden kilsan päässä, mökilleni on suurin piirtein sama matka.


      • Kaiken.näprääjä
        korppis kirjoitti:

        Sinä olisit kilauttanut, minä en, koska jos minulla on kaksi mikroa ja toinen menee rikki haen toisen rikkoutuneen tilalle ja paikallinen kikantti sijaitsee viiden kilsan päässä, mökilleni on suurin piirtein sama matka.

        Niissä mikroaaltouuneissa yleensä sippaa sulake. On siellä sisällä, ei verkkosulake (vaikka sellainenkin on), pitää kuori avata. Sellainen tupakin mittainen yleensä valkea pötkylä. Sen sisällä. Ei ole tavallinen sulake, saattaa maksaa kympin-pari. Ja uusi mikro alkaen 30 €. Niin, että korjaa joka viitsii. Ja jos ei osaa, niin itseään saa syyttää. Melkein kaiken oppii, kun viitsii ja jaksaa opetella.


    • Sähköä lämmöksi muuttavan sähköhellan hyötysuhde saattaa olla ihan sama kuin sähköpatterinkin? Enpä tiedä. Sikäli nuo pienet puhaltimella varustetut lämmitimet ovat mukavia että ne myös levittävät sen lämmön huoneeseen saman tien.
      Nuorempana kun asuin useammassakin hatarassa puutalossa vuokralla, niin senaikuisissa vessoissa turvattiin putkien sulanapysyminen sillä että katossa roikkuvaa hehkulamppua ei sammutettu koko talven aikana . Se lämmitti just sen verran että sulana pysyi.

      Pienen tilan, vaikkapa vessan saa hätätilassa pysymään nollan yläpuolella vaikka kynttilöillä, spriikeitin joka saattaa retkeilyvarusteiden joukosta löytä, on myös hätälämmittimenä toimiva.

      Mutta, jos tosiaan sähköä riittää, ja muutenkin on ruuanlaittoa niin tottakai, hella lämmittää.

      Tuo puuhella on siitä mukava että ruokaa tulee laitettua ihan siksi että kun se hella nyt joka tapauksessa lämmin on... ikävä kyllä sen uuni ei kunnolla lämpiä, sen verran on lähes satavuotiaan hellan kiertosysteemeissä jo kipuja että se puoli vähän takkuaa. Niinpoä, silloin harvoin kun innostun leipomaan -ainakin joka kevät nokkossämpylöitä- niin täytyy tuota sähköhellaa sitten käyttää.

      Ei minulle pakkanen ongelma olisi. Jonkun pienen tilan saa lämpimäksi vaikka miten, mutta pitkään jatkluvat kovat pakkaset ovat tällaisen mökin putkille aina jonkinlainen uhka. lämpökaapelia niiden ympärillä on, mutta sen turva loppuu just kun sähköt katkeavat. Silloin tuo puuhella on maailman arvokkain laite.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ammuskelu Härmän häjyissä

      Onko jollain enempää tietoa?
      Seinäjoki
      317
      10696
    2. Siis oikeasti S... En ymmärrä...

      Oletko se sinä joka täällä kaipailee? Kaikki täsmää.
      Ikävä
      73
      2361
    3. Onneksi olkoon sait mut vittuuntumaan

      Sapettanu koko helvetin päivän.
      Ikävä
      43
      2189
    4. Onko jotain sanottavaa vielä, nyt voi kertoa

      Poistun kohta täältä ja unohdan ajatuksen naimisiin menosta. Mieheltä
      Ikävä
      35
      1944
    5. Keksin sinulle tänään uuden lempinimen

      Olet kisu-muija. Mitäs tykkäät älynväläyxestäni?
      Ikävä
      79
      1868
    6. Oho! Varmistusta odotellaan.

      Pitäneekö paikkansa? "🇺🇦Ukrainian drones hit a 🇷🇺Russian Tu-22M3 bomber at the Olenya airfield,"
      NATO
      162
      1838
    7. Mitä sitten ikinä teetkin

      Mun on aika mennä J mies. Olen ollut niin tyhmä. Kaikkea mukavaa elämääsi edelleen toivotan ja ihanaa elämän jatkoa. Mei
      Ikävä
      40
      1398
    8. Mies mistä oikein suutuit?

      Yhtäkkiä vaan häippäsit täältä... 😢
      Ikävä
      18
      1335
    9. Saanko selityksen?

      Mikä minus oli vialla? Ulkonäkö, teinkö jotain väärin, sanoinko jotain..? Haluisin vaa tietää :(
      Ikävä
      58
      1334
    10. Kun istuit

      vierelläni penkillä, olin hetken onnellinen. Se hetki kimaltelee mieleni sopukoissa ja valvottaa öisin. Salainen kaipau
      Ikävä
      58
      1329
    Aihe