HD-antenni

Prätkintää

Pystyykö tavallisella sisäantennilla katsomaan myös HD kanavia vai tarvitaanko HD antenni?

9

1635

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jkllkj

      Mitään HD-antennia ei ole olemassakaan vaan se on markkinointimiesten keksimä termi jolla saadaan kauppa käymään.
      Tavallinen sisäantenni käy jos siinä on Vhf-alueen vastaanottovalmius. HD-kanavat lähetetään antenniverkossa Vhf-alueella.

      • Laatuantenni_palvelut

        perinteisellä sisäantennilla jossa ei ole elementtejä, mutta on Uhf ja Vhf valmius pystytään kyllä katsomaan HD tasoista kuvaa, mutta kuva saattaa ajoittain pikselöityä,pysähdellä ja signaali kadota varsinkin jos on häiriöaltis ympäristö.

        Sisäantenni elementteillä jossa on Vhf ja HD vahvistus pystyy tuottamaan HD tasoista kuvaa ilman häiriöitä. Jos katsot Dna:n HD kanavia kuten yle HD,mtv HD ja Viasatin palveluita edellytetään sisäantennilta hurjia jopa 50 dB:n kohinan vaimennusta Vhf taajuudella. Digitan HD kanavilla kuten mtv sport2 ja 4pro lisäkanavat häiriöttömään kuvaan riittää 36 dB:n antenni. Kannattaa myös huomioida merkintä HDTV / UHF / VHF / FM ja vähintään 36 dB:n digitan kanavilla ja 50 dB:n dna:n kanavilla.


      • Onko_asemat_kaukana

        Mitähän tässä nämä dB arvot oikeastaan tarkoittavat?

        https://www.verkkokauppa.com/fi/catalog/4366c/Sisaantennit on suuri määrä sisäantenneja, joille luvataan 25-54 dB:n vahvistuksia ja katseluetäisyyttä n. 25 km lähettimestä. Jossain antenni voi toimia, tai sitten ei. Itse en ole sisäantennia tarvinnut, sillä olen kaapeliverkossa ja lähetinasema on kerrostalon varjostamana n. 30 km:n päässä.

        Ensin tuolla pienellä antenniläpyskällä (25x25 cm) pitäisi saada otettua riittävästi hyötysignaalia vastaan, jotta sitä kannattaa käydä vahvistamaan. Sisäantennin vahvistimeen on laitettu LTE-suodatin, jolla vaimennetaan mobiili- ja kännykkäverkkojen aiheuttamia häiriöitä. Pahimmassa tapauksessa oma kännykkä aiheuttaa vahvistimen yliohjauksen, sillä yli 50 dB:n vahvistimella ei ole pelivaraa. Monessa tapauksessa säädettävällä vahvistimella saattaa olla tarvetta.

        Digitv:n vastaanotto on usein on/ei -tyyppistä: Jos signaalitaso on pieni, niin kanaviakaan ei löydy ja jos löytyy, niin ajoittaiset virheet aiheuttaa pikselöintiä. Sama vaikutus on ylitasolla, jolloin taso makaa tapissa, mutta digisignaalin leikkaantuminen aiheuttaa virheitä vastaanotossa. Signaalitaso pitää saada sopivasti vastaanottimen ja vahvistimen toiminta-alueelle, mikä pienellä antennilla vaatii kokeilua.

        Näillä sisäantenneilla tulee ensi vuonna jo ongelmia, sillä mobiiliverkoille tulee käyttöön juuri tv-kanavista vapautettu 700 MHz taajuusalue. Joillain paikkakunnilla saattaa 450MHz taajuudella toimiva Ukko Mobile LTE 4G -verkko aiheuttaa häiriöitä. Nykyaikainen energiatehokas rakentaminen aiheuttaa, että asunnon seinät ja ikkunat vaimentavat voimakkaasti radiotaajuuksia. Näissä taloissa on kunnollinen ulkoantenni ainoa vaihtoehto ja tämän ongelman huomaa jo siitä, että kännykkään ei tahdo tulla kenttää. Jos kännykkä ei toimi kunnolla, niin vaikeaa on saada sisäantennilla tv-kuvaakaan..


    • Anthenna

      Ei mitään ongelmia katsoa HD kanavia tavallisella 20 dB:n sisäantennilla omakotitalossa.

    • Antennikaapeleikkuri

      Yrittäkää jo ymmärtää että mitään HD antenneja ei ole olemassa vaan ihan tavallinen Vhf antenni pystyy tuottamaan signaalia jonka avulla voi katsoa teräväpiirtoa.

    • sitsenäkyy

      Jos DNA tv lähettimeen on pitkä matka, mitkään sisä/pöytä antennit ei riitä, pitää olla n. 0,70 - 1 metrin mittainen VHF antenni katolla/seinässä, ja suunnattu lähintä DNA tv mastoa kohti. Yksi mastoista on kehä1 ja Tuusulanväylän risteyksessä.

    • ogelinmasto

      Se masto on itse asiassa Oulunkylän tekojääradan takana.

    • xcdfvbg

      ""Se masto on itse asiassa Oulunkylän tekojääradan takana. ""

      Joo, näin on, eli ihan kehä1 ja Tuusulanväylän risteyksen vieressä.

      • Onko_asemat_kaukana

        Paljonko tämä yksi lähetin kattaa koko Suomea ajatellen? https://kartat.dna.fi/Peittokartta/?taso=HDTV näkee, kuinka satunnaista VHF-näkyvyys on alueesta riippuen. Itärajalle ja Lappiin tuskin tulee lisää lähettimiä ihan heti, sillä taajuuksien kanssa on selvitykset kesken, eikä täyttä väestöpeittoa edes DNA:n VHF-verkolta vaadita. Nykyinen väestöpeitto riittää toimiluvan mukaisesti, eikä lähetinten lisääminen lisää tuottoa, vaan siitä olisi pelkkää lisäkulua.

        https://www.dna.fi/fi/tuki-lahetinkohtaiset-nakyvyyskartat on lähetinkohtaiset peittoalueet ja kun katselee sivulta löytyviä asemien teknisiä tietoja, niin kovin vaatimattomia lähetinanteiin korkeuksia on joillakin asemilla. Oulunkylässä antennikorkeus on sentään 85 m, mutta katvealueita jää kaupunkiympäristössä helposti. Nyt TV-palveluja siirretään verkkoon kovaa vauhtia. Toukokuun puolivälin jälkeen sitten selviää, mitä kanavia mökin mummo jossain Itä-Suomessa voi katsoa vanhalla DVB-T digiboksillaan?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nykynuoret puhuu nolosti englantia suomen sekaan, hävetkää!

      Kamalan kuuloista touhua. Oltiin ravintolassa ja viereen tuli 4 semmosta 20-25v lasta. Kaikki puhui samaan tyyliin. Nolo
      Maailman menoa
      195
      4564
    2. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      255
      2582
    3. 133
      1687
    4. Luovutetaanko nainen?

      En taida olla sinulle edes hyvän päivän tuttu. Nauratkin pilkallisesti jo selän takana.
      Ikävä
      67
      1381
    5. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      202
      1273
    6. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      84
      1126
    7. Miten olette lähestyneet kiinnostuksen kohdettanne?

      Keskusteluita seuranneena tilanne tuntuu usein olevan sellainen, että palstan anonyymit kaipaajat eivät ole koskaan suor
      Ikävä
      64
      1104
    8. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1047
    9. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      74
      1047
    10. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      76
      1041
    Aihe