Asumistukea vaikka omistusasunto?

ahskdkghg6231

Perin tossa asunnon helsingistä metroradan varrelta ja arvo n. 135 000 ja mietin et tuskin saa mihinkään lainan lyhennyksiin ja yhtiövastikkeisiin mitään asumistuki juttuja jos asuu ite siin? Tuskin saa edes toiseen asuntoon asumistukea jos laittaa sen vuokralle ja muuttaa ite johonkin muuhun?

Kiitokset vastanneille etukäteen

16

1010

  Vastaukset

  • Molemmissa tapauksissa voi saada Kelasta asumistukea. Omistusasunnossa huomioidaan menoina vastikkeet ja 73% koroista. Jos vuokraat asunnon, asumistuki lasketaan vuokran perusteella ja vastikemenot vähennetään asunnon vuokraamiseen liittyvinä menoina, mutta menot ylittävä vuokratulo huomioidaan silloin tuloina muiden tulojen lisäksi.

  • Toimeentulotukea tuohon saa paremmin. Toimeentulotuessa kaikki vastikemenot ja kaikki korkomenot korvataan omistusasunnossakin toimeentulotuen perusosan päälle & lisäksi kotivakuutus, taloussähköä 45 €/kk ja vesimaksuja 20,60 €. Omaisuus menee toimeentulotuen vaatimustasolle kun tyhjentää tilin lyhentämällä niillä asuntolainaa.

   • Eikös se asunto ole omaisuutta? Toimeentulotuen tarkoitus on turvata köyhempien peruselämää. Ihmisellä on yli 100000 arvoinen kämppä! Ei ihan köyhä!
    Asumistukikea omistusasuntoon voi kyllä saada, mutta kaikki tulot yli 300 ekeä kk vaikuttaa siihen.
    On muuten kummallista jos omistusasuntoja ylläpidetään kelan ja kuntien varoista, että omistaja saa perusteetonta etua, toimeentulotukena.
    (Maksaakohan kela ja kotikuntani minullekin pienen tontin ja metsämökin ylläpitokulut, jos satun perimään semmoisen?Vitsi- tuskin!!!)


   • "Eikös se asunto ole omaisuutta?"

    Se asunto, jossa asuu, ei ole huomoitavaa omaisuutta Kelan tukien varallisuustarkastelujen kannalta. Näin on eduskunta laeissaan säätänyt. Myöskään työssä ja opiskelussa tarvittavat välineet eivät ole omaisuutta Kelan tarkasteluissa (vaikka työkalut olisivat satojen tuhansien eurojen arvoiset). Mutta tämä keskustelu koskee asumistukea, ja siinähän ei huomioida mitään muutakaan omaisuutta tuen saamisen kannalta. Asumistukea saa samanlaiseen asuntoon sellainen työtön, joka omistaa miljoonalla eurolla sijoitusrahastoja ihan yhtä paljon kuin sellainen työtön, joka ei omista yhtään mitään.

    Asumistukea omistusasuntoihin kuitenkin saa aika vähän, ja tulorajat ovat siinä tiukemmat kuin vuokra-asuntojen kohdalla, mutta toimeentulotukea saa omistusasuntoihin ihan hyvin. Esimerkiksi koroista ja ylimääräisistä vastikkeista huomioidaan asumistuessa vain 73 %, kun taas toimeentulotuessa korvataan kaikki korkomenot. Myös ylimääräiset vastikkeet huomioidaan kokonaan: paitsi korot, myös lyhennykset korvaten. Eli toimeentulotuella voi maksaa esim. putkiremontin, kunhan menot pysyvät kuukausittain toimeentulotuen kuntakohtaisten normien tienoilla.

    Keskimääräinen Kelan tukimeno omistusasuntoihin on kuitenkin asukasta kohti alle kolmasosa siitä mikä se on vuokra-asunnoissa. Eli Kelalle voi olla silti paljon halvempaa tukea ihmisen asumista omistusasunnossa kuin kannustaa näitä muuttamaan vuokra-asuntoon, jossa asumismenot ovat yleensä huomattavasti isommat.


  • Voit saada tukea omistusasunnon yhtiövastikkeeseen jos sinulla on tulona työmarkkinatuki, pieni sairauspäiväraha tai olet täysin tuloton, mutta asumistukea ei yhtiövastikkeeseen irtoa jos käyt töissä ja saat palkkaa vaikka 2000e/kk

  • Jos kysyt, kysy. Älä kysy vastaamalla ja arvuuttelemalla meneekö oikein - se on tosi ärsyttävää.

  • Tässä on linkki Kelan laskuriin, jolla voi laskea asumistuen määrän. Halutessaan voi kokeilla, paljonko saa asumistukea, jos pitää asunnon, tai jos menee itse vuokralle ja vuokraa nykyisen asunnon muille (tällöin tuloiksi pitää lisätä vuokratulo vähennettynä vastike- ja korkomenoilla). Mutta asumistukilaskuri on siis tässä:
   https://easiointi.kela.fi/aylaskenta_app/AYLaskentaApplication

  • Laskin Kelan laskurilla äsken, käyttäen esimerkkinä sitä, että asunnossa on alivuokralainen, joka maksaa 1400/kk vuokraa(isompi kämppä, perhe vuokralla). asuntolainan korot tässä esimerkissä 360 euroa kk. Erillinen vesimaksu, vastike 385 e/kk.
   Bruttotuloilla 2770 e/kk tuli laskelmassa täydet nolla euroa asumistuen suuruudeksi, ja pitää muistaa että pääomatulosta voi vähentää asunnon hoitokuluja, esim. vuosikorjauskulut, mutta siitä on sitten maksettava pääomatuloveroakin.

   Jos iso kämppä, josta lainaa, alivuokralaissysteemihän ois ihan hyvä. Koti, pysyy, ja siitä ylimääräisestä tilasta saa tuloa millä maksaa lainasta paitsi korot, niin pääomaakin pois!

  • Et saa varmaan mitään.

  • Hallituksessa on jo tehty päätös, että asumistuet tullaan poistamaan niiltä, jotka asuvat ns. yksityisiltä henkilöiltä vuokratuissa asunnoissa. Näin asuntosijoittamiselle palaa sama riski kuin muillekin sijoitusmuodoille. Asiasta varotaan hiiskumasta mitään ennen vaaleja. Hallituksessa ollaan yhtä mieltä siitä, että Kelan viime vuonna maksamat lähes 2 miljardia euroa erilaisia asumistukia lähes 900 000 ihmiselle on liikaa. Kelan uusi pääjohtaja Elli Aaltonen on puheissaan ollut samalla linjalla. Toisaalta kun asuntoja on liian vähän ja uutta väkeä tulee maahan, niin silloin pitää tiivistää.

   • Pitäisi karkottaa pääkaupunkiseudulla joutilaana asuvat eli työttömät muualle Suomeen. Palata saisi kun on työtä tai opiskelupaikka. Kaiken maailman kuona-aines asuu kunnon ihmisten joukossa toisten rahoilla tekemättä mitään hyödyllistä.


   • Ai yksityishenkilöltä vuokratusta asunnosta ei sais tukea? Tuota kierretään asuntosijoitusfirmoilla. Ammattiliitot pääsevät hyötymään vuokra-asumisesta ja tuista. Samoin ne yksityishenkilöt, jotka sijoittavat noihin fimoihin.


   • Nimimerkin "SopuSijaaAntaa" kommentti oli vitsi. Asunnot ovat keskimäärin halvempia yksityishenkilöiltä kuin esim. isoilta vuokratalofirmoilta vuokrattuina. Mutta se lienee todennäköistä, että hallitus jollain tavoin puuttuu asumistukeen. Veikkaan, että asumistuki yhdistetään jonkinlaiseksi yleissosiaalitueksi työmarkkinatuen yms. kanssa. Ja veikkaan, että tuen saajajoukkoa karsitaan jollain tavalla. Nythän asumistukea saavat tosiaan miljonääritkin.


  • Minä olen saanut tukea myös lainojen lyhennyksiin että ihan hyvä homma tuo sosiaalituki.

  • Asumistukea saa vain yhteen asuntoon, siihen missä itse asuu ja on kirjoilla.

   Vuokralainen saa vuokraamaansa asuntoon asumistukea.

   Jos on ulosotossa, niin brutto tuloiksi (asumistukeen) lasketaan ulosotosta vähennetystä osuudesta jäävä osuus.

   • Ei välttämättä saa. On vuokrattu ja hetttu.mutta kela ei myöntnyt,sillä asuminen on vuokra oikeudella sukulaiselta ,joka asuu samaisessa kiinteistössä. On valitettu eikä muuttunut muutoksenhakulautakunnassa. Suora sukulaisuuus astttaa elatuvelvollisuutteen ikäihmise ja hänen perheensä. Se asumistuesta.

    Eduskunnan kyselytunnilla oli juuri asumistuista juttua ja viso hallituksen taholta oli omavastuullisempaan suuntaan asumistukea. Taitaa olal rahat loppu ja sosiaaliturva kohta mennyttä,toimista päätellen. Palataan pikkuhiljaa aikaan jolloin tuet on oma työ .


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Mielipiteitä amk pääsykokeesta?

   Itselle englanti ja eettiset taidot oli vaikeimpia... Jäikö teillä paljon vastaamatta kysymyksiin? Minulla joka osiossa jäi johonkin vastaamatta.
   Pääsykokeet
   180
   6645
  2. Kulmuni saavutti puolueen luottamuksen

   Juuri kun Kulmuni on saavuttanut täyden luottamuksen Keskustapuoleen todellisilta johtajilta hän ilmoittaa 5 minuutin kuluttua erostaan ministerin pes
   Suomen Keskusta
   149
   4381