Asumistukea vaikka omistusasunto?

ahskdkghg6231

Perin tossa asunnon helsingistä metroradan varrelta ja arvo n. 135 000 ja mietin et tuskin saa mihinkään lainan lyhennyksiin ja yhtiövastikkeisiin mitään asumistuki juttuja jos asuu ite siin? Tuskin saa edes toiseen asuntoon asumistukea jos laittaa sen vuokralle ja muuttaa ite johonkin muuhun?

Kiitokset vastanneille etukäteen

22

9295

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • siitäniin

      Molemmissa tapauksissa voi saada Kelasta asumistukea. Omistusasunnossa huomioidaan menoina vastikkeet ja 73% koroista. Jos vuokraat asunnon, asumistuki lasketaan vuokran perusteella ja vastikemenot vähennetään asunnon vuokraamiseen liittyvinä menoina, mutta menot ylittävä vuokratulo huomioidaan silloin tuloina muiden tulojen lisäksi.

    • kdlemm

      Toimeentulotukea tuohon saa paremmin. Toimeentulotuessa kaikki vastikemenot ja kaikki korkomenot korvataan omistusasunnossakin toimeentulotuen perusosan päälle & lisäksi kotivakuutus, taloussähköä 45 €/kk ja vesimaksuja 20,60 €. Omaisuus menee toimeentulotuen vaatimustasolle kun tyhjentää tilin lyhentämällä niillä asuntolainaa.

      • tukiviitakko

        Eikös se asunto ole omaisuutta? Toimeentulotuen tarkoitus on turvata köyhempien peruselämää. Ihmisellä on yli 100000 arvoinen kämppä! Ei ihan köyhä!
        Asumistukikea omistusasuntoon voi kyllä saada, mutta kaikki tulot yli 300 ekeä kk vaikuttaa siihen.
        On muuten kummallista jos omistusasuntoja ylläpidetään kelan ja kuntien varoista, että omistaja saa perusteetonta etua, toimeentulotukena.
        (Maksaakohan kela ja kotikuntani minullekin pienen tontin ja metsämökin ylläpitokulut, jos satun perimään semmoisen?Vitsi- tuskin!!!)


      • tuonoin

        "Eikös se asunto ole omaisuutta?"

        Se asunto, jossa asuu, ei ole huomoitavaa omaisuutta Kelan tukien varallisuustarkastelujen kannalta. Näin on eduskunta laeissaan säätänyt. Myöskään työssä ja opiskelussa tarvittavat välineet eivät ole omaisuutta Kelan tarkasteluissa (vaikka työkalut olisivat satojen tuhansien eurojen arvoiset). Mutta tämä keskustelu koskee asumistukea, ja siinähän ei huomioida mitään muutakaan omaisuutta tuen saamisen kannalta. Asumistukea saa samanlaiseen asuntoon sellainen työtön, joka omistaa miljoonalla eurolla sijoitusrahastoja ihan yhtä paljon kuin sellainen työtön, joka ei omista yhtään mitään.

        Asumistukea omistusasuntoihin kuitenkin saa aika vähän, ja tulorajat ovat siinä tiukemmat kuin vuokra-asuntojen kohdalla, mutta toimeentulotukea saa omistusasuntoihin ihan hyvin. Esimerkiksi koroista ja ylimääräisistä vastikkeista huomioidaan asumistuessa vain 73 %, kun taas toimeentulotuessa korvataan kaikki korkomenot. Myös ylimääräiset vastikkeet huomioidaan kokonaan: paitsi korot, myös lyhennykset korvaten. Eli toimeentulotuella voi maksaa esim. putkiremontin, kunhan menot pysyvät kuukausittain toimeentulotuen kuntakohtaisten normien tienoilla.

        Keskimääräinen Kelan tukimeno omistusasuntoihin on kuitenkin asukasta kohti alle kolmasosa siitä mikä se on vuokra-asunnoissa. Eli Kelalle voi olla silti paljon halvempaa tukea ihmisen asumista omistusasunnossa kuin kannustaa näitä muuttamaan vuokra-asuntoon, jossa asumismenot ovat yleensä huomattavasti isommat.


      • Anonyymi
        tukiviitakko kirjoitti:

        Eikös se asunto ole omaisuutta? Toimeentulotuen tarkoitus on turvata köyhempien peruselämää. Ihmisellä on yli 100000 arvoinen kämppä! Ei ihan köyhä!
        Asumistukikea omistusasuntoon voi kyllä saada, mutta kaikki tulot yli 300 ekeä kk vaikuttaa siihen.
        On muuten kummallista jos omistusasuntoja ylläpidetään kelan ja kuntien varoista, että omistaja saa perusteetonta etua, toimeentulotukena.
        (Maksaakohan kela ja kotikuntani minullekin pienen tontin ja metsämökin ylläpitokulut, jos satun perimään semmoisen?Vitsi- tuskin!!!)

        Just tämä. Jos omistaa kämpän voi olla köyhä. Kyse on tuloista, luulis sossujen tietävän. Jos omistaa kämpän ei tarkoita että on rahaa. Voi olla vaikka velkaa. Jos omistaa kämpän asuu silloin vastikkeella, joka tulee kelalle ja yhteiskunnalle jopa halvemmaksi kuin vuokralla siinä sikolätissä mihin osoitetaan. Jos omistaa kämpän pitääkö se dokata ja pelata kasinolla, ja menettää kaikki + karenssiaika, riittääkö ikä ja terveys. Ei tod. Ja tämä on vain yksi virheellinen, vääristynyt ja vainoharhainen maailmankäsitys mikä köyhillä sossupummeilla estää näkemästä. Se porukka itse ylläpitää ja pahentaa omaa kurjuutta, eikä niinkään että maailma on heille velkaa, ja verottajan ja viranomaisten tehtävä on kiusata viatonta ym. Harmittaa ja suututtaa kuinka väärin täällä äänestyskelpoiset kansankynttilät voivat ajatella, omaksi tappiokseen.


    • ooiooiioiooi

      Voit saada tukea omistusasunnon yhtiövastikkeeseen jos sinulla on tulona työmarkkinatuki, pieni sairauspäiväraha tai olet täysin tuloton, mutta asumistukea ei yhtiövastikkeeseen irtoa jos käyt töissä ja saat palkkaa vaikka 2000e/kk

    • eimuuta

      Jos kysyt, kysy. Älä kysy vastaamalla ja arvuuttelemalla meneekö oikein - se on tosi ärsyttävää.

    • laskurista

      Tässä on linkki Kelan laskuriin, jolla voi laskea asumistuen määrän. Halutessaan voi kokeilla, paljonko saa asumistukea, jos pitää asunnon, tai jos menee itse vuokralle ja vuokraa nykyisen asunnon muille (tällöin tuloiksi pitää lisätä vuokratulo vähennettynä vastike- ja korkomenoilla). Mutta asumistukilaskuri on siis tässä:
      https://easiointi.kela.fi/aylaskenta_app/AYLaskentaApplication

    • winornot

      Laskin Kelan laskurilla äsken, käyttäen esimerkkinä sitä, että asunnossa on alivuokralainen, joka maksaa 1400/kk vuokraa(isompi kämppä, perhe vuokralla). asuntolainan korot tässä esimerkissä 360 euroa kk. Erillinen vesimaksu, vastike 385 e/kk.
      Bruttotuloilla 2770 e/kk tuli laskelmassa täydet nolla euroa asumistuen suuruudeksi, ja pitää muistaa että pääomatulosta voi vähentää asunnon hoitokuluja, esim. vuosikorjauskulut, mutta siitä on sitten maksettava pääomatuloveroakin.

      Jos iso kämppä, josta lainaa, alivuokralaissysteemihän ois ihan hyvä. Koti, pysyy, ja siitä ylimääräisestä tilasta saa tuloa millä maksaa lainasta paitsi korot, niin pääomaakin pois!

    • toivon_sitä

      Et saa varmaan mitään.

    • SopuSijaaAntaa

      Hallituksessa on jo tehty päätös, että asumistuet tullaan poistamaan niiltä, jotka asuvat ns. yksityisiltä henkilöiltä vuokratuissa asunnoissa. Näin asuntosijoittamiselle palaa sama riski kuin muillekin sijoitusmuodoille. Asiasta varotaan hiiskumasta mitään ennen vaaleja. Hallituksessa ollaan yhtä mieltä siitä, että Kelan viime vuonna maksamat lähes 2 miljardia euroa erilaisia asumistukia lähes 900 000 ihmiselle on liikaa. Kelan uusi pääjohtaja Elli Aaltonen on puheissaan ollut samalla linjalla. Toisaalta kun asuntoja on liian vähän ja uutta väkeä tulee maahan, niin silloin pitää tiivistää.

      • PainukaaHlvettiin

        Pitäisi karkottaa pääkaupunkiseudulla joutilaana asuvat eli työttömät muualle Suomeen. Palata saisi kun on työtä tai opiskelupaikka. Kaiken maailman kuona-aines asuu kunnon ihmisten joukossa toisten rahoilla tekemättä mitään hyödyllistä.


      • kierretäänlait

        Ai yksityishenkilöltä vuokratusta asunnosta ei sais tukea? Tuota kierretään asuntosijoitusfirmoilla. Ammattiliitot pääsevät hyötymään vuokra-asumisesta ja tuista. Samoin ne yksityishenkilöt, jotka sijoittavat noihin fimoihin.


      • sitenon

        Nimimerkin "SopuSijaaAntaa" kommentti oli vitsi. Asunnot ovat keskimäärin halvempia yksityishenkilöiltä kuin esim. isoilta vuokratalofirmoilta vuokrattuina. Mutta se lienee todennäköistä, että hallitus jollain tavoin puuttuu asumistukeen. Veikkaan, että asumistuki yhdistetään jonkinlaiseksi yleissosiaalitueksi työmarkkinatuen yms. kanssa. Ja veikkaan, että tuen saajajoukkoa karsitaan jollain tavalla. Nythän asumistukea saavat tosiaan miljonääritkin.


    • KiitosPaljon

      Minä olen saanut tukea myös lainojen lyhennyksiin että ihan hyvä homma tuo sosiaalituki.

    • olenrobotti

      Asumistukea saa vain yhteen asuntoon, siihen missä itse asuu ja on kirjoilla.

      Vuokralainen saa vuokraamaansa asuntoon asumistukea.

      Jos on ulosotossa, niin brutto tuloiksi (asumistukeen) lasketaan ulosotosta vähennetystä osuudesta jäävä osuus.

      • gjkhbjklhhklhnkh

        Ei välttämättä saa. On vuokrattu ja hetttu.mutta kela ei myöntnyt,sillä asuminen on vuokra oikeudella sukulaiselta ,joka asuu samaisessa kiinteistössä. On valitettu eikä muuttunut muutoksenhakulautakunnassa. Suora sukulaisuuus astttaa elatuvelvollisuutteen ikäihmise ja hänen perheensä. Se asumistuesta.

        Eduskunnan kyselytunnilla oli juuri asumistuista juttua ja viso hallituksen taholta oli omavastuullisempaan suuntaan asumistukea. Taitaa olal rahat loppu ja sosiaaliturva kohta mennyttä,toimista päätellen. Palataan pikkuhiljaa aikaan jolloin tuet on oma työ .


    • Anonyymi

      Joka iikka Suomessa voi hoitaa asiansa kunnialla. Suurin osa kait näin pystyykin vai onko kyse jostain hyvästä tuurista. Siis että hyvällä tuurillako hankkii hyödyllisen ammattitaidon jolle on kysyntää. Sillä työllä saa pankkilainaa jos hyvällä tuurilla onnistui ylläpitämään luottotiedot. Hyvällä tuurilla työnantaja maksaa ihan palkkaakin voitteko kuvitella, jolla lainaa tai vaikka sijoituksia hoidetaan. Mikä osa tässä on tuurin varassa ja kiinni viranomaisten kiusanteosta. Tietenkin ongelmia tulee jollei huvita opiskella eikä tehdä mitään, rys sii luottotiedot ja ryyppää sossulta huijatut rahat. Meinaako joku että töissä käymisellä ja sohvalla. möllöttämisellä ei pidä olla eroa taloudellisesti, ja sen jälkeen lisää talousniksejä.

    • Anonyymi

      Istuin Kelassa ja ulkomaalainen asiakaspalvelija kertoi toiselle ulkomaalaiselle että tällä lailla saa tukea enemmän kun et kerro kaikkea totuutta. Ihmettelin kun kuulin miten hän neuvoi asiakasta. Eikö meidän maassa pitäisi olla rehellinen tämmöisessä paikassa kun on työssä. Huh, huh

    • Anonyymi

      Asumistuki on asuntomarkkinoiden syöpä.

    • Anonyymi

      Ymmärtääkseni nykyinen Hallitus oli ainakin esittänyt asumistuen poistamista omistusasunnosta. Sehän johtaisi katastrofiiin jos toimeentulotuessa oma asunto estäisi tuen. Kelan entinen johtajakin on ihmetellyt miksi asumistukea halutaan poistaa. Sehän on toiminut hyvin kaikkein tärkeimmässä asiassa. Ilman kotia ei voi elää.

      Kela voisi tiedottaa enemmän silloin kun siihen on tarvetta. Median ja Somen käsitykset alkavat poiketa totuudesta, jos niin ei tehdä.

    • Anonyymi

      SAAT YHDEN MARKAN.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      1
      7955
    2. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      180
      1767
    3. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      77
      1124
    4. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      113
      1123
    5. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      64
      1036
    6. Persut petti duunarit

      Kyllä persujen kuuluu nyt mennä häpeämään kun äänestivät lakkolakien puolesta. Vielä muka kehutaan olevan työväenpuolue,
      Perussuomalaiset
      194
      956
    7. Persuille kovaa kyytiä YLEn kannatusmittaus

      https://yle.fi/a/74-20085866 Näin se menee persueliitti. Pettäjän tie on karu, persujen äänestäjät ovat nyt reagoineet
      Maailman menoa
      182
      920
    8. Lindtman runnonut demarit huimaan nousukiitoon!

      Palkansaajat – siis Suomen käynnissä pitävä kansanosa – ei näemmä arvosta EK/SY-sätkyakka Purran saksipelleilyä. Niin
      Maailman menoa
      271
      886
    9. Mitä ajattelen sinusta

      Että olit erilainen kuin muut ja jollakin kummalla tavalla samanlainen kanssani, vaikka ei tunnetukaan. Sinun kanssa tu
      Ikävä
      35
      833
    10. Itkisikö onnesta

      Jos panisin sua kunnolla?
      Ikävä
      86
      707
    Aihe