Paljonko vaeltaminen maksaa?

Novise

Hei
Aluksi haluaisin sanoa että oma kokemus retkeilystä on armejan marssit ja leirit. Hieman vastentahtoista puuhaa kun nukkua ei saa ja muiden mukaan täytyy temmeltää mutta...

Olen pohtinut paljonko kannattaisi laittaa (aluksi) 3 vuoden ajan vaelluskamppeisiin rahaa (kunnollisiin kerralla, eli en halua ostaa kaksia, halpoja ja sitten niitä hyviä)?
Tarkoitan kaikkineen (teltta, makuupussi/alusta, vaatetus, ruuanlaitto, rinkka, kengät) mitä nyt mieleen tulee.
Aluksi varmaan aloitan kavereiden mukana päivän reissuilla tai sitten 1-2 yön reissuilla ja siitä sitten reissut pitenee ajan mittaan. Kiinnostaisi vain tietää paljonko 3 vuoden ajan kamoihin rahaa oikein palaa?

Pari kaveri harrastaa vaellus hommia ympärivuoden ja ovat hienovaraisesti puhuneet jos lähtisin heidän mukaan, innostuisin varmasti kuulemma. Aluksi kannataisi aloittaa kesästä tai 3vuodenajasta.
Kun sitten hintaa kysyin paljonko ovat laittaneet rahaa retkeilyyn niin eivät kunnolla osanneet vastata, kun kamaa on tullut kuulemma pikku hiljaa lisää, mutta arvioivat hinnan olevan 3 vuoden ajan kamppeilla reippaassa tuhannessa eurossa jos ei telttaa lasketa, se on vissiin kallein ostos? (Talvella mennään sitten vissiin omassa hintaluokassa)
Puhuivat myös rinkasta sen koosta, kengistä, villavaatetuksesta ja kuorivaatteista, mitä kaikkea nyt siihen kuuluukaan olennaisesti? Joku viisas kertokaa?

Oma kokemus hinnastolta olisi hyvä, jos jaksaisi eritellä jollain tasolla tuotteiden hinnat olisin kiitollinen!

18

4562

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jeonsuutravel

      Ehdottomasti kannattaa aloittaa, voin luvata että tulet nauttimaan jos ulkoilusta ja liikunnasta pidät, tempo ei ole kova retkeillessä vaan suhteellisen hidasta etenemistä ja rauhallisella tahdilla, toki jokainen itse tahtinsa päättää! Suosittelen itse että aloitat kesällä taikka 3vuoden ajalla vaellus hommat, hyvin olet itsekin asiaa ajatellut! Itsekkin aikoinaan 10v sitten niin aloitin.

      Aluksi kannattaa tiedostaa että kamat mitä ostat ovat kerta hankintoja, ja sen jälkeen eniten rahaa menee matkustamiseen ja matkalla syömiseen. Siitä kun ei kannata säästää! Retkellä et 5 tähden luonas pyötää löydä. Kunnon ruuan saat ennenkun lähdet matkaan ja matkaan jälkeen paluu matkalla taikka reissun päätyttyä maalissa jos palkitset itsesi kunnon ruualla reissun päätteeksi!

      Halvallakin pääset vaeltamaan ja jos kavereilla on ylimääräisiä varusteita voi niitä lainata. Jos itse joudut kaiken ostamaan niin ’’halpaa’’ ja suht laadukasta tavaraa saat reippaalla 100e per tarvike. Isommat ostokset siis eli takit/huosut, kengät, rinkka. Niiden pitäisi kestää jo sitten useamman vuoden, alle sadan euron vehkeitä en suosittele ostamaan. Ne tahtovat olla yleisellä muotilla tehtyjä ja ergonomia ja istuvuus on luokatonta, saattaahan joku tietysti istua sinun kropallesi todella hyvin senkin hinta luokan tavarasta. Lisäksi niissä on käytetty halpoja materiaaleja jotka tahtovat pettää tiukan paikan tullen. Saumoja ei ole vahvistettu, ylimääräistä vahviketta ei ole esim. huosuissa polven kohdalla, eivätkä ne hengitä kunnolla kuten laadukkaat retkeilyvaatteet.

      Aikoinaan syyllistyin itse tuohon samaan mihin suurin osa, ostin halvat ja sitten ne hyvät.

      Nykyään kaapista löytyy laadukas vaellus takki ja 2 housut, aluskerrastoja useammat (teknisiä, merinovillaisia ja merinovilla on muuten kallista tavaraa!) lisäksi välikerrasto (fleece kerrasto ja villainen kerrasto).

      Omistan tällä hetkellä 1 kengät, toiset kuluivat loppuun viime syksynä ja nyt uudet pitäisi ostaa.

      Ennen omistin sade vehkeinä tavalliset sade vaatteet. Ensimmäisellä reissulla, kun vettä satoi pysyin kyllä kuivana sateelta ja kastuin sisältä hiestä kuin märkä koira. En ole niitä sen jälkeen pitänyt, eivät hengitä ei sitten yhtään. Nyt minulla kuorikerrasto joka on aivan MAHTAVA, itseni kipeäksi sillä maksoin mutta kun käyttömukavuutta katsoo ja käytönkölisyyttä niin oli täydellinen ostos, myös arkikäytössä. Maksaa itsensä taatusti kyllä takaisin!

      Sukkana käytän saumatonta merinovillaa, merinovilla on myös alushuosuna retkellä (ei haise vk käytönkään jälkeen).

      Makuualustana käytän ilmatäytteistä patjaa, hyvällä eristysarvolla jotta lapin syksyllä ei kylmä yllätä maasta käsin nukkuessa.
      Makuupusseja 2kpl (untuva ja keinokuitu). Talvella pakkasella untuva on hyvä mutta se ei kosteutta juuri kestä syksyn ja kevään reissuilla, siksi toisena 10 & -2 asteille on keinokuitu joka kestää kosteutta suhteelisen hyvin. Teltta on tosiaan kallein kaikista, siihen kannattaa panostaa, mikäli retkeilee muuallakin kuin takapihallaan taikka lähi metsissä. Lappi on kuin toinen maailma tuulen, hyttysten ja viileytensä/kylmyytensä takia kesälläkin!

      Hinnastoltaan jokainen kategoria erikseen voisi olla näitä luokkia (en muista enää tarkkoja hintoja, enkä viitsi rueta kaikkia tarkistamaan):

      Bokseri 2kpl (merinovillaa vaelluksilla) 40-50e yht
      Sukka 4kpl(merinovillaa vaelluksilla) 80e yhteensä

      Aluskerrasto 3kpl polyesterisiä (hikiliikuntaan) 100e yhteensä
      2kpl merinovillaisia (vaellus, rauhallinen liikunta) 100e kerrasto

      Välikerrasto 1kpl villaa 120e kerrasto
      1kpl fleece 90e kerrasto

      Kuorikerros 1kpl vaellus takki 250e takki
      2kpl vaellushuosut 300e yhteensä

      Eristekerros 1kpl (untuvatakki) (fill power 700) 200e takki

      Sadekerrasto 1kpl (gore-tex, 3kerroksinen) 500e yhteensä

      Kengät 2kpl (gore-tex pinta) 400e yhteensä

      Makuupussi 2kpl (untuva pakkasella ja keinopussi muuten) 500e yhteensä

      Makuualusta 1kpl (itsestään täyttyvä) 150e

      Teltta 1kpl (2heng, 2kerroksinen) 1000e

      Rinkka 1kpl (80L) 300e

      YHTEENSÄ: ~4600e

      Lisäksi pitää huomioida ruuat ja kyydit
      Ruoka per/pv 20e
      Matka/ruoka/polttoaine per/100km 10e (riippuen henk.määrästä)

      Eikö olekkin halpa harrastus!

    • soputeltanKantaja70

      Rahalla saa tiputettua taakan painoa; ei välttämättä muuta. Kolmen vuodenajan (lumettoman ajan) setti voisi olla:
      - teltta 200 e
      - makuualusta ja -pussi 150 e
      - kantolaite 100 e
      - ruoanlaittovälineet 70 e
      - suunnistusvälineet 30 e
      - muu 50 e

      Vaatteet ja teräaseet on useimmilla valmiina.

      Yhteensä 600 e. Neljä tonnia lisää ja viikon mittaisen reissun taakasta tippuu pari-kolme kiloa pois. Sama voi tapahtua fiiliksen suhteen. Eli ikä, kunto, varallisuus, jne. ja lopputulos voi olla toisenlainen. Missään nimessä harrastetta ei kannata lähestyä varusteet edellä ... Jos näin olisi, niin ennen 2000-lukua ei olisi kävelty yhtään turhaa askelta Saariselällä sati muualla.

      • kysymyskylmästä

        Olet muuten oikeassa. Kaikki varustehankinta kun lähtee siitä, mikä on välttämätöntä. Ne kalleimmat aivoitukset voi hyvin unohtaa, koska edullisesti ja kekseliäisyydelläkin saa riivittyä aloituskamat kasaan- ja niiden tason sanelee olosuhteet, mihin on menossa, ei se mitä retkijulkaisujen varusteluetteloissa lukee, tai testivertailussa mainostetaan.
        Kesällä pitää suojautua hyönteisiltä ja vesisateelta, tulenteko ei yleensä ole niin kiireellistä, eikä nukkuminen vaadi eristystä.
        Kun tullaan syksyyn, kelit lähestyvät nollaa, ja käyvät sen alapuolella. Maastosssa on liikkeellä metsästäjiä, ja myyrätkin ovat ahkerina. Vaatetukseen joutuu kiinnittämään huomion- että se johtaa hien ulos, mutta suojaa kostealta kylmyydeltä, ja nukkumasijan joutuu eristämään, ja päälle tarvitsee usein kylmältä sateelta suojaa.
        Syksytalvi vaihtelevine säineen on haasteellinen. Hyvänä vuorokautena nauttii- huonon sään vallitessa, täytyy olla varma suunnistustaidoista, ja osata tehdä tuli uupuneenakin nopeasti- lähes olosuhteissa missä tahansa.
        Varsinainen talvi on kuivaa. Tulenteko helpottuu, lunta voi käyttää eristeenä nukkumista ajatellen, kunhan mukana kulkee jokin lumenmättöön sopiva väline, ja vaatetus on kunnossa. Veden joutuu pitämään kehon lähellä, tai sulattelee lumesta aina tarpeen tullen- nollan alapuolella vesi tuppaa jäätymään, mikä on monelle "yllätys".
        Perusasioita on ruokilurytmi, suunnistustaito, tulentekotaito. Harkintakyky on varmasti tärkeimmästä päästä- sen ei ole niin väliä, onko jokin pikkutavara pakattu juuri siihen tiettyyn pikkutaskuun- kunhan tavarat kulkevat mukana tarkoituksenmukaisesti.

        En itse tiedä, mitä olen käyttänyt rahaa. Varusteitakaan ole paljon, mutta kaikkia olen tarvinnut, vuodenaikojen vaihtelun vuoksi, enkä osta turhaa. Esimerkiksi risukeitin. Turhake. Samoin joku kallis tarppikangas- ihan kirppiskangas, ja muutama vahva nauha siihen, niin pärjää. Villainen alusasu on ok, samoin oikea villapaita, jossa on kaulusta, villasukkiahan saa tehden tai ostaen, samoin kunnon päähineitä.
        Kengät on varusteista se, mistä pitää löytyä: pitoa! Kuviota! Taipuisuutta, sekä nilkan tukea! Halpiskappuroilla en kävele.
        Esimerkiksi kumisaappaassa on yksi kotimainen saapasvalmistaja ihan huippu. Itikkasuojauksessa taas voisi hyvin palata historiaan- nykyhyttysmyrkyt ovat ihmisellekin vaarallisempia kuin tököttitavara.(koivuntuohesta saa tuohitervaa, eli tököttiä)
        Ea tarvikkeita kannattaa aina pitää mukana. Kantoside, haavanhoitovarusteet ja kesäaikaan kyypakkaus. Luonto tarjoaa yleensä ilmaiset kipulääkkeet kesällä, sekä talvella- maku on hankala, mutta lähes sama kuin pureksitussa aspirinissa. Pikkudesinfiointeihin käy katajavesi, ja moni muu asia, pihkaa voi käyttää parantamaan naarmut.

        Jokaisen on viisain hankkia varusteet tarpeensa mukaan. Aloittaja voisi tehdä vaikka ajatustyötä, mikä saa ihmisen hengen ja mukavuuden turvattua ja lähteä siitä kasaamaan varusteitaan. Rahalla brassailu on sallittua jos sitä on, mutta huonoa silläkään ei kannata hankkia-
        Kestävän tuotteen voi aina kierrättää eteenpäin, kjun sitä ei itse tarvitse- toimii niinkin että aluksi voi hankkia niitä käytettyjä retkeilyvehkeitä. Esimerkiksi keittimen, teltan, makuupussin, rinkan. Hankkia itse kunnon nukkuma-alustan, ja ommella siihen liepeet talviyöpymisiin.
        Teltassa tuppaa kosteus tiivistymään, taivaan alla on parempi.
        Alusasu, alussukat, villasukat. Välivaate,eristepaita/takki, päällystakki. Välihousu, päälklushousu. Sadevaruste. Aluskäsine, päällyskäsine, aluspäähine, eristepäähine, huppu. Kengät, taukokengät.
        Tuossa on perusvaatetus tähän vuodenaikaan- lisänä voi olla lämmikesäärystimet, ja vaikka neulakintaat.

        Sitä ei kukaan muu kuin itse tiedä, mitä tarvitsee kun ei tiedä olosuhteita.


    • soputeltanKantaja700

      Jäi vielä sanomatta edellä se, että taakka keventyy myös sillä, kun unohtaa suomalaiseen vaellukseen jumittuneen reittiajattelun. Reissun ei tarvitse mennä paikasta A paikkaan B eikä olla rengasreitti, jossa palataan ympyräisen karttakuvion jälkeen autolle.

      Se voi olla myös rykäisy, jossa kävellään esim. 10 km suuntaansa ja perustetaan leiri. Leiristä käsin voidaan tehdä pitkiä päiväretkiä suuntaansa kevyellä muutaman kilon päivärepulla. Itse ikääntyneenä vaeltajana olen päätynyt tähän mainittuun.

    • VanhaJeti

      Ei vaeltaminen maksa mitään. Tämä yksinkertaisen totuuden jälkeen voidaan keskustella siitä, paljonko rahaa "pitää" laittaa varusteisiin.

      taso 0: Kaikilla meillä on kotona tavaroita ja vaatteita, joilla selviää luonnossa muutaman päivän. Tämä oli tyyli joskus ennen sotia, jos nyt ylimalkaan lähdettiin joutavia kävelemään. Normaalit ulkovaatteet päälle, nyssäkkä selkään, puukko ja kirves, alumiinikauha, reikäleipä ja voita. Ei maksant mittään. Edelleen voi mennä näillä jos on hirmuinen polte luontoon.

      taso 1: jonkilainen reppu ja majoite (laavukangas) on hankittuna, ehkä trangiakin. Halpa makuupussi löytyy. 200-400€.

      taso 2: Retkihousut ja takki, makuualusta, teltta, parempi keitin ehkä. Sadeasu, jopa hengittävä sellainen. 600€.

      taso 3: Vaelluskengät, erikseen "teknisiä" alusvaatteita retkeilyä varten, untuvamakuupussi, parempi teltta ja makuualusta, vaellussauvat. 1000€ ja enemmän.

      taso 4: Hienompia brändejä, hieman parempaa ja kevyempää laatua, eri variaatioita samasta varusteesta (varustehulluutta). 3000€ ja yli

      taso 5: Grammanviilaushifistelyä hinnasta välittämättä. Varusteiden painoa saa pudotettua ehkä 30% (paitsi ruoka painaa aina vähintään 800g/vrk mikä pakkaa monelta unohtumaan).

      Ruokakuluja ei minusta kannata laskea kuluiksi, koska retkelle ei tarvita pakastekuivattuja "retkiruokia" vaan siellä voi syödä tiettyjä tavallisia muonia joita söisi kotonakin (makarooneja, voita, pähkinöitä, couscousia, kuivahedelmiä, suklaata, näkkileipää).

      Penskana aloitin tasolta 0 (havulaavuja talviretkillä, ei makuualustaa jne), nyt olen ollut jossain tasolla 4,5 viimeiset 20 vuotta. Tavaraa on liikaakin, mutta terveys on estänyt patikoinnin. Asia on toivon mukaan korjaantumassa ja kamat saavat taas kesästä alkaen kyytiä!

    • puffman

      Voisin omaan kokemukseen perustuen sanoa että kun aloitat retki hommat on ensikertalaisena vaikeaa jättää tavaraa pois. Helpostihan sitä tulee otettua alussa mukaan turhaa tavaraa "varmuuden vuoksi". Kaikki tietävät tämän jos on oikeasti joskus vaeltanut ;)

      ''paino on yhtä kuin varusteita retkeillessä'' -Olit grammanviilaaja/gorepelle taikka perinnevaeltaja/kumisaapastalebaani

      Kuitenkaan tärkeitä tavaroita ei kuitenkaan saa jättää pois rinkasta. Voisin itsekkin listata mitä olen omilla reissuillani havainnut hyviksi varusteiksi. Listahan toki muuttuu matkan päämäärän ja ajankohdan sekä omien mieltymysten mukaisesti, mutta tärkeimmät asiat säilyvät melko muuttumattomina!

      Viikon mittainen vaellus Suomen Lappiin...

      Hinnastolta sanon vaan että millään edellämainitun kirjoittajan tasoilla 1 taikka 2 en lähtisi Lappiin viikoksi, ei ole millään tapaa nautinnoillinen reissu tulossa noilla varusteitta. Vähintään 3 tasoa, mielummin 4 taso! Itse en myöskään ymmärrä tuota varusteiden keveydellä leikkimistä(taso 5), ottaa kaupasta sitä mikä on laadukasta ja kestävää.

      Tässä oma listani 2v takaa kun lähdimme 5 kaverimme kanssa käymään kevon erämaa-alueilla 6pv ajan. (Hinta: 3000-3300e)
      (vaatteet ja yöpyminen kallein osa-alue, teltta ~1300e, makuupussi ja alusta ~700e, vaatteet ~1100e)

      VAATTEET
      Aluskerrasto, merinovillainen ja tekokuituinen (jompikumpi ainakin)
      Alushousut mieluiten merinovillaiset sekä ainakin yhdet varahousut
      Tekninen t-paita tai merinovillainen t-paita (sekä 1 varapaita)
      Ohuet liner-sukat (sekä yhdet varasukat)
      Paksummat vaellussukat (sekä yhdet varasukat)
      Vaelluskengät
      Sandaalit tai muut ilmavat ja kevyet taukokengät
      Katkolahjehousut (tai erikseen pitkät vaellushousut ja shortsit)
      Hattu
      Fleecepaita/housut
      Varasukat yöksi
      Sormikkaat sekä pipo
      Kuoritakki/housut
      Taukotakki esim. kevytuntuva/vanu

      RUOKAILU
      Retkikeitin ja kattilat (tai joku muu veden ja sopan keittoon oleva lämmitysvehe)
      Polttoainetta keittimeen
      Tulitikkuja vedenpitävässä rasiassa
      Katkaistu tiskiharja tai sieni (pussiruuilla et tarvitse)
      Biohajoavaa pesuainetta
      Muki
      Juomapullo x2
      Luhave
      Ruoka pakattuna
      Pakkauspussi kaikelle ruoalle

      YÖPYMINEN
      Teltta
      Makuupussi(makuupussilakana?)
      Makuualusta
      Otsalamppu ja varaparistoja

      LIIKKUMINEN
      Kartta, kompassi (GPS?)
      Kiikarit?
      Rinkka
      Vaellussauvat (halutessa, helpottaa kummasti ylämäissä)

      ENSIAPU JA HYGIENIA
      Ensiapulaukku
      Henkilökohtaiset lääkkeet
      Hammasharja ja -tahna
      Aurinkorasvaa
      Vessapaperia vesitiiviissä pussissa
      Käsidesi
      Biohajoavaa pesuaine
      Mikrokuitupyyhe

      MUUTA TARPEELLISTA
      Pieniä vedenpitäviä pussukoita tavaroille
      Monitoimityökalu
      Puukko
      Kamera?
      Sytkäri
      Rautalanka
      Neula ja paksua ompelulankaa
      Vahvaa teippiä (ilmastointiteippiä)
      Varaparistoja
      Hyttyskarkote
      Käteistä (ei koko omaisuutta)
      Kännykkä suojapussissa
      Varavirtalähde?


      Tottakai tässäkin tulee muistaa kuten aijemmin sanoin, kohde, vuodenaika, kilometrimäärä/sääennuste vaikuttavat todella paljon, onko tarvetta kantaa kaikkea tuota mutta...


      Kohteena on eriasia lähteekö vaeltamaan UKK:lle, Käsivarren erämaahan vai Nuuksioon. Olosuhteet täysin erilaiset ja jos pois haluaa nuuksiosta niin matka ei ole kummoinen valtatien laitaan. Lapissa jos olet erämaan perseessä niin siellähän sitten olet ja selviydyt kaikesta vaellusporukallasi. Välineet täytyy olla kunnossa ja hyvät. Siellä ei noin vain soiteta taxia hakemaan taikka paikallista palokuntaa mönkijällä paikalle auttamaan. Vaan kopteri lähtee Norjan puolelta Tromsasta.


      Vuodenaikana saattaa lämpötila ero olla helpostikkin parikymmentä astetta. Etelä-Suomessa vaeltaminen menee alkusyksyllä shortsit jalassa vielä hyppien keikkuen, Lapissa vedät itsellesi pitkiä kalsareita huosujen alle samaan vuodenaikaan. Tuullakin saattaa melko navakasti, toivottavasti ei idästä (Siperia)

      Viikonreissulle et pysty sää ennustetta tarkkaan katsomaan, joten täytyy varautua kaikkeen myös reippaaseen pakkaseen yöaikaan! Reipasta retkeilymieltä!

      • käytyon

        Tuossa yläpuolella on tavaralista jossa on aivan liikaa kaikkea härpäkettä kuuden päivän pikku pyrähdykselle!!
        Yksi juomapullo riittää ja mihin käsidesiä tarvitaan?? Ja otsalampun varaparistoja jne....


      • VanhaJeti

        Aika paljon tavaraa. Kun vielä paikat olivat kunnossa kiertelin useita kertoja Käsivarren maastossa yksinäni ja sain repun painon pudotettua jonnekin 5 kilon pintaan plus ruoka viikoksi, eli lähtöpaino siinä 11 kg nurkilla.

        teltta 800g (kotateltta, vaellussauvat salkona, ei maavaatetta)
        makuupussi & alusta (lyhennetty ridge rest) 1100g
        rinkka 55 litrainen 1250g
        keittovehkeet 400g (primus titan ja yksi pieni kaasu)
        vara- & vaihtovaatteet kilon verran
        pieni otturi, kompassi, ea-pussukka.

        HIntoja en osaa laskea kun on rahakin jo välillä vaihtunut. Ei ihan halvimmasta päästä kuitenkaan (GoLite, Gregory, Primus, Joutsen, Arc'teryx jne).

        Joskus puoli vuotta sitten oli Erä-lehdessä artikkeli retkivehkeitten keventämisestä, ihan kuin olisi toimittaja minua ollut haastatellut 90-luvun lopun retkistäni... Ei mitään uutta auringon alla.

        Ruokapuolesta sen verran, että siellä saa painoa karsittua ottamalla mukaan vain mahdollisimman energiapitoisia muonia (mielellään yli 4000 kcal/kg) ja ottamalla huomioon myös kypsennysajat, jolla saa polttoainetta säästettyä huomattavasti. Vaikea on päästä alle 800g/päivä ruokasatsiin, ja silläkin pakkaa laihtumaan. Tapaan punnita ruokapussukan ja jos se painaa alle 800g/päivä niin lisään suklaata ja pähkinöitä jotta raja saavutetaan. Yksi konsti on syödä itsensä ähkyyn viimeisellä ABC:llä ja vastavasti olla paluupäivä nälässä niin perhepitsa mahtuu paremmin. Tällä säästää kantamasta yhden päivä muonat. Jos ruoka tulee kannettua takaisin niin jossain on tapahtunut virhe.


    • 4t3q5ty3

      Aliexpressistä silnylon kaksikerrosteltta hieman alle satasella. Puukaasuttava risukeitin noin 20 €. Titaaniastiat mukista pannuihin ja kattiloihin ynnä ruokailuvälineet myös sieltä. Bambukomposiittilautaset ovat hyviä. Litran rosteri vesipullo jotain 12 €.

    • sepinaattori

      Hei, joku tykkää muhkummasta joku taas sirommasta. Mikäli haluat mennä vaelluksella mahdollisimman kevyesti ja vaatimattomasti, ottaa urheilukassiin peiton ja ruokaa mukaan, parit pieruverkkarit yläosineen ja iso roskasäkki sateensuojaksi niin sillähän jo alkuun pääsee. Ent sitten onko se mukavaa mutta jokainen itse päättää kuinka hyvältä/syvältä oma reissu sitten loppujen lopuksi tuntui.

      Oma kokemus varusteiden osalta karttui jo ensimmäisen reissun jälkeen kun lähdin kavereiden mukaan alkukesällä 2013 UKK:lle. Perinteisen suomalaiseen tyyliin raakkasin monet tavarat pois ennenkuin kysyin reissukamuilta mitään apuja, kantamuksena isän vanha putkirinkka (0/5 arvosana nykyiseen vuosi sitten ostettuun kajkaan) vaellusvaateina tuulipuku ja parit kerrastot mukana, makuupussina intin makuupussi, sadeasuna perinteinen kumipukuinen sadeasu, jalassa saappaat.
      Huhuh mikä reissu, sen jälkeen panostinkin kamoihin urakalla ja retkeily on nykyään parasta mitä tiedän!
      Vaelluskamoissa on olemassa hyvä neljän ohjeen sääntö joka kuuluu:
      (KAMP) Kestävyys, arvo, mukavuus, paino.
      Näitä neljää tai kolmea et voi saada kerralla, kaksi saa aina



      Sen ajan putkirinkat ovat varmasti olleet luokkansa 5/5 mutta nykyään eivät pärjää enää anatomic-rinkoille missään paitsi jos kannat 40-50kg mukanasi esim. savotta 906 (talvisaika - ilman ahkiota, joka kuullostaa aivan järjettömältä, jokainen tyylillään)

      Tuulipuku toimii mutta ei vaelluksilla, se on kevyt, suht mukava ja halpa mutta ei kestävä

      Intin makuupussi toimii uutena todella hyvin myös pakkasella, mitä itse totesin intissä mutta menettää muutamassa vuodessa erityskysynsä (laajassa käyttö ringissä ne kiertää ja kaikkia ei paljoa huolto kiinnosta, omassa käytössä ja huollossa saattaa olla todella hyväkin)
      makuupussi siis kestää, on halpa mutta painava

      Sadeasu luokkaa kuminen, kestää, halpa mutta ei mukava eikä kevyt

      Kaikki tietävät kumppareiden ominaisuudet, toimivat mökillä ja piha hommissa kun ne saa kuivamaan mutta ei ne oikein vaelluksella toimi, kosteuden ja matkojen takia.

      • 584564389598

        En kriminalisoisi gummisaapasta. Se on oma valintani esim. Itä-Lappiin alkusyksylle ja lyhyille sulanmaan retkille ja vuorattuna versiona talviretkille. Tunturipainotteisilla reissuilla valintani osuu vaellusmono-osastolle. Ja onhan mainittu tietenkin mukava suolla (kävelymukavuus) ja rakassa, mutta silti .. on kumisaapaksellakin vielä paikkansa.


    • valkeahanki

      Moi.
      Kesä varusteet kaikkineen oli itellä n.6 tonttua ja nyt ostelen talvivermeitä ja hinta tulee olemaan 3-4 tonnia. Ite aloitin just tänä vuonna ja olen ostanut vain parasta..ens vuonna pääsee halvemmalla, kun suurin osa on hankittu :) Hyviä kelejä ;)

    • jänkhänukko

      Moro, itse tullut ostettua paljon fjällrävenin kamaa, aluskerrastot devold ja käsineet hestraa.
      On tullut maksamaan mutta kertaakaan ei ole tarvinnut sanoa että on kylmä taikka muuten vaan kirota huonoja kamoja jotka ei kestäisi.
      Teltta keb endurance ja abisko wiew. Makuupussit häglöfs kesälle, talvelle yksi leudon ja kostean kelin marmot pussi, pakkaskelille sitten fjällyn polar -30, ei oo tarvinnu palella taikka kurkkua potea aamuisin. Kuulun kyllä itsekkin siihen porukkaan joka halusi halvat ja hyvät, kahdet piti siis ostaa.
      7000-8000e on mennyt tähän menessä. Tosin nyt on kaikki kamat ja hankittu.

    • Laatumaksaa

      Osta perusvarusteet, teltta, makuualusta, pussi, rinkka, vaelluskengät , kunnon laatua. Niistä joudut maksamaan 3-4 tonnia, vähän riippuen onko talvi vai kesävermeet. Jos ei rahat riitä, lainaa mieluummin varusteita, kuin ostat huonoa halvalla.
      Kaikenlaista turhaa härpäkettä kaupataan tietysti muka välttämättömänä. Kysele kokeneemmilta.

    • PalstaTrolli

      Katotaas,

      Minulla on ensimmäisen kerran erityisesti vaeltamiseen tarkoitetut kamat ja voisin laskea niille hinnan.

      Majoittuminen

      -Makuupussi 50 eur, loppuunmyynnistä
      -Laavukangas 130 eur, kevyt ja kestävä
      -Riippumatto hyönteisverkolla 70 eur

      Kantovälineistö
      -Rinkka 110 L 90 eur
      -Rinkan sadesuoja 30 eur

      Kengät ja asusteet
      -Kalvokengät 150 eur, hyvät jalassa, kesto kurjat kaksi vuotta
      -Sadeasu 50 eur, hengittävä ja pitää vettä viikon verran
      -Maastopuku 50 eur, tiivistä puuvillasekoitetta
      -iso kasa merinovillasukkia ja boksereita 150 eur
      -Teknopaitoja a 10 eur, siirtävät kosteutta, toimivat

      Keitin
      -Nato-keitin kiinteällä polttoaineella 10 eur

      Yhteensä alle 800 eur.

      No sitten siihen laatuun.

      Se on loistava! Kiitämme Eurooppaan saapunutta ikuista rauhankautta ja uuttta järjestystä, jonka seurauksena valtiot ovat voineet realisoida varmuusvarastonsa.

      Kaikki tavarat olivat UUSIA, pl. rinkka ja sadetakki. Rinkkaan piti vaihtaa muutama solki ja oletan sen olevan ikuinen minun käytölläni. Sadetakki haiskahti hieman varusvaraston vääpelin kainalolta, mutta se hengittää ja pitää hyvin vettä.

      Kengät pettivät. Ne kestivät alle kaksi vuotta ja 4000 km, noin 50/50 % asfaltti/metsä. Pohjat ovat kuluneet kannoista olemattomiin ja niitä ei voi aikuisten oikeasti korjata. Kalvo pitää ilmeisestikin edelleen.

      Yleisenä varoituksen sanana kanssavaeltajille, että kaikki armeijaylijäämäkaupoissa myytävä tavara ei ole hyvää ja käyttökelpoista.
      Pysy vain oikeassa ylijäämässä ja valitse niistäkin vain parhaat.

      Majoitusvarusteet eivät ole ylijäämää.

      Postimyynti euroopassa on pop.

      Niin että mitkäs kengät olisivat hyvät jalkaan, pitävät vettä ja kestävät edes kolme vuotta?

      • Anonyymi

        Yhdeksänkympin rinnalla ja viidenkympin makuupussilla voit heittää vesilintua,


    • Anonyymi

      Mulla on ollut aina mukana 1/2l pullo konjakkia.
      Mikäs sen mukavampaa kun päivän päätteeksi voi nauttia korkillisen rentoutuakseen.

    • Anonyymi

      Lähtökohtaisesti ei maksa mitään, sen kun menee ulos ja alkaa kävellä, syö eväänsä ja tulee kotiin

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Minulla heräsi huoli sinusta ajatteluni kohteesta!

      Toivottavasti sinulla on siellä jossain kaikki hyvin. Välitän sinusta edelleen vaikka olet varattu, etkä tykkää minusta.
      Tunteet
      85
      4918
    2. Kivoimmat asiat elämässäsi?

      Ihastuminen? Rakastuminen? Voittaminen? Joku muu?
      Sinkut
      164
      3582
    3. Miksi sinua kiinnostaa mitä täällä lukee?

      Käyt täällä ja tiedän sen.
      Ikävä
      53
      3169
    4. Missä Sanna nyt suvaitsevaisuus?

      Tekijä on nyt kuitenkin jotain muuta kuin suomalainen niin eikös nyt pitäisi suvaita kulttuuri eroja ja rakastaa tekijä
      Maailman menoa
      203
      2056
    5. Mistä tiedät, että hän on kiinnostunut?

      Kiinnostunut sinusta.
      Ikävä
      35
      1871
    6. Et edes ole vanha ja läski

      Kunhan halusin loukata.
      Ikävä
      30
      1813
    7. Etkö usko teidän

      Koskaan päätyvän yhteen?
      Ikävä
      46
      1803
    8. Voisiko näistä

      Painaa kirjan. Montakohan sataa sivua tulisi 🤭 ja mikä sen nimi olisi?
      Ikävä
      57
      1704
    9. Tykkään niin paljon

      Ja olen tosi surkeana kun mokasin kerta toisensa jälkeen. 😢
      Ikävä
      19
      1633
    10. Mukavaa perjantaita

      Rakkaalle H naiselle...❤️
      Ikävä
      19
      1627
    Aihe