Olen lisäpäivillä ja tarkoitus on jäädä eläkkeelle 62 vuotiaana. Olen ollut työttömänä useamman vuoden ja olisin halunnut tietää paljonko se oma eläke oikein on muutaman kuukauden kuluttua. Oma eläkesäätiö ei osannut tai halunnut auttaa.
Omassa työeläkeotteessa on arvio karttuneesta työeläkkeestä 31.12.2016 mennessä. Eläkkeestä on vähennetty elinaikakertoimen vaikutus. Tästä puuttuu vielä kokonaan 2016 kertynyt eläke ja sitten tämän vuoden aikan tuleva eläke muutamalta kuukaudelta.
Indeksikorotus oli kuitenkin jo tehty edellisistä kertymisyä 2016 loppuun saakka.
Miten muuten indeksikorotus tehdään kuluvan vuoden osalta jos jää eläkkeelle esim.
kesäkuun alussa ja on siihen saakka ansiopäivärahan lisäpäivillä tarkoitan siis 5 kuukauden kertymiä.
Miten lasken itse edes karkeasti tulevan eläkkeen kun tiedän monenko kuukauden kertymät puuttuu otteelta. Eläkehän kertyy ansiopäivärahan perustepalkan perusteella ja se näkyy viimeisessä eläkeotteessa.
Onko niin, että elkäkeotteen arvio eläkkeestä on jokseenkin tarkka, siis muutaman euron tarkkuudella vai voiko tuohon tulla jotain ikäviä yllätyksiä. Jos hakee eläkettä niin hakemus on sitova ja sen takia pitäs tietää etukäteen eläkkeen määrä edes kympin tarkkuudella.
Työeläkeote, eläkkeen laskeminen
21
2047
Vastaukset
Eläkkeen perusteena olevat ansiot tarkistetaan vuoden vaihteessa palkkakertoimella ja maksussa olevat eläkkeet työeläkeindeksillä. Eläkkeen perusteena olevat ansiot ovat työeläkeotteellasi jo vuoden 2017 tasossa, eikä niihin tänä vuonna enää tehdä indeksitarkistusta. Jos jäät tänä vuonna eläkkeelle, maksussa oleva eläkkeesi tarkistetaan ensi vuoden vaihteessa työeläkeindeksillä.
Työeläkeotteella ilmoitettu eläkkeen määrä on arvio. Lopullinen eläkkeen määrä voidaan laskea ja ilmoittaa vasta eläkepäätöksen yhteydessä. Arvio karttuneen eläkkeen määrästä otteella on jokseenkin tarkka. Jos jäät lisäpäivien perusteella eläkkeelle 62-vuotiaana, eläkkeen määrä on eläkkeen alkamiseen mennessä karttuneen eläkkeen suuruinen.
Ansiopäiväraha-ajalta eläke kertymä lasketaan päivärahan perusteena olevasta työansiosta, josta eläkettä kartuttava osuus on 75 prosenttia. Karttumaprosentti vuotta kohden on 1,5.
Eläkepäätöksen saatuasi voit perua eläkkeen vielä päätöksessä ilmoitetussa muutoksenhakuajassa.- Lipilaari
Kiitos vastauksesta.
Sain työttömyyskassasta tiedon, että todistus lisäpäivillä olosta voidaan kirjoittaa vasta eläkkeelle jäämistä edeltävän kuukauden aikana sen jälkeen kun ko. kuukautena on maksettu ansiopäivärahaa vähintään yhdeltä päivältä.
Oman liiton ohjeissa sanotaan, että eläkettä kannattaa hakea hyvissä ajoin eli 2-3 kk ennen eläkkeelle jäämistä.
Voinko siis jättää eläkehakemuksen jo ennen 62 vuoden ikää ja toimittaa lisäpäivätodistuksen myöhemmin vai riittääkö jos hakemuksen jättää vasta n. 3 viikkoa ennen alkupäivä ja toimittaa hakemuksen yhdessä lisäpäivätodistuksen kanssa.
Kuulin jostain, että ensimmäinen eläke maksetaan vasta n. 2 kk kuluttua eläkkeen alkupäivästä lukien ja silloin maksetaan 2 kk eläke minkä jälkeen kuukausittain, onko asia näin?
- Vm55-työppi
Eläkeyhtiö ei maksa takautuvasti eläkettä joten luulen että maksavat vain sen yhden kuukauden eläkkeen, tuon lisäpäivätodistuksen kanssa en ymmärrä miten käytännössä toimii onko kenellä kokemusta asiasta?
Meinaan kun lisäpäivätodistus pitää olla eläkettä edeltävältä kuukaudelta ja jos jättää eläkehakemuksen kuukautta ennen ja toimittaa lisäpäivätodsituksen seuraavassa kuussa niin ehtivätkä tehdä eläkepäätöksen ja kun /jos kassa ei ehdi ajoissa toimittaa lisäpäivätodistusta niin eläke menee ohi?
Siteen taas seuraava kuukausi uudestaan sama rumba?
Minulla on päivärahan haku aina viimeinen päivä kuukautta ja jos saan lisäpäivätodsituksen kuun ensimmäisellä viikolla eli silloin kun eläkkeen pitää alkaa niin ehtiikö eläkeyhtiö tuon käsitellä varsinkin kun silloin juuri kesälomaaika, minun tapauksessani eläke alkaisi 1. 8. 2017. - Profilointi
Tossa on ohje omasta kassasta:
Ohje lisäpäivätodistuksen hakijalle
Voit poikkeuksellisesti hakea päivärahaa normaalia hakujakso lyhyemmältä ajalta siinä kuussa, jossa lisäpäivätodistus voidaan teille kirjoittaa.
Esimerkiksi jos täytät marraskuussa 62 vuotta ja olet hakenut päivärahaa esimerkiksi kuukausittain, voit hakea poikkeuksellisesti päivärahaa vaikka vain marraskuun ensimmäiseltä kalenteriviikolta. Tällöin kassa voi hakemuksen käsittelyn yhteydessä jo tässä vaiheessa kirjoittaa lisäpäivätodistuksen. Tässä tapauksessa hae päivärahaa normaalisti joulukuussa niiltä marraskuun päiviltä, joilta et vielä viime hakemuksessa ole hakenut päivärahaa (marraskuu lukuun ottamatta ensimmäistä kalenteriviikkoa). - Vm55-työoppi
Kiitos hyvästä neuvosta Profilointi, täytyy selvittää asia omalta kassalta ja eläkeyhtiöltä..
Nimimerkille "Vm55-työppi": Kyllä eläkeyhtiö maksaa eläkkeen takautuvasti, jos olet jättänyt hakemuksen hyvissä ajoin. Suositeltavaa on, että jätät hakemuksen kaksi kuukautta ennen eläkkeen alkamista.
Työttömyyskassalta saatavan todistuksen toimitat sitten jälkikäteen hakemukseen liitteeksi.- Vm55-työoppi
Minulle sanottii että ei makseta takautuvasti mutta jos näin on että maksetaan haen kesäkuussa ja eläke alkaa 1. 8 niin hyvä ja voinko siis elokuussa toimittaa lisäpäivätodistuksen vaikka eläke alkaisi jo 1. 8. 2017 ja lisäpäivätodistuksen toimittaisin vasta kassalta saatuani todistuksen heinäkuusta joskus viikko tai kaksi elokuun 1. päivän jälkeen?
Käsittelevätkö ne eläkehakemuksen valmiiksi etukäteen ja siihen lisätään vain se lisäpäivätodistus myöhemmin? Pääasia on, että hakemus on vastaanotettu eläkeyhtiössä ennen eläkkeen alkamiskuukautta. Jos eläke alkaa esim. 1.8.2017, niin riittää, että hakemus on heinäkuussa eläkeyhtiössä.
En osaa sanoa, miten eläkeyhtiössä toimitaan ennen lisäpäivätodistuksen saapumista. Todennäköisesti saat päätöksen elo-syyskuussa ja näin eläke maksetaan takautuvasti 1.8.2017 alkaen.- Bonehil
Rautalankaa....vm55-työoppi, täytät heinäkuussa 62? Olet ns lisäpäivillä? Hae eläkettä viimeistään kesäkuun alkupuolella. Täytä päivärahahakemus ohjeiden mukaan, esim viikko heinäkuun puolelle, laita siihen hakemukseen merkintä "tarvitsen lisäpäivätodistuksen". ( jos täytät sähköisen päivärahahakemuksen, ohjelma saattaa kysyä syytä poikkeavaan ajanjaksoon, runoile siihen jotain, vaikkapa "haen varhennettua..." ) Kassa toimittaa todistuksen muutamassa päivässä, lähetä se saman tien eläkeyhtiöön.
Säästä vähän taskun pohjalle, hakemuksen käsittely kestää ja kestää... varaudu siihen että päätös tulee syyskuun puolella. Eläke maksetaan kuitenkin myös elokuulta, kunhan hakemus on eläkeyhtiössä ennen eläkkeen alkamisajankohtaa, kuten tietäjä edellä korosti. Yksi syy päätöksen viipymiseen on se että eläkeyhtiö tarvitsee päätöstä ja eläkkeen laskemista varten maksutiedot ihan loppuun asti, sinun kohdallasi siis heinäkuun loppuun asti maksetut päivärahat ja muut mahdolliset tulot.
Tähän juttuun on ollut pakko perehtyä, laitoin oman eläkehakemukseni marraskuulla, lisäpäivätodistuksen toimitin joulukuulla, nyt vaan odottelen päätöstä, eiköhän se tämän kuun puoleen väliin mennessä ole jo tehty, toivottavasti, alkaa olla tili aika tyhjä, mutta hei, sittenhän minä saan kahden kuukauden eläkkeen kerralla, kylläpä riemu repee....- Vm55-työoppi
Kiitos hyvää rautalankaa täytyy vielä tarkastaa eläkeyhtiöstä jos haen koko heinäkuun päivät 31.7. 2017 onnistuuko vai pitääkö hakea tuo viikko erikseen heinäkuun alusta kun minulla aina viimeinen päivä haku koska olen myös osatyökyvyttömyyseläkkeellä ja heinäkuun lopulla täytän tuon maagisen 62v.
- Midi.netti
Suuntaa antavasti voi eläkkeensä itsekin laskea. Jos vertaa eläkkeestä otettua veroa ja työpalkasta tai ansiosidonnaisesta otettua veroa, nettoeläke voi olla pienempi tai suurempi ansiosidonnaista päivärahaa, riippuen oman päivärahan määrästä ja aikaisemman työtulon palkasta joka määrää päivärahan suuruuden. Yleensä verotus eläkkeestä on pienempi ja näin ollen voi saada suurempaa eläkettä kuin ansiopäivärahaa. Bruttoansio tai bruttoeläke ei kerro sitä mitä nettotuloina kuukaudessa saa, on huomioitava verotus. Alussa verokin voi heittelehtiä enemmän mutta se vakiintuu jos muuta tuloa ei ole kuin eläke.
”Bonehil” nimimerkin käytännön esimerkki on selventävä. Eläkkeen takautuva myöntäminen ja maksaminen ovat siis kaksi eri asiaa. Eläke maksetaan takautuvasti, kunhan hakemus on ajoissa jätetty, mutta eläkkeen myöntäminen on mahdollista aikaisintaan hakemista seuraavan kuukauden alusta lukien.
- mttim
hei
Tarkastelin Ilmarisen sivuilta ns. työhistoriaani / otetta joiden tuloista tuleva eläke lasketaan. Vuoden 2016 tiedot puuttuvat jostain syystä? Eli olen vuoden 2016 ollut kokonaan ansiosidonnaisella päivärahalla joista käsittääkseni kertyy myös eläkettä. 1955 syntyneenä olen ajatellut jääväni eläkkeelle vuoden 2017 aikana syksyllä. Oletteko muut huomanneet vuodelta 2016 puuttuvia tietoja?- mtti
hei
Vielä aiheesta eläkkeelle yleisemmin. Kannattaako mielestänne jäädä eläkkeelle 62 vuotiaana vaiko odotella viralliseen vanhuuseläkeikään 63v 3kk? Olen ollut ansiosidonnaisella päivärähalla 1,5 vuotta ja täytän 62 v syksyllä 2017, - Bonehil
mtti kirjoitti:
hei
Vielä aiheesta eläkkeelle yleisemmin. Kannattaako mielestänne jäädä eläkkeelle 62 vuotiaana vaiko odotella viralliseen vanhuuseläkeikään 63v 3kk? Olen ollut ansiosidonnaisella päivärähalla 1,5 vuotta ja täytän 62 v syksyllä 2017,Se on aina tapauskohtainen, tilaa eläkearvio omasta eläkeyhtiöstäsi, laske paljonko eläke vuodessa / ansiosidonnainen vuodessa, laske verohallituksen laskurilla veroprosentit, tee sitten päätös suuntaan tai toiseen. Omalla kohdallani brutto nousi xxx euroa, veroprosentti muutaman prosenttiyksikön, netto kuitenkin sen verran että kannatti hakea varhennettua. Voihan olla että ansiosidonnainen on jonkun kohdalla suurempi kuin tuleva eläke, silloin kannattaa olla ansiosidonnaisella 65-vuotiaaksi, se lienee takaraja. Taisin kommentoida jotain aikaisempaa keskustelua että näin on melko usein "meidän ikäluokan", 50-luvulla syntyneiden naisten kohdalla, he ovat olleet työuran aikana äityislomilla, pätkätöissä jne, eläkertymä ei ole silloin kovin kummoinen, viimeisinä työkuukausina kuitenkin hyvällä tuurilla paremmalla palkalla ja siitä laskettava ansidonnainen mukavan iso. Seuravaan voi suhtautua varauksella.. käsittääkseni varhennettu on aivan saman suuruinen kuin normaali vanhuuseläke, tosin ansiosidonnainen korottaisi eläkettä... ei tämä ole kovin helppoa. No, minä hain varhennettua, sain lopultakin päätöksen, nautin nyt oloneuvoksen olosta, seuraan kuitenkin mielenkiinnolla näitä keskusteluja, joskus en malta olla laittamatta omaa kommenttia.
Vuoden 2016 tietojen rekisteröinti työeläkejärjestelmän yhteiseen ansaintarekisteriin on vielä kesken. Työttömyyskassat ilmoittavat edellisen vuoden aikana maksetut ansiopäivärahatiedot ansaintarekisteriin yleensä helmi-maalisuukuun aikana, minkä jälkeen tiedot ovat eläkelaitosten käytettävissä.
- mttim
Kiitos tiedosta, odotellaann tietojen päivittymistä
Nimimerkille "mtti". Jos olet saanut ansiosidonnaista päivärahaa enimmäismäärän ( 500) päivää ja päässyt lisäpäiville, voit jäädä vanhuuseläkkeelle ilman varhennusta 62-vuotiaana. Oma kassasi selvittää lisäpäiväoikeuden. Lisäksi sinulla on enimmäisajan täyttyessä työeläkkeeseen oikeuttavia ansioita vähintään viideltä vuodelta 20 viime vuoden aikana. Muutoin eläkkeesi alkaa aikaisintaan ikäluokkasi alimmassa eläkeiässä. ((63v 3kk).
- mtti
hei
Kiitos tiedosta. Työurani on alkanut 1976. Joskin olin teknillisessä oppilaitoksessa opiskelemassa 1982 - 1985 jonka jälkeen olen ollut töissä vuoteen 15.6.2015 saakka jolloin lomautus alkoi ja olen edelleenkin lomautettuna. Joten mainitsemasi ehdot täyttyvät. Todennäköisesti tuota opiskeluaikaa ei lasketa vaikka olin kesäisin töissä 3 kk?
Lähinnä kiinnostaa myös ns. rahallinen vaikutus jos jään eläkkeelle 62 vuotiaana enkä odota ns. normaaliin eläkeikään 63v 3kk. Oletan että kovinkaan suuresta summasta ei ole kysymys jos varhennusvähennystä ei tapauksessani tehdä?
Opiskeluaikaa, ennen 2005, ei lasketa mukaan. Eläkearvion saat omasta eläkeyhtiöstäsi. Päivärahan määrä sinulla lieneekin tiedossa.
- vnhuseläkeläisnörtti
Tulet pettymään indeksikorotukset on p:n puhumista keski ja pienituloisilta eläke on pudonnut jo 8 vuotta sen aikaa kun ole ollut eläkkeellä eikä toivoa paremmasta ole.
60 ecua hävisi tänävuonnakin ostovoimasta. Vrot nousee enmmän kuin mitätön korotus teke ja tämä on faktaa eikä poliittista höpinää
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Moikka rakas
Oon miettinyt meidän välistä yhteyttä viime aikoina. En ihan osaa pukea sanoiksi, mitä kaikkea tunnen, mutta halusin vaa6315570Mitä tapahtunut
Poliiseja monta autoa+panssariauto Porista kpäähän päin tänään klo n.20 kuka hurjistunut ?283589HS: Kuka vielä uskaltaa mennä sairaalan ensiapuun?
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000011212025.html Tässä on hyvin ajankohtainen mielipidekirjoitus koskien Malmin sairaa2772451- 1281773
Ökyrikas Kurkilahti mussuttaa veroistaan
Pakeni aikoinaan veroja Portugaliin mutta joutui palaamaan takaisin kun Suomi teki verotussopimuksen Portugalin kanssa.1291484Yhdysvalloissa työllisyys paranee, Suomessa työttömyys kasvaa, missä vika?
Miten tämä on mahdollista että 177 000 uutta työllistä tuli USAssa yhdessä kuukaudessa, vaikka Trump on ruorissa? Orpon3791435Jos tämän vaan sulkee ja avaa 5 vuoden päästä
Täällä on luultavasti edelleen näitä ihan samoja juttuja. On kuin kauniit ja rohkeat samat jutut junnaa. Heips. 👋🏻 E101223- 131163
Onko PS kaaoksessa?
Kuinka pahasti kulissit heiluu? Tulenarka aihe? Kyllähän vaalitappio toisensa jälkeen on vakava paikka, mutta jospa P76952- 115905