Saako asumistuesta säästää?

osaatteko_sanoa

Äitini 87-vuotias saa kuukaudessa yhteensä 1300 euroa eläkettä ja asumistukea. Vuokra on 700 euroa, jää 600 euroa.

Nyt äitini kunto ollut pari vuotta sellainen, että ei liiku kotoaan, vaan omaiset käy ruokakaupassa. Ruokaan kuussa noin 300. Jää 300. Välillä menee lehti, puhelin ja vakuutusmaksuja, jolloin rahaa jää vähemmän.

Kuitenkin tilanne se, että äitiltäni jää rahaa säästöön. Onko tämä sallittua, vai pitääkö ilmoittaa kelaan? Jos taas tilanne parantuu ja äitini alkaa liikkumaan ja ostamaan vaatteita jne., raha ei edes riitä.

32

4311

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • SaaSäästää

      Jos äitisi tulot koostuvat vain eläkkeistä ja eläkeensaajan asumistuesta niin kelaan pitää ilmoittaa aina asumistuen tarkistuksen yhteydessä (kerran 2v välein) säästöjen koroista saatu tuotto. Käytännössä säästöjä pitää olla yli 10 000e että niistä saadut korot laskevat asumistukea enemmän kuin sentin tai pari.

      • siirlr

        Korot ja osingot huomioidaan asumistuessa tuloina vain jos ne keskimäärin ylittää 10 euroa kuussa eli ylittää 120 euroa vuodessa. Aika monella asumistuen saajalla jää rahaa säästöönkin, ja monelle tuensaajalle on kertynyt isojakin omaisuuksia. Se on täysin sallittua.


      • vaivieläkorkoja

        Millä lie planeetalla asut. Nordea, Aktia, Danske Bank korko 0%. Handelsebanken 0.01, eli 10000€ talletus tuo vuodessa euron.


      • dldnnsn

        Itselläni säästöt on Norwegianissa. Sillä on suomenkielinen verkkopankki säästötileineen. Korko on siellä säästötilillä 1,75 prosenttia. Minimitalletus on yksi euro. Käyttelytilien korot on pankeissa nollassa, mutta säästötileile saa huonoimmassakin pankissa vielä 0,5 % koron.


      • gujnbhj
        dldnnsn kirjoitti:

        Itselläni säästöt on Norwegianissa. Sillä on suomenkielinen verkkopankki säästötileineen. Korko on siellä säästötilillä 1,75 prosenttia. Minimitalletus on yksi euro. Käyttelytilien korot on pankeissa nollassa, mutta säästötileile saa huonoimmassakin pankissa vielä 0,5 % koron.

        Ei saa


      • kmlkd

        Norwegianissa saa sen 1,75 %. Lienee tosiaan niin, ettei kaikissa pankeissa enää saa 0,5 %:n korkoa säästötileille. Itselläni on kakkossäästötili Osuuspankissa, jota en ole enää juuri käyttänyt. Siellä korko on vain 0,5 % eli 0,25 % korkoa 0,25 % bonusta säästötilille ja 0,1 % käyttötilille. Ensin mainittu lasketaan päiväsaldoista, jälkimmäinen kuukauden alimmasta saldosta, eli käyttötilin korko on ihan olematon. Koroista menee vielä verotkin pois. Itselläni on nykyään säästötili Norwegianissa, josta kerään korot, ja käyttötili suomalaisessa pankissa, josta ei kerry juuri mitään korkoa.


    • Hhhhmmmmm

      Asumistuen vuositarkistuksessa kysytään säästöjen määrä. Ilmoittaa silloin mitä ne on ja antaa kelan laskea et paljon vaikuttaa asumistukeen. Pitää kyllä olla hirmu isot säästöt että alkavat vaikuttamaan kun nykyään korkotaso niin alhainen.

      • siiäni

        Säästöt vaikuttavat vain eläkkeensaajan asumistuessa. Yleisessä asumistuessa ne ei vaikuta mitään. Eläkkeensaaja voi halutessaan valita asumistukimuodoksi yleisen asumistuenkin. Valtavatkaan säästöt eivät estä tuensaantia.


      • 8787987897
        siiäni kirjoitti:

        Säästöt vaikuttavat vain eläkkeensaajan asumistuessa. Yleisessä asumistuessa ne ei vaikuta mitään. Eläkkeensaaja voi halutessaan valita asumistukimuodoksi yleisen asumistuenkin. Valtavatkaan säästöt eivät estä tuensaantia.

        Älä puhu asioista joista et mitään tiedä. Mene kelan sivuille kattomaan.


      • sitenöwms

        Kelan sivuilla sanotaan, että säästöt vaikuttaa eläkkeensaajan asumistukeen, mutta ei normaaliin asumistukeen. Kokeile vaikka Kelan asumistukilaskuria. Siinä ei ole edes kohtaa "varallisuus", koska säästöt eivät estä tuen saantia kun ne ei kerta ole tuen kriteeri.


      • VarallisuusJaTulot

        Eläkkeensaajan asumistukeen vaikuttaa sekä tulot että varallisuus (varoista otetaan tietty prosenttiosuus ja lisätään tuloihin).

        Yleiseen asumistukeen vaikuttavat vain tulot, mutta säästöistä ja sijoituksistahan voi tulla tuloja. Eli varallisuus vaikuttaa välillisesti siitä tulevien tulojen kautta ja metsästä lasketaan jopa tulevan tuloa, vaikka siellä todellisuudessa puita hakkaisikaan. "Esimerkiksi vuokratulot, erilaisten sijoitusten tuotot, osinkotulot sekä talletusten korot. Ruokakunnan kunkin jäsenen korko- ja osinkotulot otetaan tulona huomioon, jos ne ylittävät 10 euroa kuukaudessa. Metsätalouden tulona otetaan huomioon metsän keskimääräinen vuotuinen tuotto kerrottuna metsän pinta-alalla. Metsän todellista myyntituloa ei huomioida tulona.Vuokratulosta vähennetään vuokranantajan maksamat vastike ja hoitomenot."

        Sijoituksissa on osingot uudelleensijoittavilla rahastoilla etu, koska niistä ei tule tuloa muuta kuin jos niitä myy. Myyntivoitothan ovat satunnaista tuloa jota ei oteta huomioon. Tosin en tiedä jos myisi rahasto-osuuksia kuukausittain tasaisesti, että vieläkö se katsottaisiin satunnaiseksi.


    • tämäonniin

      ei voi valita yleistä asumistukea jos on vanhuuseläkkeellä

      • näinköhäntoimisi

        Kelan maksamalla vanhuuseläkkeellä vai työeläkkeellä? Onko kohtelu samanlaista asumistuen suhteen? Voikohan nykyään valita eläkeläisen tai yleisen asumistuen välillä ihan itse sen, kumpi tulee edullisemmaksi? Olen vähän laskeskellut, että näin eläkkeellä kannattaisi sijoittaa omistusasunnossa kiinni olevat rahat jonnekin ja mennä vuokralle.


    • eläkkeelläjavanhajo

      laskin et paremmin saa tukea kun hakee eläkeläisen asumistuke kuin yleistä

    • jkll

      Eläkkeen saajan asumistuessa otetaan huomioon ( ainakin ennen ) myös raja-arvon ylittävä talletus n. 16500 e. se lasketaan tuloksi siis ylitys. Tämä tietenkin pienentää asumistukea. Yleisessä asumistuessa näin ei tehdä. Räikeä vääryys, joka pitäisi korjata.

    • köyhävanhus

      tosi törkeetä, yleisessä asumistuessa ei kysytä talletuksista

      • yhdenvertaisuuslakiko

        Onko jossain selitetty miksi tälläinen eriarvoistava laki on olemassa? Eivät ole yhdenvertaisia lain edessä eri väestöryhmät. Olisi kiva nähdä joku selvitys jossa tälläiseen syrjivään tilanteeseen on miettimisen jälkeenkin päädytty.


    • Kaikki_kylpylään

      Mistä ne Kelassa kaikkia pankkeja tietää? Kannattaa tyhjentää se tili, johon eläke ja muut etuudet tulevat ja siirtää mahdollisesti säästyneet eri pankkeihin. Tai sitten laittaa sukan varteen, koska eihän mitään korkojakaan mistään saa. Pankkejahan on OP, Nordea, S-pankki, Danske, Aktia, Ålandsbanken jne. Mikäli ikää rupeaa olemaan paljon ja varallisuuttakin, niin kannattaa eläessään hoitaa itseään ja läheisiään. Parasta olisi jos kaikki tilit olisivat tyhjät siinä vaiheessa kun noutaja saapuu, niin eipähän tarvitse perintöverojakaan kenenkään maksaa. Juhlistakaa elämää koko suvun voimin niin kauan kuin henki pihisee. Ei sitten tarvitse harmitella, että verottaja vie tai inflaatio tms.

    • voijumakautta

      Miksi ihmeessä sinun pitäisi äidistäsi ilmoitaa,kelalle?
      Joten herää ihmettelyä kummasti tollainen juttu! Äitisi on jo iäkäs....
      Vaikka äitisi säästäsi pienen summan rahaa,sillä asunossa varmasti on muitakin kuluja kuin vuokra? Vai iskikö kateus jos äitisi pystyy laittamaan rahaa säästöön?
      Aika outo ajattelu tapa omasta äidistäsi.
      Entäs kun äitisi kuolee niin kuka sit iskee hänen rahoihin? Ilmoittatkos sittenkin kelalle? :)))))))))))))))))))))))))))))))))

    • 48947847

      Ei asumistuesta voi säästää senttiäkään jos on vuokra-asunto. Vuokra on aina isompi kuin asumistuki. Vain OKT talon asumistuista voi teoriassa säästää.

      Muutoin voi säästää, esim. työeläkkeestä tai kelan eläkkeistä.

      Jos jokin säännöllinen tulo huomioidaan jotain etuutta maksaessa, niin se on huomioitu. Samaa euroa ei voida laskea kahteen kertaan.

      Myös silloinkin kun jokin tulo ei vähennä etuuden määrää, kunhan se on otettu sitä laskiessa huomioon, se on siinä. Jos sitä euroa ei käytä, on se kuitenkin jo huomioitu sitä tuloa laskettaessa, joten säästyneenä sitä ei voida huomioida toiseen kertaan.

      Eli säästöt ja omaisuus, huomiodaan vain sellaiset jotka ovat tulleet ennen kuin on alkanut saamaan sitä etuutta missä huomioidaan säästöt ja omaisuus. Tiukan paikan tullen toki kannattaa olla varuillaan asian tarvittaessa todistamisessa. 87 vuotiaalla ei sellaista tilannetta voi tulla.

    • kokemustaonsamasta

      Ainoastaan korkotulo pitää ilmoittaa kun tulee kysely ja se voi vaikuttaa niin, et joutuu vähän maksamaan takaisin, siis jos korkotuloa.

    • maaria-77

      Niin, miksi hitossa menisit äidistäs kantelemaan kelaan, ootko vähän urpo...tai jotain...? Sinäkö maksat sitten äitis yksityislääkärit yms, et kai luule että tk saa apua jos oikeasti sairastuu? Senkus ilmoitat OMISTA tuloistasi jos oot niin tyhmä, älä vanhan äitisi asioita mene sössimään.

      Ensiks pienet säästöt ei tukea vähennä ja toisekseen isoista ei kukaan täysjärkinen ilmoita, sillä rahat voi tarvita myöhemmin lääkäriin tai lemmikin lääkintä kuluihin tai johonkin tarpeelliseen kuten pesukoneeseen tai patjaan. Isot säästöt patjan alle tai paypal tilille jne.

    • eikaikketarvikertoa

      Ei niitä tarvi ilmoittaa,mitäpä se kellekkään kuuluu jos jotain jää säästöön pienistä tuloista.Ei ne niitä saa selville,eikä niillä ole oikeutta tutkia kenenkään pankkitilejä,kunhan piilotat ne eri tilille,niin ettei siinä tiliotteessa näy jälkeäkään tilisiirroista minkä toimitat kelalle.

    • Kokemusnäkemys

      Kaikista tileistä on annettava tilisaldo tiedot. Takautuvasti myös voivat kysyä. Lakipykälä on asiasta.
      Asumistukeen vaikuttaa, mistä rahaa tilille on tullut ja kuinka paljon.
      Myös arvottoman maa-alueen omistus, jota kukaan ei halua ostaa, lasketaan omaisuudeksi.
      Käykää epäselvissä asioissa suoraan Kelassa kysymässä ( mahd. papereidenne kanssa) ja pyytäkää kirjoittamaan asiointinne syyn ja virkailijan vastaukset. Teillä lupa nähdä kirjoitettu teksti. Näin saatte parempaa palvelua.
      Älkää luottako vain lukemaanne ja/tai kuulemaanne.

      • kahdetsäännöt

        Tietääkö kukaan tarkasti kuinka pitkäksi aikaa eläkkeensaajan asumistuki loppuu jos voittaa lotossa tai vaikkapa saa perintöä esim. 100.000 euroa? Jos rahoilla ostaa kerrostaloyksiön tai uuden mersun tai jotain muuta tarpeellista, niin onko kelalla joku laskukaava että milloin voi vasta hakea uudestaan asumistukea?

        Esimerkiksi jos asumistuki on 300€/kk niin laskeeko kela että 100.000€/300€/12kk=28 vuotta karenssia vai miten se menee?

        Yleisessä asumistuessahan ei ole mitään väliä vaikka tilillä olisi miljoonia tai saisi satunnaisia tuloja esim. miljoonaperintöjä, eivät vaikuttaisi asumistukeen. Mutta toisen luokan kansalaisella - eläkkeensaajalla ei saa olla kuin pari tonnia tilillä arkkurahaa, tai tuki loppuu.


      • OmaisuuttaOnMonenlaista

        Lottovoitto tai perintö on satunnaista tuloa, jota ei sinänsä oteta tulona huomioon. Mutta kun saamistasi rahoista tulee sinun omaisuuttasi, ne vaikuttavat eläkkeensaajan asumistukeen niin kauan kun omaisuus sinulla on.

        Esimerkiksi jos tuo 100 000 euroa on sinulla vaikkapa pankkitilillä ja se on yksin asuvan eläkeläisen ainoa omaisuus, niin 16 400 euroa ylittävästä osasta otetaan huomioon 8% joka lisätään vuosituloon, joka vaikuttaa tukeen. Eli 83 600 eurosta 8% osuus on 6 688 euroa ja tämä summa lisätään eläkeläisen muihin tuloihin, kun lasketaan asumistukea. Toki pankkitalletuksesta voi tulla vielä ihan oikeita korkotuloja siihen päälle.

        Kelan sivuja ja lakia lukeneena minulle jäi vielä epäselväksi, lasketaanko asunto-osakkeet omaisuudeksi, jos ei itse asu asunnossa. Kelan sivujen mukaan asunto-osaketta ei lasketa, eikä omakotitaloa jossa asuu. Lain mukaan kiinteistöt lasketaan, paitsi asunto missä itse asuu. Asunto-osakehan ei ole kiinteistö.

        Lain mukaan omaisuudeksi lasketaan esimerkiksi seuraavat:
        "talletukset, obligaatiot, joukkovelkakirjat ja muut vastaavat"

        Tämä on ainoa kohta jossa käytetään "muut vastaavat" -termiä ja se tekee siitä melko tulkinnanvaraisen. Onko setelit ja kolikot "vastaava" omaisuuslaji kuin pankkitalletus? Entä kryptovaluutat kuten Bitcoin, joilla ei ole virallista liikkeellelaskijaa? Entäpä jos on hankkinut 100 000 eurolla kultaharkkoja ihan fyysisesti tai vaikkapa arvokkaita keräilyesineitä tai taideteoksia?

        Huomattakoon että osakesijoituksistakin vain julkisesti noteeratut lasketaan omaisuudeksi, ei omistuksia listaamattomissa yhtiöissä.


      • salatiedettä

        https://kysykelasta.kela.fi/viewtopic.php?f=54&t=26093

        Edes kelan palstalta ei näköjään vastausta ole saanut eli kyse on kait hyvin tarkoin varjellusta tiedosta tai tahallaan niin väljiksi kirjoitetuista pykälistä että käsittelijän tulkinnan ja hakijan pärstäkertoimen mukaan mennään?

        Edellämainitussa esimerkissä, jos 100 000 euroa voittanut vuokralla asuja ostaakin oman sadan tonnin yksiön jossa rupeaa asumaan niin veikkaanpa että kela laskee että sata tonnia olisi pitänyt riittää ja käyttää vuokraan esim seuraavat 20 vuotta ja sitten vasta hakemaan taas asumistukea.

        Mutta kun mitään pykäliä tai tosielämän esimerkkejä ei näytä löytyvän niin arvailuksi jää.


      • HerraHakkarainenPelastaa

        Mielenkiintoinen kieltämättä tuokin lakipykälä, joka koskee asumistuen epäämistä tai alentamista. Tehdäänköhän sen pohjalta ihan oikeasti päätöksiäkin.

        Tuo epääminen tai alentaminen voisi lain mukaan kestää korkeintaan 3 vuotta. Mielestäni kyllä asunnon hankkiminen ei ole taloudellisen aseman heikentämistä, päinvastoin asunnoltahan voi odottaa arvonnousua eli se parantaa taloudellista asemaa.

        Hyvä että laki on sentään selvä sen suhteen, että yritysten osakkeista nimenomaan julkisesti noteeratut osakkeet ovat omaisuutta, joka otetaan huomioon. Katselinkin jo Privanetistä listaamattomia yhtiöitä ja sieltä bongasin Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan. Siihen kun sijoittaa sata tonnia, niin voi nautiskella eläkepäivistään tyynin mielin Herra Hakkaraisen omenalimonaadia maistellen.
        https://privanet.fi/investing


      • UnohdinOsingot

        Näköjään Laitilan Wirvoitusjuomatehdas maksoi tänä vuonna osinkoa 0,40 eur/osake mikä 7,80 eur osakkeen hinnalla tarkoittaisi noin 5% osinkotuottoa. Sadan tonnin sijoitukselle osinkoa saisi noin 5 000 euroa.

        Limonaadibisnes on siis vähän liiankin tuottoisaa eläkeläisen näkökulmasta, kun osinkotulot otetaan huomioon asumistuessa, vaikkei limonaadiosakkeita lasketa omaisuudeksi.

        Ehkä sadalla tonnilla voisikin ostaa vanhan Ferrarin. Niillähän on kysyntää ja arvoa. Satojen hevosvoimien menopelillä asumistukilomakkeet saisi kyyditettyä Kelaan vauhdilla.


      • Anonyymi
        HerraHakkarainenPelastaa kirjoitti:

        Mielenkiintoinen kieltämättä tuokin lakipykälä, joka koskee asumistuen epäämistä tai alentamista. Tehdäänköhän sen pohjalta ihan oikeasti päätöksiäkin.

        Tuo epääminen tai alentaminen voisi lain mukaan kestää korkeintaan 3 vuotta. Mielestäni kyllä asunnon hankkiminen ei ole taloudellisen aseman heikentämistä, päinvastoin asunnoltahan voi odottaa arvonnousua eli se parantaa taloudellista asemaa.

        Hyvä että laki on sentään selvä sen suhteen, että yritysten osakkeista nimenomaan julkisesti noteeratut osakkeet ovat omaisuutta, joka otetaan huomioon. Katselinkin jo Privanetistä listaamattomia yhtiöitä ja sieltä bongasin Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan. Siihen kun sijoittaa sata tonnia, niin voi nautiskella eläkepäivistään tyynin mielin Herra Hakkaraisen omenalimonaadia maistellen.
        https://privanet.fi/investing

        Onko tosiaan näin, että listaamattomia saa omistaa rajattomasti? Onko joku kokeillut, varma tieto?

        Vai meneekö ne tuossa asumistukilaskurissa kategoriaan "Muu omaisuus"

        (Ohjeessa: "Ilmoita tässä kohdassa esimerkiksi sijoitusvakuutukset ja säästöhenkivakuutukset laskenta-ajankohdan mukaisina sekä yhtymäosuuksien varat verotuksessa vahvistetun arvon"mukaisesti.")


        Kiinnostaisi todella tietää, sillä olen valitettavasti (tai onneksi, näkökulmasta riippuen) vielä nuori ja työkyvyttömyyseläkkeellä. Olisi kiva rakentaa taloudellista turvaa edes vähän.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Onko tosiaan näin, että listaamattomia saa omistaa rajattomasti? Onko joku kokeillut, varma tieto?

        Vai meneekö ne tuossa asumistukilaskurissa kategoriaan "Muu omaisuus"

        (Ohjeessa: "Ilmoita tässä kohdassa esimerkiksi sijoitusvakuutukset ja säästöhenkivakuutukset laskenta-ajankohdan mukaisina sekä yhtymäosuuksien varat verotuksessa vahvistetun arvon"mukaisesti.")


        Kiinnostaisi todella tietää, sillä olen valitettavasti (tai onneksi, näkökulmasta riippuen) vielä nuori ja työkyvyttömyyseläkkeellä. Olisi kiva rakentaa taloudellista turvaa edes vähän.

        https://www.kela.fi/elakkeensaajan-asumistuki-maara-ja-maksaminen

        Kun eikö ne tavallaan ole "muuta omaisuutta", jota ei ole erikseen mainittu laskurissa, kuten vaikka suorat pörssiosakkeet, rahastot, jne.?


      • Anonyymi

        Asumistuen yhteydessä ei vaadita mitään tiliotteita.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2620
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      89
      1966
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      39
      1501
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Yli puolella maahanmuuttajalapsista ei ole tietoja ja taitoja, joilla selviää yhteiskunnassa

      Miksi Suomeen otetaan väkeä jolla on älyvajetta? https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010730220.html
      Maailman menoa
      273
      1038
    6. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      67
      923
    7. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      881
    8. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      860
    9. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      854
    10. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      765
    Aihe