Koira pelkää

Kultaakaupungista

5v. kultainen noutaja on alkanut pelkäämään. Pelot alkoi pari vuotta sitten uuden vuoden papatista joka joku fiksu paukutti koiran lähellä. Sen jälkeen pelot ovat lisääntyneet pikku hiljaa. Säikkyy kaikkia kovia ääniä. Uusi vuosi meni rauhoittavilla lääkkeillä ihan ok, mutta ei niitäkään voi koko ajan syöttää. Nyt meillä on kuukauden ajan ollut talossa julkisivu ym. remontti ja se jatkuu vielä 7 kuukautta. Koira on koko ajan stressaantunut ja muiden näkyvien stressioireiden lisäksi reagoi ripuloimalla. Koira stressaa niin, että kontaktin saaminen on välillä vaikeaa. Mitä voi tehdä? Tämä vain pahenee koko ajan. Remonttiäänille ei voi siedättää, kun ne ei ole meidän päätettävissä.

9

620

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Stressittömät

      Onpa kurja tilanne siellä! :( Itse miettisin ehkä omaa käyttäytymistä tilanteessa; saako koiraa huomiota ja minkälaista, kun se osoittaa stressinoireita. Mainitsemasi ripulointi (vatsalla reagoiminen) tietysti yhtenä, mitä muita oireita ilmenee? Hakeutuuko koira jalkoihinne vai haukkuuko jne.. Haen tässä siis sitä, että ruokitteko mahdollisesti tietämättänne oireita? Konkreettinen esimerkki voisi olla että koira hakeutuu peloissaan jalkoihin ja omistaja alkaa silittämään ja lässyttämään luullen lohduttavansa. Koiralle tämä tosin voi opettaa sen että kehuja tulee (stressi)käytöksestä ja sen tuntema olotila on juurikin se mitä kyseisissä tilanteissa tulisikin tuntea, koska sitä on omistaja silittelyllään vahvistanut.. Oma 6-vuotias koirani oli ensimmäistä kertaa, nyt viime uutena vuotena aloittelemassa paukuille aristelun; päivällä ensimmäiset paukut kuultuaan hakeutui jalkoihin tärisemään ja kuolaamaan hämmentyneenä (en tiedä mistä ihmeestä olikin sen nyt keksinyt!). Sain pelastettua tilanteen kun jatkoin ihan normaalisti olemista, en sen enempiä reagoinut koiran käytökseen (tiesinhän että sillä oli kaikki muuten hyvin, eikä todellisuudessa mitään hätää). Koira katseli siinä tovin ympääriinsä, minua ja toista koiraamme (joka normaaliin tapaansa kikkaili omiaan), alkoi sitten pihahommiin eikä toistanut loppuaikana oireilua enää! Ymmärrän, että kyseessä ei nyt siellä ole ilotulitteet, pointtini onkin se, että sitä ei aina tule ajatelleeksi mista se koira ottaa ne vaikutteensa olotiloihin. Koirahan osaa tulkita ihmistä ilmeistä ja eleistä, käytöksen lisäksi, eli pitäisi aina pitää pokkaansa ja keskittyä pitämään naama peruslukemilla :)
      Miten koira muuten reagoi ulosmennessä ja siellä ollessaan remonttiääniin (kuuluvat varmasti pihallekin)? Voisiko sitä siltikin yrittää siedättää jotenkin? Keität termariin kahvia ja käyt koirulin kanssa tervehtimässä rakennusmiehiä ;D ..kerrot siellä että teillä on siedätys menossa ja olisi mahtavaa jos saisitte käydä välillä hakemassa positiivia kokemuksia paukkeen hollilta? (Tietysti huomioiden turvallisuuden!). Kuitenkin moni ihminen pitää koirista ja uskoisin että joka työmaalta löytyy aina joku, joka pitää koirista ja voisi joskus antaa herkun tai kaksi silityksen kera.. En tiedä menikö ajatukseni nyt koirarakkaana vähän yli, mutta toivottavasti ymmärrät pointtini! :D Itse joskus (ääni)aran dobberipennun kanssa istunut kerrostalon pihalla naapurin selän takana, tämän tampatessaan mattoa. Herkkuja ja huomiota tuli aina kun koira käyttäytyi siinä normaalisti eikä osoittanut merkkejä pelosta tai stressistä. Myös naapuri kehui siinä välillä ja antoi poistuessaan vielä taputukset, eipä ole äänet sen jälkeen vaivannut :)

      Joka tapauksessa, pääasia on että löydätte keinonne ja kaikki järjestyy siellä! :)

    • Herkkiskin

      Oletteko kokeilleet homeopatiaa, feromonia tai pelkoliiviä?
      Täytyykin vielä kysyä, miksi koiraan tulee saada, kotona, kontaktia kun se oiree?

    • Käytäaivoja

      Myy koirasi. Pääset sekä koirasta että ripulista. Niin yksinkertaista se on, kun käyttää aivoja.

    • omistajastaselähtee

      Ompa herkkä ja ääniin tottumaton koira sinulla.Kun koira on pieni, se kannattaa totuttaa kaikenlaisiin ääniin, jotta elo sen kanssa olis helpompaa.Minä käytän pentuna rakennustyömään vierellä lenkillä,ja kouluttelen siellä herkuin koiraa, ihan perus seuraa, sinulle jne juttuja.Kotona kun rempataan, ei koira välitä yhtään.Pentuna koi´ran on totuttava monen moiseen, kaikkeen jota se voi aikuisenakin kohdata, niin ei tuolalisia ongelmia tule.Meillä käydään hevostallilla, lehmiä katsomassa, lampaisiin,kaneihin jne,tútustutaan, koirien ja ihmisten lisäksi.Käydään kaupungilla, vaikka asutaan maalla,kävelytetään puusilloilla, pitkospuilla,ja muilla erikoisemmilla pinnoilla, jotta niihin tottuu.Koira pitää totuttaa kaikelaiseen, kodin koneiden,porakoneiden,työkoneiden ääniin, jo nuorena.Rakennustyömaat ovat hyviä harjoituspaikkoja, siellä on kovaa kolinaa, naulapyssynpauketta, koneiden räminää, jne.
      Jos koira pelästyy, siihen ei kiinnitetä huomiota, ei hyssytellä, ei säälitä, ei edes silitellä tai katsota päin.Ei huomioida koiran pelkoa.Koska jos säälitellään, silitellään, hyssytellään, koiran pelko vaan pahenee, ja siitä tulee ongelma.Omistajat itse, monesti aiheuttavat pelkotiloja koiralleen, säälittelemällä, jos koira pelästyy kovaa ääntä tai muuta.
      Yleensä koira kyllä pääsee yli uuden vuoden paukuista, eikä niitä päivän päästä enää mieti, tai säiky.Tiedän koiria jotka pelkää paukkuja, mutta eivät ne normaalisti pelkää,elävät normaali arkea.Niille se uusi vuosi vaan on järjestettävä rauhallisemmin, jotta eivät stressaannu.
      Sinuna miettisin omaa käytöstä, oletko itse pahentanut koiran pelkoa?
      Mieti voitko järjestää koiralle taustaääntä,radiota, jotta rakennusmelu, ei kuulu niin selkeästi.Tai voitko järjestää koiralle sukulaisten luokse hoitopaikan rempan ajaksi.Oma käytöksesi vaikuttaa myös, jos joka kolahduksesta katsot koiran reaktiota, koira huomaa sen.Ja luulee että sinuakin äänet häiritsee ja pelottaa...

      • kauheetahöttöä

        Pitäisikö kiinnostaa ylipitkät diipa daapasi. Häpeäisit edes hölynpölyjuttujasi. Rajoita hyvä ihminen mielikuvitustasi ja ole aikuinen.


    • xoolia

      Meillä auttoi adaptil haihdutin.Kesti pari viikkoa ennenkuin alkoi rauhoittaa mutta nyt on koko ajan käytössä eikä arkuutta ole enää puoltakaan aiemmasta

    • Per-kel

      Mulla koirat labbikset ja pinsseri eivät myöskään tykänneet uudesta vuodesta.- Käytin niitä ampumaradalla ja metsästyksessä eikä ne aseiden paukkuihin reagoineet.- Mutta ilotulituksista eivät pitäneet, menivät kellariin :(

    • Kivatsedättaputtaa

      Voisko hauvan viedä rauhassa katsomaan, mistä äänet johtuu?

    • koirallinenkin

      Vaikea tilanne. Äänipelko alkaa yleensä 2-4 vuotiaana ja yleistyy todella helposti.
      Koiraa voi silitellä, antaa ruokaa (jos se suostuu syömään) ja rauhoitella sitä, tämä ei lisää pelkokäytöstä ellei ihminen ITSE pelkää. Ihminen voi omalla rauhallisella käytöksellään rauhoittaa koiraa.
      Mutta tälläisistä pelkokäytöksistä voi olla mahdoton päästä eroon, varsinkin jos se on perinnöllistä (luonteessa vahvimmin periytyviä ovat pelot ja agressiivisuus) tai jos pentua ei ole totutettu ympäristön ääniin kasvattajalla ja jatkettu tätä ympäristöön sosiaalistamista pennun omassa kodissa sen kasvaessa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      73
      5196
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      17
      2376
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1897
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      44
      1588
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1561
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1358
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1277
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      4
      1216
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1197
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1173
    Aihe