miten opettelen helpommin ???

tyhmätyyppi10v

sijamuodot tiiättekö jonkun
helpon runon jolla voi helpommin opetella niitä sijamuotoja koe viikon päästä auttakaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! PLEASE!

7

1525

Vastaukset

 • "genen, translaksi, nomia.." enempää en muistakaan..=) mutta laitat esimerkin mukaan sen päätten sijamuodon nimeen. itse ainakin opettelin yläasteella ne siten. enää niitä ei tarvitse muistaa, kunhan vain osaa käyttää.

 • Hei,
  yritä opetella sijamuodot yhden esimerkkisanan avulla. Opettele sijamuodot ryhmissä: sisäpaikallissijat (inessiivi, elatiivi, illatiivi) = (talossa, talosta, taloon), ulkopaikallissijat (adessiivi, ablatiivi, allatiivi) = (talolla, talolta, talolle) ja muut. Annoin itse esineille nimiä sijamuotojen mukaan niitä opetellessani. Lompakko oli tietysti abessiivi (rahatta...) jne.
  Muistisääntöjäkin voi kehitellä vaikka tyyliin genetiivi (genen?), essiivi (essi pienenä), inessiivi (inessä) jne.
  Partitiivin muistaa siitä, että se on osa jotakin (= part engl. osa). Jos siis luit kirjan, luit sen kokonaan, mutta jos luit kirjaa (partitiivimuoto) luit vain osan siitä, mutta et vielä koko kirjaa.

  Lykkyä tykö, kyllä ne oppii.

  • essiivi - Essinä
   translatiivi - transuksi


 • Siis kumpaa oikeastaan halusitkaan: oppia vai oppia ulkoa? Kaksi eri asiaa, joten tarkennatko vielä.

  • Tietysti oppia ulkoa.
   Kaikki suomea äidinkielenään puhuvat osaavat nuo sijat ja niiden käytön kielessä, vaikka eivät termejä tunne. Tuollaisten termien opetteluhan on aina ulkolukua, ne eivät sinänsä sisällä mitään suurempaa tietoa.


 • koe meni hyvi toivottovasti saan ehkä 7 kiitos kailkille!!!

 • nomina genen partia essina translaksi inessä elasta illaan adella ablalta allalle abetta komineen intruin ja sitten akkusatiivi

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.