Teinin nukkumisajat

tumppu

Kiinnostaisi tietää, onko miten yleistä teinini tapa viettää yönsä. Tyttäreni on 17-vuotias, lukion ekaluokkalainen. Koulu sujuu ilman ongelmia - tai on sujunut ainakin tähän asti. Murrosikä tuntuu olevan hieman myöhässä, vasta viime syksynä meillä alkoivat mennä sukset ristiin.
Mutta eniten minua huolestuttaa hänen valvomisensa, joka alkaa jo tuntua suoranaiselta toisten yöunten terrorisoinnilta. Koulun jälkeen nukutaan pari-kolme tuntia, sitten valvotaan kahteen kolmeen yöllä. Samassa huoneessa nukkuvan pikkusiskon yöunet käyvät rauhattomiksi kun toinen polttaa valoa läpi yön ja kuljeskelee milloin vessaan milloin mitäkin.
Viikolla tahtovat yöunet jäädä kuitenkin liian lyhyeksi ja niitä paikkaillaan viikonlopulla nukkumalla kellon ympäri, otetaan vähän murua rinnan alle ja nukutaan lisää.
Toissayönä sain itsekin valvoa herättyäni kesken unieni tyttären suorittaessa iltapesua puoli yhden aikaan yöllä,kaapinovien paukkeen säestyksellä.
Nettikielto astui voimaan välittömästi, jonka lisäksi sanoin omakätisesti huolehtivani siitä,että valot sammuvat yläkerrassa kello 23. Sen jälkeen hän saa valvoa alakerrassa minun nukkumaanmenooni saakka.
Minulla ei kuulemma ole oikeutta käskeä häntä sammuttamaan valoa, minulla ei ole mitään perusteltua syytä ja teen sen vain kiusatakseni häntä.
Miten muualla? Onko samanlaisia ongelmia? Miten olette ne selvittäneet? Masennustakin epäilen, sillä harrastuksetkin ovat jääneet iltanukkumisten jalkoihin.

17

6137

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Äitimuori

      Meillä tismalleen sama ongelma. 16-vuotias elää öisin ja nukkuu päivisin. Koulusta myöhästyy joka ikinen aamu, koska on hankala herätä ja meikkaus sekä peilailu on tärkeämpää suorittaa loppuun kuin kiirehtiä tunneille.

      Illalla neitiä ei näy koskaan samassa ruokapöydässä, hän kun ottaa tirsoja ja hereille ei saa vaikka pommin räjäyttäisi vieressä. Nälkä tulee sitten yöllä kun muut nukkuvat ja saattaapa keittiöstä kuulua aamuyön tunteina kovaääninen toteamus: "Meillä ei ole ikinä mitään syötävää", ja kaappien ovet paukkuvat vihaisesti.

      Oma huone on kuin kaatopaikka, kun ei jaksa siivota. Myöskään vaatteita ei ole koskaan pyykissä, koska neiti ei jaksa kantaa likaisia pesukoriin saakka. Likaiset vaatteet ovat sumpussa vaatekomeron lattialla. Lupaa ja lupaa siivota sotkunsa, mutta koulusta tullessa aika menee nukkumiseen. Minähän en huonetta siivoa enkä likaisia alushousuja nurkista etsi, se on aivan saletti.

      Sain kaikkitietävältä äidiltäni ohjeita. Minun tulee valvoa niin kauan että tyttö viimein nukahtaa...istua vaikka vieressä ja valvoa.
      No voi herranjestas sentään ! Mitenhän sitten itse jaksan arkena töihin ja pyörittää huushollia?
      Valvoin kuopuksen kanssa 2,5-vuotta, murkun takia en taatusti enään valvoskele.

      Jos panisi sähkötaululta virrat poikki neitin sviittiin yön tunneiksi. Ei toimisi valot, ei stereot.
      Keittiön ovi lukkoon yöksi, ravintola on auki vain ruoka-aikoina.
      Tietokoneesta olen jo jonkin aikaa ottanut virtajohdon yöksi pois ja vienyt yöpöytäni laatikkoon.

      Kuka auttaisi ja antaisi viisaita vinkkejä... :(

      • nuoriäiti

        olin itse tasan tuollainen 14-16 vuotiaana.päälle tietenkin ryyppääminen.itse vtosin en paikkaillut nukkumisiani vklp;na vaan viikolla.katosin aina viikinlopuiksi..ns.pitämään hauskaa.koulussa en jaksanut pahemmin käydä,mutta se meni silti hyvin.ihme kyllä...16 vuotiaana minulla todettiin vuosia kestänyt masennus.muutin pois kotoa ja jatkoin samaan tahtiin muutaman kuukauden.sitten tulin järkiini,kun rahat olivat koko ajan loppu ja ulosotossa kiva summa...
        nyt muutama vuosi myöhemmin seurustelen ihanan miehen kanssa,minulla on 4kk vanha lapsi jota olen hoitanut hyvin.rahaa on niukasti,mutta riittävästi.ei ikinä tarvi nähdä nälkää tai ettei pystyisi laskuja.ennen vihasin siivoamista,nyt kotona on aina siistiä.yritän parhaani mukaan.etälukiota käyn 8,5 keskiarvolla,joka on mielestäni ok...lapseni ei opiskelustani joudu kärsimään,luen kun hän nukkuu.
        äitini luuli raskaus aikanani että joutuu koko ajan lapsenvahdiksi ja lainaamaan rahaa.lapseni huusi kellon ympäri ensimmäiset 2kk,muttahoidin hänet itse.hoidossa äitini luona poika on ollut kerran.nyt hän haluaisi,että ensi kuussa vien uudestaan mummin luokse yö kylään..
        luulen,että teidänkin teininne muuttuvat ajan myötä.uskon että niin käy.yrittäkää puhua,älkää huutako.17v osaa kyllä pitää huolen itsestänsä jos annatte mahd.löysätkää rajoja,mutta että pitää puhaltaa yhteen hiileen jos haluu asua kotona.jälkeenpäin tiedän olleeni naurettava ja lapsellinen.olen pyytänyt anteeksi käytöstäni..toiv tästä oli vähän apua


    • tyttö87

      minäki oon 17-vuotias lukiolainen, ja kyllä kuulostaa tutulta tommonen.. etenki lomien jälkee ku unirytmi on ihan sekasi valvon pitkin öitä. tänä iltana aion käydä nukkuu klo21, ku olin päivällä nii väsy... päiväunet ei auta, väsyttää vaa enemmän.
      sä voit ihan hyvin pakottaa lapses nukkumaa, tai meiän äiti voi ainaki mut. :P kyllä mä sanon vastaa, joskus aika ilkeestikki, mutta tottelen. yleensä. ;)
      suurin osa mun kavereista valvoo aina yli puolee yöhön, lähinnä sen takii että se on ainut aika ehtii tekee koulujuttuja, jos aikoo pitää myös koulun ulkopuolisen elämän.
      no mut nyt pitää jatkaa äikän esseen kirjottamista... kauniita unia! :)

      • tumppu

        Kiva kun otit kantaa asiaani. Hyvä kuulla jonkun tyttäreni kanssa samanvertaisen kommentteja. Sydäntäni todella lämmitti se, että äitisi todella voi komentaa sinut nukkumaan. Minäkään en siis ole mikään pirttihirmu vaikka usein siltä tuntuukin!
        Hyvää jatkoa Sinulle, ja menestystä koulunkäyntiin.


    • ellu4024

      14 vuotias käy nukkumaan viimeistään klo 22.00. Olen pitänyt tiukasti kiinni, että sen jälkeen ei valoja pidetä. Jos ei nukuta, sanon, että tuijota kattoon, kyllä se uni jossakin vaiheessa tulee. Jos urputtaa jostakin telkkariohjelmasta, sanon, että sitä varten on videot. Ota videolle ja nouse vaikka klo 5 seuraavana aamuna katsomaan. Eipä ole kertaakaan halunnut nousta. Katsoo sitten koulun jälkeen videon, jos vielä sattuu kiinnostamaan. Jos aamulla nouseminen on tikku takkua, sanon, että tänään sitten klo 20 nukkumaan. Sanoo itsekin välillä, että taidan todella mennä nukkumaan klo 20 tai 21, koska tuntuu, että unta ei riitä millään tarpeeksi. Murrosiän alkaminen "alkoi nukuttaa". Ja jatkan niillä "päkätyksillä", mitä itsekin aikoinaan kotona kuulin: niin kauan kun syöt minun ostamaa leipää, kuuntelet, mitä minä sanon. Sitä kuusta kuuleminen jne. Olen sitä mieltä, että olkoot murkku tai markku ja kuinka vaikeeta, ei lapsi saa terrorisoida koko perhettä. No toiselle lapselleni ei sitten mennytkään mikään perille ja opettelee elämää nyt perhekodissa. Meillä pelikoneilla pelaaminen meinasi ottaa vanhemman herran kokonaan haltuunsa. Olen jo monta vuotta tehnyt lapsien kanssa kirjallisen sopimuksen, jossa sovitaan peliajat ja -päivät. Itse saavat esim. valita päivät. Nimet alle ja sopimus seinälle. Ihmeen hyvin menee perille kun heilautan peukalolla sopimukseen päin.

      • Neena

        Eipä kuulosta kovin vakuuttavilta nuo sinun "periaatteet", jos yksi lapsi jo perhekodissa.


      • ellu4024
        Neena kirjoitti:

        Eipä kuulosta kovin vakuuttavilta nuo sinun "periaatteet", jos yksi lapsi jo perhekodissa.

        No kuulepa, ihan kiva, että alat arvostelemaan varsinkin kun et tiedä taustoista mitään. Lähinnä halusin tarkoittaa sitä, että toiselle menee joku asia perille ja toiselle pitää vääntää tukevasta rautalangasta eikä sittenkään meinaa mennä perille. Ja se, että yksi lapsistani on perhekodissa, ei varmaankaan johdu mistään nukkumaankäymisajoista! Kyllä sellaisten ratkaisujen takana on paljon ongelmia.


    • teinipöllö

      Tuli ihan hymy huulille kun luin tekstisi nuoresta teinistäsi. olin meinaan ihan samanlainen... uhmasin vanhempiani vastaan ja kuljin kaupungilla kaljapullon kanssa. mut ikinä en huumeisiin koskenut enkä poliisien kanssa ollut tekemisissä. aina kun ulkona olin niin asiallisesti piti olla. sen verran halusin kunnioittaa vanhempiani, että jos ulkona olen vaikka vuorokauden ympäri niin huolen pidin siitä et en palaa kotiin minkään viranomaisen avulla ja en makaa rähmät poskellaan ojassa.
      mutta noi valvomiset oli ihan samanlaista. aamulla kouluun ja koulusta kotiin nukkumaan ja yö valvottiin ja aamutunnit nukutaan ennen koulua. ruokana ei kelvannu mikään muu kuin kalapuikot ja muussi. mut olin tyytyväinen ja vanhempani elivät mukanani. muhun luotettiin ja he tiesivät todellisuudessa että poltin ja join mutta sinisilmäisinä olivat, eikä nostanut asiasta meteliä. mutta ajallaan sit "normallisoiduin" ja asioista puhuttiin jälkeen päin. koulusta selvisin 7.7 arvosanalla ja ammattikoulu on vielä meneillään mutta keskivertoarvosanoilla.

      neuvoksi, että pidä yllä luottamusta lapseesi. anna joskus hänen tehdä jotain mitä hän kavereiden kanssa tahtookin,mutta korosta sitä että asiallisesti! anna tilaa. sitä minäkin tahdoin ja sitten kun sitä oli tarpeeksi niin sitten oli jo helpompi olla riskaamatta ja luottamuksen arvoinen.

      • Muija1

        Huomaan minäkin, ettei tämä murkkuni nukkuminen/valvominen ole outoa.
        Viime vuonna ysillä koulunkäyntikin oli vielä takkuista, aamulla ei millään ylös.
        Tänä vuonna amis lähtee mukisematta ennen seitsemää linja-autolle, vaikka valvookin myöhään ja nukkuu usein illasta koulun jälkeen.
        Sanoo, että nyt koulunkäynti on mukavaa, homma kiinnostaa. Ysi oli pakkopullaa.
        Jossain ollaan tutkittukin murkkujen unentarvetta, sehän lisääntyy tuossa iässä ja hyvin yleistä tuo yövalvominen. En vaan muista tarkemmin miksi se niin on.
        Viikonloppuisin elää yöelmää.
        Tärkeintä on todellakin luottamus!

        Kyllä se siitä tasaantuu, kun ikää tulee.


    • teinin äiti

      aivan sama kuvio meillä, jatkunut jo pari vuotta, poika nyt 16- vuotias. enkä mahda mitään. jos toinen ei mene nukkumaan vaikka komennetaan, niin minkäs siinä sitten teet..taitaa ola aika yleinen ilmiö nykyään, internetin, televisioiden ja pelikoneiden luvattuna aikana.

    • Jussi24

      Itse nukuin lukioaikoina 3-4 tuntia yössä. Minä en tosin myöhästynyt koulusta koskaan, vaan jaksoin herätä ajoissa, mutta pitkät päivä/iltaunet otin joka päivä. Olen silti ihan kunnollinen nuori aikuinen nykyään. Tuollainen valvominen ei ole ynnärtääkseni kovin yleistä, mutta ei vättämättä merkki mistään hirveän pahasta.

      • tumppu

        Kiitos vastauksistanne. Luulen toisinaan olevani ihan liiankin kova äiti, mutta näin sitä huomaa että keskivertokamaa ollaan...
        Eniten olen tosiaan ollut huolissani siitä, että jos tämä on jotain masennusta tms., mutta ihan omien rajoen etsimistä tämä lähinnä taitaa olla.
        Tiedän olleeni tietyissä asioissa liiankin lepsu, mutta kun tytär ei remua kylillä iltaisin ja koulu sujuu hyvin, sitä katsoo joitakin asioita läpi sormien. Eniten minä uskon siihen että elämä lopulta opettaa, niin kuin moni on myöntänytkin.


    • 19v

      Kysypäs teinisi mielipidettä, osaako hän mielestään pitää huolta itsestään ja omasta unirytmistään. Jos koulu ja harrastukset, päivittäiset syömiset ja muu normaali toiminta häiriöityy tai jää kokonaan väliin, ei todellakaan osaa. Ellei hän tee itse asialle jotain, sinä teet.

      Tee selväksi teinillesi että päivät ovat sitä varten että valvotaan, hoidetaan koulu ja syömiset ja harrastukset, ja yöt sitä varten että nukutaan.

      Jos hän haluaa olla hereillä aamuyöstä, sopikoon se muille, sillä edellytyksellä että talo on kuin huopatossutehdas, ei melua tai mekkalaa, mikronkaan kello ei saa kilahtaa.
      Päiväsaikaan älä päästä häntä päiväunille. Istu vaikka päälle jos hän nukkuu, huudata stereoita, lähetä hänet ulos (käy kaupassa, tamppaa matot tms) saamaan raitista ilmaa, liikkumaan. Juota kahvia.

      Nukkumaanmenoajat pitää säätää. Miettikää, mikä unimäärä vuorokaudessa hänelle olisi hyvä, ja katsokaa, että jos koulu alkaa kahdeksalta, niin paljonko sitä ennen pitää herätä jotta ehtii syödä, meikata yms.. ja siihen aikaan herätään, vaikka sumusireenin avulla jos ei muuta.
      Ja illalla mennään pimeään huoneeseen yövaatteissa niin aikaisin kuin on tarvis. Pötkötetään punkassa ja odotellaan että uni tulee. Jos ei tule, niin saapahan edes vähän energiaa paikoillaan lojumisesta.

      Jos kouluun ei silti ehdi, käytä "nolaamiskeinoa". Tarpeen tullessa herätät hänet joka aamu kuin pikkulapsen, peset hampaat jne, syötät jotain ja kävelytät vaikka taluttamalla kouluun. Ja pistä hänet miettimään, onko hän 7- vai 17-vuotias.

      Katsotaan sitten, kuinka kauan häntä nukuttaa päivisin.

    • Maria 17v.

      meillä on sellainen periaate, että me nuoret saamme kyllä valvoa niin kauan kuin haluamme, kunhan emme vain häiritse toisten nukkumisrauhaa ja että koulu sujuu. tämä on ainakin meillä toiminut. vastuu omasta nukkumisesta on itsellämme ja voin sanoa, että jos vanhempani pakottaisivat minut nukkumaan, ei uni varmasti tulisi, sillä se kiukuttaisi niin paljon :)
      menen nukkumaan yleensä aina klo 22.30-00.00 ja nukun noin 7-9 tuntia joka yö. pikkuveljeni, joka on 15-vuotias, nukkuu samaan tyyliin. viikonloput ovat sitten tietenkin eri asia, silloin menee yleensä aamuyöhön. alkoholia emme kuitenkaan käytä, eli aamuisin ei tarvitse krapulan takia nukkua :)
      toimisiko teilläkin tämmöinen, että tytär saisi kyllä valvoa, mutta muiden on annettava nukkua? luulisi, että noinkin vanha jo ymmärtää kunnioittaa toisten unirauhaa vaikka itseä ei väsyttäisikään.

    • 11+19

      Äiti?

    • Anonyymi

      Menen arkena klo 22 ja lomalla klo 2.

    • Anonyymi

      Noihin minulla ei oikeutta sanoa sitä sun tätä vastasin: Niin kauan kun asut minun katon alla ja minun leipääni syöt ilmasiksi.Vaatetan sinut ja ostan lukio materiaalit,ymm kuin lähdet jatko opiskeluun vaikka olisit yli 18v. Minun sana laki.Vasta kun muutat oman katon alle ja elätä itsei.Voit itse pättä miloin sinne kämpääsi menet ja mihin aikaan ment nukumaan.Terv. huono äiti.Ps.yksi juttu 2 lastani hyvin pärjäävät omillaan aikuisina,kuin opiskelut olivat korkea koulut.Päiväkään eivät työttöminä.äit vaan.jolla ei puolisoa olut tukena .elätämässä meitä.jos siloin olin huono äiti märämisellä,nukumaan meno ajat ja kotiin tuloajat kun asuivat kotona.Kitävät nyt vahvutani : VEDIN RAJAT.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      91
      6560
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      25
      2634
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      32
      2210
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      74
      1886
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1661
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      6
      1457
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1357
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1341
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1279
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1233
    Aihe