Kirjan aloitus

Noviisikirjailija

Olen kirjoittanut tarinani noin puoleen väliin ja aloin hiomaan alkuani (koska sitä pitää hieman vaihtaa, että juoni olisi eheämpi) Tein neljä erilaista kokeilua alusta, mutta jokainen tuntuu tönköltä, huonolta. En tiedä mikä olisi paras tapa aloittaa.
Yksi versioni alkaa dialogilla, mutta uskoakseni kirjan alussa se voi olla liian sekava ja viedä lukijan kiinnostuksen. Kaksi alkaa jostain paikasta, jossa päähenkilö muistelee. Toinen muisto korostaisi kirjani maailmaa, toinen päähenkilöni suhtautumista kirjan pahoihin ihmisiin, hänen vihollisiinsa. Yksi alkaa vihollisten kuvailulla ja säännöillä, mutta sääntöjen luetteleminen on myös uskoakseni oiva tapa tappaa lukijan mielenkiinto.
Toisaalta, nykyinen alkuni alkaa heti vaaralla, joka johtaa tapahtumaketjuun, juoneen. Toiminta yleensä koukuttaa, mutta vaarana on tietysti lukijan pettäminen ja minusta tuntuu, että tällä tavalla kirja lähtee heti liikaa liikeelle ja lukija ei saa tilaa hengähtää tai hän putoaa juonesta tai ei pysty asettumaan päähenkilöni puolelle. (Siis se ajatus, että ei lukijaa kiinnosta päähenkilön kohtalo, jos hän ei tunne häntä, halua hänen selviytyvän....)
Olen oikeastaan aika pahassa jumissa tämän alun kanssa.

Olisiko kellään antaa neuvoja?
Miten kirja kannattaisi aloittaa? Miten te olette päätyneet alkuunne? Onko jonkun kirjan aloitus ollut teidän mielestänne erityisen hyvä?

Kiitos tuhannesti jo etukäteen jos vastaatte!! :)

3

331

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • aloita.toiminnalla

   Nykyinen alkusi kuulostaa kiinnostavalta. Suoraan juoneen siirtyminen herättää yleensä lukijan mielenkiinnon.

   Lähde siis iikkeelle jollakin tarinan kannalta merkittävällä, mielenkiintoisia käänteitä sisältävällä kohtauksella. Pitkät pohjustavat liirumlaarumit kaikenlaisine sääntökuvailuineen tappavat lukijan kiinnostuksen jo ennen ensimmäisen sivun loppua.

   Jotta tarina olisi mukaansatempaava heti ensimmäiseltä sivulta alkaen, kertominen kannattaa aloittaa usein niin myöhäisestä vaiheesta tarinaa kuin se on mahdollista tehdä sujuvasti. Kaikkea ei tarvitse kirjoittaa auki. Luota lukijasi älykkyyteen.

  • Kirjoitusta

   Entäs jos kirjoittaisit ensimmäisen version koko kirjasta valmiiksi ja hioisit alkua vasta sitten? Näin sinulla olisi parempi käsitys kirjašta kokonaisuutena ja olisi helpompi päättää mikä alku sopisi parhaiten siihen.

  • GG55

   Sinulla on varmaan suosikkikirjailijoita? Vilkaise aikasi kuluksi heidän aloitustapojaan.
   Aloittavatko he koukuttavasti ja jos, niin mitä jujua he käyttävät? Vai olisitko itse voinut aloittaa heidän kirjansa vielä paremmin? Miten?

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Valkeakosken murhaaja

   Raiskausrikosten joukossa kanta suomalainen tekijä on niin harvinainen että kannattaa erikseen mainita. Raiskausuutisia
   Maailman menoa
   184
   11152
  2. Valkeakosken sekopää murhaaja.

   Itselläni on 3 teini ikäistä tytärtä ja tämä tapaus on herättänyt minussa tosi paljon surua ja vihaa. On käsittämättömän
   Valkeakoski
   145
   2149
  3. Naiset pysyy sinkkuna ja ottavat mieluimmin koiran

   Nykynainen ei halua jakaa elämäänsä miehen kanssa, vaan elää yksin ja ottaa koiran tai koiria. Ja pikkuvähemmistö eli in
   Sinkut
   242
   1417
  4. Sille yhelle vaa

   Viime aikoina oon miettinyt sun juttuja aika paljon. Vaikka en oo saanu susta vielä kunnolla selvää kuvaa, jotenkin tunt
   Ikävä
   61
   1030
  5. Kiitos kun annoit värejä elämääni

   Edes pienen hetken. Sellasiakin mitä en muuten näe ;) ❤️
   Ikävä
   53
   920
  6. Hiljaista on

   Ei kuulu viestiä 😘 pallo on sinulla Mies, odotan!
   Ikävä
   60
   858
  7. Nainen, se kun olit joskus niin vakavana

   ja naama peruslukemilla, toisinaan silloinkin kun kuuntelit juttujani. Se ilme on jäänyt lähtemättömästi mieleeni. Mitäh
   Ikävä
   42
   757
  8. Onhan sulla

   Nainen nyt varmasti kaikki hyvin.
   Ikävä
   52
   709
  9. Olen ylpeä sinusta

   nainen. Vaikutat "vanhalta" tekijältä. Olet aarre tälle touhulle ja uskon että pääset vielä pitkälle jos haluat. Ehkä sa
   Tunteet
   25
   695
  10. Kysymys iltaan

   Kuinka kuuma kaivattusi on celsius-asteikolla?
   Ikävä
   42
   689
  Aihe