Avohuollon sijoitus - kesto

parempaatietoaonko

Olen yrittänyt selvittää, kuinka kauan sijoitusta voidaan jatkaa avuohuollon tukitoimenpiteenä, mutta mitään selvää vastausta en ole löytänyt. Mm. tekstiä, jossa kerrotaan, että sijoitusta voidaan jatkaa avohuollon tukitoimena pidempäänkin lapsen lähestyessä täysi-ikäisyyttä ym. ympäripyöreää löytyy, mutta ei siis mitään selvää...

Tilanne on nyt se, että erästä 16-vuotiasta tuttavapoikaa ollaan ottamassa huostaan yhden vanhemman perheestä tahdonvastaisesti, lähinnä äidin ajoittaisen uupumuksen ja pojan koulunkäyntiongelmien vuoksi. Mitään erityistä vahingollista käyttäytymistä (esim. päihteidenkäyttöä tai rikollisuutta) ei pojalla ole ollut, vaan huostaanotto liittyy lähinnä siis äidin uupumuksiin ja hankaluuksiin pitää pojalle rajat. Väkivaltaa ei perheessä ole koskaan epäilty tai todettu olevan.

Itse olisin siinä käsityksessä, että perhettä voitaisiin tukea muutenkin, ilman tahdovastaista huostaanottoa. Poika selkeästi hyötyy sijaisperheessä olemisesta, joka tietenkin siis itsessään puhuisi huostaanoton puolesta, mutta jotenkin tuntuu, että perheen ongelmat eivät ole silti sen laatusia, että tahdovastaista huostaanottoa tarvittaisiin.

Kysymykseksi nousee tässä siis se, että kauanko sijoitusta voidaan jatkaa avohuollon tukitoimenpiteenä. Olisiko kenelläkään parempaa tietoa tai jopa kokemuksia? Linkkejä jonnekin tätä kysymystä avaavaan?

10

238

  Vastaukset

  • Millaisia ongelmia pojalla on? Oletatko tietäväsi perheestä kaiken, jos kyseessä on pelkkä tuttavasi, eikä esim. paras ystäväsi? Nykypäivänä huostaanottoa ei pikku juttujen takia tehdä.

   • Tunnen perheen hyvin ja olen lukenut huostaanottohakemuksen, eli aika hyvin tiedän.


   • Avohuollon sijoitusta tarkistetaan kolmen kuukauden välein. Olisiko mahdollista,että poika kävisi koulua sijaisperheestä ja viikonloput olisi kotonaan ? Näin meillä oli pari yläkoululaista.


   • Kysymys kuuluisi olla;
    Millaisia ongelmia "lastensuojelun" viranomaisilla on?


  • Mun poika on avosijoitettu. Koulunkäynnin takia. Lomilla on joka viikonloppu niin miten toi kesäloma oikein menee. Ku väittävät että pitäisi olla 2 viikko siellä 2 kotona ettei paikka mene. Käyttäytyy hyvin ja tekee kaiken hyvin siellä ja lomilla kaikki toimii hyvin.

   • Tämä on ihan mielisairas peruste sen todellisen Lapsen Edun kannalta. "...pitäisi olla 2 viikko siellä 2 kotona
    - e t t e i p a i k ka m e n e..."

    Suomeksi toi tarkottaa, että "ei saa olla tyhjiä paikkoja". Sun lapsi joutuu
    - o m a l l a l o m a l l a a n
    majailemaan sijaishuoltopaikassa, koska on kallista pitää yhtään paikkaa tyhjillään. Ja ulospäin on näytettävä siltä, että ko sijaishuollon toimipiste on kelvollinen. Kysy sos.asiamieheltä perustelun laillisuutta! Lapsihan on tässä pelkästään uhri ja pelinappula. Eikös tuo paikka hyvinkin voisi olla esim jotakin kriisipäivystystä/-tapausta varten...


   • Jos sijoituksen ainoana perusteena on koulunkäynnin turvaaminen (mitä epäilen), niin poika voi olla kotona vaikka koko kesän. Mikään laki ei määrää, että laitospaikan menettää, jos on kesällä 2 viikkoa pitempään poissa laitoksesta. Kun kunnan lapsella on laitospaikka, paikka säilyy niin kauan kuin kunta siitä maksaa. Ja kunta taas maksaa niin kauan, kuin pitää sitä tarpeellisena. Pojan itsensä, huoltajan ja sossun täytyy kaikkien hyväksyä sijoitus kaikkine yksityiskohtineen.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Jos sijoituksen ainoana perusteena on koulunkäynnin turvaaminen (mitä epäilen), niin poika voi olla kotona vaikka koko kesän. Mikään laki ei määrää, että laitospaikan menettää, jos on kesällä 2 viikkoa pitempään poissa laitoksesta. Kun kunnan lapsella on laitospaikka, paikka säilyy niin kauan kuin kunta siitä maksaa. Ja kunta taas maksaa niin kauan, kuin pitää sitä tarpeellisena. Pojan itsensä, huoltajan ja sossun täytyy kaikkien hyväksyä sijoitus kaikkine yksityiskohtineen.

    Kunta ei maksa täyttä maksua ” tyhjistä” kuukausista, nehän on jo laitettu kunnan ja sijoituspaikan välisiin soppareihin....


  • 2 x 3 kk. Ja sehän perustuu siihen, että kaikki niin poika kuin vanhemmat suostuvat avohuollon sijoitukseen. Ja senhän voi poika tai vanhemmat perua milloin vaan eli ennen, kuin tuo 3 kk tulee täyteen.

  • Pelkkä koulunkäynti / käymättömyys ei voi olla sijoituksen syy. Edes avohuollossa

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Britti kehuu Suomalaista terveydenhoitoa.

   MTV HS: Brittimies virui Suomessa viisi viikkoa tajuttomana hengityskoneessa – elämästä kamppailu juuri Suomessa oli onnekas sattuma Brittiläinen toi
   Maailman menoa
   126
   7097
  2. Stefan Thermanin firmaa haetaan konkurssiin

   Tuoreita kuulumisia: https://www.seiska.fi/Uutiset/Stefan-Thermanin-firmaa-haetaan-konkurssiin/1151960
   203
   5602
  3. Maskisekoilu riittäsi jo -STM!

   STM:n maskisekoilu vain jatkuu. Mitä ihmettä onkaan tapahtunut? Onko nyt menossa jälkien peittelyvaihe ja mielipiteitten hämärtämisprojekti? LUE TÄMÄ:
   Maailman menoa
   235
   1670
  4. Ketä kaipaatte?

   Sanokaa edes kaupunki tms. jossa hän asuu.
   Ikävä
   103
   1391