Kirjoituslukosta eroon?

EiTuleMitään

Hei. Olen kirjoittanut neljä romaanin kokoista tarinaa ja muutaman novellinkin mutta nyt on ollut jo vuoden jonkinlainen lukko, enkä saa mitään aikaiseksi. Kolme viikkoa sitten sain kirjoitettua pari sivua mutta minusta tuntuu kokoajan etten saa itseäni edes koneen äärelle kirjoittamaan mitään ja jos saankin, niin pää lyö tyhjää vaikka tarina onkin hyvin mielessä. Onko muita joilla on ollut samanlaisia tilanteita? Miten olette päässeet tästä lukosta eroon? Sillä haluan todellakin kirjoittaa joka päivä edes jonkin verran mutta ei vain onnistu :(

11

401

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Tomten

   Kokeile kirjoittaa välillä jotain ihan muuta?
   Itse kirjoittelen välillä käsin ja luonnostelen ja pääsen sitä kautta juonesta kiinni ja on helpompi jatkaa koneella.

  • kirjoituskone

   Pakko tukahduttaa luovuuden. Joillakin kirjoittajilla on tapana kirjoittaa joka päivä, vaikka jotain turhanpäiväistä, jotta tulee kirjoitettua. En ole ikinä ymmärtänyt sitä. Itselleni on tärkeää antaa myös aivoille aikaa. Kirjoittamattomattomat päivät ovat palautumista.

   Vuosi lomaa kirjoittamisesta voi kuulostaa pitkältä, mutta ei ole sitä. Itse pidin muutama vuosi sitten kaksi vuotta tietoista lomaa. Päätin, etten kirjoita mitään. Silloinen elämäntilanne oli kiireinen ja se oli siinä tilanteessa paras ratkaisu. Kun kahden vuoden jälkeen istahdin alas, kirjoitin kuukaudessa käsikirjoituksen, jolle sain myös kustannussopimuksen. Koko sen kaksi vuotta olin puoliksi tietämättäni suunnitellut tekstin ja sitten tarvitsi vain kirjoittaa se ulos. Ja kun se sai muhia rauhassa, siitä tuli hyvä :)

   Kustantannustoimittaja on kysellyt seuraavan perään. Se on puolivalmiina, neljä viimeistä lukua puuttuu. Tiedän, mitä niissä tapahtuu, mutta en nyt saa kirjoitettua niitä. Enkä tee sitä väkisin tai pakolla, koska siten tehty on huono. Omalla kohdallani lukko on usein ongelma tekstissä, jokin siinä pistää vastaan, ja ongelmaan ratkaisu löytyy yleensä odottamalla. Mietiskelen sitä. Kustannustoimittaja soi suopeasti minulle tähän aikaa, enkä aio pilata tekstiä kiireellä. Mietin. Ja kun lopulta istun alas, tiedän, että kirjoitan sen loppuun.

   Jos kuitenkin on pakottava tarve kirjoittaa siitä huolimatta, ettei saa tekstiä etenemään, kannattaa editoida alkupätkiä tai jotain toista tekstiä. Joskus luovuudenpuuskassa on pakko tehdä jotain, jolloin ainakin itse palaan alkuun ja käyn sen kunnolla läpi. Silloin tällöin editoidessa tajuaa, mikä tekstissä mättäsi ja sitä pystyy jatkamaan uudella vimmalla. Seuraavan stopin kohdalla voi taas aloittaa alusta. Jos se ei innosta, silloin tekstissä on jotain pahemman kerran pielessä ja sille kannattaa antaa kunnolla aikaa.

   • Tsal

    Viisaita sanoja! Näinhän se menee että aivot tarvitsee palautumista ja usein järjestelevät asioita silloinkin kun et tietoisesti ajattele niitä.
    Jos ei ole aikaa odotella niin suosittelen myös aivojen nollaamista jollain muulla tavoin, esim kävelemällä luonnossa, piirtelemällä tai vastaavalla aktiviteetillä. Ei alkoholilla :)
    Itselleni on käynyt samoin että teksti ei ottanut syntyäkseen, myöhemmin tajusin että jos olisin pakottanut itse kirjoittamaan niin väärin olisi mennyt, eli lopputulos ei olisi ollut sitä mitä piti vaan asiaa piti vielä kypsytellä.


  • Asko_Escort

   Tiivistä - sanoi maalivahti.

  • KARSJEDIMESTARI

   NOI SIIS IHAN ENSIMMÄÖSEKSI MUN ON SANOTTva SULLE, etä meditaatio auttaa mm. tääskin asiassa. MEDITAATIO,. myls voit liityyä jediakatemiaan jedi padawanko kelaaksi jos haluytut.

   t. kars jedimestari sensei opettaja pääkouluttaja suurjedimestrai

  • hghjhjkhjk

   Suosittelen kuuntelemaan Tom Birdiä ja lukemaan Dorothea Branden kirjoitusoppaan. On muitakin hyviä, mutta nuo kaksi parhaita, jotka tiedän.

  • lrkytjdjdcjn

   Miten joillakin ei sitten tule koskaan mitään kirjoituslukkoa? Olen hemmetin kateellinen sellaisille. Ilkkaremekset vääntävät kerran vuoteen tiiliskiven ja uutta pukkaa heti kun entinen on saatu käsistä.
   Miksi joittenkin aivot tarvitsevat palautumista? Pitääkö itseä vain pakottaa?

   • Yhtiöittäminen

    Mistä tiedät ettei Ilkalla ole koskaan lukkoa? Olen aivan varma että näitä on kaikilla. Ilkka varmasti kokeneena kirjailijana tietää miten toimia jos näin käy.


   • lrkytjdjdcjn

    Jos Ilkalta ilmestyy teos kerran vuodessa, niin ei hänellä nyt mitään pitkäkestoisia lukkoja voi olla. Ketjun aloittaja kertoi kärsineensä jo vuoden lukosta. No, ei siinä mitään, itselläni on menossa jo toinen lukkovuosi.
    Ja tuossa ylhäällä joku sanoo, että aivot vaativat palautumista ja pakko tuhoaa luovuuden.
    Ei näköjään tuhoa kaikilta. Ilkka Remes on vain esimerkki, on näitä tuotteliaita muitakin. Laila Hirvisaaren elämäkerrassa sanotaan Lailan nakutelleen parhaimmillaan 30 liuskaa illassa. Tuskin hän mitään paskapaskapaskaa on kirjoittanut putkeen, kyllä sieltä romaani oli joka kerta syntymässä.


  • trtrtrtrt

   www.alko.fi

  • rer444

   No jos yhtään lohduttaa, niin hukkasin oman kirjoittamisintoni reiluksi 10 vuodeksi.
   Oli aika työlästä aloittaa uudelleen, mutta löysin onneksi omat rutiinit eli aloin istua aina tiettyyn aikaan läppäri sylissä sängyllä ja laitoin musiikkia taustalle. Nyt on jaksanut
   kirjoitella yli 1.5 vuotta melkein joka päivä. Silloin, kun en jaksa kirjoittaa uutta lukua,
   editoin vanhaa tekstiä tai luen tietokirjallisuutta sillä silmällä.

   Just nyt on aika puhki olo, koska pitkä projekti päättyi ja odottelen kustantamoiden
   palautetta. Luen kuitenkin joka päivä kaikenlaista jännää ja pistän mieleen mielenkiintoisia
   faktoja, joita käytän tavalla tai toisella seuraavassa tekstissä, jonka ideaa en tosin vielä tiedä.

   Niin ja sanakirjaa luen kanssa parina iltana viikossa. Jos vaikka oppisi uusia sanoja.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Valkeakosken murhaaja

   Raiskausrikosten joukossa kanta suomalainen tekijä on niin harvinainen että kannattaa erikseen mainita. Raiskausuutisia
   Maailman menoa
   183
   11741
  2. Valkeakosken sekopää murhaaja.

   Itselläni on 3 teini ikäistä tytärtä ja tämä tapaus on herättänyt minussa tosi paljon surua ja vihaa. On käsittämättömän
   Valkeakoski
   151
   2366
  3. Naiset pysyy sinkkuna ja ottavat mieluimmin koiran

   Nykynainen ei halua jakaa elämäänsä miehen kanssa, vaan elää yksin ja ottaa koiran tai koiria. Ja pikkuvähemmistö eli in
   Sinkut
   249
   1496
  4. Sille yhelle vaa

   Viime aikoina oon miettinyt sun juttuja aika paljon. Vaikka en oo saanu susta vielä kunnolla selvää kuvaa, jotenkin tunt
   Ikävä
   61
   1060
  5. Kiitos kun annoit värejä elämääni

   Edes pienen hetken. Sellasiakin mitä en muuten näe ;) ❤️
   Ikävä
   53
   940
  6. Hiljaista on

   Ei kuulu viestiä 😘 pallo on sinulla Mies, odotan!
   Ikävä
   61
   872
  7. Nainen, se kun olit joskus niin vakavana

   ja naama peruslukemilla, toisinaan silloinkin kun kuuntelit juttujani. Se ilme on jäänyt lähtemättömästi mieleeni. Mitäh
   Ikävä
   42
   767
  8. Onhan sulla

   Nainen nyt varmasti kaikki hyvin.
   Ikävä
   52
   729
  9. Olen ylpeä sinusta

   nainen. Vaikutat "vanhalta" tekijältä. Olet aarre tälle touhulle ja uskon että pääset vielä pitkälle jos haluat. Ehkä sa
   Tunteet
   27
   726
  10. Kysymys iltaan

   Kuinka kuuma kaivattusi on celsius-asteikolla?
   Ikävä
   42
   689
  Aihe