Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Keittiön siirto: mistä hormi poistoilmalle?

Töölön_takapiru

Ystävä remontoi asuntoa 1930-luvun kerrostalossa Helsingissä. Suuressa porvarisasunnossa on nyt palvelijanhuone ja pieni keittiö pihan puolella. Tarkoitus olisi siirtää keittiö kadun puolelle, olohuoneen viereiseen makuuhuoneeseen.

Suunnittelija oli jo piirtänyt keittiön uuteen paikkaan makuuhuoneeseen. Vesi ja viemäri johdettaisiin viereisestä kylpyhuoneesta. Samalla kylpyhuonetta hieman laajennettaisiin ja seinää siirrettäisiin. Taloyhtiö hyväksyi suunnitelman ja määräsi remontille valvojan. Putkiremontteihin erikoistunut rakennusmestari-valvoja ei huomannut ilmanpoistossa mitään ongelmaa ja kehotti aloittamaan purkutyöt.

Keittiön ilmanvaihto on kuitenkin edelleen ratkaisematta. Rakennusmääräykset vaativat, että keittiössä pitää olla ilmanpoistoventtiili. Painovoimaisessa ilmanvaihdossa se tarkoittaa omaa hormia ylös vesikatolle.

Talossa on painovoimainen ilmanvaihto. Joka huoneessa on tuloilmaventtiili ulkoseinässä. Poistoilmalle on 4 hormia vesikatolle, kylpyhuoneessa, WC:ssä, vanhassa keittiössä ja olohuoneen avotakassa.

Helpoin ratkaisu olisi ohjata keittiön poistoilma siirtoilmana kylpyhuoneeseen ja sitä kautta katolle. Ilmanvaihtoa voisi tehostaa poistoilmaventtiiliin asennettavalla puhaltimella. Tämä ratkaisu on kahdesti kielletty, 1) painovoimaiseen hormiin ei saa, ainakaan Helsingissä, asentaa puhallinta, 2) Suomen rakentamismääräyskokoelman ”Rakennusten sisäilmasto ja ilmanvaihto - Määräykset ja ohjeet 2012” http://www.finlex.fi/data/normit/37187/D2-2012_Suomi.pdf määrittää asuinhuoneistojen keittiöt poistoilmaluokkaan 3 ei samaan luokkaan kuin WC- ja pesutilat.

Putkimies ehdotti, että kylpyhuoneen poistoventtiiliin liitetään y-haarainen putki, josta toinen haara imisi ilmaa keittiöstä. Rakennusmääräykset sallisivat tällaisen yhteisen poistoputken vierekkäisille WC:lle ja kylpyhuoneelle, ei kuitenkaan kylpyhuoneelle ja keittiölle.

Jäljelle jää vaihtoehto ”tupakeittiö”, eli keittiön ja olohuoneen välisen väliseinän purkaminen. Keittiön poistoilma ohjautuisi siis olohuoneen takan kautta vesikatolle. Keittiössä on tietysti liesituuletin aktiivihiilisuodattimella, joka poistaa ilmasta enimmät käryt ja hajut. Muuta vaihtoehtoa ei painovoimaisessa ilmanvaihdossa voi ollakaan.

Soitin Helsingin rakennusvalvontaviraston neuvontaan. Neuvoja kysyi, onko takka lähellä ajateltua hellan paikka ja ryhtyi epäileväksi, kun kerroin, että se on vastapäisellä seinällä. Neuvoja kehotti selvittämään, onko talossa tehty hormikartoitus. Rakennusaikana hormeja rakennettiin yleensä muutama ylimääräinen, joten seinän sisältä saattaisi löytyä vapaa hormi. (Naapuriasunnon keittiölinja on juuri sopivalla kohdalla.) Ystäväni haluaa kuitenkin mennä siitä, missä aita on matalin. Asian tiedustelu taloyhtiöltä voisi johtaa kyselyihin, epäilyihin ja koko hankkeen kaatumiseen.

Käytäntö Helsingissä muuttui vuosi sitten. Aiemmin tällaiseen keittiön siirtoon tarvittiin rakennusvalvontaviraston Z-lausunto eli lupa. Nyt riittää pelkkä taloyhtiön lupa ja taloyhtiön määräämän valvojan hyväksyntä. http://www.hel.fi/www/uutiset/fi/rakennusvalvontavirasto/remontteihin-riittaa-usein-taloyhtion-lupa

- Miten siis toimia?
- Onko viisasta ohjata keittiön ilma olohuoneen takkaan?
- Kuinka leveän tulee keittiön ja olohuoneen välisen aukon olla, että tilat viranomaisten näkökulmasta katsotaan samaksi huonetilaksi?
- Kuinka tarkkaan määräysten kirjainta ja pilkkua viilataan, vai voiko määräyksiä jotenkin luovasti soveltaa?

3

337

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • roskat_maton_alle

      > Ystäväni haluaa kuitenkin mennä siitä, missä aita on matalin.

      Joten koko vuodatus oli tarpeeton - homma tehdään joka tapauksessa jollain purkkapatentilla /PÄVI ja jätetään asunnon seuraavan omistajan päänsäryksi. Myytäessähän ei taatusti "muisteta" kertoa, mitä kaikki tunarivirityksiä kämppään on tehty.

    • Osa-aikaeläkeläinen

      Laita aktiivihiilisuodatimella varustettu imuri. Ei tarvitse johtaa putkia mihinkään, ja kyllä sellaisen kanssa voi elää.

      • NäinMeillä

        Aktiivihiilisuodattimella varustettu liesituuletin ei poista sitä että keittiöstä täytyy aina olla silti ilmanpoistokanava.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      81
      2087
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      23
      1798
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      19
      1677
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      21
      1480
    5. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      65
      1433
    6. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      76
      1348
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      20
      1344
    8. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1302
    9. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1274
    10. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      11
      1245
    Aihe