Entinen laitoskeittäjä; tuli opittua kun peruna vetää harmaaksi kypsyttyään on kyse nostossa tapahtuneessa virheessä, eli perunan pitää olla varretta pellossa vielä 1-2 viikkoa ennen nostoa niin tärkelys tasaantuu ei tummuta perunaa kypsänä tämä tieto tuli silloin Keskon viljelysopimuksista ja Kesko käski tiedottaa heti sanoo viljelysopimuksen irti kun sitä ei ole noudatettu.
Nyt ostin itselleni todella kauniita perunoita, ne jäi keittiön työpöydälle koska olin 4 vrk sairaalassa. Aikomukseni on keittää ne nyt, ovat vain muuttuneet hennon vihreiksi EI OLE HOMETTA vain väri on muuttunut. Vihreä väri perunassa on botuliinia keitettynä ei enää myrkyllistä.
Mikä on kasvatus/viljely virhe että noin tapahtui..? Vai onko virhe suomalaisuus!
Perunan viljely
7
433
Vastaukset
- Oliskohan--
Saaneet kevätaurinkoa ja kasvuunlähtöä suunnittelevat :)
- eveliinaekseri
vieläpämitä tietäd peeruunan viljeelyystä MITÄÄN...
Peruna kun tummuu leikkauspinnaltaan niin on ravinneepätasapaino pellossa - ahtine
Ahvenniemi, P. 2007. Puutarhasanomat 2/2007: 27-28.
Perunaa käsitellään ruoanlaiton yhteydessä mitä moninaisimmin tavoin. Käsittelyssä peruna joutuu tietenkin lujille: soluja rikkoutuu ja solujen sisässä ollessaan tiukasti erillään pysyvät ainekset sekoittuvat keskenään, perunaa keitetään ja paistetaan ja haudutetaan, pahimmillaan jopa parisataa-asteisessa öljyssä. Tavallisimpia seurauksia kovasta käsittelystä ovat erilaiset mallon tummumisreaktiot. Ne haittaavat niin kotikeittiössä kuin perunan suurtalouskäytössä ja teollisessa prosessoinnissakin. Tummisreaktioita on kolmea eri tyyppiä: raakatummuminen, keitetyn perunan tummuminen ja rasvapaitossa tapahtuva tummuminen. Seuraavassa selvitellään erilaisten tummumisten syitä ja torjuntamahdollisuuksia.
http://www.saunalahti.fi/ahven/peruna/learti55.htm - maaeläinpihalla
Vihreä väri perunassa on valon vaikutuksesta syntynyttä klorofylliä. Se sinänsä ei ole vaarallista, mutta samaan aikaan perunassa muodostuu myös glykoalkaloidia (mm. solaniinia) ja se on vähän pahempi juttu, eikä se myöskään poistu keittämällä. Viljelyolosuhteet eivät vaikuta vihertymiseen, vaan sait sen ihan itse aikaan omassa keittiössäsi.
Keiton jälkeinen tummuminenkin on aika monesta muusta(kin) asiasta kiinni kuin varsistonhävityksen jälkeisestä maassa seisottamisesta.
Kumpikin prosessi on yleismaailmallinen, joten suomalaisuudessa ei ole vika! - reglonepottua
miksi perunaa ostaville ei kerrota siitä, että varsisto tuhotaan pääsääntöisesti myrkyllä tappamalla? Aine on nimeltään reglone ja se imeytyy kasviin tappaen lehdet.
Ja kun myrkky imeytyy kasviin se yhteyttämisen aikana menee myös mukulaan ja te syötte sen reglonen sitten potaateissa.
Toimin urakointiruiskuttajana perunatilalle 4 vuotta ja tänä aikana loppui minulta muun kuin luomuperunan syönti jossa varsisto tuhotaan mekaanisesti ennen nostoa.- asphaltfermer
Reglonen teho perustuu siihen että tehoaine reagoi auringonvalon kanssa, jolloin muodostuu vetyperoksidia, joka polttaa kasvin solukon. Valon määrä vaikuttaa tehon nopeuteen.
Ei nii kovin myrkylliseltä kuulosta, näenmä. Luomupotuissa yleensä rutto ja koleeri pitää huolen varsistosta.
- kaupastasaa
ei kannata nykyään, perunan viljely.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1752968
Oletko kertonut jo muille tunteistasi?
Ystävillesi esimerkiksi? Minä en ole vielä kertonut kenellekään tästä meidän jutusta.642566- 2032220
- 731849
- 1021773
Kesä, kesä!
Veikkaan, ettet juuri nyt ikävöi minua, ehket enää koskaan? Näkemättömyys on laimentanut tunteet, ja katselet iloisena k91651- 1021452
Miksi sanotaan että Suomella on suuri armeija, tykistö jne.
Asioita tarkemmin seuranneet tietävät että tuolla Ukrainassa palaa kuukaudessa sen verran mitä Suomella on kokonaisuudes2171151- 811120
- 951079