Perunan viljely

maaeläin

Entinen laitoskeittäjä; tuli opittua kun peruna vetää harmaaksi kypsyttyään on kyse nostossa tapahtuneessa virheessä, eli perunan pitää olla varretta pellossa vielä 1-2 viikkoa ennen nostoa niin tärkelys tasaantuu ei tummuta perunaa kypsänä tämä tieto tuli silloin Keskon viljelysopimuksista ja Kesko käski tiedottaa heti sanoo viljelysopimuksen irti kun sitä ei ole noudatettu.

Nyt ostin itselleni todella kauniita perunoita, ne jäi keittiön työpöydälle koska olin 4 vrk sairaalassa. Aikomukseni on keittää ne nyt, ovat vain muuttuneet hennon vihreiksi EI OLE HOMETTA vain väri on muuttunut. Vihreä väri perunassa on botuliinia keitettynä ei enää myrkyllistä.
Mikä on kasvatus/viljely virhe että noin tapahtui..? Vai onko virhe suomalaisuus!

7

433

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Oliskohan--

      Saaneet kevätaurinkoa ja kasvuunlähtöä suunnittelevat :)

    • eveliinaekseri

      vieläpämitä tietäd peeruunan viljeelyystä MITÄÄN...

      Peruna kun tummuu leikkauspinnaltaan niin on ravinneepätasapaino pellossa

    • ahtine

      Ahvenniemi, P. 2007. Puutarhasanomat 2/2007: 27-28.

      Perunaa käsitellään ruoanlaiton yhteydessä mitä moninaisimmin tavoin. Käsittelyssä peruna joutuu tietenkin lujille: soluja rikkoutuu ja solujen sisässä ollessaan tiukasti erillään pysyvät ainekset sekoittuvat keskenään, perunaa keitetään ja paistetaan ja haudutetaan, pahimmillaan jopa parisataa-asteisessa öljyssä. Tavallisimpia seurauksia kovasta käsittelystä ovat erilaiset mallon tummumisreaktiot. Ne haittaavat niin kotikeittiössä kuin perunan suurtalouskäytössä ja teollisessa prosessoinnissakin. Tummisreaktioita on kolmea eri tyyppiä: raakatummuminen, keitetyn perunan tummuminen ja rasvapaitossa tapahtuva tummuminen. Seuraavassa selvitellään erilaisten tummumisten syitä ja torjuntamahdollisuuksia.


      http://www.saunalahti.fi/ahven/peruna/learti55.htm

    • maaeläinpihalla

      Vihreä väri perunassa on valon vaikutuksesta syntynyttä klorofylliä. Se sinänsä ei ole vaarallista, mutta samaan aikaan perunassa muodostuu myös glykoalkaloidia (mm. solaniinia) ja se on vähän pahempi juttu, eikä se myöskään poistu keittämällä. Viljelyolosuhteet eivät vaikuta vihertymiseen, vaan sait sen ihan itse aikaan omassa keittiössäsi.

      Keiton jälkeinen tummuminenkin on aika monesta muusta(kin) asiasta kiinni kuin varsistonhävityksen jälkeisestä maassa seisottamisesta.

      Kumpikin prosessi on yleismaailmallinen, joten suomalaisuudessa ei ole vika!

    • reglonepottua

      miksi perunaa ostaville ei kerrota siitä, että varsisto tuhotaan pääsääntöisesti myrkyllä tappamalla? Aine on nimeltään reglone ja se imeytyy kasviin tappaen lehdet.

      Ja kun myrkky imeytyy kasviin se yhteyttämisen aikana menee myös mukulaan ja te syötte sen reglonen sitten potaateissa.

      Toimin urakointiruiskuttajana perunatilalle 4 vuotta ja tänä aikana loppui minulta muun kuin luomuperunan syönti jossa varsisto tuhotaan mekaanisesti ennen nostoa.

      • asphaltfermer

        Reglonen teho perustuu siihen että tehoaine reagoi auringonvalon kanssa, jolloin muodostuu vetyperoksidia, joka polttaa kasvin solukon. Valon määrä vaikuttaa tehon nopeuteen.
        Ei nii kovin myrkylliseltä kuulosta, näenmä. Luomupotuissa yleensä rutto ja koleeri pitää huolen varsistosta.


    • kaupastasaa

      ei kannata nykyään, perunan viljely.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ominaisuutta arvostat eniten hänessä?

      Ihastuksessasi, rakkautesi kohteessa
      Ikävä
      175
      2968
    2. Oletko kertonut jo muille tunteistasi?

      Ystävillesi esimerkiksi? Minä en ole vielä kertonut kenellekään tästä meidän jutusta.
      Ikävä
      64
      2566
    3. Miksi mies kääntyy poispäin

      Ja teeskentelee, ettei näe minua, kun törmäämme vahingossa? 🫣
      Ikävä
      203
      2220
    4. Kerro kaivatustasi.

      1. Minkälainen koti 2. Ammatti 3. Ulkonäkö 4. Ikä
      Ikävä
      73
      1849
    5. Kysy jotain kaivatultasi

      Laita tunnisteet molemmista
      Ikävä
      102
      1773
    6. Kesä, kesä!

      Veikkaan, ettet juuri nyt ikävöi minua, ehket enää koskaan? Näkemättömyys on laimentanut tunteet, ja katselet iloisena k
      Tunteet
      9
      1651
    7. Minkälaisesta seksistä

      haaveilet kaivattusi kanssa?
      Ikävä
      102
      1452
    8. Miksi sanotaan että Suomella on suuri armeija, tykistö jne.

      Asioita tarkemmin seuranneet tietävät että tuolla Ukrainassa palaa kuukaudessa sen verran mitä Suomella on kokonaisuudes
      Maailman menoa
      217
      1151
    9. Kai me nainen jollain tasolla tykätään

      Toisistamme kun tämä on kestänyt niin kauan
      Ikävä
      81
      1120
    10. Tarkkanäköisyys

      Oon muuten pirun hyvä huomaamaan asioita! Senhän sä varmaan kyllä jo tiesitkin.
      Ikävä
      95
      1079
    Aihe