Perunan viljely

maaeläin

Entinen laitoskeittäjä; tuli opittua kun peruna vetää harmaaksi kypsyttyään on kyse nostossa tapahtuneessa virheessä, eli perunan pitää olla varretta pellossa vielä 1-2 viikkoa ennen nostoa niin tärkelys tasaantuu ei tummuta perunaa kypsänä tämä tieto tuli silloin Keskon viljelysopimuksista ja Kesko käski tiedottaa heti sanoo viljelysopimuksen irti kun sitä ei ole noudatettu.

Nyt ostin itselleni todella kauniita perunoita, ne jäi keittiön työpöydälle koska olin 4 vrk sairaalassa. Aikomukseni on keittää ne nyt, ovat vain muuttuneet hennon vihreiksi EI OLE HOMETTA vain väri on muuttunut. Vihreä väri perunassa on botuliinia keitettynä ei enää myrkyllistä.
Mikä on kasvatus/viljely virhe että noin tapahtui..? Vai onko virhe suomalaisuus!

7

474

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Oliskohan--

      Saaneet kevätaurinkoa ja kasvuunlähtöä suunnittelevat :)

    • eveliinaekseri

      vieläpämitä tietäd peeruunan viljeelyystä MITÄÄN...

      Peruna kun tummuu leikkauspinnaltaan niin on ravinneepätasapaino pellossa

    • ahtine

      Ahvenniemi, P. 2007. Puutarhasanomat 2/2007: 27-28.

      Perunaa käsitellään ruoanlaiton yhteydessä mitä moninaisimmin tavoin. Käsittelyssä peruna joutuu tietenkin lujille: soluja rikkoutuu ja solujen sisässä ollessaan tiukasti erillään pysyvät ainekset sekoittuvat keskenään, perunaa keitetään ja paistetaan ja haudutetaan, pahimmillaan jopa parisataa-asteisessa öljyssä. Tavallisimpia seurauksia kovasta käsittelystä ovat erilaiset mallon tummumisreaktiot. Ne haittaavat niin kotikeittiössä kuin perunan suurtalouskäytössä ja teollisessa prosessoinnissakin. Tummisreaktioita on kolmea eri tyyppiä: raakatummuminen, keitetyn perunan tummuminen ja rasvapaitossa tapahtuva tummuminen. Seuraavassa selvitellään erilaisten tummumisten syitä ja torjuntamahdollisuuksia.


      http://www.saunalahti.fi/ahven/peruna/learti55.htm

    • maaeläinpihalla

      Vihreä väri perunassa on valon vaikutuksesta syntynyttä klorofylliä. Se sinänsä ei ole vaarallista, mutta samaan aikaan perunassa muodostuu myös glykoalkaloidia (mm. solaniinia) ja se on vähän pahempi juttu, eikä se myöskään poistu keittämällä. Viljelyolosuhteet eivät vaikuta vihertymiseen, vaan sait sen ihan itse aikaan omassa keittiössäsi.

      Keiton jälkeinen tummuminenkin on aika monesta muusta(kin) asiasta kiinni kuin varsistonhävityksen jälkeisestä maassa seisottamisesta.

      Kumpikin prosessi on yleismaailmallinen, joten suomalaisuudessa ei ole vika!

    • reglonepottua

      miksi perunaa ostaville ei kerrota siitä, että varsisto tuhotaan pääsääntöisesti myrkyllä tappamalla? Aine on nimeltään reglone ja se imeytyy kasviin tappaen lehdet.

      Ja kun myrkky imeytyy kasviin se yhteyttämisen aikana menee myös mukulaan ja te syötte sen reglonen sitten potaateissa.

      Toimin urakointiruiskuttajana perunatilalle 4 vuotta ja tänä aikana loppui minulta muun kuin luomuperunan syönti jossa varsisto tuhotaan mekaanisesti ennen nostoa.

      • asphaltfermer

        Reglonen teho perustuu siihen että tehoaine reagoi auringonvalon kanssa, jolloin muodostuu vetyperoksidia, joka polttaa kasvin solukon. Valon määrä vaikuttaa tehon nopeuteen.
        Ei nii kovin myrkylliseltä kuulosta, näenmä. Luomupotuissa yleensä rutto ja koleeri pitää huolen varsistosta.


    • kaupastasaa

      ei kannata nykyään, perunan viljely.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomen kansa haluaa Antti Lindtmanista pääministerin

      Lindtman on miltei tuplasti suositumpi kuin etunimikaimansa Kaikkonen. Näin kertoo porvarimedian teettämä kysely. http
      Maailman menoa
      294
      4781
    2. Vain 21% kannattaa Lindtmania pääministeriksi

      se on selvästi vähemmän kuin puolueen kannatus, mites nyt noin?
      Maailman menoa
      135
      3066
    3. Miksei Björn Wahlroos jaa rahaa köyhille?

      Esimerkiksi Nordean tiloissa? Vai tuovatko ne köyhät hiekkaa marmorilattioille ja siksi ei pysty mursunviiksi pystyyn k
      Maailman menoa
      52
      2983
    4. Jouluksi miettimistä: kuka tai mikä valmistaa rahan?

      Nyt kun on ollut vääntöä rahasta ja eritoten sen vähyydestä, niin olisi syytä uida rahan alkulähteille, eli mistä se syn
      Maailman menoa
      28
      1541
    5. Julkinen sektori on elänyt aivan liian leveästi yli varojensa!

      Viimeisen 15 vuoden aikana julkisen puolen palkat ovat nousseet n. 40%, kun taas yksitysellä sektorilla vain n. 20%. En
      Maailman menoa
      227
      1242
    6. Missä kunnassa kaivattusi asuu

      Kuinka tarkkaa uskalla sanoa?
      Ikävä
      47
      1189
    7. Yksikään persu ei ole saanut Nobelin palkintoa

      Kertoo paljon persujen älyn puutteesta. Demareista mm. Ahtisaari on kyseisen palkinnon saanut.
      Maailman menoa
      7
      996
    8. Miten antaa merkki hyvin eri ikäiselle miehelle, että kertoisi toiveensa ja ajatuksensa?

      Olen pitkään pitänyt miehestä, joka myös varmasti minusta. Hän ei tosin kerro ihastumisesta, eli voi hyvin olla, että tu
      Ikävä
      78
      991
    9. Emme koskaan keskustelleet kasvotusten syistä välirikollemme

      Enkä voisi kertoa perimmäistä rehellistä syytä. Kerroin sinulle pintapuolisen ”paketin” ja otin tavallaan omalle vastuu
      Ikävä
      58
      981
    10. Paskalaista valokuitulakiin

      Nyt maksajiksi joutuvat kaupunkilaiset eivätkä mökkiensä ulkohuusseissa kakistelevat mummot. Nimittäin EU määrää jokais
      Maailman menoa
      52
      979
    Aihe