Pohdin kivitalon rakennuttamista ja ennenkuin käynnistämme suunnittelun, pitäisi osata päättää runkoratkaisu. Rakentaminen ei ole tuttua, mutta kivitalosta tulee ensiksi mieleen tiilitalo ja sen jälkeen harkkotalo. Tiilitalo taitaa olla menneen talven lumia ja kallis toteuttaa, joten lähdempä sitten harkkotalon suuntaan. Netissä kun etsii näitä, niin vaihtoehdoiksi jäävät kevytsoraharkot ja kevytbetoniharkot sekä erilaiset betonivaluharkot. Saiskos näistä puoltavia kommentteja... ei negatiivisia, mitkä katson heti kilpailevan tuottajan mustamaalauksiksi. En myöskään halua tällä palstalla paljon puhuttua EPS-muottia tai betonielementtejä koskevia kommentteja mukaan tähän keskusteluun. Niitä en nyt ole harkitsemassa.
Erilaisia runkoratkaisuja kivitaloissa
11
215
Vastaukset
- muuraamallahyvä
itse suosin muurattavia harkkoja. niiden kanssa toimiessa aikataulut ja sitä myötä kulut pystyy tietämään etukäteen eikä tule yllätyksiä. tästä syystä merkittävät ammattirakentajat käyttävät muurattavia harkkoja, kuten lecaa tai siporexia. ne pystyy myös nopeammin pinnoittamaa ulkopuolelta. hinnaltaan muurattavat harkot ovat edullisia.
- lammiavaan
valuharkoilla saa tankin kestävän teräsbetoniseinän... höttöharkoilla potkusta murenevan... kumpikohan on parempi?
- Espooseen2018
Jaha... Lammi tippuikin pelistä.
- eiväliäkään
Jos vain rakennutat talon, niin eipä juuri ole väliä. Kaikkia myydään ja kaikista taloja rakennetaan menestyksellisesti. Jos itse rakennat, niin sitten alkaa olla merkitystä johtuen erilaisista työmenetelmistä.
- Sejasamatäysin
Samaa mieltä... harkolla ei niin isoa merkitystä ole hinnallisesti tai käytännössä. Päätä mieluummin minkälaisen toimituksen haluat, eli onko suunnittelut, tarvikkeet ja asennukset paketissa vai vain läjän harkkoja... jos olet ostamassa läjää harkkoja, se ja sama.
- onnellinenSipokki
Samaapa pohdin itsekin aikoinani. Samalle paikkakunnallekkin tuli aikoinaan rakennettua.
Todetaan nyt aluksi, että teki talon valuharkoista, papusta, tai siposta, niin kaikista varmasti saa aikaiseksi hyvän talon.
Itse aikoinani päädyin sipoon.
Materiaalli on anteeksiantava, eli esim. unohtuneet sähköjohdot saa helposti uritettua jälkikäteen. Työstäminen on helppoa oli kyseessä sitten uritus, liimaaminen, siivujen tekeminen, halkaisu jne.
Aika vaikea kämmätä, koska harkot ovat samaa höttöä laidasta laitaan. Kylmäsiltoja jos saa aikaiseksi, niin on jo pitänyt yrittää tehdä niitä.
Pitkäikäisin tuote, eli kokemusta kymmeniä vuosia.
Suunnittelijoita löytyy useita. Suunnittelijan käsikirja erittäin kattava. Aikoinani ei muilta toimittajilla vastaavaa löytynyt. En tiedä löytyykö nykyäänkään.
Yläpohja samasta tuotteesta. Vesikaton tekeminen yläpohjalaattojen päälle helppoa ja nopeaa.
Siposta löytyy lukematon määrä erilaisia palkkeja aukkojen ylityksiin, maanpaineseinää, väli- & ylipohjia, kaaria, eri harkkoja, suurharkkoja jne.
Kiinnitykset helppoja.
Pinnoitus helppoa.
Pystytys nopeaa.
Itselläni hinta, mutta saattaa vaihdella tapauskohtaisesti.
Rappuset oli helppo & nopea pystyttää.
Samalta taholta sisä- ja ulkoseinät, ylä- ja välipohjat, kattomateriaalit, teräkset jne.
jne
Miinuksena sitten vaikka ei saanutkaan kirjoitella
- Huono lämmöneristävyys harkoilla jotka ovat samaa tavaraa laidasta laitaan. Taloudellisesti, eli lämmityskuluissa, kustannus on olematon.
Vinkkinä, teit sitten mistä harkosta tahansa.
Laske tarjoukset samalle viivalle. Teräkset (Varsinkin sinkityt) maksavat paljon, betonit, rappuset, telineet, katto, eristykset, pilarit, läpiviennit, telineet, nosturit, ylimääräiset työt, jne. Pelkästään katon saaminen samalle viivalle on jo aloittelijalle työlästä. Minkälaisen perustuksen vaativat jne.
Tee sopimus harkoista ja pystytyksestä samalla kertaa, vaikka taho jolta ostat ei ole sama. Jos ostat harkot ja vasta sen jälkeen kyselet pystytystä, niin sinua viedään satasella. Pystyttäjät ovat dedikoituja tietylle tuotteelle ja kun olet jo legot ostanut, niin pystytysurakat ovat tämän jälkeen kalliita.
Jos valinta kohdistuu sipoo, niin pyri käyttämään suurharkkoja. Nopeuttavat pystytystä huomattavasti. Samaten maanpaine- elementit kellarissa ovat nopeita pystyttää.
Sopimuksiin tulee kirjata sanktiot myöhästymisille jne.
Älä rakenna talvella.
Panosta suunnitteluun. Mielikuvitusharkoittelu tarjoiluvadin kanssa kuinka viet terassille aamiaista. Missä valokatkaisimet, kuinka ovet aukeavat, mihinkä laskevat tarjoiluvadin, kun avaat oven. Kuinka pyykkirumba sujuu jne.
Varaa talotekniikkaa varten kuilu koko talon läpi. Siitä tulee kuitenkin liian pieni.
Varaudu Espoossa rakennusvalvonnan haasteisiin ja viiveisiin. Välttämätön paha jota ilman ei voi rakentaa.- Sipoonhjyvä
Samaa mieltä.. sipo on hyvä tuote pientaloon. Suosin nykytaloissa kuitenkin pienempiä, käsin nosteltavia kevytbetoniharkkoja. Suurharkkoja on vaikea käsitellä ja työstää jos ei nyt ihan ole kantti kertaa kantti talo... saako niitä edes enää jos ei oteta huomioon joitain 6 vuotta vanhoja siporex tehtaan vanhoja varastoja?
- Tyytyväinenrakentaja
Aika pitkälle samaa mieltä ja samat kokemukset. Mutta eri mieltä kahdesta asiasta:
- kevytbetonia on montaa muutamin merkkiä kuin siporex joka on Jämerän tuotenimi kevytbetonille. Itse rakensin xellan harkosta jota saa ainakin fortelta ja jos nyt rakentaisin niin katsoisin myös mitä maksaisi harkkojen tuominen Virosta
- "huono lämmöneristys" ei mielestäni pidä paikkaansa. Esim xellan (forte) harkolla saadaan u-arvoksi 0,15 joka on erinomainen. Kannattaa kuitenkin muistaa että seinän u-arvo on aikalailla tyhjän kanssa. Et ikinä huomaa sähkölaskussa sitä onko seinäharkon u-arvo 0,15, 0,17 vai 0,25. Kun tuo 0,15 arvo vaatii 50cm paksut seinät niin jos nyt rakentaisin uudelleen niin tekisin ihan suosiolla ohuemmasta harkosta vaikka sillä onkin paperilla hieman huonompi eristysarvo.
Mutta totta on myös aikaisemmissa viesteissä mainittu että valmiissa talossa se on aika sama mistä harkosta se seinä on tehty. Talon toimivuus, ulkonäkö ja arvo tulevat johtumaan suunnittelijoiden ammattitaidosta eikä käytetystä harkosta. - Kevytbetonirakentaja
Tyytyväinenrakentaja kirjoitti:
Aika pitkälle samaa mieltä ja samat kokemukset. Mutta eri mieltä kahdesta asiasta:
- kevytbetonia on montaa muutamin merkkiä kuin siporex joka on Jämerän tuotenimi kevytbetonille. Itse rakensin xellan harkosta jota saa ainakin fortelta ja jos nyt rakentaisin niin katsoisin myös mitä maksaisi harkkojen tuominen Virosta
- "huono lämmöneristys" ei mielestäni pidä paikkaansa. Esim xellan (forte) harkolla saadaan u-arvoksi 0,15 joka on erinomainen. Kannattaa kuitenkin muistaa että seinän u-arvo on aikalailla tyhjän kanssa. Et ikinä huomaa sähkölaskussa sitä onko seinäharkon u-arvo 0,15, 0,17 vai 0,25. Kun tuo 0,15 arvo vaatii 50cm paksut seinät niin jos nyt rakentaisin uudelleen niin tekisin ihan suosiolla ohuemmasta harkosta vaikka sillä onkin paperilla hieman huonompi eristysarvo.
Mutta totta on myös aikaisemmissa viesteissä mainittu että valmiissa talossa se on aika sama mistä harkosta se seinä on tehty. Talon toimivuus, ulkonäkö ja arvo tulevat johtumaan suunnittelijoiden ammattitaidosta eikä käytetystä harkosta.Sinulla on vanhaa tietoa... Jämerä on luopunut jo viisi vuotta sitten Siporexin käytössä, joka onkin jo autuaasti vanhentunut kevytbetonituote... virosta ja keskieuroopasta saa paljon parempaa kevytbetonia kuin Siporex.
Hemmetin hyvä tuote pientaloon tuo kevytbetoni. Järkevän hintainen ja ilman valuja saa rungon pystyyn (toko anturat pitää valella). Voi pinnoittaa lähes saman tien eikä tarvii odotella yhtä lämmityskautta... reilusti alle vuodessa asumaan. Itse muutin 9kk aloituksesta.
- NickNailer
Ei sillä ole juuri merkitystä, minkä runkomateriaalin valitsee. Ulkomailta voi toki tilata, itsekin niin teen. Siinä ongelmat ovat seuraavia: on tilattava yläkanttiin, reilusti liikaa, suomalaiset palikat on erillaistettu. Esimerkiksi Lecaa saa edullisesti ulkomailta ja se on laadullisesti jopa parempaa, mutta pontti ja kalikka ovat eri kokoa suomalaisten kanssa.
Kalikkatalojen kustannuksia lisää rappaus. Se kannattaa pääsääntöisesti hankkia virolaisilta tai puolalaisilta. Sama koskee sisäseinien oikaisuja yms. Ja vaikka kuinka vaimo vaatisi, niin älä muuta ennen kuin kaikki huoneet on rapattu ja lopullisessa pinnassa. Slammaukselle kannattaa sanoa EI.
Yhtään täystiilitaloa en ole tehnyt, remontoinut kylläkin. Vielä sellaisen teen. Tämä on paremminkin henkilökohtainen to do -lista, eikä susoitus. Se on nimittäin aika sama, mistä rungon tekee.- Seompivirhe
Älkää missään nimessä ostelko rappinkeja virosta tai puolasta... täysin eri kamaa kuin suomen olosuhteisiin tehdyt vaikka saman valmistajan pusseissa myydäänkin.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kiitos nainen
Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik123970MTV: Kirkossa saarnan pitänyt Jyrki 69 koki yllätyksen - Paljastaa: "Se mikä oli hyvin erikoista..."
Jyrki Linnankivi alias Jyrki 69 on rokkari ja kirkonmies. Teologiaa opiskeleva Linnankivi piti elämänsä ensimmäisen saar822071Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?
Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun5491647Kirjoita yhdellä sanalla
Joku meihin liittyvä asia, mitä muut ei tiedä. Sen jälkeen laitan sulle wappiviestin861323Olet hyvin erilainen
Herkempi, ajattelevaisempi. Toisaalta taas hyvin varma siitä mitä haluat. Et anna yhtään periksi. Osaat myös ilkeillä ja671107Yksi syy nainen miksi sinusta pidän
on se, että tykkään luomusta. Olet luonnollinen, ihana ja kaunis. Ja luonne, no, en ole tavannut vielä sellaista, joka s331038Hyödyt Suomelle???
Haluaisin asettaa teille palstalla kirjoittelevat Venäjää puolustelevat ja muut "asiantuntijat" yhden kysymyksen pohditt215909Hyvää Joulua mies!
Toivottavasti kaikki on hyvin siellä. Anteeksi että olen hieman lisännyt taakkaasi ymmärtämättä kunnolla tilannettasi, o60883- 171854
Paljastavat kuvat Selviytyjät Suomi kulisseista - 1 päivä vs 36 päivää viidakossa - Katso tästä!
Ohhoh! Yli kuukausi viidakossa voi muuttaa ulkonäköä perusarkeen aika rajusti. Kuka mielestäsi muuttui eniten: Mia Mill3828