Taloyhtiön remonttilainat ja osakepantit

Yliymmärryksen

Noin neljänkymmenen asunnon taloyhtiö on ottanut remonttilainaa pienempiin korjauksiin kolmeen kohteeseen kolme eri kertaa , kuten esim. ovien vaihtoon. Lainat otettiin 4-5 vuodeksi ja osakepantteja vastaan. Nämä velat on maksettu pois muutamaa vuotta ennen isompaa putkiremonttia remonttia, johon otettiin laina eri pankista, laina-aika 20 vuotta. Isännöitsijä vaihtui ensin, sitten isännöitsijätoimisto ja nyt taas isännöitsijätoimiston sisällä isännöitsijä, hallituskin on uusi.
Viime kokouksessa tilinpäätöksessä näkyi yllättäen kaikki pienempien lainojen pantit, uusien lisäksi. Pantteja uuteen lainaan pankki vaati vielä yli velan. Kukaan ei osannut selittää miksi pantteja on vielä olemassa kolme eri ottokertaa aikaisempaan pankkiin.
Kysymys kuuluu EIKÖ VIIMEISEN MAKSUN YHTEYDESSÄ PANTIT LAKKAAVAT OLEMASTA VOIMASSA?

9

2233

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • uusipankkiko

      Ei ole pantteja vaan kiinnityksiä. Niistä menee rahaa hankkiessa ja siksi ei kannata mitätöidä kun samat kiinnitykset voi käyttää kun taas tarvitsee lainaa. Se on tuossa vaan kummallista miksi taloyhtiö putkiremppaa varten on hankkinut uusia kiinnityksiä ja jättänyt vanhat käyttämättä.

      • Yliymmärryksen

        Selvensi jonkin verran, tai paljonkin.
        Yhtiön papereissa puhutaan kiinnityksistä ja mainitaan ko. panttikirjojen numerot. Siksi käytin vastaavia ilmaisuja. Pantteja tai kiinnityksiä on otettu viimeksi 2007 ja yhteinen summa vastaa noin yhden isoimman asunnon arvoa. Nyt viimeksi käytettyä pankkia pidettiin hallituksen taholta ehdoiltaan parempana ja otettu uusi laina vastaa noin 11 isomman asunnon arvoa. Ovatko ko . kiinnitykset vielä voimassa ja miten pitkään?
        Jos yksityinen henkilö luovuttaa osakepaperinsa pankille lainan vastineeksi, saa hän ne takaisin, kun laina on maksettu. Eikö ole pelkona nyt, että lainoja ei olekaan maksettu kokonaan tai että kiinnitykset yhteensä alkavat ylittää euromääräisinä laskettuna asuntojen todelliset arvot, etenkin kun "panttien" arvojen summat jo alkuaan ylittävät jo otetut varsinaisten lainojen summat. Remonttitarpeita on kyllä vielä edessä päin.


      • lhjjdisisdljv

        Kyse ei ole yksityisestä osakkeenomistajasta ja hänen osakkeistaan, joten vertailu hänen tilanteeseensa on aika mieletön. Kerrostalo on yhtiö, joka on jaettu osakkeisiin, ja osakepapereilla saat hallintaasi yhtiöstä pienen kuution kiinteää omaisuutta. Yhtiö omistaa sekä rakennuksen että usein tonttipohjan siinä talon alla. Kiinteää omaisuutta voi käyttää lainan panttina vasta, kun siihen hakee virallisen kiinnityspaperin maanmittaustoimistosta, eli viranomainen todistaa, että tämä läntti ja siinä seisova tönö todellakin kuuluvat kyseiselle yhtiölle/henkilölle. Osakas voi pelata osakepapereillaan, talonomistaja, olipa se sitten krs-taloyhtiö tai omakotitalon ostaja, joutuu hakemaan kiinnityspaperin. Kiinnityksiä voi hakea tönöä vastaan vaikka miljoonilla, mutta pankki sitten arvioi, paljonko niitä vastaan myöntää lainaa. Kiinnityksiä ei ole tapana purkaa, koska niiden hakeminen maksaa riihikuivaa rahaa ja ne kelpaavat jatkossakin vakuuksiksi. Ne ovat siis yhtiön omistamia arvopapereita pankin holvissa. Niiden arvo ei vaikuta millään tavalla loppuunmaksetun lainan olemassaoloon: "Koska minulla on pankissa SYPin osakkeita, se tarkoittaa, että olen velkaa SYPille!" - on loogisesti aika absurdi ajatusrakennelma. Taloyhtiön seuraaviin lainoihin kiinnitykset kelpaavat vakuuksiksi ihan siltään.


    • Yliymmärryksen

      Nimimerkki: lhjjdisisdljv kirjoitti:
      " Kiinnityksiä ei ole tapana purkaa, koska niiden hakeminen maksaa riihikuivaa rahaa ja ne kelpaavat jatkossakin vakuuksiksi. Ne ovat siis yhtiön omistamia arvopapereita pankin holvissa. Niiden arvo ei vaikuta millään tavalla loppuunmaksetun lainan olemassaoloon"

      Minä: En pidä itseäni kyllä typeränä koulutukseeni ja ymmärrykseeni nähden, olen kyllä reippaasti keskitason yläpuolella, niin äo:n kuin koulutuksenkin suhteen. Oman osakkeen omistajana olen ollut useita vuosikymmeniä, tässä yhtiössäkin lähes alusta asti ja omistan myös kiinteistön. Tosin nämä kiinnitykset eivät ole tullet tällä tavoin aiemmin esiin, siksi kysyin. Tai kun niitä on aiemmin taloyhtiössämme otettu, "pantit" ovat poistuneet samalla kun lainat ovat pois maksettu. Meille osakkaille eli tämän kiinteistön yhteisomistajille , joille taloyhtiöissä kuuluu ylin päätösvalta, silloinen suuren isännöitsijäyrityksen isännöitsijä selitti kiinnitysmenetelmää näin. ( Ei siis ole olemassa mitään erillistä salaperäistä kiinteistön ja osakeyhtiön omistajaa, vaan me kaikki yhdessä omistamme koko kiinteistön)

      Eli kun isompi laina otettiin ja pyydettiin osakkeiden suostumusta kiinnityksiin ja niiden suuruus hirvitti,isännöitsijä selitti, että niitä kirjojahan saadaan sitten pikkuhiljaa takaisin, kun osa maksaa velkaosuutensa pois ja osa myy osakkeensa ja lainaahan lyhennetään koko ajan, joten "panttien" osuus vähenee.
      Meillä kyseiset pantit kattavat suuruudeltaan jo yli puolet asuntojen arvosta. Entä jos pantit ylittävät asuntojen arvon? Asuntojen arvo laskee, tehdään lisää korjauksia ja otetaan vielä lisää kiinnityksiä. Voiko pankki sanoa, että talonnehan on meidän. Yksityisillä osakkailla on etenkin nuorilla vielä omat lainat samoja osakepääomia vastaan.

      • lhjjdisisdljv

        No hienoa, että olet keskitasoa älykkäämpi. Jos vielä harjoittaisit sisälukutaitoasi, voisit huomata, että kukaan ei ole sinua ainakaan täällä tyhmäksi tölvinyt. Et edelleenkään huomannut yhtä lausetta: kiinnityspaperia voi hakea maanmittaustoimistosta. Se maksaa siellä 42 euroa paperisena, 35 euroa sähköisenä ja kerran haettuna kelpaa vuosikymmeniä eteenpäin. Myös kiinnityksen purkaminen maksaa. Se on lainhuudatustodistus kiinteistön omistussuhteesta. Vasta kun omistus on viranomaisen vahvistama, voidaan kiinteistöä vastaan saada lainaa. Pankki tekee itse oman arvionsa, paljonko uskaltaa yhtiötä lainoittaa, eli minkä arvoisina niitä kiinnityspapereita pitää. Niitä vastaan voi irrota vain se satatuhatta, vaikka nimellisarvoa olisi 1,5 miljoonaa. Kiinnityspaperin 'arvo' ei siis varsinaisesti korreloi reaalisen rahan kanssa. Kysyt, "eikö ole pelkona nyt, että lainoja ei olekaan maksettu. " Vastaan: ei ole. Laina ja sen pantti ovat erilliset asiat. Pankissa kirjoitetaan erikseen panttauskirjat ja lainasopimukset. Laina elää omaa, reaalista elämäänsä, panttikirjat eli kiinnitykset pysyvät kirjallisena todisteena siitä, että kiinteistö on olemassa. Kiinteistön oikea arvo ei korreloi panttikirjojen lukuarvojen kanssa, vaan arvon määrää kulloinenkin markkinatilanne.


    • Velkaa

      Tämä kiinnostaa vähän minuakin, koska äitini 8 asunnon rivitaloyhtiössä ei tehty aikoinaan tarvittavia remontteja vuosittain, vaan kaikki rysähti kerralla tehtäväksi, ja kalliksi tuli.
      Nyt tilanne on se , että asuntoa kohden taloyhtiöllä lainaa todella hulppeasti, voisi sanoa, että asunnon nykyhinnan verran.
      Ikäväksi tilanteen tässä tekee se, että asunnon osakekirja on taas lisävakuutena omassa asuntolainassani.
      Tässä vaiheessa kyseisessä asunnossa on remonttilainaa melkein enemmän ,kun sen reaalivakuus on. Tosin äitini asunto-osakeyhtiö ei ole osakkeenomistajien osakekirjoja kysellyt.

      Minä en ehkä oikein ymmärrä tätä yhtälöä, että miten pieni taloyhtiö voi ottaa/saa velkaa asuntojen arvon verran, ja samalla aikaa itse asunnoistakin voi ihmisillä olla velkaa, tai ainakin osakekirja toisen ihmisen velan panttina.....tai osapanttina.
      Oikeastaan tässä tilanteessa taloyhtiö on ison velan takia pankin, ja pankki on arvioinut asuntojen arvot hieman yläkanttiin, koska on antanut suuren velan. Minä olen velkasummaa ihmetellyt, koska tiedän asuntojen suuntaa antavan markkinahinnan.

    • Yliymmärryksen

      Kyllä yllä olevasta on jo syytä olla huolissaan. Samoin omassani viimeistään silloin, kun kaikki vielä edessä päin olevat korjaukset vaativat lisälainaa.
      Löysin alkuperäiseen kysymykseeni lisäselvitystä omatalo.fi sivuilta. Käytäntö on tosiaan muuttunut kiinnitysten ja panttien osalta siten, että on olemassa käytössä olevia kiinnityksiä ja vapaita, mutta ne pitäisi näkyä esim. isännöitsijätodistuksessa ym. virallisissa taloustiedoissa erikseen. Alla lakitietoa ko. kysymykseen liittyen:

      3.4 Taloustiedot – Lainat, lainapäätökset ja luotolliset tilit

      3.4.1 Yhtiön ottamat lainat Merkitään yhtiöllä olevien lainojen käyttötarkoitus, lainatyyppi, korko ja pääoman määrä kunkin lainan osalta erikseen. Lisäksi merkitään, jos lainaosuus on maksettavissa pois. Merkitään tiedot yhtiön luotollisista tileistä ja luoton kokonaismäärä/käytettävissä oleva määrä sekä päivämäärä. Merkitään myös tiedot sellaisista yhtiön lainoista, joiden ottamisesta on tehty päätös, mutta ei ole vielä nostettu. Merkitään yhtiön kiinteistöön vahvistettujen kiinnitysten yhteenlaskettu määrä (rasitustodistuksesta). Tilinpäätöksen liitetiedoista tulee käydä ilmi, mikä osa panttikirjoista on vapaana ja mikä pantattuna. Merkitään kuka yhtiöjärjestyksen mukaan päättää vastikkeen suuruuden ja maksutavan (yleensä vastikkeesta päättää yhtiökokous ja vesimaksusta hallitus).

    • Yliymmärryksen

      Vaikka panttikirjojen summan ei tarvitsekaan korreloida asuntojen arvojen kanssa, huolenaiheena kyllä on se, että korjauksien aiheuttamat velat hipovat maksukykyjä, eivätkä korjaukset läheskään aina nosta asuntojen arvoa, ainakaan tarpeeksi, vaan tekee asunnot ainoastaan jälleen asumiskelpoisiksi. Velat ylittävät toisinaan moninkertaisesti jo asuntojen arvot. Tampereella on jo purettu noin 40 vuoden ikäisiä kerrostaloja keskustassa, velat ja korjauskulut ovat olleet liian suuret, jotta kunnostusta olisi kannattanut jatkaa. Kyseessä oli Hämeenpuiston tuntumassa oleva vuokratalo. Eli kannattaa kyllä harkita mitä korjataan, miten ja millä hinnalla.
      Edellisiin aiheisiin vielä vastaus, meillä vanhojen kiinnitysten kohdalla ei ollut mainintaa siitä, että ne ovat vapaita.

    • Hyvä.Sylvi

      Minä olen ikääntyneenä miettimässä osakkeeseen muuttoa omakotitalosta.
      Siis vaarana on, että ostaa itselleen velkaa enemmän kuin neliöissä on arvoa!
      Jotain siihen suuntaan yhdelle kävi! Ostaa lutikkaisen velkatunkion, kun
      Aina niitä velkoja ja vastuita ei tuoda esille! Kuitenkin ne tulvat vastuulle!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nainen, yrittäessäsi olla vahva olet heikoksi tullut

      Tiedätkö mitä todellinen vahvuus on? Selviätkö, kun valtakunnat kukistuvat? Miten suojaudut kun menetät kaiken? :/
      Ikävä
      191
      1304
    2. Miettimisen aihetta.

      Kannattaa yrittää vain niitä oman tasoisia miehiä. Eli tiputa ittes maan pinnalle. Tiedoksi naiselle mieheltä.
      Ikävä
      122
      1128
    3. Mitkä on 3 viimeistä sanaa

      sun ja kaivattusi viesteilyssä? Ensin sun, sitten kaivatun?
      Ikävä
      48
      854
    4. Kai sä näät

      Ku sua katson et olen aika rakastunut. Rakkaus ei vain ole aina niin yksinkertaista
      Ikävä
      70
      850
    5. Just nyt mä

      En haluais sanoa sulle mitään. Voisi vaikka istua vierekkäin hiljaa. Ehkä nojaten toisiimme. Tai maata vierekkäin, ilman
      Ikävä
      53
      780
    6. Nainen miltä tuntuu olla ainoa nainen Suomessa, joka kelpaa ja on yheen sopiva minulle

      Sydämeni on kuin muuri, valtavat piikkimuurit, luottamusongelmat, ulkonäkövaatimukset, persoonavaatimukset ja älykkyysva
      Ikävä
      50
      725
    7. Kuinka hyvin tunnet mut?

      Kerro musta mies jotain.
      Ikävä
      33
      692
    8. Piristä mua ystävä

      Hyvä💫...
      Ikävä
      60
      689
    9. Hakeudu hoitoon.

      En oo kiinnostunut susta.
      Ikävä
      50
      665
    10. Nainen, mitä ajattelet minusta?

      Mitä tuntemuksia saan aikaan sinussa? :/
      Ikävä
      52
      657
    Aihe