Rotista...

Rotta lemmikiksi?

Olen tässä kovasti harkinnut viime aikoina lemmikkiä. Minulla on ollut ennen kaneja ja sellaisen voisin ehkä taas hankkia. Mielessäni on kuitenkin käynyt joku muukin lemmikki.

Hamstereista olen aina pitänyt, mutta minusta ne tuntuivat liian tylsiltä. Monet ovat kehuneet rottia fiksuiksi ja mukaviksi lemmikeiksi. Olenkin lueskellut viime aikoina rotista eri nettisivuilta.

Nyt kuitenkin haluaisin lähinnä teiltä rottien omistajilta tietoa muutamaan seuraavaan asiaan: Kuinka sisäsiisti rotta on? Merkkaileeko ne paikkoja pissimällä paljonkin tai onko tämä yleistä vain esim. uroksilla? Mitä te teette rottienne kanssa? Ovatko ne aiheuttaneet paljon tuhoja kotiinne? Olen kuullut muutamia juttuja, missä rotta on tunkeutunut omistajan runkopatjan sisään ym. ja tämä on herättänyt pientä kauhua. Tietysti kai niitä pitäisi valvoa irtiollessaan..

Mutta kertoilkaapa kokemuksistanne, niin voin sitten taas miettiä onko seuraava lemmikkini rotta vai kani :)

7

371

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Hanna L

   Kesyrotan hankintaa suunnittelevan kannattaa suunnistaa suoraan suomen kesyrottayhdistyksen sivuille; http://personal.inet.fi/yhdistys/skey/ siellä on myös oma keskustelu palsta jonne saa varmasti tätä pasltaa enemmän asiallisia vastauksia.

   Kesyrotat ovat todella viisaita lemmikkejä, oppivat samantyylisiä temppuja kuin koiratkin. Ja itse ainakin sanoisin että rottaa mukavempaa, ihmis rakkaampaa ja viisaampaa jyrsijää/lemmikkiä saa hakea.

   Rotan voi kyllä opettaa sisäsiistiksi, no tämäkin on kai tapaus kohtaista joku oppii joku ehkä ei. Meillä rotat vapaana ollessaan kakkii ja pissii aina yhteen nurkkaan vaikka en niitä siihen ole erikoisemmin opettanut, häkissä pissivät ja kakkivat minne sattuu sillä itse en ole nähnyt tarvetta opettaa niitä siellä tekemään tarpeitaan johonkin astiaan, nurkkaan tms.
   Merkkaaminenkin on hyvin tapauskohtasta, jotkut merkkaavat enemmän jotkut eivät juuri yhtään, useimmiten merkkaavia ovat urokset, mutta eivät toki kaikki, myös naaraista löytyy poikkeuksia, semmoisia jotka taas merkkailevat.

   Mitään hirveitä tuohoja en nyt sanoisi rottieni tehneet asuntoon sillä olen sen "rotta- ystävälliseksi" tehnyt mm. sähköjohdot ovat kiinnitetty seinään etteivät pääse nakertelemaan. Mitään sohvaa tai sängyn patjaa meillä ei ikinä olla rikottu tai yritetty edes tunkea niiden sisälle. Mutta ainahan sitä täytyy varautua että jotakin tuhoja tapahtuu sekä rotan että kanin kanssa. Meillä "suosittua kamaa" ovat kirjat, lehdet, verhot, tapetit joista olen rottien puumerkkejä löytänyt. ;p mutta ovat nuo otukset sen arvoisia!

   Mutta vielä tärkein rottaa hankkiessa, tiesithän että rotta on laumaeläin eikä niitä tulisi pitää yksin ilman lajitoveria.

   Mikälipäädyt hankkimaan kesyrottia niin onnea vain! omilta kotisivuiltani löytyy kaiken näköistä omista siimoistani.
   http://www.geocities.com/hannanrotat/

   -Hanna Laukkanen

  • RatsForever

   Minulla on ollut kaneja, gerbiilejä, hiiriä, okahiiriä, hamstereita... Eli kokemusta löytyy :)

   Minulla on nyt 10 vuoden ajan ollut kesyrottia ja olen täysin tyytyväinen valintaani! Rotat ovat fiksuja, siistejä ja seurallisia!

   Rotat oppivat jos niihin haluaa käyttää aikaa. Jopa samoja temppuja kuin koirat, mutta omilla ehdoillaan. Omat rottani ovat aina olleet sisäsiistejä. Mitä nyt joskus... Häkkiin kannattaa hankkia paljon järsittävää, etteivät rotat sitten järsi johtoja ym.

   Rotat saattavat merkata paikkoja pissimällä, mutta kyse on muutamasta tipasta. Itselläni on aina ollut naarasrottia, ne ovat mielestäni siistimpiä kuin urokset. Ja haisevat vähemmän. Sama hiirillä.

   Minä pidän rottiani vapaana asunnossani. Ne haluavat osallistua omalla tavallaan kaikkeen mitä teen... Jos luen kirjaa lattialla, ne tulevat istumaan sen päälle =) Omat rottani ovat aika kissamaisia =) Ne pitävät härnäämisestä ja yleensäkin siitä, että minä ja vieraanikin kiinnitämme niihin huomiota.

   Rottani eivät ole aiheuttaneet minkäänlaisia tuhoja... Hamsteri sen sijaan meni kerran ilmastointiputkeen =)

   Toivottavasti sait jonkinlaista apua!

   • Nina

    uros rotat EIVÄT haise sen enempää kuin naaraat. Tämä on totta hiirien kanssa, uros hiirten virsthan on tiedettvästi paljon voimakkaamman hajuista. Mutta uros rottien virtsa ei siis haise sen voimakkaammalle kuin naaraan.


   • RatGirl
    Nina kirjoitti:

    uros rotat EIVÄT haise sen enempää kuin naaraat. Tämä on totta hiirien kanssa, uros hiirten virsthan on tiedettvästi paljon voimakkaamman hajuista. Mutta uros rottien virtsa ei siis haise sen voimakkaammalle kuin naaraan.

    tuokin.


  • Maria M.

   Omasta mielestäni urosrottien hajua ei voi edes verrata hiiri-urosten hajuun! Itselläni on molempia, ja minusta rotat eivät haise, kunhan vaan häkin siivoaa riittävän usein.

   Meillä on jyrsitty yksi sohva. Tosin sohva oli huoneessa, jossa rotat saivat olla kokoajan vapaana, jä järsivät sohvaa lähinnä öisin. Pieniä reikiä on tullut sinne tänne, mutta en muuta katas´trofaalista tuhoa.

   Kun meillä oli vain kaksi rottaa lemmikkinä, ne saivat olla jatkuvasti irti, ja osallistua "perheen arkeen". Nyt kun on koiria, ei rottia voi pitää enää jatkuvasti irti.
   Juoksutan rottia irti päivittäin, jolloin päästän ne vain lattialle, ja seurailen niiden touhuja, ja silittelen ja rapsuttelen niitä jotka sitä haluavat. Meillä on myös oma agilityrata, joka on ahkerassa käytössä. Rottieni kanssa harrastan myös näyttelyitä.

   Rotat ovat erittäin persoonallisia, ja takaan, että niistä on enemmän iloa kuin hamstereista!:)

   t.Maria
   www.geocities.com/naytenumero

   • RatGirl

    Ihan kivat sivut. Mutta kai ymmärrät, ettei rotillasi (eläimillä) ole sielua eli ne eivät päädy kuoleman jälkeen minnekään. Tuli runostasi mieleen...


  • Anonyymi

   Oyks lääkäri haki Nivalan rotan
   Nivala uskovaiset, Telia juoppo herkistyy, lääkkeet, viina, pizza ostot,meillä mennään uskoon.
   Lentokone asiantuntija Nivala tulostus joka tarjoiluun ostetaan.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Sinä olit jotain, mitä ei pitänyt olla olemassa

   Hei kaunis, maailmani pysähtyi, vaikka en ollut valmis pysähtymään. Yhtäkkiä, arvaamatta, olit siinä edessäni valmiina riisumaan kaiken. Ja voi armas
   Ikävä
   170
   2393
  2. Paperittomille täydet Kelan edut! Suomalaiset 1500:- kk palkalla töihin.

   Ohisalo ja vihreet vihaa Suomalaisia , kuinka paperittomalle joka livahtaa jostain vaan Suomeen .annetaan paremmat edut kuin Suomalaiselle?
   Helsinki
   149
   1796
  3. Rasmus Takaluoma

   Poliisi oli pahoinpidellyt Rasmuksen baarissa julkisesti. Virkaveljet salailevat nyt tapahtuneen julki tuomista. Usko meni poliisiin täysin.
   Kadonneet ihmiset
   5
   1423
  4. Mies, olen tullut siihen tulokseen

   ..Että tempperamenttini on sinulle liikaa.
   Ikävä
   126
   1135
  5. Kyllä minä sen myönnän

   että minua varmasti joskus vtuttaa jos ja kun sinulla on joku, toivottavasti joku hyvä, ettet pilaa elämääsi. Ajattele järkevästi ja rauhoitu joskus
   Ikävä
   46
   975
  6. Sannan "valtiovierailu" nyt

   Sanna pitänyt puheen valtiovierailun aluksi. Toimittajat aivan äimänä, kaikki vittuilee Sannalle ja kyselee mitä vittua se siellä tekee. Joku jopa ott
   Maailman menoa
   369
   954
  7. Marin myönsi, ei kunnon syytä matkustaa Uutseen-seelantiin ja Australiaan

   https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/b910963d-bfe4-4e77-9ad9-c501b10596d5 Kukaan muu pääministeri suomessa ei ole koskaan tehnyt vastaavaa matkaa. N
   Maailman menoa
   321
   919
  8. Vähän välillä tuntuu kuin jos.

   Sinullakin on ikävä. Voin kyllä olla väärässä. Mistäpä sen tietää.
   Ikävä
   80
   857
  9. Saavuttamattomalle

   Leikin kotia täällä ja sydän vaeltaa jossain..
   Ikävä
   51
   838
  10. Hyvää yötä

   Mukavimmalle miehelle. Vältän yhtä tiettyä sanaa kun heti sotketaan.
   Ikävä
   98
   698
  Aihe