Onko uskonnottomuus tabu kouluissa?

EsaYlikoskelta

Hei,
alla oleva juttuni on julkaistu uudessa Uskomaton-lehdessä, joka löytyy huhtikuun Voima-lehden välistä. Jos kellä on tietoa oman kuntanne (muun kunnan kuin Helsingin) oppilaitosten tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmista, tai otatte selvää, lähettäkää linkkiä, tiedostoa tai sitaattia minulle,

Onko uskonnottomuus tabu kouluissa?

Uskonto, uskonnottomuus ja vakaumus eivät nouse Helsingin koulujen uusissa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmissa esille ollenkaan. Pikemminkin asian mainitseminen on lakaistu piiloon jopa yhdenvertaisuuslain lakitekstin referoinnista. Selvitimme asiaa pyytämällä nähtäväksi helsinkiläisten koulujen uusia suunnitelmia, joista saimme opetusviraston välityksellä parinkymmenen koulun otoksen. Johtuuko tämä tulos siitä, että mitään ongelmia ei ole? Vai pidetäänkö asiaa jotenkin niin arkaluontoisena, että siitä vaietaan? Jälkimmäistä vaihtoehtoa kutsutaan tabuksi.

Lain velvoittama suunnitelma

Yhdenvertaisuuslain perusideana on, että tämä perustuslainkin säätämä perusoikeus ei ole käytännössä kaikin osin toteutunut. Siispä yhdenvertaisuutta pitää edistää! Laki velvoittaa kouluja, oppilaitoksia, kunnan toimipaikkoja ja kaikkia vähintään 30 hengen työpaikkoja suunnittelemaan asian edistämistä ja arviointia. Uudet yhdenvertaisuussuunnitelmat on pitänyt laatia vuoden 2017 alkuun mennessä.

Sama edistämisvelvoite on ollut ”laissa naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta”, joka kieltää sukupuoleen perustuvan syrjinnän. Niinpä on ollut perusteltua, että useimmissa paikoissa on laadittu yhteinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma.

Yhdenvertaisuuslaki kieltää syrjinnän näin: ”Ketään ei saa syrjiä iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.” Muuta henkilöön liittyvää syrjintää voisi olla esimerkiksi punatukkaisten tai vähävaraisten syrjintä.

”Välittömän ja välillisen syrjinnän lisäksi tässä laissa tarkoitettua syrjintää on häirintä, kohtuullisten mukautusten epääminen sekä ohje tai käsky syrjiä.”

Karsinta harkitsematonta

Yhdenvertaisuuslain pitkää esimerkkilistaa kielletyistä syrjintäperusteista on väärin alkaa karsia koulujen yhdenvertaisuussuunnitelmissa. Näin on kuitenkin lyhentämisen varjolla käynyt Helsingissä. Se ilmeisesti johtuu opetusviraston antamista ohjeista. Sinänsä ohjeiden antaminen kouluille syksyyn 2016 suunnitelmien valmistelua varten oli hyvä asia.

Lähes poikkeuksetta koulujen suunnitelmien yleisessä todetaan vain, että ”ketään ei saa syrjiä esimerkiksi iän, ihonvärin ja muun henkilöön johtuvan syyn perusteella”. Uskonto, vakaumus tai uskonnottomuus loistavat poissaolollaan. Syrjintäkieltoperusteiden karsiminen opetusviraston suunnitteluohjeissa on selvästi vaikuttanut koulujen suunnitelmien puutteellisen lopputulokseen.

Positiivisia poikkeuksia oli vähän. Jakomäen peruskoulun suunnitelmassa mainittiin ”esimerkiksi ihonväri, uskonto, vammaisuus, äidinkieli tai muu henkilöön liittyvä syy”, mutta ei vakaumusta tai uskonnottomuutta. Maatullin ala-asteen koulussa ”kaikki kulttuurit, uskonnot, kielet, juhlat yms. tehdään näkyväksi” ja ”kunnioitetaan kaikkia, oli heidän taustansa, uskontonsa, sukupuolensa mikä tahansa”. Outamon koulussa mainitaan ”uskonnollinen tausta”.

Vakaumus vilahtaa Meri-Rastilassa

Ainoastaan Meri-Rastilan suunnitelmassa kohdassa ”uskonnollisuus ja vakaumus” mainitaan sana vakaumus. Vaikka perheissä ja nuorillakin voi olla vakaumuksia, kaikissa muissa Helsingin kouluissa sana on lakaistu maton alle. Siinäkään ei nosteta esiin uskonnottomuutta tai ei-uskonnollisuutta, jotka kuitenkin liittyvät uskontoon sen kääntöpuolena.

Meri-Rastilan ala-asteen suunnitelma on tavanomaista huomattavasti perusteellisempi, ja siinä tarkastellaan eri syrjintäperusteita ja niihin liittyvän syrjinnän ehkäisyä kohta kohdalta erikseen. Näinhän täytyisi tehdä kaikissa hyvissä suunnitelmissa, koska vain siten saadaan konkreettisuutta. Vammaisuuteen ja vakaumukseen liittyvät syrjintäongelmat ja niiden ehkäisy vaativat eriytettyä tarkastelua. Se tuo konkreettisuutta edistämissuunnitelmiin ja arviointiin.

28

441

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • EsaYlikoskelta

      Miksi uskonnottomuus?

      Suomessa uskonnonvapauteen perusoikeutena (Perustuslain 11 §) sisältyy myös uskonnottomuuden vapaus eli oikeus olla osallistumatta uskonnonharjoitukseen, oikeus erota uskonnollisesta yhdyskunnasta ja oikeus ilmaista vakaumuksensa, mikä tarkoittaa myös vapautta elää katsomuksellisen identiteettinsä mukaisesti ilman uskonnollista painostusta.

      Niinpä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmissa tulisi käsitellä, miten edistetään ei-uskonnollisten ja uskonnottomien oppilaiden ja opetushenkilöstön oikeutta olla osallistumatta koulussa mahdollisesti järjestettäviin uskonnollisiin tilaisuuksiin. Tai mieluummin oikeutta opiskella ja tehdä työtä vallan ilman hartauksien ja jumalanpalvelusten ymppäämistä lukuvuoteen ja koulupäivään. Tulisi myös käsitellä, miten käytännössä edistetään uskonnottomien kotien oppilaiden oikeutta saada syrjimättä elämänkatsomustiedon opetusta.

      Tästä eteenpäin

      Edellä esitetystä kritiikistä huolimatta on syytä todeta, että Helsingin koulujen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmissa on myös paljon hyvää. Häirintään ja kiusaamiseen on tarkoitus puuttua. Ja voi olla hyvä, että kouluissa on rajattu ja valittu kolme aihetta, mihin erityisesti paneudutaan. Se ei kuitenkaan saisi johtaa katsomusvapauden kysymysten syrjäyttämiseen kokonaan. Muutamissa kouluissa on tarkoitus alkaa juhlistaa Minna Canthin liputuspäivää 19. maaliskuuta.

      Syrjintäkieltoluettelon typistäminen ei tietenkään estä käsittelemästä myös uskontoon ja uskonnottomaan vakaumukseen liittyviä asioita. Pidemminkin päinvastoin, tilannehan antaa hyvän syyn käsitellä myös ”niitä muita” kohtia. Eihän tarkoitus tietenkään ole suoranaisesti syrjiä uskonnottomia ja vähätellä noita erikseen mainitsemattomia syrjintäriskin aiheita. Eihän.

      Esa Ylikoski
      Valtioneuvoston asettaman yhdenvertaisuusasioiden neuvottelukunnan jäsen

    • Sekulaarist

      Kirkosta erotaan yleensä nettipalvelun kautta. Hyvä. Tällöin kuitenkin perheen lapset vielä jäävät kirkkoon.

      Tilastojen mukaan monet lapset ovat ”unohtuneet” kirkon jäseniksi - ja pakolliseen uskonnonopetukseen koulussa. Kouluikäisten kirkkoon kuuluvuus on toistaiseksi paljon suurempaa (yli 80 %) kuin 30-45-vuotiaiden kirkkoon kuuluvuus (noin 60 %).

      Yhä useammat kirkosta eronneet ovat alkaneet erottaa myös lapsiaan. Perheen katsomuksellisen ja kasvatuksellisen tilanteen harmonisuuden kannalta on hyvä, jos lapsetkin ovat kirkon ulkopuolella niin kuin vanhemmat tai toinen vanhemmista.

      Uskonnonvapauslain 1.3.2017 voimaan tuleen muutoksen jälkeen lapsi jää uskonnollisten yhdyskuntien ulkopuolelle, mikäli vanhemmat eivät yhdessä liitä häntä sellaiseen. Tämä on hyvä esimerkki "sekapareille" (toinen kirkossa, toinen ei) taannoisen kirkon jäseneksi kastamisen aiheuttaman tilanteen korjaamiseksi.

      Ero kirkosta avaa perheelle bonuksen valita koulussa elämänkatsomustieto eli ET katsomusaineeksi kirkon jäsenille pakollisen uskonnon sijaan.

      Lapsen 15-vuotispäivää voi juhlistaa vähintään yhtä juhlavasti kuin ”ripiltä pääsyä”. Uskonnottomana lapsi on erittäin OK.

      • Tuleep.mieleee

        Nopeuttaa luonnollists kehitystä.


    • Kysynp

      Kai noita yhdenvertaisuussuunnitelmia voi kehittää!?

      • Et-opelta

        Toki. Eikä kannata odottaa kolmea vuotta.


    • TetrvetuloaIslam

      Kohta on pikkutytöt huivitettu ja Koraani ainoa oppikirja.
      Pikkupojat opetetaan ampumaan ja käyttämään veitsiä.

      • Oppikirjasta

        Editan julkaisemassa peruskoulun islmanin oppikirjan kuvitukseessa naiset ja tytöt on hunnutettu.Se on valitettavaa, koska se antaa yksipuolisen ja siten virheellisen kuvan islaminuskonnosta Suomessa. Valintaa perustellaan sillä, että vain näin tosi-islamilaiset suostuvat käyttämään kyseistä oppikirjaa. Huh huh.


    • lukuje.huom

      Elämänkatsomustietoa (et) opiskelee vielä hieman vähänlaisesti oppilaita, vain noin kuusi prosenttia (6 %) peruskoululaisista, mutta se osuus on nyt kuitenkin suurempi kuin ruotsinkielisten osuus peruskoulussa tai lukiossa.

      Ruotsinkielisen vähemmistön (noin 5 %) oikeuksia pidetään hyvin tärkeänä. Niin kuin oikein onkin. Myös uskonnottomien oikeutta ei-uskonnolliseen katsomusaineeseensa on syytä pitää hyvin tärkeänä. Et:n merkityksen vähättelyyn ei ole mitään syytä.

      Et:n oppilasmäärä kasvaa lähivuosina myös sen vuooksi, ettäsiihen oikeutettujen määrä kasvaa, kun kirkon jäseneksi kastamisen osuus on vähentynyt. Toistaiseksi peruskouluikäisistä noin 85 % kuuluu kirkkoon, mutta muutaman vuoden päästä "pakkouskonnon" suorittajien osuus vähenee.

      Kun uskonnollinen painostus kouluissa vähenee, lisääntyy myös et-oppilaiden suhteelllinen osuus aineeseen oikeutetuista.

    • EdesLakiPykälä

      Suunnitelmia kannatta päivittää. Edes lakipykälän mukaan. Ei kannata jättää kaavaillulle uudistuskierrokselle vasta joskus kolmen vuoden päähän.

    • EhdotonEiUskonnolle

      Uskonto on kyllä asia, josta pitää päästä eroon. Ei ne beduiinien nuotiosadut ole enää tätä päivää....

      • Kuudes

        Uskonto tai uskonnottomuus olkoon yksityisasia, jonka saa tuoda julki ja saa pitää omana tietonaan perhepiirissä. Ketäään ei tule pakottaa ilmaisemaan kantaansa suoraan vai välillisesti, vaikka saakin ilmaista (vrt. vaalisalaisuus ja poliittisen toiminnan vapaus).

        Julkisen vallan ei tule antaa millekään katsomukselliselle instituutiolle (kuten kirkko) etuoikeuksia, vaan sen tulee kohdella yhdenvertaisesti ihmisä heidän uskonnostaan tai vakaumuksesstaan riippumatta. Ev.-lut. kirkon julkisoikeudellinen erityisasema tulee lakkauttaa.


      • sinäpäsensittensanoit

        "Uskonto on kyllä asia, josta pitää päästä eroon"

        Onhan se yksi uskontunnustus tuokin..... entisten lisäksi. Ja tavattoman väkivaltainen ja suvaitsematon muita uskontoja kohtaan.


      • Vapaa-ajattelijallt
        sinäpäsensittensanoit kirjoitti:

        "Uskonto on kyllä asia, josta pitää päästä eroon"

        Onhan se yksi uskontunnustus tuokin..... entisten lisäksi. Ja tavattoman väkivaltainen ja suvaitsematon muita uskontoja kohtaan.

        Uskonnottomien edunvalvonta-, ihmisoikeus- ja kulttuurijärjestö Vapaa-ajattelijain liitto puolustaa uskonnon ja omantunnon vapautta sekä ihmisten yhdenvertaista khtelua uskonnosta tai vakaumuksesta riippumatta.

        Liitto myös edistää sekulaaria kulttuuria, myös tapakulttuuria, kuten siviiliseremonioita ja seremoniapalveluja, mutta sekularismin edistäminen tapahtuu ilman väkivaltaa ja syrjintää.

        http://vapaa-ajattelijat.fi/ sekä ohjelma http://vapaa-ajattelijat.fi/blog/2017/05/09/esitys-vapaa-ajattelijain-liiton-tavoitteiksi-ja-strategiaksi-2017-2020/


    • Vapaa-ajattelijallt
    • Jos et ole kiihkouskovainen , niin on pakko liittyä vapaamurareihin ajoissa.
      Muuten ne vaparit hajottaa sun kaikki avioliitot. Se on niiden duunia.

    • ei ne muuta osaa.

    • Lukija.huom

      Tässä koko teksti juttuun, jonka HS julkaisi
      http://www.hs.fi/paivanlehti/07082017/art-2000005316445.html tänään:

      Aika luopua koulupäivän jumalanpalveluksista

      Yhdenvertaisuuslaki velvoittaa oppilaitoksia arvioimaan ja edistämään suunnitelmallisesti yhdenvertaisuuden toteutumista. Ketään ei saa syrjiä myöskään uskontoon tai vakaumukseen liittyen. Niinpä myös uskonnottomien syrjimättömyyden toteutumista pitää arvioida ja edistää.
      Havaintojemme mukaan oppilaitosten uudet tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmat ovat liian yleisluontoisia. Esimerkiksi Helsingin koulujen suunnitelmissa ei mainita kaikkia laissa lueteltuja kiellettyjä syrjintäperusteita, saati että arvioitaisiin kunkin tilannetta ja yhdenvertaisuuden kehittämistarpeita.

      Uskonnottomien syrjintäkokemukset liittyvät koulujen lukuvuoden ja työpäivän viralliseen ohjelmaansa liittämiin evankelis-luterilaisen kirkon jumalanpalveluksiin ja hartaustilaisuuksiin. Usein niitä tyrkytetään kaikille ensisijaisena ohjelmana, josta ”pois jääville” on jokin vaihtoehto ilman tarkempaa ohjelmaa.

      Vaikka tasavertainen, hyvin valmisteltu ja tiedotettu ei-uskonnollinen ohjelma samaan aikaan jumalanpalveluksen kanssa olisi parempi kuin ei mitään tai huonosti valmisteltu ja tiedotettu ohjelma, kahden tai useamman rinnakkaisen katsomuksellisen ohjelman mallista on aika luopua. Suomessa on kaikilla hyvät mahdollisuudet osallistua oman uskontonsa tilaisuuksiin työpäivien, myös koulutyöpäivien ulkopuolella. Laki vähintäänkin tukee luopumista.

      Peruskoulu-, lukio- ja varhaiskasvatuslakien mukaan tunnustuksellisen uskonnonharjoituksen järjestäminen ei kuulu näiden kasvatus- ja oppilaitosten tehtäviin. Lisäksi opetus- ja varhaiskasvatussuunnitelmien valtakunnallisten perusteiden mukaan opetuksen tulee olla ”oppilaita uskonnollisesti, katsomuksellisesti ja puoluepoliittisesti sitouttamatonta”.

      Mitä jos kunnat ja rehtorit alkaisivat toimia näiden säädösten perusteella. Esimerkki löytyy vaikkapa Reykjavikin kaupungin ohjeista kouluille.

      Mainittakoon, että koulun yhteinen joulu- tai kevätjuhla on eri asia kuin ns. joulukirkko tai kevätkirkko.

      Pakko vallita oppilaan uskonnollisen ja ei-uskonnollisen ohjelman välillä on ongelmallinen uskonnonvapauteen kytkeytyvän yksityisyyden suojan näkökulmasta. Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen mukaan julkisen vallan ei pitäisi velvoittaa tuomaan julki uskonnollista tai uskonnotonta katsomustaan. Valinta koko kouluyhteisön edessä voi olla ahdistavaa sekä kantasuomalaisille että maahanmuuttajaperheille.

      Koulun katsomuksellista yhdenvertaisuutta kehittäisi myös elämänkatsomustiedon avaaminen kaikille valittavaksi katsomusaineeksi sekä opetusjärjestelyjen parantaminen. Kyse on lapsen ja nuoren pääsystä oikeuksiinsa.

      Esa Ylikoski
      pääsihteeri, Vapaa-ajattelijain liitto

    • Lukija.lis

      Hyvä että - kerrankin - kommenteissa ei puhuta "suvivirrestä", koska kevätjuhla on eri asia.

      Kirkon omien tietojen mukaan kouluikäisten asten vanhemmat eivät käy lasten kanssa kirkon jumalanpalveluksissa (eikä itsekään). Uskonnonharjoitukseen opastaminen on kuitenkin perheen eikä verovaroin kustannetun koulun tehtävä. Koulun ei pidä enää tekehengittyää yhden(kään) kirkon systeemistä hegemoniaa elli rakenteellista ylivaltaa.

      Oppilaat ja opettajat voivat rukoilla välitunnilla tai vaikka ennen llounasta itsekseen, jos haluavat. Uskonto on yksityisasia, perheen asia ja uskonnolisen yhdyskunnan oma asia.

      Tätä ei ollut HS:n versiossa:
      "Mitä jos kunnat ja rehtorit alkaisivat toimia näiden säädösten perusteella. Esimerkki löytyy vaikkapa Reykjavikin kaupungin ohjeista kouluille."

      Islannissa "perinnettä" muutettiin pari-kolme vuotta sitten.

      • Lukija.huom

        Tänään siitä jo puhuttiin. http://www.hs.fi/mielipide/art-2000005321144.html
        Kirjoittaja yrittää siirtää taas suvivirteen, ja sitä seuraa muuta olkinukkien esittämistä (uskonnottomat muka haluavat hävittää uskontojen jäljet Suomesta jne).

        Lopussa kirjoittajalla on kyllä kieltämättä hyvä kysymys: "Pitäisikö siis esimerkiksi joulujumalanpalveluksen olla vapaaehtoinen iltatilaisuus?"

        Kyllä pitäisi, kouluajan ulkopuolella, seurakunnan itsensä toimesta.


        Tässä koko keskustelun aloittajan pidempi teksti:
        http://vapaa-ajattelijat.fi/blog/2017/08/09/koulujen-alkaessa/

        Jos koulu kuitenkin tarjoaa osallistumista uskonnollisiin tilaisuuksiin, kyselylappuun kannattaa ruksata "oppilas ei osallistu uskonnolisiin tilaisuuksiin" -vaihtoehto.


      • Sanonp
        Lukija.huom kirjoitti:

        Tänään siitä jo puhuttiin. http://www.hs.fi/mielipide/art-2000005321144.html
        Kirjoittaja yrittää siirtää taas suvivirteen, ja sitä seuraa muuta olkinukkien esittämistä (uskonnottomat muka haluavat hävittää uskontojen jäljet Suomesta jne).

        Lopussa kirjoittajalla on kyllä kieltämättä hyvä kysymys: "Pitäisikö siis esimerkiksi joulujumalanpalveluksen olla vapaaehtoinen iltatilaisuus?"

        Kyllä pitäisi, kouluajan ulkopuolella, seurakunnan itsensä toimesta.


        Tässä koko keskustelun aloittajan pidempi teksti:
        http://vapaa-ajattelijat.fi/blog/2017/08/09/koulujen-alkaessa/

        Jos koulu kuitenkin tarjoaa osallistumista uskonnollisiin tilaisuuksiin, kyselylappuun kannattaa ruksata "oppilas ei osallistu uskonnolisiin tilaisuuksiin" -vaihtoehto.

        Vieläkin ehtii ilmoittaa. Tai korjata ilmoitusta.


    • PientäVälii

      Tyrkytys on tabu?

      • Sanonp

        "Saako osallistua" -tyrkytys on jatkuvaa.


    • EsaYlikoskelta
    • Kirkko ja valtio tulisi erottaa toisistaan. Jumalan Sanasta ei edes löydy kirkko sanaa joten kirkko kyhäelmä on täysin ihmisen oma luomus. Kirkko on jo pitkään myötäillyt yhteiskunnassa tapahtuvia muutoksia mm homoliitto (eli kirkoissa käsittääkseni jo vihitään miehimyksiä) vaikka kirkon tulisi pysyä Jumalan Sanassa.

      Jumalan Sanasta löytyy seurakunta. Jokaisen paikkakunnan seurakunta koostuu sen paikkakunnan uudestisyntyneistä Jeesuksen uskossa olevista ihmisistä. Ei Jumala keneltäkään kysy jäsenkirjoja, ei Jumala ole kuin S-ryhmän toimitusjohtaja jonka alaisessa järjestelmässä esim vessaan ei pääse ilman S etukorttia.

      Kirkon jäsenet ovat osallisia kirkon synteihin. Jumalan Sana kehottaa Jeesuksen uskovia poistumaan kaikista seurakunnista joissa ei pysytä Jumalan Sanassa:

      Ilm. 18:4

      Ja minä kuulin toisen äänen taivaasta sanovan: "Lähtekää siitä ulos, te minun kansani, ettette tulisi hänen synteihinsä osallisiksi ja saisi tekin kärsiä hänen vitsauksistansa.

      Luterilaisen kirkon vauvankastelujärjestelmä on täysin hatusta vedetty huuhaa järjestelmä jossa vauva kastellaan eli pakkoliitetään kirkon jäseneksi vaikka Jumalan Sanan mukaan ihmisille tulee ensin saarnata evankeliumi ja sitten jos tulee ihmisiä tai ihminen uskoon, hänet voidaan upotuskastaa.

      Luterilainen kirkko vääristelee Jumalan Sanaa eikä pitäydy siinä. Naispaimenuuskin on Jumalan Sanan vastaista koska Jumalan Sanan mukaan seurakuntaa johtavat miehet.

      erosin itse kirkosta vuonna 2012 tultuani Jeesuksen uskoon. Tottelin tuota Ilmestyskirjassa mainittua kehotusta.

    • Tarkennus

      Vielä ehtii varmistaa ilmoitukssella kouluun, että oppilas OSALLISTUU vain ei-uskonnolliseen ohjelmaan.

      Kirkkoon kuulumaton oppilas voi siirtyä vuodenvaihteessa uskonnonopetuksesta elämänkatsomustietoon. Katsomusaineen luonteen johdosta siirto ei ole oppimisen kannalta ongelmallinen - paitsi korkeintaan 9. luokan oppilaille, joilla yhteishaku II asteelle jo melko varhain keväällä.

      Lapsen ehtii erottaa kirkosta joulukuun aikana niin, että tulee mahdollliseksi valita UE:n ET:n välillä. Kirjallinen ilmoituss maistraatttiin. Molempoien huoltajien allekirjoitus. 12 vuotta täyttäneen suostumus. Lapsen/lasten heenkilötiedo. Mistä seurakunnasta erotaan.

      • Kyllä.vaan

        Turha pitää lasta kirkossa ja pakkouskonnonopetuksessa, jos vanhemmat kerran eronneet kirkosta. Nyt edullinen aika vanhemmille aika, niin vuoden 2018 kirkollisvero säästyy - vaikka tehokkaampaan hyväntekeväisyyteen. Ja saman tien lapis eroon kirkosta ja sitten kouun et-opetukseen. Kyllä.


      • Sanonp
        Kyllä.vaan kirjoitti:

        Turha pitää lasta kirkossa ja pakkouskonnonopetuksessa, jos vanhemmat kerran eronneet kirkosta. Nyt edullinen aika vanhemmille aika, niin vuoden 2018 kirkollisvero säästyy - vaikka tehokkaampaan hyväntekeväisyyteen. Ja saman tien lapis eroon kirkosta ja sitten kouun et-opetukseen. Kyllä.

        Kirkosta eronneet aikuiset voisivat päivittää myös lastensa aseman: http://www.eroakirkosta.fi/static/ek-tilastot/


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      47
      4723
    2. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      95
      4562
    3. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      617
      4168
    4. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3117
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      79
      2671
    6. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      129
      2203
    7. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      347
      2153
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      220
      2152
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      29
      1765
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1502
    Aihe