Ummetusta taas

ummellataas

Kääpiökoirallamme oli viime syksynä ekan kerran vatsa ummella, tämän totesi lääkäri johon jouduimme menemään nopeasti laskeneen yleistilan vuoksi (oli jo kuivunut jonkin verran ja väsähtänyt). Tilanne hoitui tuolloin lääkärin ohjeiden mukaisesti johon kuului myös parafiinin antoa reilulla annoksella ja kakka rupesikin tulemaan ulos muistaakseni päivän päästä öljyn aloituksesta.
Nyt koiramme tuntuu olevan taas ummella. Ruokavalion osuutta mietimme jo ensimmäisen kerran jälkeen ja teimme siihen vinkkeinä saatuja muutoksia. Koiramme syö siis valmiita raakapullia ja sen lisäksi jonkin verran muuta ruokaa, ensimmäisen ummetuksen jälkeen raakapullia vähennettiin ja kiinnitettiin huomiota etteivät pullat ole kaikista luupitoisimpia, Mutta mitä enemmän koira saa myös muuta kuin raakapullia niin sitä enemmän tulee kakkaa, ero on valtava ja myös turkissa / ihossa huomaa eron (raakapullilla siis kunto niiltä osin parempi). Nyt viikon aikana olemme vähentäneet muun ruoan osuutta ja lisänneet niiden tilalle raakapullia jotka annamme pellavansiemerouheen ja reilun nesteen kera. Mutta nyt siis taas vaikuttaisi olevan ummella, oksentelee ja yrittää kakata vaan läpi tulee vain ihan vähän limaista ripulia. Kaurapuuroa onneksi suistui syömään tänään aamusta sekä vettä ottanut ettei taas pääsisi kuivumaan.

Tuollainen stoori siis suunnilleen. Nyt mietin tota raakapulla-asiaa. Raakapullan asiantuntija / konsultti joka eläinkaupoissa käy esittelemässä tuotteitaan vannotti, että raakapullaa saa antaa muun ruoan ohessa koiralle ruoaksi eikä mitään 12 h sääntöä näiden antamisen välillä tarvita jonka olin aikaisemmin kuullut (perustuu ruokien erilaiseen sulamiseen suolistossa). Voiko kuitenkin ummetus johtua näiden kahden erilaisen ruoan samanaikaisesta annosta? Pelkkää raakaa ei olla uskallettu antaa ekan ummetuksen jälkeen. Raakapullissa on luuta joissain 10 % ja mustin ja mirrin oivassa muistaakseni 3 %. Tätä jälkimmäistä suosittu nyt enemmän luupitoisuuden vuoksi.

Mutta nyt olisi hyvät neuvot ja vinkit kullanarvoisia.

22

338

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Liirumlaarumia

      Liian pitkä sepustus kääpiökoirasta. Lyhennä ja koita uudestaan.

      • apapap1

        sinunlaisilta en toivokaan vastausta joten ei haittaa että tekstin lukemisesta et selviä.


    • Jauhaajauhaa

      Taas liian pitkä. LYHENNÄ.

    • liikkuukotarpeeksi

      Raakaruuasta en valitettavasti osaa sanoa mitään, mutta kai koira saa tarpeeksi liikuntaa? Liian vähäinen liikkuminen voi aiheuttaa ummetusta sekä ihmisillä ja koirilla. Mikäli saa niin kannattaa varmaan kysyä eläinlääkäriltä että vaikuttaako parin eri ruuan samanaikainen anto sitä, konsultit kuitenkin usein vaan haluavat saada ihmiset ostamaan tuotteitaan.

      • Apapap11

        Uskoisin saavan liikuntaa tarpeeksi, paitsi tänään kun on saanut sairastaa rauhassa. Mutta mikä määrittelee oikean määrän liikuntaa, mistä tietää mikä on varmasti riittävä määrä liikuntaa?


    • Ihan liikaa luuta. Luuta jos käyttää kalsiuminsaantiin niin annostus on 1g/koiran painokilo.

      Kuitua hyvä antaa aina lisänä, eli sitä pellavarouhetta, mutta muista että kuivana se toimii ripuliin (sitoo nestettä) ja turvotettuna ummetukseen. Eli anna pellavan liota ensin hyvin.

      Suosittelisin siirtymään ihan pelkkään puhtaaseen lihaan ja antamaan lisät erikseen tai sitten etsimään tosi vähäluinen/luuton täysravinto. Pullat ovat niin kalliita, että ihmislaatuinen jauheliha ja lisät saattaa noin pienellä koiralla tulla jopa halvemmaksi?

      12h tauot ovat höpöä. Liha ja nappulat sulaa sitä tahtia mitä sulaa ja tulevat sitä mukaa ulos. Ei vaikuta ummetukseen.

      • Apapap1

        Mustin ja mirrin oiva-pulla tietääkseni vähäluisin ja sitä nyt on suosittu jos raakapullaa on annettu. Lisäksi kasvista ja nappulaa (viljaton nappula, onko hyvä vai huono tässä tilanteessa?) Kuinka paljon pellavansiemenrouhetta uskaltaa 3 kg koiralle antaa? Mietin et voisinko antaa sitä enemmän jatkossa? Nuo valmiit pullat on käteviä kun niiden ainakin pitäisi olla täysravintoa joiden lisäksi ei tarvitse lisiä annella, ja pieni koira syö sen verran vähän jottei rasita kukkaroakaan kamalasti.


      • Nappulalla ei niin suurta merkitystä, jos saa laadukasta lihaa aina kylkeen. Kunhan et mitään Lidlin tai Frolicin ruokien tyylistä syötä.

        Hyviä perusperusruokia ovat mm. Hauhau (Super Premium). Eri asia jos koira ei siedä viljaa.

        Öljyä (lohi) antaisin rasva- ja omegalisäksi! :-) Kennelrehu, Hankkija... ovat paikkoja josta halvalla saa. Niistä saa myös merilevää jos hammaskivi vaivaa. Usein pienillä roduilla on hammasvaivoja.

        Noin pienelle en isoja määriä pellavaa antaisi, kun isoillekin koirille mmäärät ovat n. 1-2rkl. Liiallinen määrä heikentää ravinteiden imeytyvyyttä.
        Ratkaisu on löydettävä silloin muualta, eli tässä tapauksessa se luun vähennys ja nesteen lisääminen.

        Laita koiran ruuan joukkoon vettä joka kerta, jotta sen on pakko juoda. Lohiöljyä kun on mukana, niin maistuu, tai vaikka laktoositonta piimää. :-)


    • Ihmejankkaaja

      Eikö mene jakeluun. Älä höpötä, vaan kerro asiasi.

      • Mikävätyslie

        Oot outo, nautitko tosta?


    • Huonoasuomea

      Puhu täsmällistä suomea. Se ei ole nautittavaa luettavaa.

      • Mikävätyslie1

        Älä sitten lue, tee palvelus meille muille, tää on vapaaehtoista joten pysy pois. Kiitos.


    • Asianolla

      Teit sen taas. Asia nollassa, sanoja silti paljon.

    • Älkää_ruokkiko_trollia

      Elkää vastatko mitään älkääkä huomioko noita kun toi yks surullinen yksinäinen ihminen laittaa viestien pituudesta jne. Ei tainnut lapsena saada huomiota ja nyt purkaa pahaa oloaan tällä lailla.
      Ummetukseen kannattaa antaa parafiiniöljyä kuten olette antaneetkin, jos vaikuttaa siltä että se ummetus tulee just niistä raakapullista niin kannattaa harkita niistä pois siirtymistä ihan vaan lihaan ja lisät erikseen kuten joku jo oli ehdottanutkin

    • Univajetta

      Kello 01:40. Lyhennä.

    • Minkä ikäinen koira on? Vanhuskoirille voi tulla ummetusta helpommin.
      Ja tuo liikunnasta mainitseminen oli ihan hyvä pointti, koska sillä on myös oma osuutensa.
      Entä juoko koira tarpeeksi? Ravinnosta, jos se noita pullahärpäkkeitä lähinnä on, ei välttämättä saa riittävästi nestettä. Riittävä neste myös avittaa suolen toimintaa.

      Kaikki koirille ei luut sovi. Ei edes pieninä määrinä. Kaikille ei myös sovi liian lihapitoinenkaan. Sekin saattaa tehdä myös ummetusta. Koirat kun kuiteskaan ei ole enää susia...
      Usein jo auttaa se, että lihanmäärää kohtuullistetaan ja lisätään sopivaa hiilihydraattia. Jos noit pullat on täysravintoa, niin itse suosittaisin antamaan ihan sitä kaurapuuroa tai vaikka tattaripuuroa ihan päivittäin ruuan osana. Kummatkin hellii vielä masua :) Sekaan vielä porkkanaraastetta tai keitettyä porkkanaa vähäsen, niin saattaapi suolen toiminta jo vilkastua.

      Ymmärrän kyllä, että noit pullat on käteviä pikkukoiralla. Se on kuitenkin omanlaistaan säätämistä, kun on kyse hyvin pienistä määristä, jos itse koostaa. Minullakin oli aika, kun oli vaan yksi kääpiö, ja kyllä siinä oli sormi suussa kokonaismäärän suhteen, ennenkuin oppi niin pienien määrien kanssa pelaamaan :D Kokonaan kotiruokaa kun annan, niin oli se oma juttunsa siirtyä tyyliin "kauhasta teelusikkaan" :D

      ps.Niin mitä se muu ruoka on ollut?

      • Apapap11

        Kiitos vastauksestasi!
        Poika on parivuotias, ruoka koostuu niistä raakapullista, golden eagle viljattomasta, pellavansiemenrouheesta, lähes päivittäin kaurapuuroa ja vähän porkkana/parsaa, sitten saa öljyä ja glukoa päivittäin myös. Lisäksi poika juo vettä ihan hyvin, ja lisäksi ensimmäisen ummetuksen jälkeen saa ruokansa hyvin nestepitoisena, välillä mietin etteihän vaan saa liikaa vettä. Satunnaisesti saa myös jotain "kotiruokaa" tai jotakin ainesosaa siitä.

        Päivittäin keskimäärin kolme lenkkiä, yksi lyhyempi ja kaksi pidempää, ehkä 3-8 km, vähän päivästä riippuen vaihdellen. Lisäksi omassa pihassa on jonkin verran. Uskoisin tuossa olevan ihan tarpeeksi pienelle koiralle talsittavaa.


      • Ulkoilu vaikuttaa ihan ok, juominenkin.
        Tulee mieleen, että jos sitten vaan tuossa ruuassa on jotain, mikä tekee vatsan liian kovaksi.
        Jos yksinkertaistaisi sitä, ja katsoisi miten vaikuttaa. esim. Jos pullat sisältää kaiken tarvitseman, niin jättää papanat pois ja rouheen ja toisen puolen antaa ihan kotiruokaa (puuro, kasviksia ja vaikka kaupan sikanautaa). Tai pullat pois, jotain papanaa ja puolet kotiruokaa.

        ps. Tuosta Golden eaglesta olen kuullut muutamiltakin tahoilta, että kun se vaihtoi omistajaa jossain kohtiin, niin ei enää sopinutkaan. Yksilöllistä nuotkin.

        Itse olen aina koirille käyttänyt ihmisten probiootteja. Noissa koirien on joissakin ainakin kylkiäisinä jotain mitä ei tarvi, eikä kaikille sovi.


      • Olit näemmä tänne laittanutkin, että koira saa tarpeeksi vettä. Vastasin ylemmäs. :-)


    • jaarittelija

      Ja taas. Lyhennä jaaritteluasi.

    • Apapap111

      Hei, toimiiko ihmisten probiootit toivotulla tavalla myös koiran suolistossa? Koirille kun on olemassa omansakin, kätevä kuitenkin antaa tarvittaessa sitä mitä kaapista löytyy.

      • Voi antaa, eri asia sitten auttaako miten paljon. Pätee siis sekä ihmis- että koirapuoleen.


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

      En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
      Ikävä
      67
      2073
    2. SINÄ nainen hyvin läheltä

      Pidän sinusta. Mutta mene ensin juttelemaan lääkärin luokse, ja hoida itsesi kuntoon. Sit kun sä olet kunnossa, niin mä
      Ikävä
      80
      1435
    3. Et voi olla loputtomasti hiljaa

      Nainen. Tarkoitan siis meidän juttua. Eihän tämä tällaiseen epätietoisuuteen voi jäädä siinä vaan särkyy kumpikin. Kerto
      Ikävä
      87
      1408
    4. 52
      1273
    5. Nainen mitä tekisit

      Joutuisit tekemään miehelle ja sinulle tai sinulle ja miehellesi ja kahdelle lapselle ruokaa ja kaapista löytyy 2 litraa
      Sinkut
      160
      1032
    6. Ajatus aamuun

      Tämä jollekin tärkeälle. On asioita mistä jutellaan, on asioita mistä vitsaillaan, on myös asioita mistä ei puhuta kenen
      Ikävä
      71
      1019
    7. Siis ei ole edes mahdollista

      että ei törmätä, ei sit millään vaikka päällä hyppisi
      Ikävä
      44
      940
    8. J-miehelle

      haluan kertoa että olet edelleen mulle rakas. Ajattelen sinua päivittäin kulta.
      Ikävä
      58
      908
    9. Minä en luota sinuun yhtään nainen

      ja aistin että yrität taas satuttaa henkisesti koska tiedät että olet heikkouteni joten siksi tein mitä tein mutta en ki
      Ikävä
      41
      901
    10. Martina kauniina lehtihaastattelussa

      Martina antoi hyväntuulisen haastattelun lehteen. Tyylikkäitä kuvia ja kivoja vaatteita kauniilla Martinalla.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      183
      893
    Aihe