Aihe

AR-15 ja metsästys

RaunoRepomies123

Morjens. Aattelin tiedustella kuinka yleistä Suomessa on metsästellä AR-tyypin itselataavilla? Olen hiljalleen kyllästynyt .222 Tikkaani ja vähän katsellut mm. Ruger-14 ym. .223-kaliiperin pyssyköitä, mutta sitten tuli mieleen kysymys "Miksei samantien arska?". Vähän vaan epäilyttää miten Suomessa myöntävät lupia kyseisiin ns. "sotilaalliseen näköisiin" pyssyihin kun itse en harrasta reserviläisammuntaa ja metsästän lähinnä metsäkanalintuja, jänöjä ja kettuja.

15

1005

  Vastaukset

  • Et tule saamaan arskaan lupaa metsästystarkoituksella. Viranomaisen mukaan se ei sovellu tarkoitukseen "hyvin" ja on tarpeettoman tulivoimaisen.
   Liity reserviläisseuraan ja ala harrastaa reserviläisammuntaa. Rata-ammunta on hyvää harjoitusta ja ressupyssyllä metsästämistä ei mikään estä.
   Se kannattaa ottaa huomioon, että perusarskojen tarkkuus on parin moan luokkaa ja että hyvä arska maksaa paljon. Hyvä pulttipyssy on huomattavasti tarkempi ja halvempi.

  • mg 42 pesäkkeeseen ja ak lopetus aseeks.kranaatteja on myös hyvä olla jos metsän asukkaat muuten pysähdy.

   • Sarkasmisi on suloista, mutta ne premissit ja se logiikka jota noudatat viestissäsi hieman ontuu. Meinaatko että metsästäminen AR-kiväärillä olisi liioittelua ja naurettavaa? Ettei metsästyksessä saa käyttää sotilasaseista hyödynnettyä tekniikkaa? Miten sitten pulttilukot ja Mauser-pohjaiset kiväärit? Sotilastekniikkaa sekin alun perin on ollut. Jos kerran kolmella patruunalla varustettu puoliautomaattikivääri on liian "hyvä" ase ja tekee metsästyksestä liian helppoa, eikö se pulttilukkokin viiden patruunan makasiinilla ole liioittelua? Miksei samantien järjestetä aselakia niin että jokaisen metsästäjän on juostava piilukkokivääri tai musketti selässä ruutisarvi hölskyen? Tai tehdään ainoastaan jousimetsästyksestä ainoa sallittu metsästysmuoto, "eihän tosi mies tarvitse eläimen tappamiseen kuin yhden tarkasti sihdatun nuolen". Ei, lähetetään hirviporukat metsille puukeihäiden ja kivien kanssa. Kyllä niillä osaava mies saa eläimen kivuttomasti lopetettua. Jos ei saa, niin ei silloin metsällekään olisi asiaa. Eiksjeh?


   • En ota kantaa keskusteluun mutta hauska juttu:D


   • Anonyymi kirjoitti:

    En ota kantaa keskusteluun mutta hauska juttu:D

    Olisit pitänyt asian omana tietonasi. Miksi se piti muille kertoa? Ihan idioottihommaa nosta vanhoja juttuja esille, jos ei ole mitään sanottavaa. Oletko joku ylläpitäjä, joka yrittää saada palstalle liikennettä?


  • niin,reilu peli.eiköhän ihminen tarpeeks jo raiskaa metsiä ja luontoa,ilman että joku höyrypää rambo juoksentelee metsissä semiautomaatinkanssa roiskimassa kaikkea mikä liikkuu...

   • Mikä aseen puoliautomaattisessa toimintatavassa oikein tekee siitä niin halveksitun? Mikä siinä aseen mallissa oikein on niin vastenmielistä?

    Metsästysporukat ovat niin pahasti ukkoutumassa eikä uusia nuoria ampujia oikein tahdo enään löytyä, joten kannattaisi hyväksyä kaikki mikä vähänkin edistää harrastusta. Muuten harrastajia on kohta jäljellä niin vähän, että ammunta ja metsästys voidaan helposti kieltää vain pienen ukkoporukan marginaalisena puuhasteluna.

    Ei aseen toimintatapa tai malli voi tehdä siitä itsessään jotenkin kielletävää. Kaikki lähtee asenteesta, jota kannattaa korostaa. Asenne on monella metsästäjällä aivan väärä, sillä mitään uutta ei oikein tahdota hyväksyä.

    Aloittajalle sen verran, että unohda ainakin ruger-14, sillä sen tarkkuus ei ole kummoinen. Lintupyssyllä pitäisi pystyä alle moan tarkkuuteen. Muutoinkin puolimoottori on pienten eläinten metsästykseen tarpeeton, sillä saalis ehtii livahtamaan ohilaukauksesta karkuun eikä paikkoa pysty tekemään.

    Jos kaipaat metsästysaseelle vähän "taktisempaa" ulkonäköä, niin esim. tikka t3xtac a1 on varsin oiva ja tarkka ase. Hakkaa monen perinteisen "puupyssyn" mennen tullen


   • Kyllä ihminen(tai oikeastaan ihmisen edeltäjät) sekaantui luonnon kiertokulkuun ja "luonnon raiskaamiseen" ensimmäisen kerran jo silloin kun päättivät ettei halua nukkua sateessa ja päätyivät rakentamaan majan ja pysyvän asumuksen joka väistämättä johti siihen että alueella laiduntavat eläimet joutuivat etsimään tiensä suotuisammille seuduille. Jos koet ihmisen luonnon raiskaamisen liialliseksi niin ei siinä mitään, menetkös siitä metsään takaisin elämään kiertelevän marjastajan elämää mutta varokin pelästyttämästä luontokappaleita sillä se saattaa aiheuttaa kauhua ja traumatisoida kaurisparkaa tai jänistä liikaa.

    Ellet halua lähteä kevätmärillä ärjänteeseen niin olet tekopyhä paskanjauhaja joka väittää säälivänsä metsän asukkaita mutta ei koe minkäänlaista moraalista viiltoa sydämmessä ostaessaan marketista kuoliaaksi rääkätyn naudan tai sian jauhelihaa.

    Valehtelematta sanon että eettisintä lihaa itse metsästetty riista on armon vuonna 2017. Ei ne jäniksetkään kivuttomasti luonnon oloissa kuole hiljalleen tauteihin tai nälkään nääntyen nuorempien ja terveempien yksilöiden syödessä kaikki pajujen kuoret ja varvut.

    Ja koska emme enää kykene/halua palata takaisin savumajoihin hakkaamaan kiviä yhteen, eettisin asia mihin kykenemme mitä tulee metsän asukkaisiin on järkevä riistanhoito ja sen ehkäiseminen etteivät hirvet ym. eksy autotielle ja kidu hiljalleen suolet tienlaidassa kuoliaiksi pelkästään sen takia ettei kukaan saanut pitää alueen hirvikantaa kurissa. Tehtiin se sitten puoliautomaattikiväärillä tai pulttilukolla.


  • AR-15 on hyvä sekä tarkka ase ja on Yhdysvalloissa suosittu metsästyksessä. Valitettavasti vanhat jarrut mesästyseuroissa haluavat tappaa metsästyksen Suomessa ja vaalivat perinteitä sekä kannattavat näitä typeriä aselakeja.

   Mitä järkeä on hommata SRA:n oma ase ja sitten oma metsästykseen jos selviät mainiosti yhdellä. En tiedä mitä tämä uusi aselaki tuo tuollessaan. Nehän koittavat karsia kaikki puolarit pois suomesta.

  • joo,o.jenkeissähän kaikki asedorkat metsästää ihan millä vaan,isompi reikä ja enemmän tulivoimaa.jarrut tappaa metsästyksen-siis toppuuttelee joukkomurhia mitä rambot nyt tässä suunittelee.ettekö osaa ampua vai minkätakia pitää olla 20 kutia ja nopee pyssy?on mullakin holvissa vepr km ressupyssy täyskokosella lippaalla,en siltikään mene sillä elukoita metsään ampumaan.

   • Mikset mene ressupyssyllä metsästämään? Sehän on parasta tilanteen mukaista ammuntaa.
    Oletko muuten huomannut, että sitä isoa lipasta ei tarvitse täyttää täydeksi. Sinne voi pistää vaikka vain sen yhden patruunan, jos suurempi määrä hävettää.
    Sulla on aika paha asennevamma tai muu fobia. Eikä sulla taida olla edes ressupyssyä, sillä niitten lippaa vetää 30 patruunaa.


   • tarkotinkin arskaa..jokanen armeijan käynytkin tietää että 30 menee.mukaan tulleet lippaat oli rajottimella,urpo.asennevika tai fobia?ei, mä olen julmettua tappovimmaa vastaan.lueppa toi alottajan lista.linnut,jänöt,ketut.varmaan mikä vaan mikä sattuu jyvälle naputetaan siiviläks.siitä tässä on kyse.ei hävetä mikään,vetäisin vaikka vyösyöttösellä pitkin mäkiä jos olis tarve.tehkää te mitä huvittaa ja vahinkolaukaus omaan jalkaan hahaa..mä kuittaan itseni ulos tästä hedelmättömästä keskustelusta.


   • jotainrajaa1 kirjoitti:

    tarkotinkin arskaa..jokanen armeijan käynytkin tietää että 30 menee.mukaan tulleet lippaat oli rajottimella,urpo.asennevika tai fobia?ei, mä olen julmettua tappovimmaa vastaan.lueppa toi alottajan lista.linnut,jänöt,ketut.varmaan mikä vaan mikä sattuu jyvälle naputetaan siiviläks.siitä tässä on kyse.ei hävetä mikään,vetäisin vaikka vyösyöttösellä pitkin mäkiä jos olis tarve.tehkää te mitä huvittaa ja vahinkolaukaus omaan jalkaan hahaa..mä kuittaan itseni ulos tästä hedelmättömästä keskustelusta.

    En oinkein ymmärrä mitä vaahtoat riistan siiviläksi ampumisesta. Jos lintua, jänöä, kettua tms ampuu ja osuu, niin se jää siihen yhteen laukaukseen. Jos osuit, niin pienriista yleensä putoaa puusta tai katoaa näkyvistä. Ei sitä yleensä pysty useita kertoja ampumaan. Jos vuorostaan ampuu ohi, niin lintu lentää pois, jänöt ja ketut pinkoo pakoon pois näkyvistä alta aikayksikön, joten niitä ei pysty ampumaan toistamiseen. Voihan sitä tietenkin tyhjentää lippaan pitkin metsiä, mutta en ole koskaan nähnyt tai kuullut kenenkään näin tekevän.

    Noi sun väitteen on ihan puutaheinää ja pelkkää fobiaa itselataavia kohtaan.


  • Mitä sä tollasia. USA:ssakin ampuvat sorsia RPG:lla. Se tomahtaa miehekkäästi ja sillä saa poltopuut kaadettua samalla kun pyynkin.

   Ajattelisin kuitenkin, että muovikuula "arska" sopii sinulle jatkossakin kuin sormesi sontaiseen persilmääsi.

  • Metsästyskäyttöön on syytä hakea hankkimislupaa metsästyskivääriin ja ratakäyttöön siihen tarkoitukseen sopivaan aseeseen. Eli suomennettuna tekemällä edellisen lauseen perusteella oikean valinnan, hankkimisluvan saanti onnistuu. Tietysti jos haluaa hylätyn hakemuksen, eikun Arskaa metsästyskäyttöön hakemaan.

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Korona räjähtämässä käsiin 618 uutta tartuntaa 5 uutta kuolemaa

   Marin ja Kiuru karjaisivat kunnille mm. HUS-alueelle viime hetkellä, eivät ne pysty hoitamaan asioitansa vaan tarvitaan Marinin hallituksen tiukkaa oh
   Maailman menoa
   727
   13556
  2. Seiska: Sedu Koskinen vaihtaa nimensä eksoottiseksi Zedu Di Lucaksi!

   No nyt! Ja nimen takana vanha ystävä Andy McCoy... https://www.suomi24.fi/viihde/seiska-sedu-koskinen-vaihtaa-nimensa-eksoottiseksi-zedu-di-lucaksi-ni
   Kotimaiset julkkisjuorut
   100
   9485