Keittiön laatuun vaikuttavat tekijät

Keittiöremontoija

Keittiöremonttien yhteydessä puhutaan aina hinnasta, ja kysymykset laadusta kuitataan yleensä sillä että sehän on kaikissa sama lastulevy.

En väitä tietäväni keittiöistä paljoakaan, mutta tiedän niistä niin paljon että ymmärrän niissä olevan tiettyjä laatuun ja hintaan vaikuttavia eroja vaikka tuotteet näyttävät uutena silmämääräisesti samalta.

Tässä vaiheessa totean että toivoisin tästä tulevan ketjun jossa ei keskustella eri keittiövalmistajista vaan puhtaasti materiaalien ja mekanismien vaikutuksesta laatuun. Toivon edelleen että minua etevämmät ihmiset ottavat myös osaa ketjuun ja avaavat yksityiskohtaisemmin näitä asioita ja korjaavat mahdollisia virheitä.

•Rungot: levyt joista rungot tehdään kutsutaan kalustelevyiksi, yleensä tarkoitukseen tehtyä lastulevyä mutta myös mdf-levyä saatavissa.
Laatuun vaikuttaa:
-lujuusluokitus
-kosteudenkestävyys
-levyn pinnoitustapa
-levyn pinnoitteen laatu
-levyn paksuus
-levyn reunoitukset
On täysin harhaanjohtavaa väittää että kaikki lastulevyt kalusteteollisuudessa ovat yhtä ja samaa, levyrungon lisäksi myös pinnoitteet ja reunoitukset vaikuttavat laatuun. Laadukas pinnoite on käsittääkseni hinnan kannalta tärkein seikka.

•Ovet: massiivipuuovia käytetään vähemmän, suosituimpia ovat erilaiset pinnoitetut lastulevy ja mdf-levyovet.
Laatuun vaikuttaa:
-oviaihion materiaali (lastulevy tai mdf-levy)
-kuviointi
-pinnoitustapa
-pinnoitteen laatu
-reunalistoitukset
Ovissa pinnoitteen valintaan vaikuttaa ensimmäisenä ovimalli, jyrsityt ovimallit saa vain vinyylikalvopinnoitteisina tai maalattuina. Maalatuissa ovissa hinta on suoraan verrannollinen laatuun, halvimmat maalatut ovat menettävät värin ja kiillon jopa parissa vuodessa ja laadukkaimmat maalatut ovet kestävät lähes isältä pojalle. Vinyylikalvopinnoitettu ovi on laadukkaampi kuin halvat maalatut ovet, mutta niiden heikko kohta on kuumuuden aiheuttama pinnoitteen kipristyminen ovien reunoissa. Ongelma on kyllä ehkäistävissä sijoittamalla leivänpaahtimet, vedenkeittimet ja kahvinkeittimet siten ettei ne kuumenna ovien reunoja.

Sileissä ovissa vaihtoehtoina on edellisten lisäksi matalapainelaminaatti (mikrolaminaatti) sekä korkeapainelaminaatti (laminaatti). Näistä varsinkin korkeapainelaminaatti on erittäin kulutuskestävä, se on normaalikäytössä lähes tuhoutumaton. Korkeapainelaminaattiovissa käytetään myös reunalistoja. Pääsääntöisesti hyvä ovi on kalliimpi kuin kaapin runko, mutta toisaalta se on myös keittiön näkyvin osa.

•Mekanismit: Saranat ja vetolaatikkomekanismit ovat käytännössä se piste iin päälle keittiössä käyttäjän näkökulmasta, ne määrittelevät osaltaan keittiön laadun.

Usein ihmiset kiinnittävät vetolaatikkomekanismeissa huomiota vain siihen että onko hidastetut mekanismit vai ei, mutta noidenkin joukossa on valtava laatuero. Nykyään kun vetolaatikoissa säilytetään paljon ruoka-astioita, niin kannattaa huomioida että mekanismit kestävät riittävän painomäärän ja takuu on pitkä. Yleensä mitä enemmän painoa vetolaatikkomekanismi kestää, sen laadukkaampi tuote on kyseessä. Halvimpien ja kalleimpien mekanismien hintaero on normaalikokoisissa keittiöissa useiden satojen eurojen suuruusluokkaa ja tuo onkin yksi tärkeimpiä hintaeroihin vaikuttavista tekijöistä.

Siinä karkeasti asioita joihin kannattaa perehtyä hivenen kun kilpailuttaa keittiöitä, oikeasti laadukas keittiö näyttää hyvältä ja toimii moitteettomasti vielä 15 vuoden kuluttuakin.

Kannattaa myös muistaa sekin, että jopa laatukeittiöinä pidetyillä yrityksillä on valikoimissa eri laatuisia vaihtoehtoja. Halpa tarjous laatukeittiöstä ei aina olekaan merkki ostajan kilpailutustaidoista, vaan se voi perustua siihen että myyjä on valinnut pakettiin halvemmat palikat.

0

85

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

        Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
        Maailman menoa
        246
        2369
      2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

        Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
        Ikävä
        166
        1494
      3. Se katse silloin

        Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
        Ikävä
        58
        1366
      4. Kaipaaville

        Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
        Ikävä
        74
        1085
      5. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

        Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
        Suomalaiset julkkikset
        3
        1079
      6. Miten haluaisit

        Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
        Ikävä
        78
        970
      7. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

        8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
        Maailman menoa
        218
        967
      8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

        mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
        Ikävä
        45
        865
      9. Kohta me ei enää nähdä :(

        En pääse enää uppoutumaan silmiisi enkä kuunnella ihanaa ääntäsi. Elämä on pstä.
        Ikävä
        39
        699
      10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

        Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
        Kärsämäki
        15
        690
      Aihe