Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Sodanajan käpykaarti?

asiasta.kiinnostunut

Onko tietoa sodanajan käpykaartilaisista Konnevedellä, missä mahdollisesti oli piilopaikkoja.

18

526

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Idäntietäjätär

      Kyllä niitä oli Konnevedelläkin....

    • Ponuperinne

      Aikooko asiasta.kiinnostunut siirtyä kaiken varalta käpykaartiin. Onko sinulla käsitys, että isänmaan puolustamiseen kutsutaan väkeä jo piakkoin ja että aiot skipata sen velvollisuuden toisille? Tuntuu kaukaa haetulta. Liittyisikö piilopaikan kysely enempi perinteiseen pontikankeittoon?

    • kulkeeisältäpojalle

      Varmaankin alueen vasemmistolaiset tietävät metsä/käpykaartin piiloluolat hyvinkin tarkasti??

      • maakuoppa

        Suojeluskuntalainen aikoinaan kertoi että kaikki piilokuhjut löydettiin tai tiedettiin. Sitten lähes kaikki hiipparit haettiin sekä lähetettiin rintamalle tai työleirille. Tapauskohtaisesti kaikkia ei haluttu kovin aktiivisesti etsiäkään vaikka paikka tiedettiin.
        Kokonaan eri asia sitten on missä mielessä asiaa edes tonkinetkaan.
        Täällä toimittiin hyvässä hengessä kuten pienessä pitäjässä kuuluukin, jossa kaikki tuntevat toisensa.
        Illansuussa kun metsässä majaillut karkulainen saapui kotiinsa
        ruokaa hakemaan saattoi suojeluskuntalainen istua siviilivaatteissa porstuassa ja
        kertoili että huomenna sinua tullaan hakemaan, että eikö olisi kuitenkin nyt viisainta lähteä samaa matkaa niin puhuisin sinun puolesta ettet ihan eteen joutuis kun talvisodassa jo siellä olit.


    • kyläläine

      Kyllä niistä on kuultu monenmoista tarinaa. Kokonaan toinen asia on, että miksi niitä täällä asiaan kuulumattomien kanssa pitäisi vatvoa? Mitä sillä tiedolla tekisitte?

      • asiasta.kiinnostunut

        Kukapa on enää asiaan kuuluva? Kyselin vaan jos joku olisi tiennyt missä käpykaartilaisten piilopaikkoja oli esimerkiksi metsissä niin olisin käynyt paikalla katsomassa miltä siellä tänä päivänä näyttää.
        Lieneeköhän "kyläiselle" kipeäkin paikka kun asiasta ei saisi keskustella ja tiedustella? Mielestäni kyseinen asia on ihan ok ja monen kohdalla ymmärrettäväkin, jokaisella käpykaartilaisella oli oma syynsä tähän.


    • Bror-Erik1974odin

      Kyllä näitä oli konnevetisissäkin.Isäni joka oli aktiivinen veteraanien toiminnassa kertoili
      joskus yhteisen kupinoton ohessa kuinka sodan jälkeen nämät yleensä silloisen laitavasemmiston (Skdl) metsäveljet tulivat osaston kokoukseen hakemaan jäsenyyttä ja
      samaa veteraanistatusta mutta kyllä heidät aika kylmästi pistettiin aisoihin.
      -Mutta aiheesta on hyvä keskustella sillä ei historia ole pelkkiä otsikoita ja oppikirjoja.
      Konnevedellä kyllä tunnetaan niin käpykaartilaiset kuin kansalaissodan jälkeiset murhaa-
      jatkin. Monelle suvulle tästä on tullut kirous.

    • naas-utsit

      Taitavat olla nykyään Oulussa kaikki. Ja yksi pääpukari Tampereella.

    • Munsalansoutajat

      Vielä jyrkempään kasvuun liikenne lähti kesällä, kun taistelut rintamilla olivat alkaneet. Heinäkuussa Ruotsin viranomaiset ilmoittivat saapuneiden kokonaisluvuksi jo noin tuhat, joista vajaa puolet oli Valpon arvion mukaan sotilaskarkureita. Pohjanlahden rannikon metsissä ja saarissa tiedettiin piileskelevän lisää väkeä odottamassa otollista ajankohtaa ylimenolle ja öiden elokuussa pimennyttyä alueelle kerrottiin levinneen “oikein Ruotsiin lähtemisen vimma”.

      “Liikehdintä heijastui veneiden hintojen voimakkaana nousuna, ja jotkut veneenomistajat näkivät kuljetuksissa myös mahdollisuuden sievoisiin ylimääräisiin ansioihin. Karkureiden kertomusten mukaan matkasta saatettiin enimmillään veloittaa kymmenenkintuhatta markkaa.”

      Ruotsinkielisille myötämielisenä pidetty Antti Juutilaisen kirja “Rinta rinnan. Suomenruotsalaisten joukkojen sotatiet 1939-1944.” (WSOY. Juva 1997 . 250 s.) käsittelee Uumajan-karkuruuden samoin kuin edelliset lähteet.

      Kun 1980- ja 1990 -luvuilla puhuttiin rintamakarkuruudesta, se yhdistettiin usein ruotsinkieliseen Pohjanmaahan ja JR61:een. Tähän syyllisiksi ei voida osoittaa pahansuopia suomalaiskiihkoilijoita, vaan asian on pitänyt esillä se voimakas keskustelu, jota ruotsinkielisella Pohjanmaalla asiasta on käyty.

      Munsalalaisuus jatkoi 1944 myyräntyötään ruotsinkielisellä Etelä-Pohjanmaalla. Moni hylkäsi kotikontunsa ja Isänmaansa ja lähti joko ennen palvelukseen astumista tai lomilta Pohjanlahden yli.

      Ruotsiin siirtyminen ruotsinkielisen Pohjanmaan kunnista oli vuonna 1944 selvästi yleisempää kuin muualta, sillä matka oli lyhyt ja lahden takana puhuttiin samaa kieltä. Tehdyn tilaston mukaan kolme neljäsosaa (3/4) Ruotsiin paenneista sotilaskarkureista oli kotoisin Pohjanmaan ruotsinkieliseltä alueelta.

      Erityisen pahaksi tilanne oli kehittynyt Munsalan seudulla. Myös ruotsinkielisen Pohjanmaan kenraali F. U. Fagernäs kiinnitti huomiota samaan tahraan hänelle niin rakkaan Pohjanmaan kilvessä useaan otteeseen. Vuoden 1944 heinäkuun alusta lähtien kuolemanrangaistus oli mahdollista langettaa karkureita tuomittaessa.

      Kun Pohjanmaalla tästä kysymyksestä on taitettu peistä, monelle on muodostunut kuva, että Pohjanmaan ruotsinkieliset olisivat yliedustettuina teloitettujen joukossa. Sodan aikainen tilasto kertoo päinvastaista, sillä ruotsinkielisistä kunnista teloitus kohdistui vain kahteen karkuriin.” (Sivuilta 275-276)

      Juutilaisen tiedot Pohjanmaan ruotsinkielisten osuudesta karkuruudesta teloitetuissa näyttävät puutteellisilta, mutta ongelman kätkeminen ei sisälly hänen tehtävänasetteluunsa.

      Lähde: tappis.0catch.com

      • Munsalansoutajat

        Pientä se oli Konnevedellä, jos vertää näihin Munsalan soutajiin. Tästä on suomessa vaiettu. Johtuuko tuosta ruotsikielisestä vääestön osasta. Se oli enemmistönä näissä yli menneissä.


      • Hehkuttaja

        Eikös niihin ylisoutajiin kuulunut myös satasotalla näitä `stella polaris` suomenkielisiä joille tuli yhen äkin kova hoppu jättää rakkaan isänmaansa rannat kauhu syömmissään?


    • asiasta.kiinnostunut

      Kyse oli Konneveden käpykaartilaisista ja heidän mahdollisista piilopaikoistaan metsissä?

      • Majurimartikainen

        Eipä tuo haittaa, vaikka vähän valaistaan maantilaa noin laajemminkin. Kotikyläsi loikkarit kolusi, kotitilojen vinteillä, kysy vaikka isältäsi.


      • asiasta.kiinnostunut
        Majurimartikainen kirjoitti:

        Eipä tuo haittaa, vaikka vähän valaistaan maantilaa noin laajemminkin. Kotikyläsi loikkarit kolusi, kotitilojen vinteillä, kysy vaikka isältäsi.

        Vaikea kysyä kun kuoli 11 vuotta sitten.


      • Majurimartikainen

        Näinhän siinä taitaa useimmin käydä. Liian myöhään tulee ne kysymykset, mitkä piti tehdä silloin, kun istuttiin saunan lauteilla vieretystin.


      • asiasta.kiinnostunut
        Majurimartikainen kirjoitti:

        Näinhän siinä taitaa useimmin käydä. Liian myöhään tulee ne kysymykset, mitkä piti tehdä silloin, kun istuttiin saunan lauteilla vieretystin.

        Eipä olisi varmaan isäukkokaan tiennyt käpykaartilaisista oli sen verran nuori ollut sodan aikana, polvihousuissa kulkenut sodan aikana ja ukkikin kaatunut Kivennavalla.


    • Mustikkaniitytohoi

      Minulla on lasinen talo mustikkaniityllä ja sinne ullakolle kyllä hyvin näkyy. Olen aina halunnut lasitalon ja nyt mieheni sai sen valmiiksi. Pimeän tullen valoni valaisee koko mustikkaniityn, eikä erillisiä pihavaloja tarvita.
      Nyt olen valmentautumassa mustikkakautta varten keräämällä ilmaisia muoviämpäreitä kauppojen jakaessa niitä ensimmäisille asiakkailleen. Toivon runsasta satoa, enkä kaipaa vieraita niitylleni. Haluan itse poimia joka ikisen mustikan. Toisaalta en pidä myöskään töllistelijöistä tuvan nurkalla. Talo ei ole näytöskappale.
      Haluan olla aivan rauhassa mieheni kanssa mustikkaniitylläni!

    • suljetullemars

      Nytkö tämä hörhö tullut tänne Konnevedenkin palstalle, höyryää tuosta lasitalostaan Jyväskylän palstalla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2174
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2003
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      77
      1622
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1450
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      75
      1420
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1337
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1314
    8. 50
      1205
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1180
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1169
    Aihe