+ AYURVEDA+

Ayurveda

Ayurveda on maailman vanhimpia lääketieteellisiä hoitomuotoja. Se on peräisin Intiasta ja pohjautuu Veda-tieteisiin. Vanhimmat tekstit ovat noin 3000 vuotta vanhoja. Ayurvedasta haetaan hoitoa, hyvää oloa ja terveyttä, sillä onhan ayurveda sananmukaisesti elämän (ayur) tiedettä (veda). Se tarjoaa näkökulmia elämän eri osa-alueille, tavoitteena on täydellinen terveys, joka saavutetaan kehon, mielen ja tietoisuuden tasapainolla.
Ayurvedatekstit antavat ohjeita
terveyden saavuttamiseen
terveyden ylläpitämiseen
sairauksien ennaltaehkäisemiseen
Kehotyyppi (dosha)
Ayurvedan mukaan on olemassa viisi elementtiä, jotka voidaan yhdistää pareittain, jolloin syntyy dosha. Elementit määrittävät kehotyypin. Jokaisella yksilöllä on erityisiä fyysisiä ja henkisiä ominaisuuksia, jotka erottavat hänet toisista ihmisistä. Kun tuntee doshan toiminnan, pystyy ymmärtämään kuinka aineenvaihdunta toimii, millaisille sairauksille oma keho on taipuvainen ja miten niitä korjata. Doshat ovat periaatteita, jotka säätelevät koko kehon toimintaa. Ayurvedan mukaan kehomme koostuu viidestä elementistä: ilma, tuli, maa, vesi ja eetteri.
VATA  –  hallitsevat elementit ovat ilma eetteri
PITTA  –  hallitsevat elementit ovat tuli vesi
KAPHA  –  hallitsevat elementit ovat vesi maa
Ihminen on terve, kun kaikki elementit ovat tasapainossa. Kun niiden välinen tasapaino järkkyy, syntyy sairauksia. Muutamina esimerkkeinä voidaan mainita: liiallinen tuli aiheuttaa närästystä ja liiallinen ilma taas stressiä. Kehotyypin mukaisella ravinnolla, liikunnalla ja päivärutiinilla saavutetaan tasapainotila.
Vata – (ilma) vastaa kaikesta liikkeestä kuten sydämen toiminnasta, verenkierrosta, suolen toiminnasta, hermoston sähköisistä impulsseista. Tasapainoisena vata-henkilö on innostunut, luova ja aikaan saava. Kun vataa on liikaa vaikuttaa se tunteisiin ja aiheuttaa esimerkiksi hermostuneisuutta, pelkoa, ahdistusta ja syömishäiriöitä.
Pitta – (tuli) vastaa aineenvaihdunnasta, rauhasten toiminnasta, ja kehon lämmöstä. Tasapainoisena pitta-henkilö on päättäväinen ja johdonmukaisia. Liiallisena pitta aiheuttaa närästystä, aggressiivisuutta ja mustasukkaisuutta.
Kapha – (maa) antaa keholle rakennetta. Hyvät luut, lihakset ja hampaat ovat tätä. Kapha-dosha ylläpitää kehon vastustuskykyä. Tasapainoisena kapha on rauhallinen ja iloinen. Jos kaphaa on liikaa, muuttuu laiskaksi ja flegmaattiseksi.

Hoitomuodot
Teemme päivittäinen pieniä tai suuria virheitä, jotka järkyttävät kehon tasapainoa ja aiheuttavat sairauksia. Tasapaino saavutetaan noudattamalla oikeaa ruokavaliota, vuorokausirytmiä ja liikuntaa. Hoitoina käytetään mm.
Ayurveda-konsultointi
Pätevä ayurvedalääkäri tunnistaa kehon epätasapainon pulssista, jonka perusteella saadaan tietoa ihmisen kehosta ja toiminnasta.
Panchakarma 
Pitkälle kehitettyjä kehon puhdistusmenetelmiä, jotka poistavat kuona-aineita mm. intialainen päänhieronta ja kokovartaloöljyhieronta,
Ayurveda ruokavalio 
OLET MITÄ SYÖT! Kullekin kehotyypille oikea ja vuodenaikaan sopiva ruokavalio auttaa ylläpitämään terveyttä ja ehkäisee sairauksia. Kaikki terveelliset ruoat eivät ole terveellisiä kaikille, sillä meillä on erilainen kehonrakenne ja aineenvaihdunta. On tärkeää noudattaa   oman kehotyypinmukaista ruokavaliota.
Ravintolisät
Yrtit ja mineraalit auttavat korjaamaan epätasapainoa, joka aiheuttaa sairauden. Yleensä lähiympäristö tarjoaa sopivat luonnonlääkkeet.
Vuorokausirytmi
Itselle sopivan vireystilan löytäminen vuorokauden, vuodenajan ja kehotyypin mukaiseksi. Toiset ovat aamuvirkkuja ja toiset taa iltakukkujia.
Liikunta ja jooga
Sopivilla joogaharjoituksilla kehitetään mielen ja kehon koordinaatiota, tietoisuutta ja fysiologia. Omalle keholle sopiva kaikenlainen liikunta on elintärkeää terveydelle. Kaikkien ei tarvitse olla vauhtihirmuja, myös hidastempoinen liikunta on hyväksi.

7

270

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • v7päl

      > Ayurveda on maailman vanhimpia lääketieteellisiä hoitomuotoja. Se on peräisin Intiasta ja pohjautuu Veda-tieteisiin.

      Sana "tiede" ei liity mitenkään tähän muinaisuskoon. Vesi, tuli, ym. on sittemmin länsimaissa, tieteen keskuksessa, osoitettu koostumukseltaan ihan muiksi asioiksi kuin tuossa eteläaasialaisessa uskonnossa.

      • TiedettäKehiin

      • pf.aä

      • oletnatsi
        pf.aä kirjoitti:

        "Magneettimedia"-"julkaisulla" ei ole mitään tekemistä tieteen kanssa. Rotuoppi ei ole tiedettä.

        Olet natsi ja kannatat rotuoppia!


      • f09.a
        oletnatsi kirjoitti:

        Olet natsi ja kannatat rotuoppia!

        Ite oot -kommentti tunnistettu juntilta lähteneeksi.


    • Anonyymi
      • Anonyymi

        No jos tyhmyyksiin uskoo.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1897
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1719
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1584
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      20
      1306
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1234
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1232
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1196
    8. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      9
      1170
    9. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1161
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      9
      1160
    Aihe