Taideväärennökset

harrastelija

Osaako kukaan kertoa kenen taitelijan töistä on liikkeellä väärennöksiä?
minkälaisista töistä ( öljy, akvarelli, grafiikka)
Miten voi erottaaa väärennöksen, keneltä kysyä?

6

3803

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Harrastajaeukko

      Taidemarkkinoilla on liikkeellä väärennöksiä, akvarelli/öljy/... jotkut ovat niin taidokkaasti tehtyjä että ne väärennökset erottavat aidoista ainoastaan sen taiteilijan asiantuntija esim. kankaasta mitä hän oli sinä aikakautena käyttänyt.
      Pitäisi tutustua paremmin taiteilijan tuotantoon että pystyisi sanomaan onko väärennös vai ei. Kuitenkin mustassa pörssissä kulkee niin paljon taidetta, ettei sieltä ostaessa kannata luottaa myyjään vaan kannattaa ottaa asiantuntija mukaan. Väärennöksistä kannattaa kysyä esimerksi Ateneumista, he osaavat kertoa.
      Väärennöksiä välttäessä taiteilijoiden kannattaa ottaa valokuvat taiteesta ja tehdä ostajalle oikeaksitodistettu leima.

      • Mittään en osta

        tarkoitatko mustanpörssin-kauppaa, vai?
        missä sitä on?

        No, taiteen ostajalle neuvoja:
        -Osta vakaalta, luotetulta galleristilta (sellanen onkin vaikea tunnistaa)no, sieltä missä taiteilijan näyttely nyt on meneillään.
        -Myös museonäyttelyistä voi kysyä myytäviä teoksia!!
        - helppoa on ostaa taiteilijaseurojen tai taiteilijaliittojen myyntipaikoista tai taiteilijalta itseltään
        -älä osta epämääräisiltä messuilta tai huoltoasemalta auton takakontista
        -jos jonkun edesmenneen maailmankuulun teos on halvalla myynnissä, epäile aitoutta
        -jos teos itsessään on taidekirjoista tuttu, epäile aitoutta vahvasti (miten niitä riittää kaupaksi vielä vaik tekijä kuoli jo 20 vuotta sitte, hei haloo!!!)
        -jos ostat grafiikkaa, pyydä myyjää kertomaan tekniikkatiedot ja kertomaan mistä teoksen tunnistaa juuri mainostetulla tekniikalla tehdyksi
        -tutustu erilaisiin painotuotteisiin ylipäätään (julisteet, postikortit), äläkä osta julistetta taidegrafiikkana. Vaikka paperilla olisinkin juhani palmun teoksen kuva, ei se välttämättä ole taidegrafiikkaa. Se saattaa hyvinkin olla IHAN TAVALLINEN JULISTE.
        -jos todella arvotaidetta hankit, hoida avuksesi asiantuntija
        -jos arvokkaan teoksen tekijä on hengissä, keskustele sitten taiteiljan itsensä kanssa. Saat samalla lisätietoa teoksesta!
        -EI MITÄÄN AITOUSTODISTUKSIA SAA! Se on höpöhöpöä, kuka niitä nyt rupeaa kirjottamaan? ja ajatteleppa kun kyseessä on vaikka tuo grafiikka..ja jos taiteilija on jo kuollut.. Kyllä taiteilijan signeeraus on se aitoustodistus. Tukea antaa näyttelykataloogit ja ansi oluteettelon tiedot.
        -jos teoksesta puuttuu taiteilijan signeeraus, pyydä se ennen ostoa! Saatta kiireessä omanimi unohtua..


    • kirjastot kunniaan

      Kirjastossa on kirja Suomessa myydyistä taideväärennöksistä. Joku rikospoliisin julkaisu. Sieltä vaan mallia ottamaan ;0) Tuntuvat menevän kaupaksi samat työt vuodesta toiseen aina vaan! Kyllä ne Atskin tiettäjille on tuttuja teoksia.
      Kuka ostaa taidetta bensa-asemalta, myyjän auton takakontista sanoo: HEP!
      ai niin olihan ne dalijulisteetkin, niitä ei taida tossa kirjassa viel ollakkaan, tarttis jonku päivittää se opus.

    • Helppohomma

      Esimerkiksi Nikolai Lehdon naivistiset työt jotka on maalattu kovalevy pahville en tiedä onko öljyväreillä vai sakuraväreillä väärennetty paljon koska väärentäjät luulleet helppohomma mutta eipä ollutkaan ero kuin yö ja päivä jos vertaa aitoon Lehdon töihin

    • Picachuu

      Kannattaa lukea Jouni Rannan & Marko Erolan kirja "Vilpitön mieli - miten myin Suomen täyteen väärennettyä taidetta".

      Aika hurjaa luettavaa, keskiössä entinen taidekauoppias ja Lempäälän seudulla vaikuttanut julmetun taitava väärentäjä. Kirjan luettuani tuli mieleen, että onko maassa yhtään galleristia, jolla on puhtaat jauhot pussissa. Edellä viestiketjussa oli ihan hyvä ja asiallinen vinkkilista ostamiseen, mutta, mutta...

      Väärennöksiä on myyty myös Bukowskilla, Hagelstamilla, Helanderilla, puhumattakaan muista huutokaupoista. Väärennöksiä ei ole aina tunnistanut Ateneumikaan! Voiko mihinkään luottaa. Normaali ostaja, joka maksaa työstä ehkä satasia tai vähän päälle, ei paljon menetä. Voi olla, ettei tiedä edes omistavansa huijauksen ja on tyytyväinen, mikäs siinä.

      Väärentäjien suosikkeja on tietenkin kovimmat nimet, kun niissä liikkuu iso raha. Em kirjassa luetellaan Lempääläisen tekemiä väärennöksiä, jotka sen kauppiaan kautta oli lähtenyt maailmalle, nimiluettelosta ehkä tunnetuimmat: Broms, Blomstedt, Carlstedt, Collin, Gallen-Kallela, Jaakola, Jansson, Järnefelt, Kandelin, Koistinen, Lampi, Lehto, Maarni, Mikola, Nelimarkka, Oja, Rissanen, Saarinen, Sallinen, Schjerfbeck, Simberg, Särestöniemi, Thesleff, Vanni, Vionoja, Von Wright, Chagall, Kandinsky, Picasso, Repin... Huhhuh! Monia noiden nimissä tehtyjä oli useitakin töitä. Ja tämä väärentäjä, nimeltään Veli Seppä, oli vain yksi esimerkki, tosin lienee "alansa" paras tässä maassa.

      Netissä liikkuu kaikenlaista epämääräistä. Grafiikkaakin on tosiaan jo väärennetty ties kuinka paljon. Signeeraus on minimivaatimus, mutta takaako se aina aitoutta. Ei jonkun signeerausta tarvitse kauan harjoitella, kun menee täydestä. Ja niitä EA merkinnöillä varustettuja on epäilyttävän paljon. Vedosnumero olisi paljon parempi tae.

      Mutta tärkeintä on tietenkin tällaisella kadun tallaajalla, että teos on sopiva aiheeltaan, hinnaltaan tai millä kriteerillä vaan. Se on todennäköisesti aito, mutta ei minusta ole sitä arvioimaan, kun ei se onnistu aina ammattilaisiltakaan.

      On taide kuitenkin hienoa!

    • kysynvain

      Oli silmiä avaava kokemus lukea ko. kirja. Ihmisten tietämättömyys mahdollistaa näin suuren luokan huijauksen. Mutta sittenkin ihmettelen taidekauppiaitten moraalia, koska Suomen markkinat on niin pienet ja toiminta sai jatkua monia vuosia. Suurin ihme on se, miksi samat väärennökset kiertää edelleen, olisi aika katkaista leikki ja tehdä iso rovio.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Haluaisitko nähdä

      Hänet alastomana?
      Ikävä
      71
      3250
    2. Hilirimpsistä

      Hyvää huomenta ja kivaa päivää. Ilmat viilenee. Niin myös tunteet. 🧊☕✨🍁❤️
      Ikävä
      201
      2842
    3. Nainen lopeta pakoon luikkiminen?

      Elämä ei oo peli 😔😟
      Ikävä
      22
      2658
    4. Älä elättele

      Toiveita enää. Ihan turhaa. Sotku mikä sotku.
      Ikävä
      49
      2618
    5. Olet täällä. Mutta ei minulle.

      Nyt olen tästä 100% varma. Satuttaa. T: V
      Ikävä
      20
      2486
    6. Kuule rakas...

      Kerrohan minulle lempivärisi niin osaan jatkaa yhtä projektia? Arvaan jo melkein kyllä toki. Olethan sinä aina niin tyyl
      Ikävä
      41
      2335
    7. Miten hitsissä ulosoton asiakas?

      On tää maailma kumma, tässä haisee suuri kusetus ja ennennäkemättömän törkeä *huijaus*! Miten to.monen kieroilu on edez
      Kotimaiset julkkisjuorut
      210
      1793
    8. Törmättiin tänään

      enkä taaskaan osannut reagoida fiksusti. Menen aina lukkoon. Yksi asia on varma: tunteeni sinua kohtaan ovat edelleen v
      Ikävä
      24
      1737
    9. Vieläkö sä

      Rakastat mua?❤️😔
      Ikävä
      37
      1610
    10. Dear mies,

      Hymyiletkö ujosti, koska näet minut? 😌
      Ikävä
      18
      1456
    Aihe