KERTOKAA KARTANOITA

vesseli

Kertokaa minulle kartanoita suomesta,joissa kummittelee.

28

7138

Äänestä

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Paikallinen

   Urajärven kartanossa Asikkalassa kummittelee harmaa rouva.

   • mrkala

    Urajärvellä väitetään kummittelevan erityisesti päärakennuksen vieressä olevassa aikaisemmassa päärakennuksessa. Kummitus on kuulemma mielenvikaisen vanhanpiian henki, joka asusteli vielä eläessään rakennuksen yläkerrassa eristäytyneenä muusta maailmasta. Nainen kuoli kun kaatui yläkertaan johtavissa äärettömän jyrkissä ja kapeissa portaissa (hyvä etten itsekin kaatunut siellä käydessäni).


   • hdfh
    mrkala kirjoitti:

    Urajärvellä väitetään kummittelevan erityisesti päärakennuksen vieressä olevassa aikaisemmassa päärakennuksessa. Kummitus on kuulemma mielenvikaisen vanhanpiian henki, joka asusteli vielä eläessään rakennuksen yläkerrassa eristäytyneenä muusta maailmasta. Nainen kuoli kun kaatui yläkertaan johtavissa äärettömän jyrkissä ja kapeissa portaissa (hyvä etten itsekin kaatunut siellä käydessäni).

    Henki ei ollut vanha piika vaan hugo-herran vanha vaimo.


   • Atte Ateisti
    hdfh kirjoitti:

    Henki ei ollut vanha piika vaan hugo-herran vanha vaimo.

    Kumma juttu miten monissa tarinoissa osataan antaa kummitukselle henkilöllisyys, vaikka se olisikin ollut vain häivähdys hämärässä huoneessa.

    Usein tarjotaan myös kansakouluopettajamainen opetustarina muinoin tapahtuneesta rikkeestä, josta kummittelu on vainajan saama rangaistus.


   • -u-

    Voi, kun ihmiset olisivat hiljaa, jos ei ole faktat kohdallaan. Vanhalle rouvalle ja seuraavalle täydentäjälle lisää FAKTAtäydennystä Urajärven kartanosta. Katsokaa linkin keskustelusta kirjoittamani kohta (nimim. Valkea kuin uni), siinä tietoa kartanosta ja kummituksesta.

    http://keskustelu.suomi24.fi/node/6023005


   • eräs ihmettelijä
    Atte Ateisti kirjoitti:

    Kumma juttu miten monissa tarinoissa osataan antaa kummitukselle henkilöllisyys, vaikka se olisikin ollut vain häivähdys hämärässä huoneessa.

    Usein tarjotaan myös kansakouluopettajamainen opetustarina muinoin tapahtuneesta rikkeestä, josta kummittelu on vainajan saama rangaistus.

    Samaa mieltä. Minä aikoinani olin harkkarina Englannissa, pubissa. Pubi oli The Ye Old Ostrich Inn, Colnbrook, Berkshire. Perustettu tuossa jossakin 1000 vuoden tienoilla. Löytyy netistä ja myös Most Haunted, eli Riivatut talot ovat käyneet siellä filmaamassa, sekin löytyy netistä. No niin, siellähän se majatalonisäntä Jarman, muistaakseni 1500-luvulla, tappoi yöpyjiä, öljyllä ja kiehuvalla vedellä, 69 kaikkiaan ukko myönsi murhanneensa, kiinni joutui.
    Joka tapauksessa, kovasti minua kummastutti aina, mihin perustui tieto, että pubissa kummitteli juuri se viimeisin Jarmanin uhreista. Thomas Cox. Tuskinpa kummitus oli kenellekään nimeään sanonut? Ellei sitten meediolle.
    Ottaen huomioon talon karmean historian, kummitus saattoi vallan hyvin olla aivan kuka tahansa, tai, ehkäpä useampikin siellä henkensä menettäneistä, jopa Jarman itse, joka hirtettiin tekojensa tähden. En muista mitä tapahtui hänen vaimolleen, hänhän oli juonessa mukana, joten surkean lopun sai varmaan eukkokin.


  • ---

   Tampereella Haiharan kartanossa ja sen mailla kummittelee Sininen neito. Kyseessä on piika, joka tuli raskaaksi miehelle joka ei halunnut tunnustaa lasta ja mennä naimisiin. Piika hukuttautui välttyäkseen au-lapsen aiheuttamalta häpeältä. Hän heittäytyi läheiseen Isolampeen ja katkaisi vielä jalkansa lyötyään ne uppotukkiin ennen hukkumistaan. Sen jälkeen kartanon mailla alkoi kummitella siniseen huntuun verhoutunut, jalaton neito.

   Asuin lapsuuteni kilometrin päässä kartanolta ja näitä Sinisen neidon nähneitä oli paljon: jopa ala-asteen opettajani kertoi hänet nähneensä. Itse en onnistunut neitoon koskaan törmäämään vaikka vierailinkin usein kartanon mailla. Alueelle on vapaa pääsy, kartanon tiloissa toimii nykyään pari taidemuseota ja käsityöläisten pajoja.

   Toinen kummitteleva kartano jossa olen käynyt on Kytäjän kartano Hyvinkäällä. Olin siellä työpaikkani puolesta käymässä ja tilavastaava luennoi kartanon kiehtovasta ja verisestä historiasta. Kävimme huoneessa jossa kummittelee huoneessa kuollut kartanonrouva, tarkempi tarina on jo unohtunut. Kyseisessä huoneessa saa muistaakseni jopa yöpyä, sillä kartano toimii majoitustiloina seurueille. Vieraista useat ovat heränneet haamun vierailuun, näin kerrottiin.

   • ahdensa

    Tuhon Haiharan kartanon tarinaan haluan korjata, että Sininen neito käveli kartanon takana olevaa Koivukujaa Kaukajärven rantaan ja hukuttautui sinne eikä Isolampeen.


   • Kauksulainen
    ahdensa kirjoitti:

    Tuhon Haiharan kartanon tarinaan haluan korjata, että Sininen neito käveli kartanon takana olevaa Koivukujaa Kaukajärven rantaan ja hukuttautui sinne eikä Isolampeen.

    Ihmettelen vain, että miten se neito on katkaissut jalkansa mennessään Kaukajärveen, kun se Haiharan ranta on niin matala. Ihmiset uittaa siinä nykyään koiriaan. Tietenkin jos on kävellyt kauemmas niin voi hukuttautua mutta ei kyllä rannalta hyppäämällä. Ja jos hitaasti kävelee järveen niin ei kovin helposti jalkaansa poikki saa. Onkohan koko tarina tottakaan, vai joku legenda? Koskaan ei haamua ole vastaan tullut vaikka kymmeniä ellen satoja kertoja ole kävellyt Haiharan kartanon ohi sekä tien puoleta että rantatietä sekä kartanon pihan poikki.
    Yöllä en siellä kyllä ole haahuillut. Mihinkähän vuorokaudenaikaan ne ihmiset, jotka väittää nähneensä sen haamun, ovat siellä olleet, ja miten sen havaintonsa ovat tehneet? Olis ihan kiva kuulla. Miltä haamu näyttää? Onko mitään kasvoja? Mistä se sininen väri tulee? Miten voi muka olla jokin sininen huntu? Tai yleensäkin kun väitetään että jollain haamulla on tietynlainen asuste. Ei luulis haamuilla mitään vaatteita olevan jos ovat pelkkää plasmaa.


   • tamperelainen2

    Olen asunut koko lapsuuteni annalassa Alasenkadulla, josta n. pari sataa metriä haiharan kartanolle hiekkatietä. Kävin päiväkodin annalassa ja koulun kaukajärvellä, enkä muista kertaakaan kuulleeni sinisestä neidosta. Vasta viimeisen vuoden sisään olen lukenut asiasta. Tuon kartanon vieressä sijaitsee myös pieni puisto jossa tuli todella paljon leikittyä, kuin myös haiharan metsissä ja kartanolla sekä kaukajärven rannalla. Tuntuu hassulta, että on koko lapsuutensa pyörinyt tuolla ja ei ole ollut lainkaan tietoinen paikan historiasta. Aijon ensi kuussa Suomen vierailullani käydä muistelemassa tuolla lapsuudenmaisemia ja ottaa paljon kuvia. :)


  • mrkala

   Eiköhän joka kartanolla ole oma "kotikummituksensa", mutta ainakin tunnettuja ovat:

   * Järppilän kartanon "Valkoinen Rouva"; Taivassalo
   * Nuhjalan "Harmaa Rouva"; Vehmaa
   * Kauttuan ruukinkartanon (Kauttuan Klubi) "Valkea neito", Kauttua
   * Voipaalan kartanon "Neiti Nervander", pieni rouva seuralaisineen, nykyaikana useita havaintoja; Sääksmäki
   * Hahkialan kartanon "Paha luutnantti", entisen ilkeän isännän haamu; Hauho
   * Kuitian kartanolinnan "valkea nainen"; Parainen
   * Louhisaaren kartanolinnan kummitus; Askainen
   * Mustion kartanolinnan kummitus; Mustio
   * Espoon kartanon "Sureva äiti"; Espoo
   * Linnaisten kartanon kummitus; Vantaa
   * Puotinkylän eli Puotilan kartanon "Kaunis Birgitta"; Helsinki

  • Mäkkylästä huhuu

   Tuomarinkylän kartano Helsingissä. Natalia Stiernschantz siellä valkeana rouvana seinien läpi kävelee.

  • kartanon..

   harmaa rouva on maankuulu

  • Kamarineito

   No Uudelamaalla on paikkakunta nimeltänsä Siuntio: Siuntiossa sijaitsee Sjundbyn kartano, jonka alueella ja pelloilla väitetään nähneen neuvosto-aikaisen sotamiehen vaeltavan ilman päätäsumuisilla ja vähemmän sumuisilla alueilla.

   • Atte Ateisti

    Bof.

    Itse olen kuullut tuosta paikan päällä toisen version: sotamies ei ole neuvostoasussa, vaan Ruotsin vallan aikaisessa uniformussa. Ja todella kulkee ilman päätä tai pää kainalossaan.

    Paikalliset kertoivat, että läheistä kirkkoa edeltävällä vanhalla hautausmaalla oli tehty arkeologisia kaivauksia, ja yhdellä luurangoista oli pää irti ja asetettu jo haudattaessa ruumiin viereen. Tämä arkeologinen tutkimus ja sen ajankohta on varmistamatta.

    Yksi "päättömän sotilaan" selitys on, että se on ollut hirvi. Pelästyessään ihmistä hirvi voi kääntää tälle selkänsä ja kurkata taakseen, jolloin se pitkine jalkoineen voi takaapäin hämärässä muistuttaa seisovaa ihmistä jolla ei ole päätä.


  • eeery

   Lohjalla on kaupunginosa nimeltä Ojamo jossa on Ojamon Kartano.En tiedä kummiteleeko mutta sellanen on.

   • ahaahahahaah

    hahahahaaaha mun perseessä kummittelee


   • lohjalta1

    pelottava paikka


  • MIWWA 12v

   En tiedä onko kuva feikki, mutta isoveljeni ja hänen kaverinsa olivat Ojamon kartanolla 2.4.2012 ja ottivat valokuvia.. mutta veljeni kaverilla oli niin huono kamera ettei siin ä näkynyt mitään. mutta viime päivinä tämä kaveri lähetti veljelleni kuvan kartanolta ( sellaisesta pitkästä rakennuksesta) ja käytävässä seisoi jonkin lainen tyttö/nuori nainen? valkoinen mekko ja tummanruskeat hiukset tai mustat.... hiusten jakaus näkyy zoomauksella ja kaikki muukin näkyy selvästi mutta jalkoja ei ole :OO
   hahmo on läpihehkuva.... voisin laittaa kuvan JOS osaisin

   • Lohjalainen 22222

    On myös pelottava koira


   • lohjalainen99
    Lohjalainen 22222 kirjoitti:

    On myös pelottava koira

    olen nähny ton koiran !


  • Kiskan
   • kisuvilu

    Kaarinan kaupungissa on autio kartano nimeltä Rauhalinna. Siellä kerrotaan kummittelevan.


  • julen

   satakunnassa eurassa jos tiedätte sen paikan kauttuan klubi on eräs kartano jossa sanotaan kummittelevan sitä naista kutsutaan valkeaksi neidoksi

   • kummitusko

    Tuli valokuvaan toissa päivänä kasvojen hahmo siel euran sillan alla,,,,näyttää kylläkin mieheltä.


   • parasetamol

    Se on Puli Kake siellä herännyt kohmelossa. Mitäs menit häiritteen.


  • sininenpilleri

   Itse lapsuuteni ja nuoruuteni annalassa kasvaneena muistan että oli jännää pimeällä mennä haiharaan jos näkisi sinisen neidon mutta en ole vielä nähnyt.

  • Anonyymi

   Kyllä tarina on tosi. Sininen neito on vaarini äidin sisko. Äitini muistaa lapsudessa kuinka mummo lähti hevosvaunuilla hakemaan siskonsa (sininen neito) ruumista. Hänet on haudattu Urjalaan.

  Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Jorma Uotisen ex, julkkis-povipommi, Suomen tunnetuin kauppias... Farmi Suomi -kisaajat julki!

   No nyt on aikamoista jengiä! Mitä mieltä olet kisaajista, ovatko mieleesi? Katso tästä, ketkä kaikki julkkikset ovat mukana Farmi Suomi -realityssä:
   Suomalaiset julkkikset
   67
   6662
  2. Suutuitko mulle mies

   Nyt lopullisesti?
   Ikävä
   157
   2741
  3. Sofian vastenmielinen menneisyys ja nykyisyys

   Sofia oli jo teininä vastenmielinen jopa omien vanhempiensa mielestä ja lensi kotoa pihalle kuin leppäkeihäs. Sen jälkeen vastenmielisyys miesten hyvä
   Kotimaiset julkkisjuorut
   141
   2199
  4. Mulla on niin ikävä sua mies

   taas senki hunajakipon mies. Tai aina :)
   Ikävä
   253
   1486
  5. Martinan kirja myyntilistan ykkönen!!

   Kyllä ostajia löytyy ja taas rahaa kilisee Martinalle.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   256
   1382
  6. Slava Ukraine-mölisijöiden vuoksi Suomi syöksyy nyt synkkään lamaan

   Eivät tainneet mölisijät tajuta millaisia kustannusseurauksia tästä maalle ja sen kansalaisille seuraa.
   Maailman menoa
   401
   1327
  7. Ikuinen hiljaisuus

   On aina parempi kuin kaikki turha draama. Joten kuuntele nainen nyt enää sitä, sillä hiljaisuus vastaa jokaiseen kysymykseesi minusta.
   Tunteet
   177
   1293
  8. Mä niin tarvin sua mies..

   Kumpa laittaisit viestiä
   Ikävä
   54
   1203
  9. Mies, kun kohtaaminen vihdoinkin tapahtuu

   - Mitä odotat/toivot näkeväsi?
   Ikävä
   39
   972
  10. Saanks mä kultanalle

   juoda vähän viiniä tänään? Valkkaria? Ei mulla nyt muuta ookaan vaikka yleensä tykkään punasesta enempi. Rakastan.
   Ikävä
   164
   857
  Aihe