Aihe

KERTOKAA KARTANOITA

vesseli

Kertokaa minulle kartanoita suomesta,joissa kummittelee.

28

5967

  Vastaukset

  • Urajärven kartanossa Asikkalassa kummittelee harmaa rouva.

   • Urajärvellä väitetään kummittelevan erityisesti päärakennuksen vieressä olevassa aikaisemmassa päärakennuksessa. Kummitus on kuulemma mielenvikaisen vanhanpiian henki, joka asusteli vielä eläessään rakennuksen yläkerrassa eristäytyneenä muusta maailmasta. Nainen kuoli kun kaatui yläkertaan johtavissa äärettömän jyrkissä ja kapeissa portaissa (hyvä etten itsekin kaatunut siellä käydessäni).


   • mrkala kirjoitti:

    Urajärvellä väitetään kummittelevan erityisesti päärakennuksen vieressä olevassa aikaisemmassa päärakennuksessa. Kummitus on kuulemma mielenvikaisen vanhanpiian henki, joka asusteli vielä eläessään rakennuksen yläkerrassa eristäytyneenä muusta maailmasta. Nainen kuoli kun kaatui yläkertaan johtavissa äärettömän jyrkissä ja kapeissa portaissa (hyvä etten itsekin kaatunut siellä käydessäni).

    Henki ei ollut vanha piika vaan hugo-herran vanha vaimo.


   • hdfh kirjoitti:

    Henki ei ollut vanha piika vaan hugo-herran vanha vaimo.

    Kumma juttu miten monissa tarinoissa osataan antaa kummitukselle henkilöllisyys, vaikka se olisikin ollut vain häivähdys hämärässä huoneessa.

    Usein tarjotaan myös kansakouluopettajamainen opetustarina muinoin tapahtuneesta rikkeestä, josta kummittelu on vainajan saama rangaistus.


   • Voi, kun ihmiset olisivat hiljaa, jos ei ole faktat kohdallaan. Vanhalle rouvalle ja seuraavalle täydentäjälle lisää FAKTAtäydennystä Urajärven kartanosta. Katsokaa linkin keskustelusta kirjoittamani kohta (nimim. Valkea kuin uni), siinä tietoa kartanosta ja kummituksesta.

    http://keskustelu.suomi24.fi/node/6023005


   • Atte Ateisti kirjoitti:

    Kumma juttu miten monissa tarinoissa osataan antaa kummitukselle henkilöllisyys, vaikka se olisikin ollut vain häivähdys hämärässä huoneessa.

    Usein tarjotaan myös kansakouluopettajamainen opetustarina muinoin tapahtuneesta rikkeestä, josta kummittelu on vainajan saama rangaistus.

    Samaa mieltä. Minä aikoinani olin harkkarina Englannissa, pubissa. Pubi oli The Ye Old Ostrich Inn, Colnbrook, Berkshire. Perustettu tuossa jossakin 1000 vuoden tienoilla. Löytyy netistä ja myös Most Haunted, eli Riivatut talot ovat käyneet siellä filmaamassa, sekin löytyy netistä. No niin, siellähän se majatalonisäntä Jarman, muistaakseni 1500-luvulla, tappoi yöpyjiä, öljyllä ja kiehuvalla vedellä, 69 kaikkiaan ukko myönsi murhanneensa, kiinni joutui.
    Joka tapauksessa, kovasti minua kummastutti aina, mihin perustui tieto, että pubissa kummitteli juuri se viimeisin Jarmanin uhreista. Thomas Cox. Tuskinpa kummitus oli kenellekään nimeään sanonut? Ellei sitten meediolle.
    Ottaen huomioon talon karmean historian, kummitus saattoi vallan hyvin olla aivan kuka tahansa, tai, ehkäpä useampikin siellä henkensä menettäneistä, jopa Jarman itse, joka hirtettiin tekojensa tähden. En muista mitä tapahtui hänen vaimolleen, hänhän oli juonessa mukana, joten surkean lopun sai varmaan eukkokin.


  • Tampereella Haiharan kartanossa ja sen mailla kummittelee Sininen neito. Kyseessä on piika, joka tuli raskaaksi miehelle joka ei halunnut tunnustaa lasta ja mennä naimisiin. Piika hukuttautui välttyäkseen au-lapsen aiheuttamalta häpeältä. Hän heittäytyi läheiseen Isolampeen ja katkaisi vielä jalkansa lyötyään ne uppotukkiin ennen hukkumistaan. Sen jälkeen kartanon mailla alkoi kummitella siniseen huntuun verhoutunut, jalaton neito.

   Asuin lapsuuteni kilometrin päässä kartanolta ja näitä Sinisen neidon nähneitä oli paljon: jopa ala-asteen opettajani kertoi hänet nähneensä. Itse en onnistunut neitoon koskaan törmäämään vaikka vierailinkin usein kartanon mailla. Alueelle on vapaa pääsy, kartanon tiloissa toimii nykyään pari taidemuseota ja käsityöläisten pajoja.

   Toinen kummitteleva kartano jossa olen käynyt on Kytäjän kartano Hyvinkäällä. Olin siellä työpaikkani puolesta käymässä ja tilavastaava luennoi kartanon kiehtovasta ja verisestä historiasta. Kävimme huoneessa jossa kummittelee huoneessa kuollut kartanonrouva, tarkempi tarina on jo unohtunut. Kyseisessä huoneessa saa muistaakseni jopa yöpyä, sillä kartano toimii majoitustiloina seurueille. Vieraista useat ovat heränneet haamun vierailuun, näin kerrottiin.

   • Tuhon Haiharan kartanon tarinaan haluan korjata, että Sininen neito käveli kartanon takana olevaa Koivukujaa Kaukajärven rantaan ja hukuttautui sinne eikä Isolampeen.


   • ahdensa kirjoitti:

    Tuhon Haiharan kartanon tarinaan haluan korjata, että Sininen neito käveli kartanon takana olevaa Koivukujaa Kaukajärven rantaan ja hukuttautui sinne eikä Isolampeen.

    Ihmettelen vain, että miten se neito on katkaissut jalkansa mennessään Kaukajärveen, kun se Haiharan ranta on niin matala. Ihmiset uittaa siinä nykyään koiriaan. Tietenkin jos on kävellyt kauemmas niin voi hukuttautua mutta ei kyllä rannalta hyppäämällä. Ja jos hitaasti kävelee järveen niin ei kovin helposti jalkaansa poikki saa. Onkohan koko tarina tottakaan, vai joku legenda? Koskaan ei haamua ole vastaan tullut vaikka kymmeniä ellen satoja kertoja ole kävellyt Haiharan kartanon ohi sekä tien puoleta että rantatietä sekä kartanon pihan poikki.
    Yöllä en siellä kyllä ole haahuillut. Mihinkähän vuorokaudenaikaan ne ihmiset, jotka väittää nähneensä sen haamun, ovat siellä olleet, ja miten sen havaintonsa ovat tehneet? Olis ihan kiva kuulla. Miltä haamu näyttää? Onko mitään kasvoja? Mistä se sininen väri tulee? Miten voi muka olla jokin sininen huntu? Tai yleensäkin kun väitetään että jollain haamulla on tietynlainen asuste. Ei luulis haamuilla mitään vaatteita olevan jos ovat pelkkää plasmaa.


   • Olen asunut koko lapsuuteni annalassa Alasenkadulla, josta n. pari sataa metriä haiharan kartanolle hiekkatietä. Kävin päiväkodin annalassa ja koulun kaukajärvellä, enkä muista kertaakaan kuulleeni sinisestä neidosta. Vasta viimeisen vuoden sisään olen lukenut asiasta. Tuon kartanon vieressä sijaitsee myös pieni puisto jossa tuli todella paljon leikittyä, kuin myös haiharan metsissä ja kartanolla sekä kaukajärven rannalla. Tuntuu hassulta, että on koko lapsuutensa pyörinyt tuolla ja ei ole ollut lainkaan tietoinen paikan historiasta. Aijon ensi kuussa Suomen vierailullani käydä muistelemassa tuolla lapsuudenmaisemia ja ottaa paljon kuvia. :)


  • Eiköhän joka kartanolla ole oma "kotikummituksensa", mutta ainakin tunnettuja ovat:

   * Järppilän kartanon "Valkoinen Rouva"; Taivassalo
   * Nuhjalan "Harmaa Rouva"; Vehmaa
   * Kauttuan ruukinkartanon (Kauttuan Klubi) "Valkea neito", Kauttua
   * Voipaalan kartanon "Neiti Nervander", pieni rouva seuralaisineen, nykyaikana useita havaintoja; Sääksmäki
   * Hahkialan kartanon "Paha luutnantti", entisen ilkeän isännän haamu; Hauho
   * Kuitian kartanolinnan "valkea nainen"; Parainen
   * Louhisaaren kartanolinnan kummitus; Askainen
   * Mustion kartanolinnan kummitus; Mustio
   * Espoon kartanon "Sureva äiti"; Espoo
   * Linnaisten kartanon kummitus; Vantaa
   * Puotinkylän eli Puotilan kartanon "Kaunis Birgitta"; Helsinki

  • Tuomarinkylän kartano Helsingissä. Natalia Stiernschantz siellä valkeana rouvana seinien läpi kävelee.

  • harmaa rouva on maankuulu

  • No Uudelamaalla on paikkakunta nimeltänsä Siuntio: Siuntiossa sijaitsee Sjundbyn kartano, jonka alueella ja pelloilla väitetään nähneen neuvosto-aikaisen sotamiehen vaeltavan ilman päätäsumuisilla ja vähemmän sumuisilla alueilla.

   • Bof.

    Itse olen kuullut tuosta paikan päällä toisen version: sotamies ei ole neuvostoasussa, vaan Ruotsin vallan aikaisessa uniformussa. Ja todella kulkee ilman päätä tai pää kainalossaan.

    Paikalliset kertoivat, että läheistä kirkkoa edeltävällä vanhalla hautausmaalla oli tehty arkeologisia kaivauksia, ja yhdellä luurangoista oli pää irti ja asetettu jo haudattaessa ruumiin viereen. Tämä arkeologinen tutkimus ja sen ajankohta on varmistamatta.

    Yksi "päättömän sotilaan" selitys on, että se on ollut hirvi. Pelästyessään ihmistä hirvi voi kääntää tälle selkänsä ja kurkata taakseen, jolloin se pitkine jalkoineen voi takaapäin hämärässä muistuttaa seisovaa ihmistä jolla ei ole päätä.


  • Lohjalla on kaupunginosa nimeltä Ojamo jossa on Ojamon Kartano.En tiedä kummiteleeko mutta sellanen on.

   • hahahahaaaha mun perseessä kummittelee


   • pelottava paikka


  • En tiedä onko kuva feikki, mutta isoveljeni ja hänen kaverinsa olivat Ojamon kartanolla 2.4.2012 ja ottivat valokuvia.. mutta veljeni kaverilla oli niin huono kamera ettei siin ä näkynyt mitään. mutta viime päivinä tämä kaveri lähetti veljelleni kuvan kartanolta ( sellaisesta pitkästä rakennuksesta) ja käytävässä seisoi jonkin lainen tyttö/nuori nainen? valkoinen mekko ja tummanruskeat hiukset tai mustat.... hiusten jakaus näkyy zoomauksella ja kaikki muukin näkyy selvästi mutta jalkoja ei ole :OO
   hahmo on läpihehkuva.... voisin laittaa kuvan JOS osaisin

   • On myös pelottava koira


   • Lohjalainen 22222 kirjoitti:

    On myös pelottava koira

    olen nähny ton koiran !


   • Kaarinan kaupungissa on autio kartano nimeltä Rauhalinna. Siellä kerrotaan kummittelevan.


  • satakunnassa eurassa jos tiedätte sen paikan kauttuan klubi on eräs kartano jossa sanotaan kummittelevan sitä naista kutsutaan valkeaksi neidoksi

   • Tuli valokuvaan toissa päivänä kasvojen hahmo siel euran sillan alla,,,,näyttää kylläkin mieheltä.


   • Se on Puli Kake siellä herännyt kohmelossa. Mitäs menit häiritteen.


  • Itse lapsuuteni ja nuoruuteni annalassa kasvaneena muistan että oli jännää pimeällä mennä haiharaan jos näkisi sinisen neidon mutta en ole vielä nähnyt.

  • Kyllä tarina on tosi. Sininen neito on vaarini äidin sisko. Äitini muistaa lapsudessa kuinka mummo lähti hevosvaunuilla hakemaan siskonsa (sininen neito) ruumista. Hänet on haudattu Urjalaan.

  Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Onko Stefan Therman monimiljonääri?

   Jotkut väittävät että on, toisten mielestä pelkkä velka-elvis jolle kohta käy köpelösti. Mikä on totuus?
   Kotimaiset julkkisjuorut
   46
   5427
  2. Maisa tahtoo Mikon kanssa yhteisen lapsen

   On kuitenkin kiire sillä sairaus voi paheta ja se kaataisi vauvahaaveet: "Lentoemäntänä työskentelevä mediapersoona Maisa Torppa, 29, kertoo tuoreess
   48
   4222
  3. Maisuliini vongannut vieraalta mieheltä

   Käsi pystyyn kenelle tuli yllärinä: https://www.seiska.fi/Uutiset/Maisa-Torppa-taas-suhdeskandaalissa-Yritti-iskea-kaasonsa-miehen-ystavat-hylkasivat
   239
   3020
  4. Turun seudulla löydetty ensimmäiset uudelleen koronaan sairastuneet

   Taitaa rokotukset mennä hukkaan, kun ei tulekaan immuniteettiä. https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/5039e73d-b54b-4edd-a962-a3c841d846d7
   Maailman menoa
   46
   2075