Onko vaihdevuodet alkamassa?

vaihdevuodet

Olen 47 vuotias (tänä vuonna 48) ja ihmettelen kun on menossa kierron 38 päivä eikä kuukautisia näy. Kierron oletettavassa puolessa välissä tuli ruskeaa välivuotoa ja rinnat oli tosi arat. Nyt olisi siis kuukautisten pitänyt alkaa jo viikko sitten ja taas on rinnat arat ja turvonneet. Huomaa kun riisuu rintsikat, niin tuntuu että ne painaa tonnin ja sattuu. Kerran viime talvena jäi yksi kuukausi välistä. Onko tässä vaihdevuodet jo alkanu vai onko tämä jotain esivaihdevuosia menossa?
Millaisia oireiluja on ollut muilla kun on vaihdevuosi ikä lähestynyt? Onko syytä mennä lääkäriin?

7

677

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • SamassaJamassa

      Esivaihdevuodet kestävät vuosia ja silloin kuukautiset tulevat miten sattuu. Ensin kierto lyhenee ja sitten pitenee ja lopulta kuukautiset jäävät kokonaan pois. Olet vaihdevuosissa sitten kun kuukautisesi ovat olleet kokonaan yli vuoden poissa. Yleensä jo esivaihdevuosissa alkaa vaihdevuosioireet: mielialan vaihtelu, yöhikoilu jne.

      • vaihdevuodet

        Hei SamassaJamassa!
        Minkä ikäinen olet ja missä iässä sinulla alkoi esivaihtari oireet? Onko rintasi myös arat , turvonneet, painavan oloiset?


      • SamassaJamassa

        Esivaihtarit alkoivat 47-vuotiaana. Aluksi kuukautiskierto lyheni 18 päivään, sitten piteni, sitten tuli ajoittaisia yöhikoilukohtauksia etenkin ennen kuukautisia. Yöunet muuttuivat pätkittäisiksi ja heräilin vähän väliä aamuöisin. Mielialan vaihtelut ja apaattisuus ja väsymys olivat niin pahat, että aloitin hormonikorvaushoidon, vaikka kuukautiseni eivät olletkaan olleet vuotta poissa. Hormonikorvaushoidolla (Novofem ensin, myöhemmin Femoston) oireet pysyvät hallinnassa ja kuukautisvuoto (tyhjennysvuoto) tulee kuukausittain. Kokeilin myös Estrogeeliä, mutta se ei imeytynyt kunnolla. Rintani turposivat kovasti kuukautiskierron keskivaiheessa ja juuri ennen kuukautisia, mutta korvaushoidon aikana en ole kärsinyt muusta kuin nestepöhöstä pari päivää ennen kuukautisia.


      • Lady52

        Samaa mieltä, että esivaihtarit pistää mensut sekaisin.

        Minä olen 52v ja minulla on vaihtarit, kun viimeisistä mensuista on jo 2 vuotta. Tosin minulla ei ole vaihtari oireita ollenkaan ja olenkin kiitollinen siitä.


    • olimull

      minulla 46-53v asti ....... 1.5kk. 3kk. 6kk. 12kk. 3kk. 1kk

    • OireetVaanSiirtyy

      Siirtyykö vaihdevuodet (kuukautisten loppuminen) ja oireet vaan myöhemmäksi hoidolla?

      SamassaJamassa kirjoitti:
      "Hormonikorvaushoidolla (Novofem ensin, myöhemmin Femoston) oireet pysyvät hallinnassa ja kuukautisvuoto (tyhjennysvuoto) tulee kuukausittain. "

      Vaihdevuosissa kuukautiset loppuu. Tosta yllä olevasta kommentista ymmärtäisi, että hoidolla saadaan aikaan "keinotekoiset" säännölliset kuukautiset eli tyhjentymisvuoto. Vaikuttais siltä, että hoidoilla vaihdevuosien alkaminen siirtyy vaan myöhemmäksi.

      Onks kellään tietoa, tuleeko vaihdevuosioireet takas, kun hormonihoidon lopettaa?

      Hoitohan on kuitenkin joskus myöhemmin lopetettava, niin sit tulee kuitenkin estrogeenin määrän lasku eteen. Jos oireita on ollut jo ennen hoitoja, niin sit niitä luulis tulevan hoitojen lopettamisen jälkeen.

      Toisin sanoen, jos oma elämäntilanne sallii sietää oireita ilman hormonihoitoa ja oireet on siedettävät, niin parempi kestää sen ajan, minkä vaihdevuosioireita nyt kestää (muutamia kk - muutamia vuosia, yksilöllistä, eikä omista voi välttämättä tietää, miten kauan kestää). Antaa siis kropan sopeutua kuukautisten loppumiseen itsekseen.

      Olishan se aika turhaa käyttää rahaa hoitoihin, jos ilman hoitoa oireita olis vain muutama kuukausi, ja kuukautiset heittelis vaan muutaman kuukauden. Hoidoilla ei voi tietää, olisko luonnolliset vaihdevuodet jo ohi.

      Aloitajalle:
      Kaikillehan ei edes tule vaihdevuosioireita, mielialan muutoksia yms. Sitä aloittaja ilmeisesti halusi tietää, mistä tietää onko vaihdevuodet tai esivaihdevuodet käynnissä, mitä oireita ollu jne. Jos ei ole mitään oireita, vaan kuukautiset vaan heittelee, niin sit täytyy vaan seurata kuukautisia, ja seurata rintavarustuksen muutoksia.

      Itse olisin iloinen, jos tulis näihin omiin rääpäleisiin vähän kokoa :), mutta eihän se mukavaa ole, jos oikein kiristää. :(

      Syytä mennä lääkäriin...
      Jos olo on sietämätön? Saa sieltä ehkä lähetteen tutkimuksiin FSH-mittaukseen. Jos se näyttää vaihdevuosien olevan alkamassa, niin voi saada hormonikorvaushoitoa. Myös hormoneja korvaavia lääkeaineita ja mm. psyykelääkkeitä käytetään vaihdevuosien hoidossa (riippuu kai oireiden laadusta).

      Ois tosiaan kiinnostavaa kuulla muiden kokemuksia fyysisten oireiden vuoksi lääkäriin menneiden kokemuksia. Onko ihan turhaa... että kyse oli vaan ihan luonnollisista muutoksista.

      • SamassaJamassa

        FSH-arvo ei ole luotettava vaihdevuosien testi, sillä FSH arvo vaihtelee esivaihdevuosissa päivittäin ja jopa tunneittain. Hormonikorvaushoito ei aiheuta vaihdevuosioireiden siirtymistä hoidon jälkeiseen aikaan. Hormonikorvaushoidolla todellakin aikaansaadaan tyhjennysvuoto, koska estradioli kasvattaa kohdun limakalvoa ja progesteronilla saadaan aikaan limakalvon poisvuoto, jotta ei tule limakalvon liikakasvua, joka on syöpäriski. Näistä jokaisesta faktasta löytyy tutkimustietoa PubMedistä. Sinne vain opiskelemaan, jos osaat lukea tieteellistä tekstiä ja ymmärrät tutkimusasetelman merkityksen tulosten tulkinassa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14881
    2. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3075
    3. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3074
    4. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3070
    5. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3069
    6. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3066
    7. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3065
    8. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3065
    9. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3064
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3054
    Aihe