Koira on keksinyt "hauskan" leikin

Rea2017

Yksi koiran lempileikeistä on "ota kiinni jos saat". Eli se jää paikolleen odottamaan, että joku tulee ottamaan sen kiinni. Kun pyydystäjä tulee tarpeeksi lähelle, se ryntää toiseen paikkaan. Tätä tapahtuu monessakin tilanteessa. Koira saattaa poimia jonkun esineen ja jää odottamaan, että esinettä otetaan häneltä pois. Jos ei, niin eläin syö esineen piloille, esim lapasen tai pipon yms. Lenkille lähtiessä koira aloittaa taas "ota kiinni jos saat" leikin ja juoksuttaa omistajaa pitkin asuntoa.

Mökillä se jää odottamaan mökkitielle, että se haetaan. Taas yksi loistava tilanne tälle leikille. Koira on hyvin kärsivällinen. Se tietää, että se kohta haetaan ja odottaa sitkeästi, kunnes omistaja tulee. Se saattaa odottaa vaikka 15 minuuttia, kunnes omistaja kyllästyy. Koira ei reagoi siis kutsuihin, vaikka se periaatteessa osaa tulla luokse - tämä jahtausleikki on siitä paljon hauskempi. Ja jos koira on kiinni, niin ei se silloin tietenkään lähde tähän leikkiin. Omistaja ei näytä epätoivoiselta...

Mun mielestä tämä leikki pitäisi opettaa pois. En todellakaan vaan tiedä miten. Jos on keksinyt jotakin maailman hauskinta, niin joku luoksetulo ja nami ei juurikaan houkuttele. Mun mielestä ei pitäisi lähteä ollenkaan mukaan sen leikkiin ja sillä tavalla sammuttaa kyseinen käytös... jos se nyt enää onnistuu, kun sitä käytöstä vahvistetaan joka päivä... Onkohan jossakin sellaisia koirakouluja, joihin voisi viedä koiran pariksi viikoksi, jonka jälkeen se osaisi tulla 100% luokse?

7

432

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • oletalammainensille

      Itse olet vahvistanut toimintaa perässä juoksemalla.....siitähän tuo johtuu.
      Pistä koiralle pitkä liina, ja opeta siinä luoksetuloa, kunnon herkkupalkalla tietysti.Jos koira ei tule, astut liinan päälle, ja vedät koiran luo, palkkaat.Estä karkaaminen jatkossa.Tottelemattomuuttaan tuollaista tekee, ja koska ei pidä sinua johtajanaan.Johtajuusharjoituksia kannattaa myös tehdä, pistä koira odottamaan vuoroaan istuen aina välillä,kulje ovista ensin, istu lattialla syömässä, kyörää koira rähisten pois ruokasi luota jne.Lisää johtajuusharjoituksia löydät varmaan netistäkin...

    • Eihyväleikkituo

      Hauska leikki varmaan. Mutta tuohon ei haluamasi kaltaista koulupaikkaa löydy. Koira nimittäin pitää kouluttaa itse. Koirakoulu vain tukee siinä että koulutus tapahtuu oikein. Ja, tämä on tärkeää, pitää se jatkuvasti ulkona liikkuessa hihnassa sillä muuten se ei ole hallinnassa.
      Tässä pari asiaa jotka voivat olla avuksi.
      1. Lenkille lähtiessä hihna, jonka päässä on helposti säädettävä panta, otetaan käteen ja kehotetaan laittamaan pää sisään. Tarvittaessa osoitetaan sormella tyhjää pantaa. Ellei koira parin kerran jälkeen suostu, omistaja lähtee itse "lenkille" ja palaa parin minuutin kuluttua kehuen koiralle että "olipas mahtava lenkki, olisit tullut mukaan sinäkin". Ja se lenkki oli siltä erää siinä. Uusi lähtö vasta tunnin-parin kuluttua. Silloinkin sama juttu: pääkky sisään ja vasta sitten menoksi.
      2. Ulkona omalla pihalla omistaja tilanteessa menee autolleen, avaa oven ja osoittaa koiralle sisään. Yleensä koirat pitävät autoilusta ja aina valmiita lähtemään.
      3. Omistaja on löytävinään maasta jotain kiinnostavaa ja syventyy tutkimaan sitä. Kehottaa koiraa tulemaan katsomaan.
      4. Omistaja voi lähteä tilanteesta pois, ihan eri suuntaan, sisätiloihin vaikka. Ei koira pitkää aikaa yksin viihdy, ei edes jullikka metsästyskoira.

    • Rea17

      Mielestäni aika hyvin tunnistan ongelmakäytöksen ja siihen johtaneet syyt, sekä sen, miksi koira jatkaa käytöstään. Mun ongelma on se, että en tiedä miten tilanteen voisi ratkaista ja onko se enää edes mahdollista. Jos koira on leikkinyt tätä leikkiä koko elämänsä ja saa siitä selkeästi paljon iloa, eli käytös itsessään palkitsee sitä enemmän kuin luoksetulo ja namit.

      Mä nään ainoana vaihtoehtona sen, että koiralle ei anneta ikinä mahdollisuutta lähteä tähän leikkiin - siis kukaan ei lähde sitä jahtaamaan, vaikka ruoka jo odottaisi keittiössä tai vaikka pitäisi lähteä pian jo ihan toiseen paikkaan. Sen sijaan koiraa pitäisi rangaista, kun se kieltäytyy tulemasta. Rangaista siis negatiivisesti viemällä "palkinto" pois. Kun koira lähtee leikkiin, niin ihminen poistuu paikalta. Aina. Tähän siis riittää, että kääntää selkänsä ja lähtee kävelemään poispäin, eikä välitä koirasta.

      Ajattelin, että sinne mökkitielle laittaisi penkin, ja lukisi siinä jotakin lehteä, kunnes koira tulisi luokse. Eikä tietenkään ottaisi sitä heti kiinni. Antaisi vaan namia tai leikkisi koiran kanssa jotakin ihan muuta leikkiä. Tietenkin koira pitää pitää kiinni liinassa, koska se saattaa karata metsään, ja sitä on varsin ikävää ja vaikeaa saada sieltä kiinni. Ajattelin gps -pantaa, mutta se ei korjaa käytöstä. Se ainoastaan helpottaisi koiran löytämistä.

      Koiralle pitäisi opettaa 100% luoksetulo, mutta miten? Siihen mun analyysit ei riitä. Eikä välttämättää taidotkaan. En todellakaan ole koirankouluttaja, vaikka jotakin eläintenkouluttamisesta tiedänkin. Koira ei siis ole minun, mutta olen sen kanssa tekemisissä paljon.

    • Porukoitten koira teki tuota. Se on todella herkkä ja kekkasi, että luoksetulosta seuraa joskus jotain kamalaa, kuten tylsääkin tylsempi sisälle joutuminen, joten ei kannata tulla luo tai sisälle ainakaan. Siinä oli maantie vieressä ja siitäkös alkoivat ihmiset hauskasti hyppiä ja juoksennella, kun sinne juoksi.

      Ihan ekana, koira ei saa enää ikinä päästä toistamaan tuota leikkiä. Se palkkautuu siitä joka kerta ja luoksetulon mahdollisuus kutistuu. Koira ulkoilee siis vain hihnassa tai pitkässä liinassa, kunnes koulutus alkaa puremaan. Vapaus pitää ansaita. Te ihmiset ette myöskään saa lähteä mukaan leikkiin jahtaamalla koiraa. Ei sitä huvita leikkiä littaa, jos ei muut lähde siihen mukaan. Jos porukoiden piha olisi aidattu eikä takapihalla olisi myyränkoloja kaiveltavaksi, niin olisin jättänyt koiran yksin pihalle aina sen alkaessa temppuilemaan. Se on niin seurallinen, että olisi tullut äkkiä tosi yksinäistä ja tylsää siellä.

      Ja kun mökiltä lähtöä suunnitellaan, niin tietyt koirat meidän laumasta hihnoitetaan hyvissä ajoin tai tuodaan remmissä mökistä ulos, koska muuten niitä ei saa kiinni ja autoon.

      Koiran voi laittaa tienaamaan ruokansa luoksetuloilla eli se saa päivän ruoka-annoksensa tultuaan luo. Liinaa voi käyttää varmistuksena. Luoksetuloa treenataan. Älä ota koiraa aina kiinni, kun kutsut sen luo vaan palkka ja uudelleen vapaus. Tai koiran voi ottaa kiinni ja sitten heti vapauttaa taas.

      Vapauden arvon lasku. Porukoitten koira ei juuri saanut olla vapaana pihalla, koska se lakkasi tottelemasta, joten vapaudesta kotipihalla oli tullut sille arvokas resurssi. Mä annoin koiran olla irti komentamatta sitä yhtään puuhaillessani pihalla (se pyörii aina jaloissa tai kaivelee myyriä takapihalla, joten se on turvassa). Kun se sai olla vapaana sydämensä kyllyydestä, ei se vapaanaolo ollutkaan enää yhtä ihmeellistä. Sitten aloin pätkiä vapaanaoloa luoksetuloilla, joista se sai palkan ja vapauden. En tietenkään voinut laskea koiraa ulos ilman hihnaa vain pikaisesti pissille, koska siitä olisi seurannut jahtaamista ja huijausta taas.

      Esineiden rosvoilu voi olla huomion kerjuuta. Jos jätitte lapasen koiran ulottuville ja se sen vie ja rikkoo, niin voi voi. Sinne meni. Arvokkaat ja tärkeät tavarat pois koiran ulottuvilta ja muu varastelu jätetään huomioimatta. Voi kokeilla sitä, että nappaa ite jonkun koiran lelun ja alkaa leikkiä sillä yksin. Koira saattaa uteliaisuuttaan tulla mukaan siihen leikkiin ja unohtaa kielletyn esineen. Kaikkea esineiden tuomista ihmiselle kannattaa vahvistaa ja esineitä vaihtaa herkkuihin ja leluihin.

      Yksi tapa on yllä ehdotettu jo. Opeta koiralle uusi superhauska leikki nimeltä pään pujotus pantaan. Toisaalta, jos koira pakoilee uloslähtöä, se voi yhdistää rutiiniin jotakin epämiellyttävää ja siksi rupeaa tyhmyyksiin. Rutiinin rikkominen ja kokoaminen uudelleen voisi auttaa. Mä rupesin palkkaamaan koiran herkulla aina, kun mentiin ulko-ovesta sisään, vaikka oltaisiin vain remmilenkiltä tultu. Saatoin syöttää namia jo kuistin portailla. Tein siis ovesta kulkemisesta mukavan asian, jolloin koira alkoi odottaa sitä.

      Tän koiran omistajat harrastivat sitä, että koiraa maaniteltiin ruokakuppi kädessä, sitä harhautettiin houkuttelemalla se autoon tai lähtemään lenkille ja vaikka mitä, mutta mä pelkäsin, että nuo johtavat sirkustemppukierteeseen, jossa se ei lopulta anna kiinni mitenkään vaikka käsilläsi seisoisit lihapulla varpaissa. Mulle koira antaakin nykyään aina kiinni, myös kotipihassa.

    • Nykyääntottelevainen
    • Koiriensaomistaja

      MOni koira tarttee "shokkiherätyksen". Koira liinaan. Ja avustaja. Jos ei tule, poistut. Tarvittaessa hyppäät autoon ja ajat pois. Avustajan tehtävä on olla vain turvana. Eli turvallinen paikka. Ei tartte useaa toistoa yleensä. Mutta maanittelu ja houkuttelu ja ennenkaikkea jahtaaminen pitää lopettaa. Se on yksi vihje. Ja selän kääntö. 100-prosenttisesti toiminut mun tutuilla. Se avustaja ei tee mitään muuta kuin pitää liinasta kiinni, jos tarvis vaatii. KOiran kuuluun pitää yhteyttäomistajaan. Omistajan ei kuulu pitää koirasta huolta. Luonnolllisesti palkkaus siinä vaiheessa kun koira tulee sinua kohti. Itse suosin naksutinta. Mutta palkkaa ei tule minkäänlaista pelleilystä. Paitsi se selänkääntö (negatiivinen viesti). Pitää sitten olla kovana. Luota siihen, että se avustaja hoitaa hommansa. Tätä metodia ei kannata jättää puolitiehen.

    • hhhtiedänkaiken

      Meidän pentu kiinnostuu välillä kissasta niin, että ei laittaisi millään tulla. Silloin haen herkkupussi, jotta näytän koiralle ja sitten juoksen.koira yleensä seuraa.

      Ja luoksetulohan on helppo opettaa. Aina kun koira luontaisesti tulee luoksesi, sano matkalla "tänne", tai käsky jota käytät ja kehu joka kerta. Vähitellen ala käyttää sanaa muulloinkin, niin katso, miten toimii. Tarjoa kuitenkin aina herkkuja. Koulutuksen edetessä herkkuja voi vähentää mutta ei koskaan kunnolla pois. Välillä on hyvä palkita tutusta asiasta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 104
      1899
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      53
      1854
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      15
      1845
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1657
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1573
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      10
      1360
    7. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      26
      1310
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      11
      1296
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      14
      1281
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1242
    Aihe