Ulkosuomalaiset ja FIN-ajokortti

ABCDE_ect

Tuosta alla olevan linkin suomalaisesta tapauksesta tulikin mieleen, että miten ulkosuomalaisten suomalainen ajokortti on voimassa vs. terveydentilan tarkistus.

Suomessa asuva 50 vuotta täyttänyt ABC-kortin omaava oli väärinymärryksen vuoksi ollut lähettämättä Trafin pyytämää C-osuutta koskevaa lääkärintodistusta ja oli menettänyt tietämättään koko ajokorttinsa.

- http://www.iltalehti.fi/autouutiset/201705152200138176_oa.shtml

Oletteko saaneet Trafilta postia Espanjaan, koskien lääkärintodistusta suomalaista ajokorttia varten 50-vuotta täytettyänne? Asia kuitenkin koksenee vain ajokortteja joissa yli AB-luokka.

Monikohan ajaa mahdollisesti tietämättään käyttäen ajokorttia, joka ei olekaan enää voimassa, vai eikö asia koske ulkosuomalaisten suomalaista ajokorttia?

Oletteko tarkistaneet Trafin sivuilta ajokorttinne voimassaolon tilanteen (suomalaisilla pankkitunnuksilla pitäisi onnistua)?

Hyvin pitkään Suomesta poissa asuneille ei asia ehkä tule edes mieleen vaikka eivät paikalliseen ajokorttiin olikaan vaihtaneet, joka ei nyttemmin edes ole pakollista kuin joissakin aivan tietyissä tapauksissa.

Samalla äkikseen hieman ristiriitainen tilanne, mikäli Trafi ulkosuomalaisiltakin lääkärintodistusta vaatii, jotta kortti pysyisi voimassa. Tämä siksi, että eihän ulkosuomalainen saa korttiaan tarvittaessa uusittuakaan Suomessa, vaan jos sille on pakko tai tarvetta, niin se tulee tehdä vain asuinmaassaan.

Eli kuuluneeko tuo suomalaista ajokorttia varten oleva ulkosuomalaisten terveydentilan tarkistus Suomen viranomaisille / Trafille, vai asuinmaan viranomaisille. Ehkä enempikin Trafille, koska ajokortti on suomalainen?

Ps. Laitoin aiheen tänne (-kin) koska Espanjassa on paljon jo vuosikymmeniäkin vakituisesti asuneita ulkosuomalaisia. Toki matkan varrella pelisäännötkin ovat muuttuneet ja ehkä joskus aiemmin on ollut pakkokin vaihtaa paikalliseen ajokorttiin (?).

12

390

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • TerveydentilanTarkistus

      Jos asuu vuosikymmeniä ulkomailla, eikö kiinnostuksen kohteisiin kuulu yhden sun toisen kortin uusinta, joita lienee passin ohessa pankki- ja ajokorttiasiat?

      • ABCDE_ect

        Niin, itse asiaan ei luonnollisestikaan mitään sanottavaa, mutta näsäviisastelua, oletuksellisuuksia, yleistyksiä, sivuraiteita ja epärelevantteja rinnastuksia pukkaa.

        Miksi henkilö vaihtaisi voimassa olevan ja liikennepoliisienkin hyväksymän ajokrttinsa jos sille ei ole ehdotonta välttämättömyyttä?

        Suomalaista ajokorttia ulkosuomalainen ei voi Suomessa edes uusia tai vaihtaa, vaan ainoastaan asuinvaltiossaan paikalliseen ajokorttiin.

        Sen sijaan pankkikortti, passi ja henkilökortti vanhenevat ja nyttemmin henkilökortinkin saa ulkomaille aiemmasta käytännöstä muuttuneena.


    • santtu.1975

      Suomen suurlähetystön sivuilta katsottuna, jos asut vakituisesti Espanjassa, niin sinun täytyy vaihtaa Suomalainen korttisi Espanjalaiseen, alla suora lainaus:

      "Espanjassa vakituisesti asuvien suomalaisten tulee vaihtaa ajokortti espanjalaiseen

      Espanjassa on 19.1.2015 astunut voimaan uusi säädös joka edellyttää kaikkia Espanjassa vakituisesti asuvia (residentti) vaihtamaan suomalainen ajokortti espanjalaiseen.
      Suurella osalla suomalaisista on käytössä EU-ajokortti, jolla voi ajaa Espanjassa turistina. Mutta jos on residentti, eli asuu Espanjassa vakituisesti, suomalainen ajokortti ei enää kelpaa. Uuden säädöksen mukaan suomalainen ajokortti pitää vaihtaa espanjalaiseen kaksi vuotta residentiksi tulemisen jälkeen.
      Säädös on takautuva, eli vaikka se astui voimaan vasta 19.1.2015, tämä tarkoittaa sitä, että jos on ollut residenttinä jo kaksi vuotta tai pidempään, pitäisi ajokortti vaihtaa espanjalaiseen välittömästi.
      Jos taas on ollut residenttinä Espanjassa esimerkiksi vasta helmikuusta 2014 lähtien, on vielä vuosi aikaa vaihtaa ajokortti espanjalaiseen korttiin.
      Ajokortin vaihtamisen voi hoitaa varaamalla ajan hakemusta varten lähimpään liikennevirastoon joko soittamalla numeroon 060 tai netin kautta www.dgt.es."

      • ABCDE_ect

        Vaikuttaa oudolta, että joidenkin maiden vaatimukset saavat olla ristiriidassa sen kanssa mitä EU:n omilla virallisilla sivuilla asiasta sanotaan, joiden mukaan vain aivan tietyissä erityistapauksissa on toisen EU-maan ajokortti on vaidettava EU-asuinmaansa vastaavaan, mutta muutoin sen saa pitää. Vasta kun ajokortti umpeutuu tai katoaa, niin seuraavaan vaihdettaessa se tulee tehdä asuinmaassa paikalliseen ajokorttiin.

        Elinikäiseksi myönnetty ajokortti tulee vaihtaa kahden vuoden kuluessa toiseen EU-mahan asettumisestaan.

        - http://europa.eu/youreurope/citizens/vehicles/driving-licence/driving-licence-recognition-validity/index_fi.htm

        Belgian hallituksen sivuilla on tuo aivan vastaava yleisluontoinen vaatimus toisen EU-maan ajokortin vaihtopakosta 2 vuoden kuluessa.

        Ranskassa taasen toisen EU-maan ajokortin saa pitää paitsi joissakin erityistapauksissa.

        Vaikka ajokorttisäännökset tulisi olla harmonisoituja EU-maissa, niin kortin voimassaoloaikakin voi olla joko 10 vuotta tai 15 vuotta maasta riippuen.

        *****

        Avauksen tilanteeseen palataksemme.

        Ajatellaan ulkosuomalaisia joilla on suomalainen ABC-ajokortti kuten avauksen linkin tapauksessa oleva pahvikortti kaikkin eoikeuksineen ja jotka eivät edes ole olleet tietoisia, että tulisi toimittaa lääkärintodistus Suomeen (mikäli näin on?) ja heidän tietämättään ajokorttinsa on lakkautettu.

        Sitten jossakin vaiheessa he menevät asuinmaansa viranomaisten pakeille vaihtaakseen sen paikalliseen, jotka tarkistavat ajokortin tilanteen Suomesta ja pam, ei voimassa olevaa ajokorttia, jonka seurauksena tulisi ajaa koko ajokortti kokonaan uudestaan, kuin olisivat yks'kaks totaalisia alokkaita. Useimmiten tuo ajopprosessi on lisäksi huomattavan pitkä ja kalliskin.

        Osalle henkilöistä auto on monista erilaisista syistä johtuen 100%:n välttämättömyys ja ajokortin yllättäen menettäminen pelkän rutiinitoimenpiteen uupumisen vuoksi on totaalinen katastrofi.

        Homma on erityisen kohtuuton, koska lääkärintodistuksen tarve koskee vain B-luokan ylittäviä oikeuksia. Olisi loogista ja oikeudenmukaista, että todistuksen puuttumisen vuoksi lakkautettaisiin vain C-oikeudet, mutta ei koko ajokorttia pakottaen se kokonaan uudestaan ajamaan.

        Kohtuullisena sanktiona voisi olla vain pakko ostaa uusi ajokortti mahdollisen rikesakon maustamana, joko C-luokkainen jos toimittaa lääkärintodistuken tai sitten AB ilman lääkärintodistusta.


      • MaxiSkootteri

        Santtu.
        Onko tylsää Thaimaassa?


      • ABCDE_ect

      • santtu.1975
        MaxiSkootteri kirjoitti:

        Santtu.
        Onko tylsää Thaimaassa?

        Noup kivaa on, muutaman vesisateen on tänäin Lantalla sadellut, silloin tulee hotellilla netissä surffailtua.


      • ABCDE_ect
        MaxiSkootteri kirjoitti:

        Santtu.
        Onko tylsää Thaimaassa?

        Wups, taisi tapahtua erehdys, kun en katsellut ketjun nikkejä. Oletin tuon kommentin olevan sitä harmillisen tyypillistä s24-provoilua ja tällä kertaa kohdistettuna avaajalle.

        Have a nice day


      • SkootteriOnLälläripyörä

        Jeps Santtu.
        Menkää sukeltelemaan, pinnan alla ei tihuuta.
        Se on sitte kumma juttu kun sataa päivittäin mutta ei ole sadekausi. (Totuustarkkailija).
        Niin ja santsia sielä courmetissa.
        Mukavaa lomaa ja kyllä se mollottaa myös, tiedetäänhän se.

        ABCDE:lle myös aurinkoista päivää.


    • SuomiNousuun

      Onkohan tällä koko saitilla yhtään keskustelua, missä kakarat eivät alkaisi lapsellista nokittelua asian vierestä. Sääli kun toisilla ei ole elämää, mutta ei kannattaisi sitä jatkuvasti tuoda täällä esille.

      • NousuunSääli

        Sait minut avaamaan keskustelun, koska aktivoit sen.
        Minulle jäi epäselväksi sinun elämäsi lisäksi mielipiteesi aloitukseen ja aiheeseen.


    • KokemusSekin

      Ei ole tullut postia vaikka pitäisi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      203
      8248
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      42
      4668
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      28
      2240
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      19
      2148
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      28
      1945
    6. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      40
      1825
    7. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1746
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      23
      1736
    9. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1653
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      39
      1458
    Aihe