Onko tämä ryöstö

Onko_tämä_ryöstö

http://www.hs.fi/mielipide/art-2000005229478.html?utm_campaign=tf-HS&utm_term=1&utm_source=tf-other&share=0d74c2f9f2e3c86ed0256b689848b324


Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä
VR on siirtänyt ilmeisen kannattamattoman löytötavarapalvelunsa yksityiselle yritykselle, joka on tehnyt siitä kannattavaa liiketoimintaa.


VR:N lähiliikenteen asiakas huomasi Malmilla junasta poistuessaan, että yksi tavaroista oli jäänyt junaan. Juna meni eikä huuto auttanut. Mikä neuvoksi?

Koska asemahenkilöstöä ei VR:llä enää ole, junaan ei saa asemalta yhteyttä. Ei saa myöskään netistä. Jos saisi, kyseiselle junailijalle voisi ilmoittaa, että asiakas odottaa Malmin asemalla, kun K-juna palaa kohti Helsinkiä. Nyt ei voinut.

VR ohjaa nettisivuillaan asiakkaan Suomen Löytötavarapalveluun, joka on yksityinen osakeyhtiö. Puhelu yhtiön palveluun maksaa 2–3,5 euroa minuutilta. Kun puhelu on kestänyt jo minuutteja, käy ilmi, etteivät he voi tässä asiassa palvella, koska ”tavara ei ole vielä tullut heille”. Ei kai se ole tullut, koska se jäi junaan vasta puoli tuntia aiemmin, kuten asiakas heti alkuun ilmoitti.

Asiakas saa selville toiselta junailijalta, että he vievät löytötavarat vuoronsa päätyttyä Helsingin päärautatieaseman ”boxiin”. Voisiko asiakas käydä hakemassa tavaransa sieltä heti? Ei voi, koska boxista sen noutaa tämä kaupallinen löytötavarayritys – muutaman päivän kuluttua.

Tavaran omistaja on näin toistaiseksi menettänyt hallintaoikeuden junaan unohtamaansa tavaraan, vaikka on heti ryhtynyt toimiin sen takaisin saamiseksi.

Löytötavarailmoituksen tekeminen (esimerkiksi nettilomakkeella) maksaa viisi euroa, säilytyksestä peritään erikseen, ja luovutuskin maksaa, jos hakee tavaran firman toimistosta. Lähettämisestä peritään tietenkin oma maksunsa.

Mutta mikä neuvoksi, jos unohtunut tavara olisi ollut passi, lompakko, silmälasit tai matkaliput? VR:n junailija kertoi, että näitäkin on penkeiltä löytynyt. Kyllä niistä voisi vähän maksaakin, mutta päivien päästä passista ja matkalipuista on kovin vähän hyötyä, jos matkan piti jo alkaa.

VR on siirtänyt ilmeisen kannattamattoman löytötavarapalvelunsa yksityiselle yritykselle, joka on tehnyt siitä kannattavaa liiketoimintaa säännöllisine löytötavaroiden huutokauppoineen. VR on näin toimiessaan unohtanut asiakaspalvelun. Siinä on selvä parantamisen paikka.

9

987

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • olisiko_poliisiasia

      Onpa röyhkeää toimintaa VR:ltä

    • Asiakaspalvelu on suomessa mennyttä maailmaa.
      Nyt asiakas palvelee kaikissa asioissa itse itseään ja saa ilokseen vielä maksaa "palvelun" tarjoajalle omasta työpanoksestaan.
      Bisnes se on mikä kannattaa.
      Mm. pankkeja pitäisi alkaa laskuttamaan jokaisesta heidän palvelemiseensa käytetystä minuutista.

    • löytötavarabisnes

      Taitaa olla tämä tämä yksityisen yrityksen "löytötavara" toiminta jonkun vr:n jonkun ns. kaverin firma ja nyt tekee nyt löytötavaroilla bisnestä.

    • qwqwwwq

      Aloittaja kysyi, onko kyseessä ryöstö, -ei ole.

      1 § (24.8.1990/769)
      Ryöstö

      Joka

      1) käyttämällä henkilöön kohdistuvaa väkivaltaa tai uhkaamalla välittömästi käyttää sellaista väkivaltaa toisen hallusta anastaa tai ottaa luvattomasti käyttöön toisen irtainta omaisuutta...

    • cxvncxcxn

      Ei varmaan ryöstö, mutta kiskontaa, huijaus tai kiristys.

      Tehkää virallisia valituksia näistä asioista. Onhan toi toiminta ihan saakelin törkeetä.

    • Anonyymi

      Kyllä tämä ryöstöltä vaikuttaa. Totaalinen huijaus, antaa vr:lle niin paskan maineen että hävettää niiden puolesta. Ajatelkaa, miten suomalaiset hyväksyy tämmöisen menon? Siis pointtini on se, että haluaisin käyttää toista junayhtiötä, mutta eihän se ole mahdollista. Pitää leikkiä kilpailukapitalismia rautateilla, mutta eihän se onnistu sitten mitenkään. Jos haluaa matkustaa junalla ei voi edes boikotoida vr:ää. Ei se ole sama asia ottaa lentokone tai bussi. Jos haluaa matkustaa junalla niin on pakko käyttää maailman paskinta junafirmaa. Mutta, tästä lähtien en astu jalallakaan vr:n paskajunaan. Haisee. Totaalihuijaukselta. Monissa busseissa on tunnelmaa ja kunnon ilmastoinnit ja reilu palvelu.

    • Anonyymi

      Tämä on sitä petokoneiston yhä lisääntyvää laillista rikollisuutta.
      Onneksi olkoon ihmiskunta! Rakennat itsellesi kaiken tuhoavaa koneistoa joka lopulta tuhoaa myös rakentajansa.

      Luuletteko että tämä toiminta on yksittäistapaus? Ei vaan se ottaa muotoaan kaikilla yhteiskunnan aloilla. Kuin hämähäkin verkko josta et saa itseäsi irti ellet muuta korpeen.

    • VR:n kuljetusehtojen (https://www.vr.fi/cs/vr/fi/kuljetusehdot) mukaan mm. "Käsimatkatavaran on liityttävä matkan tarkoitukseen ja mahduttava matkatavaralle tarkoitettuun tilaan. Matkustajan on valvottava käsimatkatavaroitaan."

      Edelleen: "Käsimatkatavaraa voi ottaa maksutta mukaan junaan sellaisen määrän, että matkustaja itse pystyy huolehtimaan siitä."

      Ja: "VR ei vastaa käsimatkatavaran vahingoittumisesta tai sen katoamisesta aiheutuneesta vahingosta, ellei se johdu VR:n tai sen henkilökunnan tuottamuksesta tai raideliikennevastuulain tarkoittamasta perusteesta."

      Voitaisiin lähteä siitä, että jos matkustaja ei kykene junasta lähtiessään pitämään lukua käsimatkatavaroistaan, on hän silloin rikkonut matkustusehtoja. Toisaalta VR ei ehtojen mukaan vastaa käsimatkatavaroiden vahingoittumisesta taikka katoamisesta, olipa matkustaja rikkonut ehtoja taikka ei.

      Jos laajennamme käsiteltävää asiaa esimerkiksi siten, että otamme tarkasteltavaksemme tilanteen, jossa omakotitaloasukas päättää huolehtia jätehuollostaan itse, ja ottaa kaikki jätteensä säkissä päivittäin työmatkalleen junaan mukaan ja jättää ne VR:n huolehdittavaksi. Kuinka pitkälle kotitalousroskien jättämisen säkissä junaan voidaan katsoa kuuluvan matkustajan oikeuksiin? Ehdoissa mainittu käsimatkatavaroiden liittyminen matkan tarkoitukseen kuuluu tähän. Juna ei nimittäin ole kaatopaikka taikka kierrätyskeskus.

      Samassa mielessä voidaan tarkastella tilannetta, jossa matkustajalta jää irtainta tavaraa junaan joko tarkoituksellisesti taikka huolimattomuuttaan. Mikäli junaan jäänyttä irtaimistoa ja roskaa ei poistettaisi päivittäin, tulisi junissa matkustaminen mahdottomaksi hyvin pian. Ylimääräistä tavaraa, siis sellaista jota matkustajat juniin jättävät, ei ole ilmaista poistaa.

      Luonnollisesti matkustajilta unohtuu satunnaisesti tavaraa, josta syystä VR onkin kuljetusehdoissaan edellyttänyt, että matkustajan on huolehdittava itse tavaroistaan. Tämä siksi, että juniin jätetyistä tavaroista huolehtiminen syö henkilökunnan resursseja muusta palvelusta, ja se näkyy lippujen hinnoissa. Matkatavaroista huolehtimisen aste on siis nykyisten lippuhintojen mukaisesti se, että matkustaja huolehtii tavaroistaan itse ja löytötavarat on ulkoistettu muille toimijoille kuin VR:lle.

      Mistään ryöstöstä, petoksesta, riistosta, huijauksesta, kiristyksestä taikka kiskonnasta ei siis ole kyse, vaan järjen- ja sopimuksenmukaisesta toiminnasta, johon matkustajat sopimusehtojen mukaisesti sitoutuvat kuljettaessaan käsimatkatavaroita mukanaan junalla matkustaessaan.

    • Anonyymi

      Ainakin kallista on löytötavaratoimiston palvelu. Minulta jäi yksi matkalaukku joka löysi tiensä ko. palveluun ja sen palauttaminen minulle maksoi 75 euroa. Melkein voisi ryöstöksi kutsua.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      377
      3648
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      202
      1766
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      67
      1354
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      149
      1240
    5. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      117
      883
    6. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      164
      875
    7. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      57
      850
    8. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      117
      840
    9. Oli mukava tavata irl

      Sattuma toi sinut matkani varrelle. Ihmettelin sitä silloin, ehkä vähän vieläkin. Oli ilo jutella ja tuntea, vaikka nyt
      Ikävä
      24
      829
    10. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      48
      803
    Aihe