Sateenkaariperheiden lapset ja nuoret voivat hyvin

2017____

Mediatiedote 6.6.2017

Suomalaisten sateenkaariperheiden lapset ja nuoret voivat psyykkisesti, fyysisesti ja sosiaalisesti vähintään yhtä hyvin kuin valtaväestön lapset ja nuoret, kertoo Sateenkaariperheet ry:n ja Väestöliiton laaja tutkimus. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvien vanhempien perheissä elävien lasten ja nuorten hyvinvointia ja kokemuksia tutkittin Suomessa nyt ensimmäistä kertaa.

Yli sadan lapsen ja nuoren kokemuksia kartoittanut laaja tutkimus koostuu 7–18-vuotiaiden lasten ja nuorten haastatteluista ja kyselyvastauksista. Kyselytuloksia on verrattu vastaavan ikäisten lasten ja nuorten hyvinvointiin hyödyntäen valtakunnallisen Kouluterveyskyselyn aineistoja.

– Opetus- ja kulttuuriministeriön monivuotinen rahoitus on mahdollistanut tämän tutkimuksen, joka on tuottanut tärkeää tieteellistä tietoa päättäjien, palvelujen tarjoajien ja perheiden käyttöön, iloitsee Sateenkaariperheet ry:n toiminnanjohtaja Juha Jämsä.

Sateenkaariperheiden lasten ja nuorten suhteet vanhempiinsa ovat pääosin yhtä hyvät kuin valtaväestön lapsilla ja nuorilla. Samoin heillä on yhtä paljon ystäviä ja vähintään yhtä myönteisiä koulukokemuksia kuin muilla. Useimmat muut lapset ja nuoret sekä opettajat ja terveydenhuollon ammattilaiset ovat suhtautuneet heidän perheisiinsä neutraalisti tai myönteisesti.

– Sateenkaariperheissä on erityisiä vahvuuksia. Esimerkiksi vanhemmat vaikuttavat luoneen keskimääräistä luottamuksellisemman yhteyden lapsiinsa ja nuoriinsa kuin valtaväestön vanhemmat, ja he tukevat ja kannustavat lapsiaan paljon, kuvailee tutkija Kia Aarnio.

Monet lapset ja nuoret mainitsivat, että heidän perheessään monimuotoisuuteen kasvetaan; nähdään monenlaisia perheitä, seksuaalisen suuntautumisen kirjoa ja sukupuolen moninaisuutta, ja pidetään näitä kaikkia yhdenvertaisina. Suhteellisesti monet sateenkaariperheissä elävät nuoret naiset tuntevat seksuaalista vetoa sekä tyttöjä että poikia kohtaan.

Sateenkaariperheessä elämisen ikävät puolet ovat ympäristön kielteiset asenteet ja mahdollinen kiusatuksi tuleminen sekä näiden pelkääminen. Sateenkaariperheiden lapsista ja nuorista lähes puolet on kuullut ärsyttäviä kysymyksiä vanhemmistaan muilta. He toivovat, että tietoa sateenkaari-aiheista lisättäisiin ja että moninaisuus hyväksyttäisiin paremmin ja syrjintä loppuisi.

– Väestöliitto tukee monimuotoisia perheitä, ja on iloinen nyt saaduista kansainvälisestikin ainutlaatuisista tutkimustuloksista, toteaa Väestöliiton toimitusjohtaja Eija Koivuranta.

Sateenkaariperheiden lasten ja nuorten hyvinvointi ja kokemukset -raportti.
Väestöliiton väestöntutkimuslaitoksen julkaisusarja D62/2017

Lisätiedot:

Kia Aarnio, PsT, tutkija
Sateenkaariperheet ry
kia.aarnio(at)sateenkaariperheet.fi
050 542 1001

Anna Rotkirch, johtaja
Väestöliitto, Väestöntutkimuslaitos
anna.rotkirch(at)vaestoliitto.fi
(09) 2280 5144 tai 040 776 3086

http://www.vaestoliitto.fi/?x27375=6908031

12

180

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • skeptikko1

      Aika pieni otos, sata lasta, tutkimusta ei siis millään kriteereillä voi sanoa "laajaksi".

      Toisekseen ihmettelen, että sateenkaariperheissä puolet tytöistä tuntee vetoa molempiin sukupuoliin, mikä lienee aika lailla isompi prosentti kuin muissa perheissä. Aiemmin on aina "valistajien" puolelta sanottu, että sateenkaariperheessä eläminen ei vaikuta lapsen seksuaaliseen identiteettiin. Ehkä tätä lausuntoa pitäisi päivittää?

      Tällainen manipulatiivinen ote ei herätä luottamusta sukupuolen ja seksuaalisuuden tutkimukseen nykypäivänä. Taitaa olla ihan yhtä ideologista kuin ennenkin, nyt vain toiseen suuntaan.

      • Ympäristötekijät

        Taitaa aika iso osa heteroperheidenkin tytöistä kokea vetoa toisiin tyttöihin, mutta kun ympäristötekijät (=perhe) estää asian julkituomisen sopimattomana. Sateenkaariperheissä uskalletaan puhua vapaammin muustakin kuin niistä "sallituista" seksuaali- ja sukupuoliasioista.


      • 2017___

        Onko lesboparin tytön oman turvallisuutensa takia ehkä parempi väittää olevansa kiinnostunut myös tytöistä, vaikkei se ehkä olekaan totta ? Saa ainakin vähän isomman viikkorahan.


      • Outo_ajatus
        2017___ kirjoitti:

        Onko lesboparin tytön oman turvallisuutensa takia ehkä parempi väittää olevansa kiinnostunut myös tytöistä, vaikkei se ehkä olekaan totta ? Saa ainakin vähän isomman viikkorahan.

        Turvallisuutensa!? Mitä sillä tarkoitit? Pitäisikö heterovanhempienkin tyttöjen väittää olevansa kiinnostunut tytöistä ollakseen "turvassa".


      • lapsivaikutuksia

        Täysin samaa mieltä. Tarvittaisiin lisää tutkimustietoa lasten hyvinvoinnista ja myös aikuisilta , jotka kasvoivat sp perheessä. Tutkimustulokset pitää myös voida toistaa uusilla tutkimuksilla.


    • kummajuttu

      Entä miksi lesboperheiden pojat eivät ole yhtä innostuneita homoseksuaalisiin kokeiluihin?

      • JokaTietoaLisää

        Tulppa.


    • Höpöhöpö_

      Tässä yksi vastaus: höpö, höpö. Tutkimustulos on kuin väittäisi, että vesi ei ole märkää ..

    • jfk1967

      On se kumma juttu, kun sateenkaariperheet näyttävät pärjäävän ihan ok, mutta silti se on ihan kamalaa.

      Toisaalta näitä kirjoittelijoita ei kiinnosta alkoholisti-, väkivalta- yms. perheet, missä ongelmia oikeasti olisi.

    • JokaTietoaLisää

      Miesten homoseksuaalisuus vaikuttaa näivettyvän pois monissa maissa avioliittolakien uudistamisen myötä. Näin käynee myös Suomessa. 1.3.2017 lähtien on ollut mahdollista solmia kahden miehen tai kahden naisen välinen avioliitto.

      Tätien ja neiti-ihmisten poliittinen lesbolaisuus lisääntyy. Neititätien hoivissa kasvaneet luulevat yhteistä asuntolainaa seksuaaliseksi suuntautumiseksi.

    • sivusta_huutelen

      Huomautettakoon, että vaikka otos tässä tutkimuksessa ei ollut maailman suurin, antaa tutkimus viitteitä samaan suuntaan kuin useat vastaavat tutkimukset maailmalla. Eli kun näiden yksittäisten tutkimusten tuloksia yhdistellään, niin saadaan jo luotettavampi kuva.

      Ja tosiaan, LGBT-vanhempien lapset näyttävät näissä perheissä voivan hyvin. Kuitenkin tutkimuksessa todettiin, että ulkopuolisten jyrkät ja tuomitsevat asenteet lasten vanhempia ja perhettä kohtaan oli selkein yksittäinen lasten hyvinvointia huonontava tekijä. Eli juu, voivat hyvin, ja kyllä, sinäkin käytökselläsi voit valita ylläpitäväsi tai heikentäväsi heidän hyvinvointia.

      • Tietoa__

        Tutkimustulos on jo vanhentunut. Lapset on tutkittu ennen 1.3.2017 voimaan astunutta avioliittolain tasavertaistamismuutosta. Laki ei enää tuomitse. Adoptiomahdollisuuskin on nykyään jo lakisääteisesti tasavertainen.


    Ketjusta on poistettu 12 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      54
      5369
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3457
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1582
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      195
      1503
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1066
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      25
      1013
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      897
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      826
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      789
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      788
    Aihe