Puuta rautatiellä vai autolla

rautakisko

Miten on mitä maksaa rautatiekuljetukset verrattuna puutavaran ajoon autolla? Metsäliitto tuntuu harrastelevan ainaki jonku verran rautateillä kuljetuksia.

4

3739

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Sisämaan poika

      Asuin nuoruudessani 1960-luvulla muutaman sadan metrin päässä rautatiestä. Kyseessä oli pistorata; se vei asemalle, jota ei paljon muuhun käytetty kuin puutavaran lastaukseen. Puu kulki asemalle enimmäkseen maataloustraktorien peräkärryissä. Oli asema-alueen rannassa vielä kiramokin muistona niiltä ajoilta, kun puuta oli tuotu tuolle asemalle uittamalla.

      Puuta kulki silloin aseman viereistä järveä pitkin uittamalla alavesille päin edelleenkin. Hinaajalaivojen moottorin ääni olikin kuulunut lapsuuteni ja vielä varhaisnuoruuteni kesäöihin erottamattomana elementtinä! Irtouitot noissa vesistöissä päättyivät kuitenkin pian 1970-luvun puolelle tultua (muistaakseni 1972).

      Nykyisin kun siellä päin sattuu liikkumaan, niin eipä näe enää tuota pistoraidetta. Kiskot on vedetty rullalle ja viety naulatehtaan patoihin. Eipä näe enää järvellä nippu-uittoakaan. Mutta maanteillä tulee järeitä puutavarayhdistelmiä vastaan tuon tuostakin - mikä lastissa, mikä tyhjänä! Cumminsit, Pillarit, Volvot ja Scaniat laulavat keulilla ja pankot paukkuvat perällä.

      Mökkeilen pariin otteeseen vuodessa naapurikunnan puolella, perikunnan mökillä (jossa vaimoni on osakkaana). Kun aloin vierailuni tuolla mökillä 1970-luvun alkupuolella, kuljettiin sinne 4-5 kilometrin vesimatka moottoriveneellä. Vaihtoehtona oli liki 2 kilometrin rämpiminen kinttupolkuja pitkin maitse. Mutta 1980 tuli metsäautotie 300 metrin päähän mökistä ja melkeinpä saman tien teetettiin tientapainen loppupätkällekin! Siitä lähtien on ajettu komeasti perille saakka ja 1970-luvun vene on saanut lahota mökin pihassa nurin päin polttopuiden suojana.

      Näillä ilmiöillä taitaa olla jotain syy-yhteyttä keskenään...

    • Pihkis

      Jos puilla matkaa tuotantolaitokseen esim. n. 160 km on kuljetuskustannukset perillä lienee vr viemänä n. euron motti halvemmat. Voi heittää reilustikkin mutta kaakon kulmalla suuntaus suurinpiirtein tuo. Riippuu tietysti siitä kuinka tiukalle automies on kiristetty.

      • daffi

        vei kuljetusliike vr:ltä hakkeen ajon kuun vaihteesta alkaen.


    • satunnainen..

      Eikö pitemmät matkat jo ajeta junalla ja lyhyemmät rekalla? Niin tai näin niin noin se varmaan yleensä luulisi menvän eikä niin että lapista asti ajetaan puut rekalla etelään asti. Junalla puuta ei metsästä saa kuitenkaan joten rekalla on jonkinlainen matka aina ja pakko ajaa. Onhan juna siinä mielessä edullisempi kun yhteen kuljetukseen saadaan tuhat kertainen määrä puuta enemmän kuin yhteen rekkaan! Kyllähän kehitys kehittyy..

    Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      82
      5896
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      24
      2536
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      2027
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      62
      1785
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1611
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1408
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1321
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1317
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1249
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1203
    Aihe