YK:n raportti: Psyykenlääkkeitä käytetään liikaa

jkkkjjjh

Raportissa arvostellaan medikalisoitunutta bio-psykiatriaa ja toivotaan radikaalia muutosta nykyisiin mielenterveydenhoitokäytäntöihin. Ongelmana nähdään mm epäluotettavat tutkimukset ja biopsykiatrian medikalisaatiokeskeinen valta-asema mielenterveyshoidossa

Raportissa halutaan hylätä nykyinen vallalla oleva malli jossa medikalisaatio, bio-psykiatria, diagnosointi ja ihmisten hoito hoitamalla heidän oireyhtymiään on liian suuressa asemassa.

Mielenterveystyön lähtökohtana tulisi olla ihmisoikeudet.
Pakon käyttäminen on raportin mukaan tehotonta, luo valtaepäsuhtaa ja epäluottamusta hoitosuhteissa, stigmatisoi ja estää ihmisiä hakemasta apua jatkossa

https://www.madinamerica.com/2017/06/united-nations-report-calls-revolution-mental-health-care/

18

172

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • SopivastLiianVähänLiikaa

      Luvataanko raportissa hävittää psykiatrinen pakottaminen eli psykiatrinen orjuus?

      Kannattaa aina tarkistaa tämä asia ensimmäisenä riippumatta kenen kanssa keskustelee tai mitä lukee, kuuntelee tai katsoo. Se kertoo missä "leirissä" vastapuoli seisoo. Kannattaakohan alistamista vai ei. Käytetäänkö aineita "liikaa" tai "liian vähän" on irrelevanttia. Sellaista ei voi objektiivisesti todeta. Yksi sanoo liikaa, toinen liian vähän ja kolmas sopivasti. Mikä on sopiva määrä huumeita? Ei sellaista voi sanoa. Jokainen päättäkööt huumeiden käytöstään itse. Niin olkoon hyvä ja pulinat pois.

      • jdjkdkfk

        Raportissa sanotaan näin pakottamisern liittyen (suora lainaus)

        "Effective psychosocial interventions in the community should be scaled up and the culture of coercion, isolation and excessive medicalization abandoned.”

        Lisäksi:

        "Pūras also lays out an alternative framework for mental health care that is founded on a human rights paradigm. Informed consent makes up a key part of the rights-based approach to mental health care and Pūras argues that forced treatment is ineffective and “perpetuates power imbalances in care relationships, causes mistrust, exacerbates stigma and discrimination and has made many turn away, fearful of seeking help within mainstream mental health services.”


      • SopivastLiianVähänLiikaa
        jdjkdkfk kirjoitti:

        Raportissa sanotaan näin pakottamisern liittyen (suora lainaus)

        "Effective psychosocial interventions in the community should be scaled up and the culture of coercion, isolation and excessive medicalization abandoned.”

        Lisäksi:

        "Pūras also lays out an alternative framework for mental health care that is founded on a human rights paradigm. Informed consent makes up a key part of the rights-based approach to mental health care and Pūras argues that forced treatment is ineffective and “perpetuates power imbalances in care relationships, causes mistrust, exacerbates stigma and discrimination and has made many turn away, fearful of seeking help within mainstream mental health services.”

        Abandoned vai abolished? Lisäksi hän puhuu tavoista (culture). Jää minulle epäselväksi tuon perusteella kannattaako hän psykiatrisen pakottamisen (orjuuden) lakkauttamista vai haluaako hän ainoastaan reformoida psykiatrista orjuutta.

        Toisen lainauskohta antaa ymmärtää, että Puras ei kannata pakottamista (orjuutta), koska se on tehotonta. Se on moraalisesti epäilyttävä kanta. Orjuutta tulee vastustaa siksi, että se on toisen itsemääräämisoikeuden ja vapauskäsitteen vastaista, ei siksi, että orjuus ei tuota tuloksia. Toisia ihmisiä ei tule pakottaa riippumatta siitä onko pakottamisen seuraukset jonkun mielestä hyvät vai eivät, hyödyksi vai haitaksi. Lueteltujen muiden syiden kohdalla on sama vika.

        En ole lukenut koko pätkää, joten heittelen nyt näin lonkalta. Pitäisi tavata koko teksti, jotta voisin arvioida jutun sanomaa paremmin.


    • jjlllgggb

      Pitäis pitäis,,, Mutta kun toisten ihmisoikeuksien toteutumisesta toisille tulisi paha mieli.

      • SopivastLiianVähänLiikaa

        Jep.

        Lukuisiat ihmiset ja tahot yhteiskunnassa hyötyvät psykiatrisesta pakottamisesta (orjuudesta). Toisten orjuuttaminen on sekä tapa pitää yllä yhteiskunnallista valta-asemaa että hyvä bisnes. Moraalinen puoli on ruma, joten uhrit on mustamaalattava julkisesti tai vastavuoroisesti tekeytyä heidän auttajikseen. Niinhän valkoiset plantaasiherrat tekivät Yhdysvalloissa mustien orjuuden aikana. He sanoivat sivistävänsä ja huolehtivansa orjistaan, ja antoivat ymmärtää, että ilman herrojaan orjat eivät olisi selvinneet hengissä. Kappas, kun ihonvärillä ei ole tekemistä sen kanssa kuka psytyy huolehtimaan itsestään.

        Samaa tekevät psykiatrit nyt. Psykiatrit plantaasiherrojen lailla väittävät, että orjansa eivät selvityisi vapaana ja täten alistavat heidät auttamisen nimeen psykiatrisiin laitoksiin. Sekä plantaasiherrat että psykiatrit ja muut järjestelmässä toimivat tekevät hyvät rahat ja pitävät valta-asemaansa yllä tällä toiminnnalla.

        Vapaus, psykiatrisen pakottamisen (orjuuden) lakkauttaminen, tarkoittaa elintason laskua ja valta-aseman menettämistä psykiatrialle.


    • IronyIv

      Hullut rikkoo terveiden ihmisoikeuksia olemalla kuormittavia ja käyttäytymällä oudosti ja jokainen hullu on mahdollisesti vaarallinenkin, joten siks niiden ihmisoikeuksia rajoitetaan ja lääkitään hiljaisiks kemiallisilla pakkopaidoilla. Ne vie resursseja kun ne ramppaa takas ja ulos sairaalasta nii parempi ja kustannustehokkaampi zombifioida ne lääkkeillä että ne ei duunaa mitää outoo ja kaikille haitallista ku viedään niiden polte tehä juttuja lääkkeillä ja pistetään kunnon pöhnät lääkkeillä ja nukkumaan. Kerran kuukaudessa injektio persiiseen ettei ihan hulluksi ja mielisairaaksi meno mene. Parempi lääkkeistä uninen väsynyt hullu kuin virkeä hullu vaikkei lääke toimiskaan leikkaamalla mielisairauden pois. Ne ei ees tajua olevansa hulluja ja tarvitsevansa lääkezombifiointia, joten se on parasta vaan lääkitä ne hiljasiks ja pitää hulluimmat pois kadulta. Hulluilla on hullun aivot ja viallinen aivokemia joka tulee korjata lääkkein ettei ne lopullisesti flippaa jossain ja saa hirveitä aivovaurioita hulluudesta, koska niillä on mielisairaiden aivosairaus joka on todistettu kun muutamalla vastaavalla sekoboltsilla on aivokuvissa todettu sellainen. Keskustelemalla hullun kanssa tietää että niillä on aivosairaus ja kemiat aivoissa vinksinvonksin. Muuta testiä ei tarvi.

      Ihmisoikeudet on sellasia että vaan terveillä on oikeus kieltäytyä lääkkeistä ja mitä niiden kroppaan laitetaan ja täydet liikkumisvapaudet. Hullu ei sellaisia tarvi koska hullu ei voi tajuta mikä itselle on parasta ja parempi vaan pitää hullu pienessä lukitussa tilassa sekoilemassa.

      • SopivastLiianVähänLiikaa

        Mistä tiedät, ettet ole yksi niistä kuvaamasilaisista hulluista?

        No ihan käypänen provotrollaus. :)


    • vrawrwaerva

      Oon käyttäny paljon psyykelääkkeitä ja käytän yhä koska mua ei kiinnosta mikään. Suosittelen kaikkia käyttämään psyykelääkkeitä, vaikka ei oliskaan diagnoosia.

    • klähjkgö

      Monet mielenterveysongelmat kroonistuvat juuri hoidon takia ja sen vuoksi, että moniin diagnooseihin liitetään stigma ja se on käytännössä tuhoaa stigmatisoitujen ihmisten tulevaisuuden. Monessa maassa psykiatriseja diagnooseja käytetään myös hallinnan välineinä luokittelemaan heidän "kelpoisuuttaan" ja riskitasojaan huolimatta siitä, että ne eivät ole lääketieteellisesti valideja sairauksia. Monelle vakavan mielisairausdiangoosin saaneelle jo ihan riittävästi, että saa jatkuvasti pelätä, että diagnoosi paljastuu ja että sen takia joutuu toisen luokan kansalaisen asemaan suhteessa julkisiin palveluihin ja oikeuksiin. Monet saavat pelätä menettävänsä ystävänsä tai lapsensa diagnoosin saamisen takia tai sitä, etteivät saa hyvää palvelua, vakuutuksia tai ajokorttia sen takia, että heillä on diagoosi. Kaikenmaailman kampanjat, joissa yritetään poistaa mielisairauksien stigmaa vertaamalla niitä fyysisiin sairauksiin, vain vahvistavat tätä stigmaa. Puhetapa on hyvin medikalisoitunut ja ihmisen persoonasta yritetään eristää osia, joita sitten hallitaan ja hoidetaan lääkityksellä ja terapialla. Se antaa ihmisyydestä kapean ja ahdasmielisen, pessimistisen näkökulman, jossa sotketaan kulttuurissa hallitsevat ihmisihanteet ja lääketieteelliset sairauden ja terveyden käsitteet pahasti keskenään. Tämä on sellaista rakenteellista väkivaltaa, jota voi ihan aidosti verrata rotusortoon tai siihen, millaista vainoa seksuaalivähemmistöt ovat kohdanneet elämässään. Psyykelääkkeiden laajamittainen levittäminen medikalisoitujen ongelmien varjolla on ihan puhdasta huumekauppaa, joka tuottaa omaisuuksia ihmisille, jotka käyttävät merkittävää valtaa tässäkin yhteiskunnassa. Siksi sitä ei haluta kitkeä kovinkaan innokkaasti, vaikka monien tutkimusten mukaan lääkkeistä on enemmän haittaa kuin hyötyä. Mieluummin katsetaan lääketieteen korruptiota läpi sormien ja annetaan tutkijoiden tehtailla tieteen nimissä kaupallisesti tuottavia tutkimuksia, joilla ei ole mitään tieteellistä uskottavuutta.

      • turpajumi

        Nimenomaan. Halutaan täydellisesti hallita potilasta. Kommunikoidaan kaikkien muitten kun potilaan kanssa. Seurataan potilaan joka liikettä. Voit olla varma, että diagnoosi seuraa loppuelämäsi. Psykologit eivät saa palkkaansa parannetuista potilaista vaan suoritetuista toimenpiteistä.


      • dtsdtds

        Yksi ongelma on se, että mielenterveyshoito niputetaan samaan strategiaan kuin lääketieteellinen hoito, yrittäen tarjota sitä samanlaisella metodilla ihmisille näkemättä mitä ongelmia tästä lääketieteellisestä ajattelusta voi olla, missä psykiatriset ongelmat nähdään pääsääntöisesti lääketieteellisen ajattelumallin kautta. Tämä huomaamatta sitä, kuinka paljon ongelmallisemmasta ja monimutkaisemmasta ilmiöstä ihmiselämän pulmien ja ongelmien takana voi olla. Kaikissa tarjotuissa hoitokeinoissa ajatellaan, että pitää olla tieteellistä näyttöä niiden toimivuudesta häiriöihin mitä niillä yritetään hoitaa. Ajatellaan hyvin "halki poikki ja pinoon" kategorisoiden tiettyjen ihmisten ongelmat tietynlaisiksi, yrittäen puristaa heidät tietynlaiseen hoitomalliin. Täten diagnoosin tekeminen korostuu, koska pitää löytää häiriö, jota voidaan hoitaa ja hoitomalli on usein hyvin vaihtoehdoton ja suoraviivainen, osoittaen kuinka vain psykiatriasta voi löytyä keinot paranemiseen, vieden potilaalta itseltään voimaa siitä että hän voi selviytyä.

        Psykiatriassa tämä voi johtaa helposti huonoihin tuloksiin, sillä

        a) psykiatriset ongelmat on hankala erottaa ihan normaalista ihmiselämän kärsimyksestä
        b) yllä mainittiinkin mitä ongelmia diagnoosin saamisesta voi ihmiselle olla
        c) jo diagnoosi itsessään on psykiatrian puolella hyvin kyseenalainen koska siihen ei ole mitään biologisia testejä, eri psykiatrit voivat tulkita ihmisessä hyvin erilaisia oireyhtymiä. Esimerkiksi joku joka kärsii vaikkapa voimakkaasta traumaperäisestä stressireaktiosta voi joutua tilanteeseen missä hänelle annetaan persoonallisuushäiriömerkintä missä hänen persoonallisuutensa todetaan tietyllä tavalla häiriöityneeksi tai muita psykiatrisia merkintöjä
        d) hoitonäkökulma on ollut hyvin medikalisoitunut ja oireyhtymä - keskittynyt, jossa korostetaan ihmisen vammaa ja saatetaan siinä sivussa luoda ihmisille toivottomia kuvia paranemisesta
        e) hoito voi myös itsessään olla vahingoittavaa. Tätä edesauttaa mainitsemani asiat ja lisäksi medikalisoitunut hoito haittoineen
        f) psykiatria hoitaa ihmisissä stereotypioita ja tarjoaa vaan yhtä mallia kaikille missä ei aina kysy potilaalta "mitä sinulle on sattunut, miten voisimme sinua auttaa", vaan tunkee potilaan heidän malliinsa ja yrittää löytää hänestä häiriön. Tällöin häiriön löytymisestä ja häiriön korostamisesta voi tulla itsetarkoitus, ja potilaan tapa alkaa tulkita itseään löytämättä edes ratkaisuja


    • verkkiloki

      https://www.nationalelfservice.net/mental-health/schizophrenia/people-with-severe-mental-illness-die-younger-and-things-are-getting-worse/
      Että tuollaista tulosta ei missään vähemmistössä hyväksyttäisi. On kyllä kokemusta, että ei noissa psyykenhoitajissa hirveästi järkeä, empatiaa tai tehokkuutta ole. Mutta kyllä loputon kyttääminen, että pienikin indikaatori huomataan, joka voidaan joksikin oireeksi tulkita. En aikaisemmin edes voinut kuvitella, että ihmisiä on Suomessa noin huonossa asemassa kuin mielenterveysongelmaiset. No elämä oppia kaikki.

    • oikeudetp

      Huono suomennus, kannattaa lukea englanninkielinen artikkeli: https://www.madinamerica.com/2019/01/united-nations-rep-brings-attention-human-rights-violations-psychiatry/


      "Uudessa jutussa World Psychiatryssa on tärkeä kommentointi ylläolevan YK:n raporttiinkin yhteydessä olevalta psykiatri Dainius Pūrakselta sekä Piers Goodingilta. Kommentointi liittyy pakkokeinojen käyttöön psykiatriassa ja kansainvälisiin ihmisoikeuslakeihin. Tässä uudessa jutussa Pūras ja Gooding vaativat toimia ja resursseja suunnattavaksi pakkokeinoihin ja ihmisoikeusloukkauksiin psykiatriassa ja mielenterveyshoidossa."

      "Pakkokeinojen käyttö psykiatriassa ja mielenterveyspalveluissa ovat kasvussa maailmanlaajuisesti", he kirjoittaa. "Tämä faktaa ei vaadi pelkästään keskustelua vaan toimia"

      Puras ja Gooding suosivat oikeus-pohjaisia lähestymistapoja terveyteen mitkä priorisoivat ihmisten ihmisarvoa, ja ihmisten tahtoa sekä myöskin korostavat ihmisten oikeutta vaikuttaa, päättää ja valita.


      He myös kritisoivat teoriaperustaa psyykenlääkkeiden ajatellun välttämättömyyden kohdalla ja riskien kohdalla. Vähäinen vaihtoehtojen mahdollisuus on ristiriidassa ihmisarvojen ja ihmisten autonomian kanssa. Kyseisiä lääkkeitä käytetään kapea-alaisen käsityksen pohjalta siitä mitä pidetään yksilön häiriönä tai vammana.

      Kirjoittajat suosivat vaihtoehtoja status quolle, kehottaen uudestaan päättäviä tahoja miettimään uudestaan asioita, osoittamaan erityisesti pitkäaikaisia valtaepätasapainoja ja toteuttamaan uudistettuja käytänteitä. Vammaisten ihmisoikeuksia koskeva lakisopimus ( The Convention on the Rights of Persons with Disabilities (CRPD)) 2008 (YK), on tarjonnut paikan dialogille ja avannut mahdollisuuksia poliittiseen toimintaan.

      "CRPD tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden vapauttaa ei vain mielenterveyspalvelujen käyttäjien vaan koko mielenterveyden kentän stigman, toivottomuuden ja syrjinnän perinnöstä" he kirjoittaa. "Se tekee sen pitämällä yllä sosiaalista mallia ihmisten invaliditeetin suhteen mikä suosii ja painottaa ihmisoikeuksia sen sijaan kuin lääketieteellinen malli, joka on kasvattanut ja korostanut ihmisoikeusloukkauksia ja sosiaalisia eroavaisuuksia"

      CRDP:n direktiivi korostaa sosiaalisia tai ihmisoikeuksia vammisten ja vajaakuntoisten oikeuksien ymmärtämisessä ja liikkuu pois näkökulman suunnasta jossa vammaisten ja vajaakuntoisten oikeudet ymmärretään pääsääntöisesti lääketieteellisen mallin näkökulmasta. Sosiaalisella mallilla on paljon strategisia etuja, erityisesti se että se korostaa monia sosiaalisia, poliittisia ja ekonomisia tekijöitä, mitkä tekevät eroavaisuuksia ihmisille joilla on mielenterveysongelmia ja muita psykososiaalisia rajoitteita.

      Nykyjärjestelmä voi kasvattaa valtaepäsuhtaa, biomedikaalisten hoitokeinojen ylikäyttöä ja jo entisestään huonossa asemassa olevilta ihmisiltä entisestään vaikutuskeinojen heikentymistä.

      Oikeus-pohjainen lähestymistapa voi tarjota polun tulevaisuuden mielenterveyshoidolle

    • Jokainen omistaa oman päänsä! Mieltä ei! saa! varastaa ihmiseltä ollakseen terve!(?)
      Eli oman tunnon ääni ja sydän on olemassa ellei halua uskoa psykiatriaan!...piste..
      Varokaa myös ettette vaihda Jumalan Totuutta Valheeseen!...
      Eli luovu uskosta vain masennuksen vuoksi. Silloin kysymys on uskosta eikä kirotusta sairaudesta!...

    • Anonyymi

      Onko mikään muuttunut 30 vuoden aikana ?
      Silloin kauan sitten syötettiin lääkkeillä ihan tokkuraan, ja kun haitttoja tuli, niin niihin vaan uutta lääkettä.
      Ja mitä enemmän meni sekaisin, oli vain " sairaus pahentunut ", ja taas lisää lääkkeitä.

      • Anonyymi

        Itseasiassa paljonkin on muuttunut, mutta valitettavasti psykiatrian puolella ei ole tehty samanlaisia lääketieteellisiä läpimurtoja, kuin vaikkapa syöpähoidoissa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Itseasiassa paljonkin on muuttunut, mutta valitettavasti psykiatrian puolella ei ole tehty samanlaisia lääketieteellisiä läpimurtoja, kuin vaikkapa syöpähoidoissa.

        Mikä on muuttunut ja miten muutokset konkreettisesti näkyvät? Parin vuoden takaisten kokemusteni perusteella mikään ei ole muuttunut 20 vuodessa. Tosin eipä ole onneksi ollut tarvetta systeemissä pyöriäkään.


    • Anonyymi

      Psykiatria ja siinä käytetyt hoitomenetelmät ja käytännöt ja henkilökunnan potilaita kohtaan osoittama asenteellisuus eivät ole muuttuneet yhtään sen paremmiksi, eikä edistyneemmiksi viimeisten 20-30 vuoden aikana.

      Edelleen ne pohjautuvat potilaalaasta tehtyihin diagnooseihin ja lääkityksiin. Eikä yhtään jäädä miettimään sitä, että psykoterapialla, tai vuorovaikutteisilla keskusteluilla, sekä elämässä taustalla olevien ongelmien ratkaisukeskeisellä hoitomenetelmällä autettaisiin ihmisiä enemmän ja paremmin.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6293
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      4036
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      263
      2446
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1970
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1433
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1316
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1087
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1060
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      1006
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      981
    Aihe