Asbestia seinissä?

Miolipoo

Moikka! Tuli tuossa eteen sellainen tieto, että lähes kaikissa 70-luvulla rakennetuissa taloissa on asbestia. Ja seinien laasteissa sitä vissiin on käytetty enemmänkin. Olemme asuneet -73 rakennetussa kerrostalossa kolme vuotta ja koko sen ajan vaatehuoneen seinässä on ollut reikä (20cm x 10cm) josta näkyy sisällä oleva elementti / sementti / mikä lie ( on harmaa ja ihan kuin kiviä seassa) ja sen päällä valkoista (osasta ruskeaa) mitä lie ja siinä vielä maalia päällä. Nyt kun asia tuli esille niin mieleeni nousi kysymys, onko tuossa seinässä mahdollisesti asbestia... ja koska seinässä on tuo reikä (eli materiaali vaurioitunut) onko siitä koko ajan vapautunut asbestia... Jos täällä on alan ammattialaisia paikalla kuulisin mielellään ajatuksia. Lähden itse asiaa selvittelemään taloyhtiön kautta, mutta kuten olen useissa tapauksissa kuullut, homma ei etene tai etenee sitä kautta tosi hitaasti.

12

1738

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ei_kiesus

      Eteneekö se sitten täällä nopeammin??

      • Miolipoo

        Hyvä pointti. Ei välttämättä, mutta onpahan useampia mielipiteitä ja saa jo mahdollisesti jotain tietoja kun olen asiasta täysin tiedoton.


    • Timpuri4

      Ota näyte ja lähetä labraan tutkittavaksi sitten tiedät maksaa reilun 100€ kalleinmillaan.

    • Osa-aikaeläkeläinen

      Olen hengittänyt asbestikuituja kai koko ikäni. Olen nyt 62- vuotias, ja hengittelen ongelmitta pöly- ja kemikaalisuodattimien läpi. Asbesti on tupakkaan verrattuna vähäinen ongelma. Terveysriski se toki on kuten radonkin, mutta vähäinen.

      • NickNailer

        Ongelma on siinä, että asbestilla ei ole turvallista raja-arvoa. Toiset kestävät, toiset kuolevat.

        Kahdeksankymppinen tuttavani vuorasi aikoinaan asuntonsa asbestilla, koska levitti sitä työkseen muutenkin. Vei ylimääräiset erät työpaikalta asuntoonsa ja äänieristi asuinhuoneistonsa Helsingin ydinkeskustassa hiljaiseksi.

        Kyseisen henkilön elinajanaodote on 53,4 vuotta, joten hänen olisi pitänyt kuolla jo 27 vuotta sitten. Ei ole kuulema suunnitellut kuolevansa lähtitulevaisuudessa.

        Hänelle asbesti ei ole aiheuttanut minkäänlaisia ongelmia, vaikka altistus on varmuudella ollut erittäin voimakas. Asbesti ei voi olla kovin suuri terveysriski.

        Hiukan kyllä huvittaa se, että asbestia on levitetty po asuntoon ilman mitään suojaimia, mutta jos asunto joskus remontoidaan nykysäännösten mukaan, niin ....


      • Eläkeukko_Oulusta

        Olen 73 -vuotias ja 1960 -luvulla kolmen vuoden ajan hengitin päivittäin asbestipölyä autokorjaamossa (jarrupöly). Jo enemmän kuin 10 v sitten huomasin hengästyväni kohtuuttomasti kiivetessäni esimerkiksi vaaralle. Nyt reippaammin kävellessä tasaisellakin joudun hengittämään suun kautta, mutta pärjään vielä ilman pysähdyksiä. Juokseminen ei ole onnistunut vuosikymmeniin.
        Olisikohan syytä hakeutua lääkäriin? Mihin ja kuinka kallista se on? Paljonko maksaa keuhkoröntgen ja näkeekö lääkäri siitä mitään mahdollisesti asbestoosiin liittyvää?


    • MoikkaAsbesti

      Tuskin sieltä mitään kauheasti vapautuu jos et mene sorkkimaan sitä, jos kyseessä on pieni reikä niin voit itsekkin eristää sen helposti että ei vapaudu yhtään mitään. Jotakin liimaa tai maalia päälle joka sitoo sen niin kaikki on ihan hyvin, mutta jos eroon haluat niin pyydä asiantuntevaa firmaa ottamaan näyte ja testaamaan se. Tai voit itse lähettää sen näytteen ja sitten tiedät varmuudella mitä se on.

    • kokemus-

      Katsoin Pohjois-Haagan Lassilan 70-luvun keittiön sisäseinää, kun poistettiin edestä kaappirunkoonnrakennettu kylmäkaappi. Seinä siellä takana oli epätasaista ja kattoreunassa sekvästi reikiä.

    • nikorette

      Kylläpä ollutkin kokemusta kerrakseen kun pitänyt keskellä yötä tänne raportti rustata!

    • toksiini

      Kaiken vanhan purkamisessa tulee ottaa huomioon asbesti-ongelma, mutta jos rakenne on kiinteä ja vaurioitumaton niin mitään vaaraa asbesti-altistuksesta tuskin on.

      Jos silti huolettaa niin ainoa tapa edetä on ottaa yhteyttä taloyhtiön huoltoon, isännöintiin ja taloyhtiön hallitukseen - toki huolto on se huonoin vaihtoehto ja niiden toiminnasta ylensä aiheutuu enemmän haittaa kuin hyötyä eli asia on parempi hoitaa isännöinnin ja taloyhtiön kautta - ainakin tiedetään paremmin kuka on vastuussa mistä ja kuka maksaa mitä.

      Asbesti on kuin lyijymaali tai muovit - aikoinaan näyttivät "hyvältä ja halvalta*" ratkaisukseksi ongelmaan kuin ongelmaan, mutta nykyään joudutaan kärsimään sen ajan idiootti-ingenjöörien ratkaisuista kuten tuleva sukupolvi nykyisten "säännöksien mukaisista ratkaisuista" - idiootit eivät vain hyväksy käsitystä ettei "pyörää tarvitse keksiä yhä uudelleen", sillä se on jo keksitty.

      Ja tämä on maailman pahin uhka - pyörän keksiminen yhä uudelleen, sillä mitä ympäristöä se muka suojaa tai edes pitää elossa - yhtä virheiden hörhöttelyä!

      • luomuhörhöily

        Asbestihan on luonnonmateriaali puhtaimmillaan - mineraali, mitä saadaan maasta kaivamalla. Eikä se ole kovin uusi keksintökään. Nämä 2 yhdessä takaavat, että se on turvallista, eikö vaan ?Kerran samoilla argumenteille moni muukin asia selitetään turvalliseksi tai suorastaan terveyttä edistäväksi.

        BTW, asbesti ei ole mikään "näyttää hyvältä" -ratkaisu. Teknisiltä ominaisuuksiltaan materiaali on mitä mainiointa. Sillä vaan on myöhemmin paljastunut ikävä sivuvaikutus. Sama pätee moneen muuhunkin perinteisesti käytettyyn tököttiin.


      • ääliöääl

        Asbestista on tullut asiaa ja paljon mitään muutakaan ymmärtämättömien kirosana. Asbestia sisältävä rakennusmateriaali on potentiaalisesti haitallista vain jos purku- työstöjäte tms pääsee pölyämään ympäristöön. Ei se siellä talossa paikalla ollessaan mitään taistelukaasuja tai ympäristömyrkkyjä huoneilmaan tuprauttele
        Jos on reikä seinässä niin reikä umpeen kittiä päälle ja maalilla yli. Siellä on asbestit eikä haittaa kuin villiä mielikuvitusta.
        Taloyhtiöt on nihkeitä näille kyselyille sen vuoksi kun hysteeriset ämmät soittelee joka viikko ja parkuu tutkimuksia sinne ja toisia tänne. Siinäpä ne yhtiövastikkeet sitten sulaakin jos joka tantan iloksi raahataan yhtä ja toista konsulttia asiantuntemaan.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      327
      2742
    2. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      89
      2045
    3. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      120
      1600
    4. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      73
      1144
    5. Hetkeäänkään miettimättä ottaisin sinut

      Mutta mitä mieltä miehesi siitä olisi?
      Ikävä
      71
      1012
    6. Olisi kiva tietää miksi pidät minusta?

      Miehelle kysymys :)
      Ikävä
      61
      973
    7. Voi nainen...

      Kun luovutit meistä liian aikaisin, just kun aloin oppimaan sinua. Jos oisin alussa jo lukenut aiheesta oisin voinut toi
      Ikävä
      41
      940
    8. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      143
      873
    9. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      290
      832
    10. Naiselle kysymys

      Mitä oikein näet minussa?
      Ikävä
      40
      734
    Aihe