Jos hirttä ei käsittele, mitä tapahtuu?

Ollaaksein

Jos hirttä ei käsittele millään tavalla ulkona tai sisällä, niin mitä sille tapahtuu? Tummuuko se, kun kaikki vanhat hirsirakennukset ovat niin mustia?

20

4287

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Suojattuna

      Mustaksihan hirsitaloa ei saa kuin maalaamalla. Hirsi ei tarvi säilyäkseen muuta suojaa kuin katon.

      • öljyäpintaan

        Hirsi muuttuu pinnaltaan harmaaksi ulkona ja sisällä kusenkeltaiseksi (kuivissa olosuhteissa).

        Käsittelyllä näiltäkin voi välttyä vaikka harmaantuminen (sinistymä-sienen aiheuttamaa - ei mitään vaaraa puulle) onkin toivottavaa ja sisällä voikin käyttää eri sävyisiä öljyvärejä keltaisuutta vähentämään tai kokonaan poistamaan.

        Itselläni sisätiloissa Osmo-colorin kuusi-öljyvaha ja ulkopinnat taas on rimalaudoituksella.


      • Osa-aikaeläkeläinen

        Kotitaloni hirret ovat ulkopuolta mustat, mutta se johtuu tuulensuojapaperin tervasta tms. Nyt nuo hirret ovat uuden laudoituksen takana. Vanhojen riihirakennusten seinät ovat sisältä mustat, noesta. Riihtähän lämmitettiin viljan kuivaamiseksi kuin savusaunaa.


    • texpino7

      Vähänkään kostea kesä/syksy niin homeessa kaikki pinnat.
      Vähintään pohjusteella vedeltävä (reilusti) ulkoseinät ennen talvea ja sisältä esim. saunasuojalla.
      Hirsisuojaa ei pidä käyttää, tekee kalvon joka pitää hioa pois.
      Seuraavana kesänä 2 kerrosta pinotex pähkinää.

    • pintahapettamista

      Suomen maaseutu on tai oli ennen täynnä täysin käsittelemättömiä pinnaltaan"lahon" harmaantumaan päästettyjä latoja sekä jopa asuinrakennuksiakin joita ei koskaan edes millään punamullalla ole pilattu ja kas kummaa moni niistä taloista on yhä pystyssä ja hengittää eikä oo edes homeessa toisinkin kun kalliilla serfikoidusti valvotusti maalatut gryndatut uudiskohteet. Ite kun oon kokeillu raaputtaa niin harmaanpinnan voi alta löytyy usein aivan terve puu vaikkei ois tervattukkaan..iha kute "pintaruosteen" alta voi löytyä hyvä auto jos joku viittii hioa ja hitsaa,,hapettumistahan se vaan on ja hapettaminen on yks parhaita keinoja suojata ..' mutta jos hitsitaloon muuttaa tupajumeja tai alimmat hirret lahoo kuten mones vanhas perinteis hirsimökis nii kaikee ei aina korjata. Oikeesti voi kunnon aito paksu hirsi kestää vaikka kokoomuksen elämän käsittelemättä oikeestaa moni o pilannu puutalonsa käsittelyllä..semmosta keloa ei vaa kaikille myydä ees honkarakenteella..Oleelisempaa Suomen oloissa kunniskin on kunnon harja katto räystäineen joka suojaa seiniä kaikelta pahalta ja säältä jos ei oo rahaa palamattomaan kivipuutaloon.

      • pinnankäsittelyvärisuoja

        On siis enempi muka ulkonäköseikka käyttää punamultaa hirsihuvilan ulko seinissä ja muotia panna noenmustaa saunansisäpuolen käsittelyyn kalliin hyvännäkösen puun päälle?
        Siis kumpi tärkeempi ulkonäkö, luulo mainonta vai mikä? Ulkolateksi pannaan ja puunsuoja kyllästys vai sekä sävytettävä saunasuoja?


      • Montahirsitaloa

        Nim. pintahapettajalle: Ei se Honkarakenne mitään hirsiä valmista eikä myy, ne ovat liimalankkuja ja sillä siisti! Tuossa sentään ollaan yhtä mieltä, että kunnon harja- tai muuten reilusti viettävä katto ynnä aina pitkät räystäät ovat melkein a ja o, sen kun arkkitehditkin joskus ymmärtäisivät!
        Palamatonta taloa, edes kivisellaista ei ole olemassakaan, lähes kaikki palaa kun niikseen kohdilleen sattuu. Mitä merkitystä ja arvoa on enää entisen kivitalon palaneella rungolla vaikka se ei täysin romahtanut olisikaan, ei muuta kuin purkukustannukset!


    • luonnoton_luonnonväri

      Punamullan päällimmäinen idea oli jäljitellä kaupunkien (puna)tiilitaloja. Aika nuori idea siis hirsirakentamiseen verrattuna ja kuten edellä jo kerrottiinkin, hirsirakennus kestää suojaamattomanakin piiiitkään.

      Tee kuten haluat; jätä käsittelemättä tai maalaa. Yksi asia jätä tekemättä; älä käsittele hirttä sisältä ja päältä puunsuojalla, jonka tarkoitus on säilyttää alkuperäinen väri.

      Minusta tuoreen männyn väri on aika luonnoton rakennuksen ulkopinnalla (harmaatunut hirsi siis ok, samoin maalattu) ja sisällähän tämä on ehtaa kasaritunnelmaa. 80-luvulla piti joka kämppään tehdä mäntypaneelikatto ja muotia olivat myös männystä tehdyt Lundia hyllyköt.

      Kivan näköisiä uutena, mutta vuosikymmenessä lakattu mänty tummuu likaisen oranssiksi, lakkapinnasta huolimatta. Minustä tällainen lakka/puunsuojapintainen (ja siitä suojapinnasta huolimatta) tummunut mänty on luonnottoman näköinen ja ihan **tun ruma. En liene ihan yksin mielipiteeni kanssa, kun katselee, miten esim. työpaikoilla nykyään suhtaudutaan mappihyllyiksi hankittuihin lundiahyllykköihin.

      Samalla lailla "luonnonvärisen" mökin ulkopintakin muuttuu oranssiksi, puunsuojakäsitelyistä huolimatta. Kummasti näkyy moni mökki saaneen lopulta peittävän maalin päälleen...

      • Suojattuna

        Punamullan historia on kylläkin 1500 luvulta ei aivan kerrostalo aikaa. Tarkoitus tuoda väriä pintaan.


      • einiinkuoikea

        Itselläni on Lundiat, mutta puuvalmiina -lakattuina ja väri on samettisen ruskea kusenkeltaisen sijasta - lakan jättäminen pois antaa puulle oikean värin.


      • Oranssipää

        Nyt en kyllä ymmärrä nim. luonnotonta luonnonväriä ensinkään! Rakensin taloni noin 17 vuotta sitten, enin osa lattiapinnoista ( talo yht. 250 neliömetriä ) on järeistä männyistä valmistetuista lankuista tehty. Pieni osa lattiasta maalattu mutta enin osa lakkapinnalla, ja pinnat ovat vain komistuneet ja kaunistuneet ikääntyessään tämänkin verran, lattia on alkanut upeasti "punastua", eivät todellakaan ole likaisen oransseja väreiltään. Itse asiassa, kun asuminen ei ole ollut aina kaikkein helläkätisintä ja on jättänyt lattiaankin jälkiään, oikeastaan vähän hirvittää ajatus kauniiden lattioiden uudelleenhiomisesta yms.
        Vaikutta siltä, että miltei kaikessa mielestäsi rumalta kuulostavan oranssi- termin? Voisiko jotain muutakin olla olemassa?


    • afds5sfda54

      Kestävätkö sisälle tarkoitetut vahat mökissä, joka on talvet kylmillään?

      • kerranlaitettu

        Kyllä kestävät - itselläni on kymmenen vuotta vanha hirsimökki ja seinät ovat edelleen kunnossa.


    • ei_kiesus

      Mutta mikä oli aloituksen pointti, normaali ihminen tajuaa ettei siitä mitään tapahdu jos ei hirttä käsittelekään varsinkaan nyky ns. "suoja-aineilla"

    • Neuvoja1
    • harmaahapsu2

      kts. vanhat ladot peltojen laitamilla....50-200v vanhoja (?), harmaita näkyvät järjestään olevan.

    • haapahirsinen

      Nämä harmaat ladot, joista yllä puhuttiin olivat ja on tehty haapapuusta. Haapa on ylivoimainen rakennusmateriaali , rakennukset kestävät satoja vuosia. Jos ei käsittelyjä, niin ulkopuoleleta harmaantuu ja sisäpuolelta haapa pysyy kauniin "valkoisena" ilman käsittelyjä. Jos katto pitää, niin havasta tehty rakennus kestää pisimpään ottaen huomioon kaikki materiaalit.

    • Anonyymi

      Antakaa kelottua. Mulla merensaaressa ilman mitään käsittelyä 30 vuotta.

    • Anonyymi

      Ostin 10vuotta sitten mökin pystytyksen aikaan niitä suoja-aineita tummumista estämään.
      -Onneksi en sivellyt, purkit meni avaamatta kaatopaikalle.
      -Sisäilmaa ei ole pilattu millään maaleilla, lattiaöljyäkin epäilen oliko tarpeen.

      • Anonyymi

        Olen 5 vuoden välein vetänyt pellavaöljyä ruiskulla hienona suihkuna hirsimökin seinille.Ja hyvin mökin hirret pysyy hyvänä.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      435
      3161
    2. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      110
      2582
    3. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      385
      2513
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      159
      2066
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      7
      1897
    6. 173
      1315
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1297
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      97
      1186
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      72
      1131
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      990
    Aihe