Vetelin mies

vertaa

Mikko Tunkari kirjoitti keskipohjanmaalehdessä.
Ruotsinkielen asemasta suomessa, siinä oli asiaa.
Miten suomenkielisiä kohdellaan ruotsissa siitä keroi yle juhannusaattona.
Tutkijoiden ja aktivistien mielestä suomen kieltä on ajettu ahtaammalle Ruotsissa parin viime vuoden aikana.

https://yle.fi/uutiset/3-9688620

13

920

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • FinHits_vol2

      Voishan Suomen valtiojohto vähän ottaa kantaa tällaiseen toimintaan. Vaikka toisen maan sisäpolitiikkaan ei saisikaan puuttua voisi Sipilä ja kumppanit vähän kysenalaistaa moista toimintaa, ei sitä tarvitsisi rautaa heti olla rajalle lähettämässä... :). Eikös se vanha kikka ole kutsua vaikka suurlähettiläs kuultavajaksi asiasta olisko sopiva vihje rakkaalle kilpakumppanille/isoveljelle/länsinaapurille... miksi sitä nyt haluaakaan kutsua...

    • Vapaakielivalinta

      Hyvä kirjoitus Mikolta !

      Rkp:n kielipolitiikka kiteytyy näihin ,tähän lauseeseen yli 40 vuotta " ruotsin kielen asemaan ei kosketa".
      Se kertoo sen tosiasian, että tätä keinotekoista " kaksikielisyyttä " on onnistuttu pönkittämään eduskunnassa tähän asti tilanteessa, missä hyvin pieni kielivähemmistö olettaa itsensä merkityksen tasaveroiseksi suuren suomenkielisen enemmistön kanssa.

      Nyt tuon kielikokeilun aloittaminen on äärettömän tärkeää. Sillä saadaan tämä pää lopullisesti auki ja suomenkielinen opiskelija saa vihdoinkin vapauden valita ruotsinkielen tilalle hyötykielen.

      Tilannehan on kestämätön. Ei missään toisessa maassa hyvin pieni kielivähemmistö ole päättämässä siitä, mitä suuri kielienemmistö opiskelee!

    • Syytinkituharioikeassa

      Mikko on siinä kyllä ihan oikeassa, että pakkoruotsin opetus koulussa ja julkisten virkojen ruotsinkielen osaamisvaatimus tulisi poistaa. Ruotsinkielisten osuus koko väestöstä on niin vähäinen, ettei tuollaisia kielellisiä erioikeuksia on syytä enää ylläpitää. Ovat taloudellisesti rasittavia ja aiheuttavat vain pahaa verta suomenkielisissä. Pakko on huono motivaattori kielen oppimisessa, suurin osa ruotsia pakolla lukeneista ei omaa peruskoulun jälkeen edes välttävää ruotsinkielen taitoa. Ruotsia sensijaan inhotaan ja halveksitaan eikä sitä haluta käyttää missään tilanteessa.

    • ravikärryt

      Joo ja sitten se rahapuoli, valtio avustaa ruotsinkielisiä vuodessa ainakin mijardin ja kaiken maksaa suomalaiset veronmaksajat oletan, että myös suomenruotsinkieliset ovat myös suomalaisia.

      Ruotsinkieliset sanovat ainakin kokkolan m timonen, että kaikki sivistyneet ihmiset osaavat ruotsinkieltä luulen, että vetelissä on paljon sivistyneitä ihmisiä jotka puhuvat vain suomenkieltä.

      Ruotsinkieli on rikkautta, mutta rahat ryövätään suomenkielisiltä se tarkoittanee, että sivistyksellä voi alsitaa koko suomenkielisen väestön palvelemaan ruotsinkielisiä, josta kuitenkin melkein kaikki osaavat suomea.

    • Mikkooikeassa

      KP.27.6.2017 Mikko Tunkkari ( "Ruotsin kielen asemasta Suomessa"
      "Rkp:n Presidenttiehdokkaan Nils Torvalds on jo toistamiseen sitä mieltä, että "pakkoruotsin" aika on nyt. Gallupin mukaa 39 % ruotsinkielisistä kannattaa hänen ehdotustaan kielirauhan vuoksi ,ja 46% vastustaa ajatusta"

      Lisäisin vielä että Suomalaisista vastustaa noin 70 % sekä EK-elinkeinoelämä, sekä useat opiskelija järjestöt. Myös kansalais adressein on vedottu pakkoruotsin poistamisen puolesta, heikolla menestyksellä. Kielipolitiikka tarkoittaa valtion suhdetta eri kieliin sekä kieliryhmiin. Demokratiassa ei voida kouluopetuksen perusteettomasti pakottaa kansalaisille jotain kieltä. Ruotsinkielisten palveluiden, ruotsin kielen tai ruotsinkielisen kulttuurin ylläpitäminen ei demokratiassa ole yksilöiden velvollisuus, vaan velvoitteiden tulee koskea vain julkisyhteisöjä kuten viranomaisia.Perustuslaissa ei ole velvoitetta, että kaikkien Suomalaisten pitäisi opiskella Ruotsia.

      Demokratian toteutumiseksi Suomen koululainsäädäntöä tulisikin muuttaa siten, että ruotsin kieli muutetaan vaihtoehtoiseksi kieleksi muiden kielten kanssa. Suomen kielilainsäädäntöä olisi aika muuttaa siten, että julkisissa työtehtävissä ruotsin taidon vaatimuksia demokratisoidaan siten, että kieli-vaatimukset pyritään suhteuttamaan alueen ruotsinkielisen väestön määrään, silloin taataan Ruotsinkielisten vähemmistön palvelut parhaiten, eikä koko maata ajatellen.

      Lopuksi vielä -Viimeisten vuosikymmenten aikana maailma on muuttunut nopeammin kuin kenties koskaan aikaisemmin nimenomaan globalisaation näkökulmasta. Lisäksi maapalloistuminen koskee nykyään koko ihmiskuntaa. Erityisen vahvasti siihen ovat kytköksissä tietoyhteiskuntamaat, jotka harjoittavat laajaa kaupankäyntiä. Pysyäksemme mukana on meidän oltava osana kaupallista kielikulttuuri osaamista, tässä kehityksessä Suomi on pahasti jäljessä.

    • totuusseerumi

      Rantahurrien jälkeläisenä olen integroitunut suomeen se tarkoittaa, että suomen ainoaksi viralliseksi kieleksi riittää suomenkieli.
      Muita kieliä voi opiskella tarpeen mukaan oma jälkipolveni halitsee noin 10 eri kieltä onhan se sitten kivaa kun on heidän mukanaan maailmalla.

      Rahat joita käytetään turhaan ruotsinkielen tukeen, voitaissin ohjata vaikka kielten opettajille/opetukseen silloin siitä olisi jotakin hyötyä kaikille suomalaisille.

      Eräs kaveri sanoi lähtevänsä ruotsiin kysyin mihin saakka hän vastasi että pietarsaareen.

    • lumedemokratiaa

      Ennen viime eduskuntavaaleja nyt eduskuntaan pääseet kansanedustajat olivat pakkoruotsia vastaan yli 70 % .Puoluekurin takia he joutuvat pettämään äänestäjänsä, eivätkä voi äänestää omantunnon mukaan. Nyt kun alkoholia laikia valmistellaan keskustalaiset saavat äänestää omantunnon mukaan. Näin meillä demokratia toimii.
      Kansalaisaloiteen hylkäys oli kova pettymys yli 60 000 tuhannelle alle-kirjoittaneelle. Vaikka monet asiantuntija tahot puolsivat pakkoruotsin hylkäämistä mm. EK- elinkeinoelämä.
      Sitten ihmetellään että nukkuvien puolue kasvaa, joka on huolestuttavaa demokratian kannalta, myös kansalaisten sanankäyttö on koventunut vähemmistöä kohtaan, joka ei ole terve kehitys suomessa, kun on aina tultu hyvin toimeen toistemme kanssa, syyhän löytyy poliittisesta valtapelistä, ei ruotsinkielisten vähemmistön. Nyt pakkoruotsi lyö itseään niin näkyvästi itseään vastaan, koska vapaa kielivalinta pakosta hylätään

    • kepupettääaina

      KEPU PETTI

      Eduskunnan sivistysvaliokunta esittää ruotsin kielen vapaaehtoisuutta vaativan kansalaisaloitteen hylkäämistä. Vain perussuomalaiset äänestivät esitystä vastaan.

      Perussuomalaiset Ritva ”Kike” Elomaa, Kimmo Kivelä ja Mika Niikko vaativat vastalauseessaan kansalaisaloitteen hyväksymistä. Kolmikko esitti, että eduskunta kehottaa hallitusta ryhtymään kansalaisaloitteen mukaisiin toimenpiteisiin uudistuksen toteuttamiseksi.

      Keskustan kansanedustajat Inkeri Kerola, Tuomo Puumala ja Simo Rungren ehdottivat yhtenä rintamana kansalaisaloitteen hylkäämistä.

      Hylkäämistä kannattivat keskustan kansanedustajien lisäksi myös kansanedustajat Raija Vahasalo (kok.), Eeva-Johanna Eloranta (sd.), Jukka Gustafsson (sd.), Leena Harkimo (kok.), Silvia Modig (vas.), Ville Niinistö (vihr.), Mikaela Nylander (r.), Tuula Peltonen (sd.) ja Pauliina Viitamies (sd.). Tyhjää äänestivät Pauli Kiuru (kok.) ja Sanna Lauslahti (kok.)

    • stop111

      Suomensuomalaisten on syytä korostaa omaa identiteettiään, koska muuten päädymme jatkossakin vain muiden vähemmistö ryhmien erityisoikeuksien maksumieheksi.
      Mitä korkeammaksi leikkikaksikielisyyden/kielilisien palikkatorni rakennetaan, sitä pienemmästä puhalluksesta se kaatuu! Kansalaiset eivät siedä järjettömyyttä ja epäoikeudenmukaisuutta ikuisesti – raja tulee vastaan, ja se raja on jokaisen typerän ja epäoikeudenmukaisen päätöksen jälkeen entistä lähempänä.
      Lisäksi ylisuuret kaksikielisyyslahjukset ( esim. kielilisiä maksetaan 94 milj. € vuodessa 33- kaksikielisille kunnille, jotka ovat suoraan pois velkaantuneen valtiomme muista raharei’istä – vähäosaiset tästä jälleen kärsivät. Ainoa voittaja ovat RKP ja rahanahneet kunnat, sekä hyvä-veli järjestelmä joka tätä lahjusrahaa saavat.
      Nykyisessä järjestelmässä Pakkoruotsin kansanäänestys ei sido päättäjiä millään tavalla, kuten viime kerralla kun kansalaisadressi hylättiin puoluekurin estettyä Adressin hyväksymisen. Tällainen kansanäänestys menettely ei anna kansalle aitoja mahdollisuuksia vaikuttaa, vaan se toimii ainoastaan pönkittääkseen mielivaltaa, ja vallassa olevien puolueiden omia itressejä ja etuja. Nyt annetaan tilaa ja valtaa loppareille ja valtapeleille. Nykyinen demokratia alkaa lyömään itseään vastaan, ja alkaa menettää uskottavuuttaan, kun ei katsota koko kansakunnan etua, ja pieni marginaalikieli estää muun tärkeimmän kaupallisen kielen kehittymisen Suomessa.

    • iiiigori

      Pakko ruottin voipi lopettaa. Tällä itäisessä Suomessa turistit ovat venäjänkielisiä ja en ole tavannut yhtään ruotsikielistä näillä tanhuvilla. Eli pakko ruotsi on näillä vaaroilla koulukkaiden rääkkäämistä.

    • Tsostakovits

      Miten olisi pakko-venäjä?

      • 1200cc

        Tuohan sopis hyvin kuvaan kun heinätkin ruukattiin säilöä Ladoissa ..


      • iiiigori

        Tuskin pakkovaltaa vieraan kieleen joten itäisessä Suomessa voipi sen turhakkeen pakko ruottin lopettaa. Kaupoissa on monia syntyperäisiä venäläis tyttösiä palvelevat venäläisiä sujuvasti ja kyllä näyttäis hoituvan suomalaistenkin opastus.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      139
      4081
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      121
      1591
    3. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      70
      1406
    4. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      283
      1402
    5. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      18
      1264
    6. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      47
      1138
    7. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1131
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      1086
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      60
      1081
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      60
      1038
    Aihe